Onweerskansen 5 en 6 mei

Topic gezien door 67509 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, vr 01 mei 2015 - 16:51

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

 

Eindelijk is het zover

We hebben er lang op moeten wachten, maar dan eindelijk worden we als alles meezit beloond. Aangezien ik momenteel krap in de tijd zit doen we het voorlopig met het stukje van weer.nl

Citaat weer.nl
Terwijl een rug van hogedruk onze omgeving vanuit het zuidwesten passeert, stoomt een nieuw lagedrukgebied, komend vanuit het zeegebied ten westen van Portugal naar het noorden op, om woensdag boven Engeland en uiteindelijk Schotland terecht te komen. Aan zijn oostflank brengt dit lagedrukgebied vanuit Zuid-Europa een nieuwe hoeveelheid warmte met zich mee. De voorste begrenzing daarvan ligt maandag in het zuiden al op de loer. Voordat de wolken daar binnentrekken, schijnt eerst de zon nog, afgewisseld door stapelwolken. Later op de dag in het zuiden dan dus wel meer wolken, geleidelijk gevolgd door wat regen die zich in de avond pas verder over het land in noordelijke richting uitbreidt. Het wordt 16 tot lokaal 20 graden.

Bevrijdingsdag spannend
Dinsdag – Bevrijdingsdag – wordt het spannend. Na de regen, die in de ochtend via het noorden het land uit trekt, dringt warme lucht binnen waarin de temperaturen vooral in het midden en oosten van het land vrij snel tot boven 20 graden kunnen oplopen. In het westen gaat het iets minder snel omdat daar al snel de regen- en onweersbuien lijken binnen te dringen die aan de warmte ook alweer een einde maken. Zoals de modelberekeningen nu aangeven, zouden die buien vervolgens aan het begin van de avond vrij snel over de rest van het land naar het oosten moeten trekken. Op basis van diezelfde berekeningen is het niet ondenkbaar dat dit zware buien worden, met onweer, veel neerslag en ook veel wind erbij. Er is namelijk veel dat lijkt mee te helpen bij de ontwikkeling van dergelijke, zware buien. Zo is de lucht waarin ze ontstaan warm en vochtig genoeg, waait het in de bovenlucht hard en stijgen de temperaturen, voorafgaande aan de buien, behoorlijk.

Voorlopig houden wij het hier bij, want als we eerlijk moeten zijn is 4 dagen nog iets te ver om een concrete verwachting te schrijven. Mogelijk dat Ramon of Wouter de komende dagen het een of ander gaat schrijven.

Natuurlijk zullen de wildste verhalen weer de rondte gaan op internet en de tornadotermen zullen je wel om de oren gaan vliegen. Wij bij Meteo-Service staan tot nu toe nog lekker met de beide beentjes op de grond
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Cdtj3

Woho!!!!! Het is weer zover. ;D Hopelijk dat het zomerse onweersseizoen met een paar mooie klappers mag beginnen!
Onweersdagen 2017: 33 Hagel: 8
https://www.flickr.com/photos/calvinmusch/

SniperEye

Dat zou goed uit komen. Ik kan dan stormchasen omdat ik die dag net als vele anderen vrij ben :)

Gerard1995

Jaa, het Seizoen gaat beginnen!!:):) 8)
mijn woonplaats is Kootwijkerbroek!! :P

zorba

Citaat van: Jan van Ooijen op vr 01 mei 2015 - 16:51
Voorlopig houden wij het hier bij, want als we eerlijk moeten zijn is 4 dagen nog iets te ver om een concrete verwachting te schrijven. Mogelijk dat Ramon of Wouter de komende dagen het een of ander gaat schrijven.

Of Marsel natuurlijk niet te vergeten :)
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Jan van Ooijen

Citaat van: zorba op vr 01 mei 2015 - 18:07
Of Marsel natuurlijk niet te vergeten :)

