Onweerskansen 03 t/m 05 juli 2015

Topic gezien door 76435 bezoekers
Gestart door Marsel, vr 03 jul 2015 - 15:04

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Marsel

Onweersachtig weekend?

Goed, nu de warmste lucht gisteren door passage van de vore tijdelijk even naar het zuiden en oosten is verdreven moeten we de komende 48h onze blik op het zuid(west)en richten. Immers, ondanks dat het vandaag op sommige plekken 'gewoon' weer 30+ wordt komt as we speak de warme(re) luchtmassa boven FR, onder toenemende invloed van het laag west van de UK, in beweging en wordt deze luchtsoort later vanavond en vannacht alsmede morgen overdag tijdelijk weer boven onze omgeving verwacht. T/m zondag zal dit kat en muis spel tussen enerzijds de warme en anderzijds koele(re) lucht boven onze omgeving plaats blijven vinden. Gedurende de hele periode zijn er dan ook onweerskansen.

Kort synopisch t/m zondag 05 juli
De hernieuwde noordwaartse impuls van WAA aan de voorzijde van het eerder genoemde laag zorgt er vanavond voor dat de EML die zo kenmerkend is voor de warme massa de onstabiliteit vanavond en vannacht vanuit het zuiden doet vergroten, ondanks dat dagelijkse gang tegenwerkt. De voorste begrenzing van de warmste massa is nu al vaag zichtbaar aan de W-E georiënteerde band Ci die zich boven W-FR en de UK bevindt, hetgeen eigenlijk een inactief WF voor moet stellen.
Dit zwakke WF ligt morgenochtend over N-NL met aan zuidzijde wederom een vore die door thermische effecten vandaag en morgen steeds duidelijker zichtbaar wordt. Het systeem staat voor eind van de ochtend over SW-NL gepland om eind van de middag het NE te verlaten. Het daarop volgende eerste KF ligt tijdens de zaterdagavond vrijwel parallel aan de bovenstroming over het westen en trekt, al golvend, uiterst traag oostwaarts. Met de nadruk op uiterst traag. Modellen suggereren namelijk dat het front, alsmede het 2e KF (polaire front zelf), t/m zondag 05 juli boven onze omgeving aanwezig blijft en daarmee zijn onweerskansen niet meteen verkeken....

Vannacht en morgenvroeg
Maar wat zijn dan de onweerskansen met het opnieuw binnendringen van de warme lucht?
Ondanks de onderlinge detailverschillen sturen vrijwel alle rekenbreinen aan op het ontstaan van (pittige) onweersbuien aan de zuidflank van het WF, oftewel op de neus van de warme massa tijdens de komende avond en nacht boven NW-FR, het Kanaal en SSE-UK. Vanaf dat moment lopen de oplossingen vwb positie en track van die buien sterk uiteen. Hirlam06 en GFS06 laten de buien in de loop van de nacht vanuit de initiatiezone via W-BE netjes de westelijke helft van NL binnenkomen terwijl de rest eea via SE-UK en het Kanaal de Noordzee op laat trekken waarbij grote delen van de Benelux ongemoeid blijven. Gezien de forse WAA en haar liftmechanisme kunnen we vannacht stellen dat met name de westelijke helft van het land (dus ook W-BE) de grootste onweerskans heeft. De vraag is even of buien langs het WF daadwerkelijk zo ver oostelijk zullen uitbreiden. Er geldt werderom: nowcasten.

Zoals we gewend zijn slaan onder WAA regime verschillende zwaar weer indices stevig uit: sterk gekrompen grondwinden tov een mooie zuidwestelijke bovenstroming levert al snel erg hoge SRH op, in ordergrootte van >250 m2/s2. Daarbij voornamelijk in het westen een iets aanspannende bovenstroming en al snel 30-40kt diepe schering. CAPE is zuid van het WF fors, logisch ook met zo'n uitgesproken EML, veelal vanaf de midlevels is al snel 1-2Kj/KG beschikbaar. Progtemps tonen de mogelijkheid op diepe elevated convectie boven de droge warme voet van de EML. Daarbij lijkt een groot deel van de aanwezige dynamiek wederom niet gebruikt te kunnen worden, de inflowlayer ligt simpelweg te hoog. In dat opzicht is eea vergelijkbaar met het enigszins geclusterde geheel van gisteravond laat. Dat betekent dus mogelijk even veel water, hoge bliksemfrequentie en mogelijk windstoten tot 35-40kt. Hagel van >2cm is minder van belang. Mocht een bui wel in staat zijn om z'n inflowlaag in de grenslaag te krijgen hebben we meteen grote kans op supercellulaire convectie met het volledige pakket aan randverschijnselen (grote hagel etc). Maar die kans lijkt me, voor onze omgeving althans, niet gek groot. Daarbij moeten we niet gek opkijken als het zwaartepunt vannacht dus west van ons komt te liggen.

