Onweerskansen 28 en 29 juni

Topic gezien door 143997 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, zo 24 jun 2012 - 21:41

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

Onweerskansen 28 en 29 juni

   


***UPDATE*** 27-06 20:22 uur

Al dagen wordt er over gesproken, maar nu lijkt het dan toch te gaan gebeuren... Of niet? Daarover heeft vanmiddag Meteoconsult een prachtig stukje geschreven, het stukje kunt u teruglezen op: "Gaan er morgenavond zware onweersbuien vallen?"

Gaan we kijken naar de onstabiliteitswaardes van het Amerikaans weermodel dan komen we uit op een maximale CAPE van 2500-3000 J/KG, deze waardes worden behaald in het zuidelijk deel van het land en bij onze zuiderburen. De maximale lifted bedraagt -6 á -8. In het noordelijk deel van Nederland blijft de onstabiliteit iets achter, daar worden momenteel waardes weergegeven van 800-1300 J/KG bij een lifted van -4. De kaart wat betreft de onstabiliteit kunt u hieronder zien.



Opvallen detail is toch wel de SCP waardes. Er is enorm veel verschil in de kaarten, zo laten de kaarten van Lightningwizard maar een SCP zien van 2. Andere kaarten laten een SCP zien van 7.5! Realistisch?? Ik zelf denk van niet en snap zelf ook niet waaraan het kan liggen, ligt het aan de MUCAPE dat de waardes zo hoog zijn? Wie het weet mag het zeggen. Het kaartje waarom het gaat ziet u dadelijk hieronder. Naast de MUCAPE kijken we naar de MLCAPE (wat overigens het beste is om te pakken, deze geeft de gemiddelde waardes aan van de potentiële energie in de onderste 100MB) dan zien we maximale waardes van 2500 J/KG bij onze zuiderburen en voor een over groot deel van Nederland waardes tussen de 1000 en de 2000 J/KG. 

Als we naar de low level shear (LLS) gaan kijken dan komen we uit op ongeveer rond de 20 en de 25 KTS, de deep layer shear bedraagt ongeveer 30 KTS. Dit in combinatie met een SRH van 250-350 op 0-3 kilometer hoogte (lokaal kan het iets hoger uitpakken) is/zijn een supercel(len) niet uitgesloten. De supercel parameter bedraagt ongeveer 2, de drempelwaarde voor supercellen is 0,2. Ook een kans op een tornado (windhoos) sluit ik zeker niet uit. Gezien de waardes is een EF-1 zeker haalbaar. De STP bedraagt 2 en lokaal 3.



Het is en blijft een zeer lastige situatie zoals Meteoconsult ook al beschreef. Veel hangt af van "als, als en als". Het zal nowcasten worden, maar mocht het gaan ploffen, dan gaat het gelijk goed ploffen. Hou de situatie goed in de gaten!
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

***UPDATE*** 27-06 10u

De kaarten waren de afgelopen dagen al goed maar sinds gisteravond en vanochtend zijn ze een stuk "verbeterd" (voor de onweer liefhebber).

Morgen loopt de temperatuur op tussen de 23 en 29 graden,  mogelijk lokaal 30 in het uiterste zuiden van Limburg. Naast de tijdelijke warmte neemt ook de onstabiliteit toe en niet zo'n beetje ook. De cape waardes zijn het hoogst in het midden en zuiden van het land. Namelijk tussen de 1500 en 3000 J/kg. De lifted ligt daarbij rond de -5 ?  -6 tot -8 in het zuiden van het land.

Dynamisch gezien zou het beter kunnen; de 0-6km shear ligt maximaal tussen de  10 en 15 m/s. De 0-1km shear ligt rond de 10 m/s. De windschering 0-6km ligt bij EC rond de 30/40 knopen. Maar we mogen niet klagen als we zien dat de STP (Significant Tornado Parameter) uitslaat naar 4 in delen van het land. (zie afbeelding hieronder)



Naast de hoge STP waardes komt ook de supercel parameter met erg hoge waardes. Die slaat uit naar lokaal 5 – 7,5! Deze kaarten zijn hier te vinden. De thetaE's 850hpa zijn dit jaar nog niet zo hoog geweest, deze komen maximaal op 66 uit. In de nacht snel afnemend vanuit het zuidwesten.



Als we kijken naar de SRH zien we dat deze ook erg hoog uitslaat. De waardes liggen tussen de 250-350 m2/s2 lokaal 500 m2/s2. (Kans op wat sterkere tornado).