O jee dat wordt weer een boos bericht ;) Marsel ook natuurlijk
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

lander20

de timing is momenteel niet echt gunstig volgens gfs, maandag op dinsdagnacht komen er hoger theta e gebied vanuit Frankrijk over Belgie en nederland te liggen tijdelijk met 0-6km windschering van 27 m/s vrij veel is en 0-1km windschering tot plaatselijk 20 m/s in n/w frankrijk tegen belgie aan wat erg HOOG is! dit is wel iets na middernacht dan dinsdag blijft de warme lucht nog even hangen met toenemende cape vooral over de oostelijke gebieden en nog vrij hoge dynamische factoren. cape is wel vrij laag s'nachts, als de timing wat beter was en vroeger kwam lage cape met dergelijke dynamische profiel kan flink spektakel opleveren lijkt mij? heb daar nog te weinig kennis voor marsel zal hier wel veel gaan verduidelijken :D mogelijk initiatie in frankrijk met clustering en vrij goed georganiseerd complex in de WAA richting BENELUX?
dan is de vraag kan deze in stand gehouden worden heel de nacht? al bij al een vrij spannende situatie om mee te beginnen.

marsel moest ik foute dingen schrijven meld dat dan even :P ik probeer nog elke dag bij te leren :) 

dennis089

4 dagen van te voren timing voorspellen is vrij natte vinger werk. Het gaat spannend worden. Het seizoen is begonnen. En ik ben weer actief met een nieuwe Sony Xperia z3 wat mijn telefoon fotos weer betere kwaliteit levert. Wel zonde dat er deze dag vele festivals in de regen gaan vallen xD waarvan ik ook een bezoeker ben xD veel plezier iedereen!!

Giso84

Heb zin in wat onweer,
ik vraag niet veel maar een paar klappen wil ik wel (fotogeniek).
We gaan het zien wat er komt maar om een topic over Onweerskansen te zien
zal bij velen een prettig gevoel geven  :)
Als de weerman loog, bedenk dan: 'tussen de druppels door was het droog'

Jan van Ooijen

De timing lijkt helemaal niet goed te zijn, we zien het liever allemaal wat later. GFS en EC lijken het met elkaar eens te zijn. Hopen voor de onweerliefhbber dat alles beter gaat uit pakken.





Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Marsel

Citaat van: Jan van Ooijen op vr 01 mei 2015 - 18:25
O jee dat wordt weer een boos bericht ;) Marsel ook natuurlijk

Ik ben vandaag redelijk vergevingsgezind, maar om na de winter meteen vergeten te worden doet me ergens wel pijn. :P  ;)

Maar goed, dinsdag blijft interessant inderdaad.
GFS00 is vrij aardig met de warme sector (theta-e850 rond 40-45C) op een vrij gunstig moment, midden op de dag, over de Benelux. KF eind van de middag echter al over het westen. Al is ze wel een van de  'extremere' leden van het ensemble en mag eea wat mij betreft wat later binnenkomen. Ook EC00 laat iets dergelijks zien en mag er ook best wezen. Ze wordt in ieder geval mooi gesteund door het ensemble. Ook hier geldt echter, een paar uur later was mooier geweest.
In beide gevallen treedt er na passage van het WF hele forse WAA over ons land op met bovenin de Z-N georiënteerde polaire jet vermoedelijk over C-/O-Benelux ten tijde van maximale destabilisatie in de warme sector (grofweg 500 J/KG of iets meer). Daarbij een venijnig windprofiel met sowieso veel wind op alle niveaus (jet!) en een duwende hoogtetrog, hoewel deze laatste niet al te scherp lijkt. Timing lijkt, op detailverschillen na, in vrijwel alle 00Z runs redelijk te zijn al had het geheel in de ideale wereld wat later mogen komen: warme sector gevolgd door inactief KF passeert tijdens de middag van ZW naar NO. Dit zou inhouden dat C-/O-NL de grootste onweerskansen zal hebben.

Scheringswise nog niet handig om nu al details te geven omdat eea nog wel lichtelijk aan verandering onderhevig is. Maar dat dinsdag een dag is met mooie kaarten voor goed georganiseerde convectie (veel diepe schering) mag geen verrassing zijn.
Uitgaande van de timing conform 00Z runs midden op de dag, lijkt gezien de opzet met niet te uitbundige onstabiliteit en niet al te lompe forcering een relatief geïsoleerde modus aannemelijk. Dan moeten we, indien vanaf de grond gevoed, met buien met mogelijkerwijs supercellulaire eigenschappen rekening houden. Dit ondanks het feit dat in de warme sector stormrelatief eea op het eerste gezicht niet uitzonderlijk aantrekkelijk lijkt te zijn (vrijwel unidirectioneel windprofiel volgens GFS). Zou het eea wat clusteren zal interne (gebogen) oplijning mogelijk zijn. Meest in het oog springende randverschijnsel zal de wind zijn (mogelijk zware windstoten). PW loopt in de warme sector flink op maar aangezien buien snel zullen trekken (gemakkelijk 35-40kt) lijkt water van mindere zorg te zijn.

