Onweerskansen 2022 - Algemene vooruitzichten

Topic gezien door 25645 bezoekers
Gestart door TMCThomas, ma 28 mrt 2022 - 13:54

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Hoeveel onweersdagen verwacht jij dit jaar?

 < 10  (Wordt weer drama, net als vorig jaar)
6 (14%)
10-15 dagen (Zeer weinig)
9 (20.9%)
20-25 dagen (Iets minder dan normaal)
4 (9.3%)
25-30 dagen (Normaal)
8 (18.6%)
30-35 dagen (Iets meer dan normaal)
9 (20.9%)
35-40 dagen (Veel)
4 (9.3%)
40-45 dagen (Zeer veel)
2 (4.7%)
45+ dagen (Extreem veel)
1 (2.3%)

Totaal aantal stemmen: 43

X-treme

Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

Joep

Morgen in zuidoosten potentie voor zeer zwaar weer

Vrijdag – morgen dus – wordt een spannende weerdag. Een klein, maar bijzonder fel lagedrukgebied komt onze kant op en brengt in een deel van Nederland niet alleen (erg) veel regen, maar kan in het zuidoosten ook een paar zeer zware onweersbuien op de rails zetten met potentieel zeer zware windstoten.

Het gebeurt niet vaak dat je op weerkaarten windvlagen met snelheden tot boven 200 kilometer per uur ingetekend ziet staan. De nieuwste run van Harmonie doet het morgen in Duitsland met maximaal berekende windstoten van 230 kilometer per uur, Arome komt in zijn laatste berekening zelfs met windvlagen tot 260 kilometer per uur, in een strook van het uiterste zuidoosten van Brabant, via het midden van Limburg zo verder Duitsland in.

Derecho

Het zijn berekeningen die we zelden zien. Het lijkt wel of beide modellen het pad van een soort tornado berekenen, of een baan waarin het potentieel tot verwoestende valwinden kan komen, op een buienlijn die de kenmerken van een 'derecho' heeft, zoals die in de VS wel voorkomen, al is voor een echte derecho wel meer nodig dan wat nu door de modellen wordt berekend. Er is geen andere manier waarop je aan vergelijkbare windstoten zou kunnen komen. In het geval van Arome zou het, als het een tornado is, om een F4-tornado gaan, maar dit is natuurlijk virtueel en geen werkelijkheid. Ook kan het model helemaal geen tornado berekenen, daarvoor liggen zelfs in dit fijnmazige model de roosterpunten te ver uit elkaar. Zoals gezegd, is dit als berekening wel echt heel zeldzaam.

Nu wil dit natuurlijk niet meteen zeggen dat het morgen ook precies zo gaat – het zijn immers nog niet meer dan berekeningen en het moet allemaal nog gebeuren. Wel geven ze iets aan over de potentie van de buien die in het zuidoosten mogelijk gaan ontstaan.

Klein, maar fel lagedrukgebied

Het speelt zich allemaal af op de grens van warme en vochtige lucht boven het continent en koelere lucht, die er vanuit het westen in komt. Aan het begin van morgenochtend laten de meeste rekenmodellen in de overgangszone boven het oosten van Bretagne een klein lagedrukgebied ontstaan, dat vervolgens in sneltreinvaart over het noorden van Frankrijk en België naar Nederland trekt. De buien activeren daarbij verder tot een actief complex dat in een zuidwest-noordoost gerichte strook over het midden van Nederland naar Duitsland trekt. In de baan van die buien kan tussen 20 en 40 millimeter aan regen vallen en regionaal misschien nog wel meer. Er zijn berekeningen die op 60 millimeter uitkomen.

Het spannendste weer doet zich voor als de kern van het lagedrukgebied over Nederland naar het noordoosten trekt. Er vooruit is de wind oost tot zuidoost, erachter draait de wind naar west tot noordwest. Verder is er hoog in de atmosfeer veel wind. Op 3 kilometer hoogte waait een wind van ongeveer 145 kilometer per uur, op 5,5 kilometer hoogte zit je al tegen 170 of 180 kilometer per uur aan. Verder draait de wind met de hoogte en is dus een flinke bak aan windschering aanwezig. Zoals gisteren in één van onze verhalen al aangegeven, is dat een belangrijke voorwaarde voor het ontstaan van zware buien.

