Supervulkaan die miljoenen doden maakt, is niet ondenkbaar

Topic gezien door 1511 bezoekers
Gestart door Daisy, wo 08 aug 2012 - 12:47

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Daisy

Supervulkaan die miljoenen doden maakt, is niet ondenkbaar

De uitbarsting van een supervulkaan met miljoenen doden tot gevolg en een continent dat bedolven ligt onder vulkaanas: het lijkt het scenario van een spectaculaire sciencefictionfilm. In realiteit is dergelijke gebeurtenis echter niet helemaal ondenkbaar. Zo stellen wetenschappers. Denk maar aan de uitbarsting van de Vesuvius, in 79 na Christus. Duizenden mensen lieten toen het leven terwijl de Italiaanse stad Pompei verdween onder een dikke laag vulkaanas.

In dezelfde regio bevindt zich 'Campi Flegrei' ('Brandende velden' of 'Flegreïsche Velden', nvdr.). Een uitbarsting van die vulkaan zou "wereldwijde gevolgen" hebben en mogelijk leiden tot miljoenen doden. Zo voorspelt Giuseppe De Natale, hoofd van een boorproject dat 'Campi Flegrei' in de gaten houdt, in de Amerikaanse krant Huffington Post.



'Campi Flegrei', in de buurt van Napels, is een supervulkaan of 'caldera'. Dat is een grote komvormige krater waarvan het dak van de magmakamer niet meer ondersteund wordt, als gevolg van vulkanische activiteit. Als dat instort, kan een kratermeer ontstaan. De breedste meet 65 kilometer en is gelegen in Noord-Amerika, in het Yellowstone National Park.

Zonlicht

"De volledige uitbarsting van een caldera zou rampzalige gevolgen hebben", schat De Natale. Het uitgespuwde vulkaanas vormt de grootste dreiging: de assen kunnen het zonlicht blokkeren en klimaatverandering veroorzaken. Zo geloven sommige wetenschappers dat een vulkaan, en niet de inslag van een asteroïde, het tijdperk van de dinosauriërs heeft beëindigd, 65 miljoen jaar geleden. 95 procent van alle dier- en plantensoorten zouden 250 miljoen jaar geleden zijn uitgestorven als gevolg van een supervulkaan, geloven anderen.
Supervulkanen zijn terug te vinden in onder meer Nieuw-Mexico, Indonesië, Japan en Siberië, aldus het Amerikaanse wetenschapskanaal Discovery Channel. Ook Ethiopië en Bolovië zouden caldera's tellen, al konden die nog niet goed bestudeerd worden.

Kleine kans
Volgens De Natale is het einde van de mensheid gelukkig nog niet in zicht. "Het gebeurt zelden dat een supervulkaan ten volle uitbarst, net zoals het ook zelden gebeurt dat een grote meteoriet de aarde raakt." Ook de kans op een eruptie van Yellowstone is uitzonderlijk klein, berekenden onderzoekers in de VS, slechts 1 op 730.000.

Bron: hln.be
All glory to the hypnotoad!
www.twitter.com/mrs_sekhmet

vossejongk

1 op 730.000 jaja, dat ding barst gemiddeld elke 600.000 jaar uit en de laatste keer was 640.000 jaar geleden...

Fren

En die Campi Flegrei, daar zijn ze toch deze week mee begonnen om er in te gaan boren?
The question is not IF disasters happen but WHEN they happen!
He, who controls the world, faces the

Powered by EzPortal