De vraag zal even zijn in hoeverre de configuratie van dinsdag nog wijzigt in zowel opzet als timing...
Gelukkig hebben we nog ruim de tijd om eea te finetunen.

Wilfred Janssen

Net wat Marsel zegt: voor gedetailleerde forecasts is het nu nog te ver, maar virtueel genieten van leuke kaarten en diagrammen hoort ook bij het wachten op een eerste echte situatie.

Voor komende dinsdag heb ik voor het prikpunt Tiel (verwachtingstermijnen 69 t/m 81 uur) een aantal verticale profielen gemaakt. Hierop is mooi te zien dat er sprake is van een WAA door het laag ten westen van ons. Daarnaast is het windprofiel laat in de nacht werkelijk schitterend te noemen, maar helaas is de aanwezige potentiële energie vanaf het stijgende pakket van 900hPa beschikbaar (indien mogelijkheid tot lift, er is nog wat CIN te overbruggen).

Erg mooi om te zien is dat naast de onstabiliteitsdiepte ook nog eens de lapse rates en speed shear toenemen.  Ondanks het verdwijnen van het ruimende windprofiel, blijft de kans op buien met supercellaire kenmerken bestaan. Bij de gegeven onstabiliteitsdiepte is het ook interessant om naast de 0-6km DLS ook te kijken naar de 0-8km bulk wind difference. Gezien het nagenoeg lineaire hodogram rond 12z is dit milieu geschikt voor zowel right-als leftmovers, meer neigend naar leftmovers vanwege de marginale backing winds in de onderste 2km.

Vooralsnog mag er nog iets aan de timing worden gesleuteld, maar de setting is op zijn minst zeer interessant! Komende avond zal ik een uitgebreide kaartenupdate plaatsen met interessante parameters en opnieuw een aantal verticale profielen voor een gemiddeld prikpunt.

Wilfred Janssen
Operationeel meteoroloog bij Weerplaza
Meer weer: https://twitter.com/WilfredJanssen_

Marsel

Citaat van: Wilfred Janssen op za 02 mei 2015 - 13:32
Net wat Marsel zegt: voor gedetailleerde forecasts is het nu nog te ver, maar virtueel genieten van leuke kaarten en diagrammen hoort ook bij het wachten op een eerste echte situatie.

Voor komende dinsdag heb ik voor het prikpunt Tiel (verwachtingstermijnen 69 t/m 81 uur) een aantal verticale profielen gemaakt. Hierop is mooi te zien dat er sprake is van een WAA door het laag ten westen van ons. Daarnaast is het windprofiel laat in de nacht werkelijk schitterend te noemen, maar helaas is de aanwezige potentiële energie vanaf het stijgende pakket van 900hPa beschikbaar (indien mogelijkheid tot lift, er is nog wat CIN te overbruggen).

Thanks voor je toevoeging.
Ja die opbouw van het windprofiel onder het WAA regime (ten tijde van WF passage en vlak daarna) is zeer aangenaam. Klassiek hoe vaak WAA gepaard gaat met enorme SREH. Maar zoals je terecht aangeeft niet te gebruiken aangezien convectie, als deze zich voordoet, elevated zal zijn. Daarna wordt eea unidirectioneel (ook weer klassiek) in de warme sector. Ben benieuwd hoe eea uit gaat pakken. Timing is best ok, althans voor het midden en vooral het oosten imho.

lander20

bedankt voor de updates Marsel en Wilfred!

maandagavond in zuiden-(westen) van Frankrijk stijgende cape en shear met daar toenemende kans op onweersbuien.
is het mogelijk dat deze clusteren en als mcs/complex in de warme sector over de Benelux trekken ergens laat in de nacht of is deze kans nihil?

gfs laat een flinke neerslagpluk in de loop van de nacht het zuid-westen van BE intrekken om dan vooral het westen en deels het centrum aan te doen.