Supercell?

Wat lijkt te gebeuren is dat over het midden en noorden een actieve regenzone trekt, met aan de zuidkant daarvan boven vooral de oostelijke helft van Brabant en Limburg één of twee agressieve buienlijnen en kans op een enkele supercell. Daarbij is ook grote hagel mogelijk en kunnen dus zware tot zeer zware windstoten optreden met snelheden tot ruim boven 100 kilometer per uur. Zelfs een lokale tornado is met zoveel activiteit in de bovenlucht niet helemaal uit te sluiten. Het is een situatie om goed in de gaten te houden.

Weer.nl


dehardstyler

Code oranje is afgegeven voor Gelderland, Noord Brabant en Limburg.

Joep

Gfs laat de zwaarste buien morgen over Zw en midden NL trekken


Joep

ICON is ook extreem voor groot gedeelte NL

Foto vandaag van Rick Bekker

Joep


Joep


Der RoX

We gaan morgenochtend 0500u richting Parijs rijden, benieuwd of we nog iets tegenkomen...
WiNtEr!!11!1!@

Joep

Code oranje voor Limburg

Vanmiddag komen er in het zuidoosten enkele stevige onweersbuien voor met kans op hagel, plaatselijk windstoten van 60-75 km/u en veel neerslag in korte tijd.

Vooral in Zuid-Limburg is er kans op (zeer) zware windstoten van ruim 100 km/u, lokale wateroverlast en grote hagel van 2 cm of meer. Hierdoor kan schade en gevaar ontstaan als gevolg van omvallende bomen, rondvliegende voorwerpen en blikseminslag. Hiervoor is code oranje van kracht.

Aan het einde van de middag trekken de buien naar Duitsland weg.


Der RoX

80km noordelijk van Parijs en echt door een  zeer grote plensbui gereden, zat weing onweer nog op...
WiNtEr!!11!1!@

dennis089

Omg :o

Level 3 estofex update : o

Zelden een level 3 gezien. En zeker als update eigenlijk nooit.
Dit moet heftig worden. En het is net over de grens. In het gebied waar ik werk momenteel : o

Michel Huisman

Het valt hier in Brunssum wel mee. Even stevige plensbui gehad en de wind trok even aan maar inmiddels lijkt het ergste wel voorbij ? Ik hoop dat het overal zo meevalt.

NitroGenetics

huidige situatie lijkt niet zo extreem te zijn zoals de modellen hebben voorspelt, ik zie het voor nederland met name limburg als een dikke bust

Joep

Tornado nabij Beek in Limburg


Stephanie

Citaat van: Joep op vr 20 mei 2022 - 18:32Tornado nabij Beek?


Heftig! Hoe wordt zoiets bepaald? Weet iemand dat?
Het lijkt erop dat het op grote schaal is meegevallen, maar in oa Beek (lokaal dus) is het toch heel heftig geweest.
Ik had gisteren een lekkage tussen de dakpannen bij een schuin dak, dus ik ben toch blij dat het hier vandaag wat minder was.

Tam


flyineddy

Morgen opnieuw een onweerskans, met name in het zuidoosten en (uiterste) oosten van het land.

KNMI Guidance:
CiteerGuidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot maandag 23 mei 2022 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een hoog boven het noorden van Duitsland trekt oostwaarts. Een lagedrukgebied boven Frankrijk trekt noordoostwaarts. Maandag trekt het laag over (de oostelijke helft van) Nederland noordoostwaarts. De frontenstructuur aan de grond ligt ongeveer bij theta-w 850 hPa 16°C. Het zuidoosten en uiterste oosten komen daarbij tijdelijk in de warme sector terecht.

