Zware aardbeving teistert Wellington al meer dan vijf maanden

Topic gezien door 1156 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, wo 29 mei 2013 - 08:42

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

Zware aardbeving teistert Wellington al meer dan vijf maanden

De Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington wordt al vijf maanden geteisterd door een aardbeving met een magnitude van zeven, wat overeenkomt met een zware aardschok. Toch gaat het leven er gewoon door: de trilling doet zich voor op een diepte van meer dan veertig kilometer onder de grond, en behelst een gebied van bijna honderd kilometer in de lengte.



Geologen spreken over een zogenaamde 'slow-slip'. Die onstaat net zoals  aardbevingen wanneer er trilling ontstaat aan de aardkost. Daar er maar een geringe hoveelheid energie vrijkomt, is er geen sprake van schade. Volgens Nieuw-Zeelandse geologen komt een slow-slip om de vijf jaar voor. De huidige kan nog een jaar of zelfs langer voortduren.

Hln
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

zorba

Aarde beeft al zo'n vijf maanden in Nieuw-Zeeland

Het lijkt wel of het nooit meer stopt: een aardbeving in Nieuw-Zeeland die in januari begon, is nu nog steeds bezig. Dat melden wetenschappers. De Nieuw-Zeelandse beving wordt ook wel een 'stille aardbeving' genoemd. Hoewel er bij de beving ongeveer evenveel energie vrijkomt als bij een beving met een kracht van 7 op de Schaal van Richter, voelen de Nieuw-Zeelanders er niets van. Dat komt, omdat de energie over een hele lange periode en dus heel traag vrijkomt. Bij een 'normale' beving, komt diezelfde hoeveelheid energie vaak in een periode van enkele seconden vrij en zijn de gevolgen dus goed voelbaar en vaak heftig.

Wellington
De supertrage, Nieuw-Zeelandse beving vindt ten westen van Wellington plaats, op zo'n veertig kilometer diepte. Opvallend genoeg komt de trage beving niet echt als een verrassing: in 2003 en 2008 vond hier ook al zo'n trage beving plaats. Weer vijf jaar later – in 2013 – herhaalt de geschiedenis zich.

Lees verder op Scientias
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Powered by EzPortal