Stephanie

Kan iemand mij uitleggen hoe ik de kaarten die Wilfred heeft geplaatst moet lezen? :)

Wilfred Janssen

Citaat van: Stephanie op za 02 mei 2015 - 14:22
Kan iemand mij uitleggen hoe ik de kaarten die Wilfred heeft geplaatst moet lezen? :)

Dat kan ik zeker! Ik weet echter niet hoeveel voorkennis je al hebt, maar  ik zal mijn best doen om het zo goed mogelijk uit te leggen ;)

De afbeeldingen die je ziet zijn geen kaarten, maar diagrammen. In tegenstelling tot een weerkaart, die vlakdekkend is voor een gebied, is dit een diagram die informatie van één punt geeft. Een vlakdekkende weerkaart geeft ook altijd informatie in een vlak (bijvoorbeeld overal 2 meter boven de grond). Deze diagrammen (progtemps, ook wel Skew-T log-P genoemd), laat de verticale opbouw van de atmosfeer zien boven een bepaald punt, in dit geval Tiel (Gelderland).

Linksboven zie je een grafiek met veel lijntjes en een aantal dik aangezette lijnen. De rechte lijnen die van linksonder naar rechtsboven gaan zijn de isothermen. Overal op die lijn is de temperatuur gelijk, of je nu linksonder in de grafiek zit of rechtsonder, dat maakt niet uit! Onder de grafiek staan de temperaturen in graden Celsius die bij deze lijnen horen. De horizontale lijnen (van links naar rechts) zijn de isobaren. Langs deze lijnen is de luchtdruk overal gelijk, zowel links als rechts is de luchtdruk bijvoorbeeld 500hPa terwijl verder naar boven of naar beneden de luchtdruk veranderd. Naarmate de hoogte toeneemt ten opzichte van zeeniveau zal d luchtdruk DALEN, dus hoog in de atmosfeer is de druk erg laag, en nabij zeeniveau op zijn hoogst (gewoonweg het gewicht van een kolom lucht dat op de grond drukt met een zekere kracht: druk). Voor het gemak staan bij en tussen deze lijnen de hoogtes ten opzichte van het landoppervlak gegeven in meters.

Als derde zie je een paar lijnen die wat gebogen lopen van linksboven naar rechtsonder: dit zijn de droge adiabaten. Wanneer een onverzadigd pakketje met lucht (een denkbeeldige hoeveelheid, kan iedere grootte hebben) stijgt of daalt, zal het die lijn volgen. Je ziet dus dat wanneer een onverzadigd pakketje lucht bij het stijgen in de atmosfeer snel afkoelt (hij kruist de isothermen bijna haaks) Maar bij dalende bewegingen betekend het dat een luchtpakketje juist snel warm wordt. Dit zie je vaak terug als subsidentie-inversie, ga ik nu niet verder op in. Zolang een luchtpakketje geen relatieve vochtigheid heeft van 100%, moet je bij verticale verplaatsing dus deze lijnen volgen. Een droge pakket lucht zal bij stijging ongeveer 10 graden Celsius per kilometer kouder worden,

Als laatste zie je nog gebogen lijnen die stijl omhoog lopen en later naar links afbuigen: dit zijn de verzadigde adiabaten. Daar waar een onverzadigd pakketje lucht de droge adiabaten volgt, zal een verzadigd pakketje de verzadigde adiabaat volgen. Je ziet dat een stijgend verzadigd pakketje (dus 100% relatieve vochtigheid) minder snel afkoelt dan een droog pakketje, de hoek met de isothermen is kleiner. Hoe hoger je komt in de atmosfeer, hoe minder vocht de lucht kan bevatten. Dus de verzadigde adiabaten lopen als het ware over in de droge adiabaten. Als je goed kijkt zie je ze na verloop van hoogte parallel aan elkaar lopen. Tot zo ver de lijnen die aangeven waar je zit in de atmosfeer.

In die grafiek zijn natuurlijk wat dingen getekend. Daarin zie je een rode en een groene lijn lopen met daarnaast een dikke witte lijnencombinatie. Tussen deze lijnen is een vlak rood gearceerd. De rode lijn is de verticale temperatuuropbouwvan de lucht in de atmosfeer. Als je dus de temperatuur wilt weten op 500hPa, ga je naar de isobaar van 500hPa, kijk je waar de rode lijn en de isobaar elkaar kruisen en vanaf dat punt ga je dan parallel aan de isotherm weer naar linksonder. Daar lees je dan de temperatuur af (eerste grafiek is dat ongeveer -14 graden, probeer dat maar eens na te gaan).
Naast de rode lijn zie je ook een groene lijn: de dauwpuntstemperatuur. Deze lijn geeft in combinatie met de rode lijn aan of de lucht op een bepaalde hoogte erg vochtig of erg droog is, dit is erg eenvoudig te herkennen. Wanneer de rode en groene lijn ver van elkaar liggen op een bepaalde hoogte, dan is de lucht droog. Liggen de lijnen tegen elkaar, dan is de lucht vochtig en is er vaak sprake van bewolking op die plaats.
Daarnaast zie je nog een dikke witte lijn die vanaf de grond tot op grote hoogte is getekend. Deze dikke witte lijn laat de route zien die een luchtpakketje vanaf de grond zal volgen wanneer deze stijgt. Bij één van de grafieken zie je dat het stijgende pakketje (dikke witte lijn) RECHTS van de rode lijn zit: het stijgende pakketje is warmer dan zijn omgeving en zal verder stijgen. Wanneer de witte lijn RECHTS van de rode lijn licht, is er tussen deze twee lijnen een rode kleur gegeven. Deze rode kleur laat simpelweg het verschil zien tussen een stijgend pakketje en zijn omgeving. Dit vlak is de CAPE zoals je dat kent van de bekende weerkaarten. Hoe groter dat vlak, hoe meer CAPE ;)