Als de kaarten zo blijven, krijgen we morgen te maken met een potentieel gevaarlijke dag. In de namiddag en avond vanuit het zuidwesten zware onweersbuien met kans op hagel, zware windstoten. Gezien de waardes in de recente runs sluit ik een supercel met een geïsoleerde tornado niet uit.

De runs die nog komen zullen meer duidelijkheid geven in de situatie.

Geschreven door: Ramon Oost  © Meteo-service
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Hier de update van de voorlopige onweerskansen

Niemand zal het ontgaan zijn, dat de kaarten er aardig goed voorliggen voor een zeer mooie onweersnacht aanstaande donderdag op vrijdag. Gezien de tijdsduur (4 á 5 dagen), houden we het voorlopig bij een "voorlopig onweerskansen topic". Naarmate de dagen gaan vorderen zal deze update vervangen worden door het echte topic. Het echte topic zal dan als eerste bericht in dit topic te zien zijn. Voor de mensen die het niet erg snappen wordt er ook een beknopte uitleg gegeven van de belangrijkste aandachtspunten.

Johann schreef al in het onweerskansen topic het volgende: "Als we de kaarten erbij pakken dan kunnen we spreken van een Spanish Plume (zie uitleg hieronder). Zo zien we de 21 °C Isotherm tot boven het zuidwesten van Frankrijk doordringen. Voor het zuiden van Frankrijk betekent dat voor donderdagmiddag temperaturen van 36 tot 38 °C. Ook meer naar het noorden komt de 35 °C binnen handbereik. Met dauwpunten die boven Frankrijk tot 25 gaan oplopen ontstaat een hoog explosieve mix (loaded gun). Wat enkel nog ontbreekt is de trigger (convergentie, zie uitleg onder Spaanse pluim).  Een koufront nadert weliswaar de kust van Frankrijk maar zal niet tot over het continent weten door te dringen en daar een beetje blijven zwabberen (althans uitgaande van de laatste GFS kaarten). Mogelijk dat  boven  Frankrijk zones met convergentie zullen ontstaan die de boel kunnen gaan triggeren. Hoe dan ook een zeer interessante situatie waarover het laatste woord nog niet is gesproken!"

Spaanse pluim
Droge en hete luchtmassa's worden vanaf het Spaanse Plateau (700-800 hPa) met een stevige zuidelijke hoogtestroming op transport gezet naar onze omgeving. Dit is dus een goed gemengde laag en wordt daardoor ook wel EML, Elevated Mixed Layer, genoemd. Deze lucht glijdt in feite over een vochtig warme luchtmassa in de onderste luchtlagen heen, waardoor zich onderin grote hoeveelheden CAPE kunnen ontwikkelen (het verticale profiel van temperatuur en vocht wordt ook wel 'loaded-gun' genoemd). De EML wordt namelijk van de vochtig warme grenslaag gescheiden door een inversie/stabiele laag. Dit is ook een situatie met potentiële instabiliteit: optilling over een diepe atmosferische kolom zorgt voor droogadiabatische afkoeling bovenin en onderin al snel voor natadiabatische afkoeling, met destabilisering tot gevolg. Door land-zee contrasten kunnen boven bv. Frankrijk dan zones met convergentie ontstaan, waardoor de vochtige lucht uit de grenslaag regionaal in staat is om z'n CAPE om te zetten in convectieve bewegingsenergie tijdens de vorming van zware onweersbuien op uitgebreide schaal.

Convergentie
Samenkomst in één punt. Onder convergentie verstaan meteorologen het samenstromen van lucht. Als dit vlakbij het aardoppervlak gebeurd, wordt de lucht naar boven gedrongen. In een lagedrukgebied stroomt de lucht spiraalvormig richting het centrum van lage druk. In het centrum van het lagedrukgebied gaat de lucht daarom ook omhoog. Het omgekeerde is het geval bij een hogedrukgebied, daar vindt convergentie boven in de atmosfeer plaats en divergentie bij de grond. Dit zocht voor dalende bewegingen in de kern van het hogedrukgebied. Convergentie hangt samen met drukverschillen maar ook bergen kunnen een rol spelen. Ook wordt er vaak gesproken over convergentiezones. Dit is een deel van de atmosfeer waar convergentie plaats vindt. Dit kunnen grote zones zijn zoals de intertropische convergentiezone, die een rondje om de aardbol maken, maar ook kleinere lijntjes die door de zeewind worden gevormd. Alle convergentiezones worden geassocieerd met slecht weer, van bewolking tot zwaar onweer.