Zaterdag overdag
De eventuele onweersbuien langs het WF, die dus mogelijkerwijs de westelijke helft van de Benelux aan kúnnen doen, trekken tijdens de ochtend verder noordoostwaarts, waarna de rust even wederkeert. De eerder aangehaalde vore trekt vervolgens halverwege de ochtend SW-NL in en 'sweept' dan vrij rap NE-waarts. We vertoeven dan wel vol in de warme lucht met T850 al rap 20-22C. Dat betekent dat zolang de vore nog niet gepasseerd het kwik uiterst snel zal oplopen naar >30C.  Na passage worden de temperaturen flink getemperd en draait de wind naar W. Gezien de timing laat het zich raden dat het vooral ENE-NL zal zijn die er met de hoogste Tx en daarmee grootste onweerskans op de vore vandoor zal gaan.

Echter, ook zaterdag zit er een dikke cap op waardoor het maar zeer afhankelijk van de exacte timing is of de vore binnen onze landsgrenzen überhaupt in staat is om onweersbuien op te wekken. Modellen suggereren pas laat op de dag lokale initiatie (net als gister) waardoor het met de timing zoals die nu in de modellen zit waarschijnlijk pas in DU tot onweer komt. Timing is dus alles!
20-30kt diepe schering, grote onstabiliteit (soms >2,0 Kj) en lokaal gunstige SRH maken het langs de vore wel uitermate 'scherp'. Ik heb echter grote twijfels bij initiatie binnen onze landsgrenzen. Als het gebeurt dan is het weer raak met één of enkele geïsoleerde ploffers met alles erop en eraan. Kansen, zij het erg klein, zijn later op de dag dus het grootst voor het uiterste ENE later op dag.

Zaterdagavond en t/m nacht naar zondag
Dan volgt het eerste KF vanuit het westen. Het systeem ligt, zoals aangegeven vrijwel parallel aan de bovenstroming waardoor de oostelijke voortgang wordt bemoeilijkt. Langs dit systeem wordt, getuige de progtemps en dwarsdoorsneden, de atmosfeer vochtiger en blijft er aan de voorzijde (midlevel)onstabiliteit aanwezig hetgeen kan resulteren in onweersbuien. Modellen zijn vwb activiteit langs dit front alsmede vwb de uiteindelijke locatie van het systeem niet eenduidig. Mijn inziens is er blijvend, ook in de nacht naar zondag, een onweersdreiging langs de voorzijde aangezien de midlevels onstabiel lijken te blijven. Sommige modellen blijven dan ook signalen geven langs het KF. Maar nog wel enigszins onzekere ontwikkeling wat dat betreft. Schering over het algemeen wat minder: grofweg 30kt diepe schering, hetgeen voldoende is voor een paar multicellulaire elevated buien langs de warme zijde.

Zondag overdag
Zondag is in potentie interessant aangezien het polaire front (2e KF) nog nét niet gepasseerd is en we dus nog deels op de scheidingslijn van de warmte en koelte vertoeven. De warmste lucht aan de grond is dan wel al naar DU verdreven maar zolang het PF zelf nog niet gepasseerd is blijft er op hoogte met name over E-NL een redelijke bak CAPE (grofweg 1Kj) voorradig. Verder loopt er tijdens de middag, ja daar is 'ie dan eindelijk(!), een hoogtetrog op de frontale zone in waardoor er zondag overdag een golf in slaat en er tijdelijk weer WAA op gang komt. Zondag zien we in vrij veel leden dan ook weer even de warmere lucht kortdurend terugkeren (zie piek Td). Bovendien treedt dan wel forse forcering op aan de voorzijde van de hoogtetrog (PVA+RI) en activeert de hele frontale zone in de buurt van de Benelux. Dit alles onder sterke diepe schering (40-50kt). Dat zou dan met name over het oosten wel eens een in potentie flink geclusterd onweer (MCS) op kunnen leveren. Vwb de zondag zullen details pas morgen duidelijk zijn aangezien de positie van de fronten uiterst bepalend zal zijn! Wordt vervolgd.....

GeneralDuke

Mooie update :)

Wat verwacht je voor de Tx morgen? Weer ruim >35 zoals gisteren?
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

Weatherman

Zal mij benieuwen, snap er niet zo heel veel van, maar zondag klinkt goed
Hou vooral van onweer en tornado's ect
Winter is ook prachtig, maar kan ook genieten van de zon !! [

Jan van Ooijen

Vergeet niet de website http://www.stormarchive.nl in de gaten te houden. Bezoek ook de live page met daarop actuele stationsparameters, radarweergave in mm/h én dBz en GPS-loacties van de actieve chasers!

Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

onweerdetectie1449

Goede duidelijke update Marsel! Hopelijk gaat het hier nu wel weer is een keertje lukken. We gaan het zien!

GekkeLeo

*doet onweermagneet voor zaterdag alvast aan voor het westen

Tyshane

Heerlijk zo'n weekend voor de boeg met al die kansen, spannend allemaal weer, nowcasten dus! Wat een intro Marsel, knappe uiteenzetting hoor. Dat lijkt me toch een behoorlijke klus om dat uit te zoeken en er ook nog eens een coherent verhaal van te maken. Complimenten!  ;)

zorba

Citaat van: GekkeLeo op vr 03 jul 2015 - 17:20
*doet onweermagneet voor zaterdag alvast aan voor het westen

Haha, ik doe mee, dubbel power :D

Mooi duidelijk stukje weer Marsel, toppie!
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Armand

Prachtige uiteenzetting inderdaad!