Verder zie je rechts van de verticale temperatuuropbouw een rij met allemaal windvaantjes boven elkaar. Deze windvanen laten de windrichting en windsnelheid zien. Door te kijken naar deze windvanen kun je dus zien of de wind bij het toenemen van de hoogte veranderd in snelheid en richting. In de eerste grafiek zie je bijvoorbeeld de wind aan de grond uit de zuidoosthoek waaien, terwijl de wind op hoogte uit het zuidwesten komt. Daarnaast waait het op hoogte ook nog eens harder dan aan de grond. Op dat moment is er sprake van snelheids- en richtingsschering. Dit zijn weer parameters waaruit je het buitype zal kunnen afleiden als er buien gaan ontstaan.

Rechtsboven zie je een grafiek met daarin rondjes en gekleurde lijntjes die als een slang aan elkaar zijn verbonden: dit is de Hodogram. Op de hodogram zie je in feite hetzelfde als in de rij met windvaantjes, maar dan als bovenaanzicht (je kijkt dus als het ware van bovenaf naar de grond langs de windvanen). Wanneer de wind met de hoogte veranderd in zowel richting als snelheid, krijg je een mooie gebogen lijn zoals in het rode gedeelte is te zien in de eerste grafiek. Wanneer deze lijn mooi gebogen is, is er sprake van heliciteit. Hoe groter de boog, hoe meer heliciteit (srh).

Daaronder staan een aantal grafieken die laten zien hoe de windschering zich ontwikkeld met de hoogte en hoe snel de winden zijn ten opzichte van de buien. Deze grafieken kunnen waardevol zijn om te kijken welke eigenschappen buien kunnen krijgen. Bij flinke bui-relatieve winden laag bij de grond en op middelbare hoogte, maar een wat mindere wind op grote hoogte geeft in theorie 'Tornadic HP Supercells'.

Helemaal onderaan staat een tabel met een enorme hoeveelheid parameters die allemaal zijn afgeleid uit de grafiekjes erboven. En al die parameters zijn allemaal voor één plaats ergens op de aarde. Wil je dezelfde waarden weten voor een andere regio, dan moet je een nieuwe grafiek pakken voor de andere regio. Wat al die parameters inhouden kun je zeer gemakkelijk vinden op het internet.


Ik hoop dat ik het duidelijk heb uitgelegd op deze manier. Het is een flinke lap tekst, maar veel makkelijker kan ik het naar mijn inzien niet maken. Mocht je alsnog vragen hebben, of is het onduidelijk: schroom niet en stel vragen (daar leert men van)! Deze diagrammen zijn bijna waardevoller dan weerkaarten omdat je in één oogopslag vaak kunt zien hoe alles in elkaar zit (mits je wat hebt geoefend).

Wilfred Janssen
Operationeel meteoroloog bij Weerplaza
Meer weer: https://twitter.com/WilfredJanssen_

Stephanie

Bedankt voor de heldere uitleg! :D
Het zal denk ik nog wel wat oefening vereisen voor ik het helemaal doorheb, maar zo heb ik in ieder geval een duidelijke uitleg om naar terug te pakken. Nogmaals bedankt!

SniperEye

Dank alle specialisten voor de uitvoerige uiteenzetting. Mag ik het samenvatten als zeer goede kaarten in potentie, echter flinke slag om de arm als het gaat om timing.

dennis089

Dat wordt een bak regen met de bevrijdingsfestivals  :o

Powered by EzPortal