***Update***
Voordat we beginnen met de update moeten we er wel bijvertellen dat alles nog wel iets te ver weg is om echt duidelijk beeld te scheppen over hoe alles gaat verlopen. Maar goed..... Al dagen lang laat het Europees weermodel ECMWF en het Amerikaans weermodel GFS een zeer interessante ontwikkeling zien, namelijk een Spaanse pluim. Echter we moeten ons nog niet blind staren op de enorme waardes die het Europees en het Amerikaans weermodel momenteel berekenen. In het uiterste zuiden van België worden CAPE waardes weergegeven van 2500 tot 3000 J/KG, het Europees weermodel komt met berekeningen van 2400 tot 2800 J/KG. Voor Nederlandse begrippen is dit erg veel, maar het kan nog erger.... Afgelopen vrijdag kwamen er zelfs berekeningen van 4000 J/KG!!! Maar goed, zoals ik daarnet al schreef... Staar je niet blind op de CAPE kaarten. Als we geen trigger hebben (zoals nu op de kaarten staat) hebben we gewoon niets!



Anders wordt het vanaf de tweede helft van de avond als het koufront nadert, helaas is dan al de meeste onstabiliteit verdwenen. In het westen van België worden momenteel waardes weergegeven van 1500-2000 J/KG, in Zeeland zo'n 1000-1200 J/KG en dit om 02 uur in de nacht! De lifted index ligt ook erg laag, namelijk -5 tot -8! Zo slecht is het ook weer niet, maar we zien liever dat de onstabiliteit op 18UTC benut zou worden. Wat betreft de Theta's zit wel een enorm verschil in. Zo komt het Amerikaans weermodel GFS met Theta's aanzetten van 57 graden, maar het Europees weermodel laat die waardes fors hoger zien, namelijk 65 tot 70 graden! 65 tot 70 graden hebben we dit jaar nog niet behaald. Voor de mensen die niet weten wat Theta's zijn volgt er hieronder een korte uitleg.

Theta's
De equivalent potentiële temperatuur ('Theta-e') is een mooie indicator voor verschillende luchtmassa's. Theta-e is de temperatuur die een 'luchtpakketje' (in het geval van bovenstaande kaart afkomstig van 850 hPa) heeft als het eerst zover naar boven is gebracht dat door condensatie alle latente warmte (condensatiewarmte) vrij is gekomen en daarna (droog)adiabatisch (zonder energie-uitwisseling met de atmosfeer) weer naar beneden (naar het 1000 mb niveau) gebracht is. Theta-e wordt dus door de temperatuur én door het vochtgehalte van de lucht bepaald. Hoe warmer en hoe vochtiger de lucht hoe hoger de Theta-e. Met behulp van Theta-e kun je onder andere dus goed verschillende luchtmassa's onderscheiden. Bijvoorbeeld een warme sector tussen warmte- en koufront in. De warme sector is over het algemeen warmer en vochtiger dan de omringende lucht en heeft daardoor ook een hogere theta-e waarde. En een scherpe gradiënt in de Theta-e waarden wijst dan op een front tussen 2 luchtsoorten. Hieronder de Theta kaarten van het Europees weermodel, van het Amerikaans weermodel is hier te zien.



Wat betreft de dynamische kant van het geheel willen we momenteel nog niet al te veel aandacht aan besteden, dit zal echter 2 dagen van tevoren meer over bekend zijn. De neerslag is ook al een geval apart. Het Europees weermodel laat nu in de berekeningen een ware MCS zien terwijl het Amerikaans weermodel er nog niets van wil weten. Persoonlijk weten wij dat er een heleboel mensen er niet op staan te springen, een MCS wordt ook wel een regenbrenger genoemd waardoor het ten koste gaat van fotografie. Voor de mensen die niet geheel weten wat een MSC is, hebben wij ook hier weer een korte beschrijving over.



MCS (Mesoscale Convective System)
Een MCS is een onweer met een enorme omvang. Die kan soms een diameter hebben van enkele honderden kilometers. Anders dan gewone onweders worden deze gevoed door de nacht. Een gewoon onweer heeft na het ondergaan van de zon eerder de neiging om te gaan inzakken, maar het MCS wint dan net aan kracht. Een MCS brengt vaak veel neerslag met zich mee en kan dus een hele nacht doorgaan.

Dit is slechts een run "bespreking" met extra uitleg voor de mensen die de termen niet geheel snappen. Hecht er momenteel nog geen waarde aan. Twee dagen van tevoren kunnen we wat meer zien aan de hand van de kaarten.