Citaat van: zorba op vr 03 jul 2015 - 17:36
Haha, ik doe mee, dubbel power :D

Mooi duidelijk stukje weer Marsel, toppie!

Oke dan, jullie zaterdag en het oosten zondag. Eerlijk verdelen :D

Weerfreak 1337

Mooie, strakke en duidelijke update Marsel. Altijd weer een genot om te lezen.

Hopelijk pikken we allemaal lekker wat onweer mee! 8)

Onweersdagen 2018: 69
vooral met Mark.

lander20

MOOIE update Marsel! bedankt!  :)

laatste gfs komt met neerslagsignaal boven Belgie vannacht en morgenvroeg signaal aan de kust en grens BE/NL

zaterdag overdag dan vanuit het westen een signaal en dan vooral zondag flink neerslagsignaal





Joep


Mariska

Boven Duitsland zijn er flinke ploffers aan het ontstaan of zijn ontstaan.

http://wolken.buienradar.nl/nl
Een statisticus waadde door een rivier die gemiddeld 1 meter diep was. Hij verdronk.[/size

Arend

KNMI gaf voor hier vandaag ook al waarschuwingen voor onweer.  :-\ Het weer bij Editie NL zonet, liet voor morgen alleen maar onweersbuien boven het oosten van het land zien.  :-\  Ik kijk straks gewoon naar de neerslagkaartjes van EC voor morgen. Weet ik genoeg. ;)
Een zomer zonder onweer, is als een winter zonder sneeuw. Hogedruk maakt alles stuk. Een evenaring is geen record.

PatrickM

Het KNMI heeft de waarschuwingen voor onweer op zaterdag in het midden en westen weggehaald.
Zijn deze kansen verkeken?

Arend

Citaat van: PatrickM op vr 03 jul 2015 - 19:13
Het KNMI heeft de waarschuwingen voor onweer op zaterdag in het midden en westen weggehaald.
Zijn deze kansen verkeken?

Gisteren hadden ze ook al van die rare acties. Nu dus ook weer, voor het oosten alleen onweer zaterdagmorgen volgens de waarschuwingen. Iedereen doet maar wat.

De huidige waarschuwingen lijken dus haaks te staan op de guidance:

MODELBEOORDELING:
Synoptisch zijn de modellen consistent, maar qua representatie van de neerslag (lees buien) lopen de modellen sterk uiteen, hetgeen het schrijven van een verwachting en het uitgeven van onweerswaarschuwingen erg lastig maakt.

NEERSLAG:
Vannacht en morgenochtend vroeg kans op enkele (onweers)buien op de theta-w tong vlak voor de vore uit, dit lijkt zich tot het westen van het land te beperken. Morgen overdag de grootste buienkans in de middag in het oosten en noordoosten in de vore. Omdat de buien dan mogelijk vanaf de grond kunnen ontstaan zullen deze buien heftiger kunnen uitpakken dan de buien van vannacht, hagel en lokaal veel neerslag zijn dan goed mogelijk. Later in de middag en avond berekent Hirlam nog enkele buien, deze zullen echter minder actief zijn dan de buien eerder op de dag in het noordoosten. Harmonie en EC houden het echter in de avond gewoon droog, zie ook modelbeoordeling.

Uitgifte: 03/07/2015 18.16 uur LT.
Een zomer zonder onweer, is als een winter zonder sneeuw. Hogedruk maakt alles stuk. Een evenaring is geen record.

TomvanHal

Het valt mij op dat het een wirwar aan verhalen zijn..lijkt wel of deze dagen zo uitzonderlijk zijn dat we wel op kaartjes kunnen kijken maar dat we het maar gewoon moeten zien gebeuren. Normaal gezien is er hier altijd een strak en recht verhaal en kloppen de verwachtingen voor tenminste 85%

trudy

Die Tong (vore) komt op 06 utc bij het zuidwesten, dat is toch 8 uur?

lander20

Citaat van: TomvanHal op vr 03 jul 2015 - 19:31
Het valt mij op dat het een wirwar aan verhalen zijn..lijkt wel of deze dagen zo uitzonderlijk zijn dat we wel op kaartjes kunnen kijken maar dat we het maar gewoon moeten zien gebeuren. Normaal gezien is er hier altijd een strak en recht verhaal en kloppen de verwachtingen voor tenminste 85%

het is niet altijd makkelijk om een schets te maken van wat er gaat komen, we kunnen alleen naar de modellen kijken en naar de radars.
kleine veranderingen kunnen soms grote gevolgen hebben, ik denk dat Belgie en later Nederland wel wat elevated onweersbuien kan krijgen vannacht gewoon radar in de gaten houden

zondag lijkt nog eens goed te zijn met flinke triggers en flinke dynamische toestanden alleen mag de cape/shear overlap nog iets meer het binnenland in :)

Powered by EzPortal