Weinig onweer dit jaar

Topic gezien door 3004 bezoekers
Gestart door Sven, di 16 jul 2013 - 10:34

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Sven

Weinig onweer dit jaar

Vandaag (maandag 15 juli) wordt de eerste helft van de meteorologische zomer en ook de eerste helft van het hele zomerhalfjaar afgesloten. Wat opvalt is, dat het een erg 'stil' halfjaar is geweest. Het is maar zelden tot onweer gekomen in ons land. In het navolgende verhaal staan we daarbij stil.

Wanneer is er sprake van onweer?

We spreken van een onweersdag zodat er op het waarnemingsstation de donder kan worden gehoord. Een logische eis, want overdag is de bliksem soms moeilijk te zien, terwijl 's nachts, als het donker is, juist het omgekeerde geldt. Onder gunstige omstandigheden kan de bliksem dan van enkele tientallen kilometers afstand, ja soms zelfs van meer dan honderd kilometer afstand, worden waargenomen. We spreken van 'weerlicht' zodra de bliksem van zulk een grote afstand wordt gezien, dat de begeleidende donder niet meer is te horen. De laatste tientallen jaren wordt de bliksem, of meer precies de locatie van de ontladingen, ook elektronisch vastgelegd, een systeem dat de laatste vijftien jaar verder is geperfectioneerd. Op de site van het KNMI kunnen alle ontladingen die boven Nederland en in de nabije omgeving aldus worden opgetekend, worden bekeken en in de maandoverzichten die worden gepubliceerd, wordt een samenvatting gegeven. Van beide weergaves zijn hiernaast afbeeldingen te zien.

Het ligt in de lijn der verwachtingen dat de definitie waarbij er sprake is van een 'onweersdag' in de toekomst wellicht gewijzigd zal worden, ook gezien de toename van het aantal onbemande stations en de aanwezigheid van storend omgevingsgeluid, dat niet overal even sterk is en in de loop van de dag bovendien sterk kan variëren. Ook een hardhorende waarnemer zal minder onweersdagen noteren... De nieuwe eis zou bijvoorbeeld kunnen luiden: er is sprake van onweer op een waarnemingsstation, als er tenminste één ontlading is geregistreerd op een afstand van 10 km of minder (een waarnemer ter plekke zal dan de donder na maximaal 30 seconden kunnen horen).

Lees het volledige artikel op Weer.nl
Onweersdagen 2012: 42 | 2013: 33 | 2014: 45 | 2015: 40 | 2016: 31 | 2017: 9 Laatste onweer 30-05-2017 01:47 

NitroGenetics

denk dat het tegendeel wel is bewezen van dit jaar ;)

Marcel

Is dat zo?
Naar mijn mening moet er nog heel wat gebeuren, wilt het tegendeel bewezen worden.
Met vriendelijke groet,
Marcel  Mijn hobbypagina: https://www.flickr.com/photos/marcelwestland/

Weerfreak 1337

Citaat van: Marcel op wo 07 aug 2013 - 08:12
Is dat zo?
Naar mijn mening moet er nog heel wat gebeuren, wilt het tegendeel bewezen worden.

Inderdaad, aantal onweersdagen ligt nog steeds ver onder het normale aantal in heel Nederland.

Onweersdagen 2018: 69
vooral met Mark.

Powered by EzPortal