Modelbeoordeling:
Het signaal voor mistvelden boven zee in HAP1 is onjuist; deze zijn er in werkelijkheid niet. In de baan van de kern van het laag van maandag zijn er wat detailverschillen, maar de grote lijnen komen in de verschillende modellen overeen, hoewel Harmonie40 nu weer wat westelijker is. In de convectie in de warme sector zijn er verschillen en onzekerheden. Een onzekerheid is hoe noordelijk de warme sector komt en hoe warm het daarin wordt. Het hoogtepunt van de convectie ligt nu in alle modellen de namiddag en avond en boven het zuidoosten en uiterste oosten. Hier de grootste kans op significante convectie. Het lijkt erop dat er ook duidelijke dynamische triggering van de convectie is (PVA bij het koufront). In de EC uitvoer is er zoals gebruikelijk meer stratiforme neerslag dan in de Harmonie uitvoer. We zien dat Harmonie40/KEPS de hoge cape waarden van orde 1000-2000 J/Kg net wat noordwestelijker laat uitkomen dan EC, waardoor Limburg en uiterste oosten, maar wellicht ook Brabant net in de wat zwaardere convectie zou kunnen belanden.

Aandachtspunten

Temperatuur:

De convectie maandag kan bij ongeveer 25 °C vanaf de grond plaatsvinden, hetgeen in het zuidoosten en oosten gehaald wordt.

Wind:
Actueel zeewind. Uitschieters bij convectie in de warme sector maandag in Harmonie40 steviger dan in de andere modellen. Harmonie40 komt nu zelfs met een gebiedje windstoten 48+ kt. Het is wel het enige model dat dit doet; waterloading zal een grote rol spelen hierbij. De andere modellen zijn rustiger. KEPS kansen voor meer dan 75 km/uur zijn beperkt; 10-20%. Morgenavond in het westen aan de kust 6 Bft.

Bewolking:
In de warme sector en bij het koufront CB, toppen tot FL350-400. Aan de westkant van het laag in alle uitvoer een signaal voor ST. Hoeveelheid bewolking en daarmee de temperatuur in de warme sector is een onzekerheid.

Neerslag:
Bij het warmtefront mogelijk enige convectie vanaf middelbaar niveau (WA rond 850 hPa). In de warme sector en bij het koufront goed georganiseerde convectie, Multi Cell Cluster. CAPE in het zuidoosten 1000-2000 J/kg, schering rond 30 kn. De convectie zit voornamelijk boven het zuidoosten en oosten in de namiddag en avond, onzekerheden zijn hierboven beschreven. Hagel niet uit te sluiten maar kleiner dan 2 cm, de graupel kolom geeft ook slechts zwakke signalen. Elders wordt de neerslag vooral door grootschalige stijgende bewegingen veroorzaakt (vnl WA). Er valt maandag in totaal 10-20 mm, op enkele plaatsen 20-40 mm, het meeste in het zuidoosten en oosten.

Zicht:
Geen bijzonderheden.

Paraaf meteoroloog: berge
Uitgifte: 22/05/2022 16.25 uur LT.


Weerkaart voor morgen 12 UTC:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
In de loop van de middag trekt het warmtefront over het oosten noordwaarts, met daar vlak achteraan een koufront. In de warme sector tussen deze 2 fronten zit een convergentielijn. In dit gebied zullen stevige onweersbuien ontstaan wanneer de convectietemperatuur van 25 wordt bereikt. Dat lijkt in het zuidoosten en uiterste oosten te gaan gebeuren.

HARMONIE:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

flyineddy

De situatie loopt niet helemaal zoals de verwachtingen voorschotelden, maar er trekken nu toch een aantal stevige onweersbuien over het midden en zuidoosten van het land.