©Meteo-service
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

hoffies

Goede uitleg... Schitterend, wat is weer fantastisch..
Twitter: @hoffnar2911

Dennis

Weersituaties waarin MCS's kunnen optreden: Een daarvan staat bekend als de Spaanse pluim. In deze weersituatie ligt er een koufront tegen de westkusten van Schotland, Wales, Bretagne en Spanje. Voor dit front uit bevindt zich een 'pluim' van warme vochtige lucht, die zich uitstrekt vanaf de Sahara of Spanje tot aan Oost-Engeland of Nederland. Onweersstoringen die daarin boven Spanje of Zuid- Frankrijk ontstaan, kunnen worden meegevoerd naar onze omgeving en hier uitermate actief zijn.

Kaartje VB Spaanse-Pluim (temps)

Weerfreak 1337

Prachtige kaarten! En toch weer die 28/29ste juni!  ;D
Komende dagen lekker volgen, want nachtelijk onweer laat niemand aan zich voorbij gaan :)

Onweersdagen 2018: 69
vooral met Mark.

Leon Eikenaar

Kaarten zien er goed uit!  8)

Citaat van: Weerfreak op zo 24 jun 2012 - 22:56
want nachtelijk onweer laat niemand aan zich voorbij gaan :)

Tenzij je in een diepe slaap valt :P
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar

Arend

Citaat van: Jan van Ooijen op zo 24 jun 2012 - 21:41
Als we geen trigger hebben (zoals nu op de kaarten staat) hebben we gewoon niets!

GFS laat toch een trigger zien in de vorm van een convergentielijn? Maar met een beroerde timing (zoals het er nu uitziet) voor waarschijnlijk het hele land?
Een zomer zonder onweer, is als een winter zonder sneeuw. Hogedruk maakt alles stuk. Een evenaring is geen record.

Jan van Ooijen

Citaat van: Arend op zo 24 jun 2012 - 23:34
GFS laat toch een trigger zien in de vorm van een convergentielijn? Maar met een beroerde timing (zoals het er nu uitziet) voor waarschijnlijk het hele land?

Mogelijk.... Vooralsnog ga ik er vanuit dat er niets zal zijn dat het lontje aansteekt in de middag
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Arend

Laatste Bracknell ook te vroeg waarschijnlijk, maar gelukkig hebben we nog een paar dagen.
Een zomer zonder onweer, is als een winter zonder sneeuw. Hogedruk maakt alles stuk. Een evenaring is geen record.

Jan van Ooijen

Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Sven

Hierbij de laatste nieuwe kaart update:











Stomme vraag overigens, die convergentie lijn met daarachter het KF, als dat de boel aansteekt hebben we toch geen trigger meer nodig? De buien vreten gaan de weg hierheen gewoon de opgebouwde cape op en zodoende leven ze voort.


Onweersdagen 2012: 42 | 2013: 33 | 2014: 45 | 2015: 40 | 2016: 31 | 2017: 9 Laatste onweer 30-05-2017 01:47 

André

Ik doe nog geen uitspraak ,te vroeg .
Demeulemeester André

Dennis

De kans op nachtelijk onweer is wel heel erg aanwezig

André

Vanaf woensdag zullen we meer duidelijkheid krijgen wat het zal doen .
Demeulemeester André

Cdtj3

Jammer dat hoe het er nu voor staat nacht onweer wordt :S Moet vrijdag gewoon weer om 6 uur opstaan om naar werk te gaan :(
Dus veel zal ik er zoals het er nu voor staat niet van mee maken.
Onweersdagen 2017: 33 Hagel: 8
https://www.flickr.com/photos/calvinmusch/

Aniet van Voorst

Het ziet er allemaal zeer interessant uit. Ook ik durf nog geen uitspraak te doen hoe de buien zich gaan ontwikkelen, maar ik denk wel dat ze goed getriggerd gaat worden. De tijd zal het leren. Helaas ben ik aankomende week niet in het land, ik zit in oosten van NRW Duitsland, maar zelfs daar is niks uitgesloten. Uiteraard blijf ik de ontwikkelen op de voet volgen. Succes!
twitter: @anitavanvoorst
First supercell 17-07-2004, tornado 12-07-2010

Tyshane

Tja blijft een lastige situatie, het lijkt nu net niet op het juiste moment samen te komen. De ingrediënten zijn er ja, maar de timing maakt het vooralsnog niet helemaal overtuigend. Maar goed, blijft interessant deze situatie te volgen, want gaat ie los, dan gaat ie los. ;)

Jan van Ooijen

Ook het kanskaartje van Wetteronline begint er steeds beter uit te zien, wel moet opgemerkt worden dat het voor de nacht is (donderdag op vrijdag). Oostelijk deel van het land mogelijk vrijdag.

Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Ook even de DLS, LLS, SRH, STP en de SCP erbij. Kan mogelijk wel iets interessants opleveren echter daar komt meer duidelijkheid over in de aankomende runs naar donderdag toe



Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Powered by EzPortal