In de buurt van Eindhoven/Helmond/Deurne is zojuist een wallcloud gesignaleerd (Er werd een foto gedeeld in de chat bij "de buren", OO). Op de doppler radar (Essen) was ook wat rotatie te zien:
https://kachelmannwetter.com/de/dopplersweeps/essen-west/radar-05grad/20220523-1615z.html

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Mathieu

Heerlijk als je dan eigenlijk al nul verwachtingen hebt en de bliksem binnen 100 meter van je af inslaat midden in het centrum van Deventer.

flyineddy

Morgenmiddag is er weer een kans op wat onweersbuien. Geen hele bijzondere setting, maar mogelijk zware windstoten zijn wel een aandachtspunt. Zie Guidance.

CiteerGuidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot dinsdag 31 mei 2022 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Tussen een lagedrukgebied boven het westen van Noorwegen en een rug van hoge druk boven Engeland voert een zwakke noordwestelijke stroming maritiem polaire lucht aan. Deze rug breidt zich vannacht geleidelijk uit tot boven ons land. Vandaag overdag verplaatst het lagedrukgebied boven Scandinavie zich naar Schotland en komen we in een zadelgebied terecht, waarbij de as boven het noordwestelijk kustgebied komt te liggen. Tegelijkertijd passeert er een hoogterug van west naar oost. Na passage wordt op hoogte de stroming zuidwestelijk en passeren er dinsdag overdag twee hoogtetroggen van west naar oost. Het westen van de FIR komt dinsdag overdag ook in de invloedsfeer van het Schotse laag dat zich geleidelijk richting de zuidelijke Noordzee verplaatst, de stroming wordt daar aan de grond ook zuidwestelijk, de rest van de FIR blijft in een zadelgebied zonder duidelijke stroming.

Modelbeoordeling:
Er zijn weinig verschillen tussen de modellen. Vanwege het relatief warme water (ca. 15°C) blijft het IJsselmeer opnieuw een duidelijke trigger voor buien, een bijdrage die in de modellen wel iets wordt onderschat. Qua zicht zien we momenteel zeer lokaal een mistbank, de modellen hebben vrijwel geen signaal. Voor de nacht naar dinsdag is dat in het noorden van het land een ander verhaal; HA40 komt met mist, de andere modellen met nevel. We houden het op nevel en mistbanken in het noorden. Het belangrijkste aandachtspunt lijken de windstoten te gaan worden bij de buien dinsdagmiddag en -avond, vooral t.g.v. verdamping. HAP1 komt met lokale zware windstoten, de andere Harmonie-versies zijn een fractie minder met vlagen van 60-70 km/uur. Dat laatste lijkt mij zeker niet onmogelijk gezien de progtemps.

Aandachtspunten
Temperatuur:

Koel. Zowel actueel als tijdens de nacht naar dinsdag zeer lokaal kans op vorst aan de grond.

Wind:
Dinsdagmiddag en -avond bij buien landinwaarts kans op windstoten tot ca. 35 kn (65 km/uur).

Bewolking:
Vandaag zien we opnieuw een wolkenbeeld met Cu en Sc en vrij ondiepe convectieve bewolking (TCu's) met toppen rond of iets beneden FL100. Nabij de hoogtetroggen van dinsdag Cb's, in de ochtend toppen ca. FL150 en in de middag tot ca FL250/-40C.

Neerslag:
Vandaag nog enkele geïsoleerde lichte buien, in de loop van de middag na passage van de rug op hoogte uitdovend. Op de hoogtetroggen van dinsdag enkele geïsoleerde buien, in de middag ook kans op multicel (CAPE 500-1000 J/kg, schering 25-30 kn) en onweer. Vooral de windstoten zijn daarbij opvallend, zie ook de modelbeoordeling. De Harmonies laten de buien ook op outflow voortbewegen/ontstaan en er zijn duidelijke bow-echo's zichtbaar.

Zicht:
In de polaire lucht overwegend goede zichten. In buien lokaal matig. Actueel zeer lokaal een mistbank. In de nacht naar dinsdag in het noorden en noordoosten lokaal nevel en/of mistbanken.

Paraaf meteoroloog: wijs

Uitgifte: 30/05/2022 05.52 uur LT.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Powered by EzPortal