Winter Discussietopic 2020/2021

Topic gezien door 145268 bezoekers
Gestart door Armand, do 03 dec 2020 - 11:32

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 13 gasten bekijken dit topic.

flyineddy

Wie nu of vanochtend de weg op moet, let dan goed op, want het kan verraderlijk glad zijn.
Het KNMI heeft hiervoor inmiddels Code Oranje afgegeven voor het midden van het land:

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
Code oranje geldt tot 9:00 uur

In het noorden valt minder neerslag, maar kan het nog steeds glad worden. Ook hier dus opletten. Het KNMI heeft hier Code Geel afgegeven, geldig tot 12:00 uur.
In het zuiden is de temperatuur te hoog. Hier wordt geen (of nauwelijks) gladheid verwacht.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Extremissimorum

Hier im Hoorn overal een poedersuikerlaagje sneeuw. Stelt niet veel voor, maar genoeg om alles idd echt glad te maken. Ziet er wel mooi uit. En Arome en Arpege laten dit nog nog wel even doorgaan de hele ochtend en middag in Noord-Holland.

GFS laat de sneeuwkansen voor komend weekend stijgen en komt onveranderend met best wel extreme sneeuwsituaties van 20+cm in heel Nederland. Maar het is nog o zo ver weg.

Hoe kan ik hier gifs posten?!

Joep

Komend weekend veel sneeuw?
GfS heeft er zin in

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.[attach]

Akito

Citaat van: Joep op ma 01 feb 2021 - 07:30Komend weekend veel sneeuw?
GfS heeft er zin in

Laat maar komen!
Met een beetje mazzel blijft het dan nog liggen ook, temps zouden laag genoeg moeten zijn.

Der RoX



Januari was volgens het KNMI 0.2 graad onder normaal
WiNtEr!!11!1!@

zwoof

Citaat van: Joep op ma 01 feb 2021 - 07:30Komend weekend veel sneeuw?
GfS heeft er zin in



Oper EC 00Z ook  heerlijk. volgende week een winterse periode. Ook sneeuw vanaf het weekend en temps boven de sneeuw  uiteindelijk dalend naar plaatselijk -16 wellicht -18 later in de week. Laat deze run maar uitkomen, het zou toch een keer tijd worden!  8)



Romigo

Guidance meerdaagse
Beoordeling lange termijn door meteoroloog

Geldig van woensdag 03 februari tot maandag 15 februari
Synoptische ontwikkeling:
Een lagedrukgebied nabij Ierland en de Britse Eilanden blijft daar enige tijd liggen. Aan de zuidflank trekken enkele randstoringen richting ons land. Zondag trekt het laag uiteindelijk opvullend oostwaarts, maar van het westen uit naderen enkele lagedrukgebieden die ten zuiden van ons land Europa binnentrekken.

Modelbeoordeling en onzekerheden:
In de 12Z run van 48 uur geleden maakt het Azorenhoog een verbinding met een hogedrukgebied boven Scandinavië, maar deze operationele run krijgt het hoog geen vaste grond boven Scandinavië. De oper ligt wederom vrijwel bovenin de temperatuurpluim, met veelal zuiden- of zuidwestenwinden. Het gros van de leden heeft echter wel hogedrukinvloeden, met een oostelijke aanvoer van droge en koudere lucht. In de EC-clusterscenario's zien we in eerste instantie alleen NAO-, later komen er ook meer geblokkeerde oplossingen. De meeste oplossingen zijn vrij koud, maar de kans op langdurig winterweer met ijsdagen is klein.

Samenvatting meerdaagse-periode:
Aanvankelijk zacht en vrij veel neerslag. In het noorden en noordoosten blijft het waarschijnlijk kouder en kan de neerslag een winters karakter hebben. Aan het einde van de week dalen de temperaturen weer naar waardes onder het langjarig gemiddelde en nemen de dagelijkse neerslagkansen af naar ongeveer 50%.

Samenvatting EPS-periode:
Temperaturen ruim onder het langjarig gemiddelde (1991-2020), met in de nachten en ochtenden overwegend lichte tot matige vorst. Geleidelijk meer zon. De dagelijkse neerslagkansen liggen rond 40%.

Paraaf meteoroloog: zwagers

Uitgifte: 01/02/2021 03.52 uur LT

zwoof

Citaat van: Der RoX op ma 01 feb 2021 - 08:09Januari was volgens het KNMI 0.2 graad onder normaal

Toch mooi dat er eindelijk weer eens maand onder normaal verloopt. Moet natuurlijk wel bij gezegd worden dat als dit vorig jaar was geweest, dan was januari te warm verlopen.  Per 1 januari zijn namelijk de normalen voor komend decennium weer bijgesteld.  De gemiddelde normaalwaarde voor januari is  opgehoogd van 3.1 naar 3.6 graden. Voor februari zijn de gemiddelde normaalwaarden van 3.3 naar 3.9 graden opgehoogd.


wazzie

Al die berichten van de kou komt er aan, en een lekker pak sneeuw komend weekend.(dat hoop echt).
Maar ik laat me niet meer gek maken, er is nog geen ene uitgekomen.
5 cm sneeuw dat werd een 0,5cm op t gras, en de aanval van koning winter dat werd 1,5 graden boven nul, en de pluimen herhalen zich voor de 3e keer.
Ik hoop dat t allemaal uitkomt, vooral die dikke vlokken sneeuw en minimaal 20 cm sneeuw.
Maar zijn deze winter al te vaak teleurgesteld door de situatie boven ons.
Ik zie t allemaal wel, scheelt mij weer mopperen 😉.

Romigo

Het wordt echt spannend de komende dagen wat het gaat worden? Het kan vriezen maar ook dooien... :o  :o

GeneralDuke

Inmiddels worden langzaamaan ook de Hellmannpunten aaneengeregen. Zie het specifieke Hellmanntopic! Voor wie een opfrisser kan gebruiken: de eerste post legt de Hellmannpunten uit.
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

Der RoX

Midden NL




Ik krijg kriebels...zelfs vannacht en morgen kan nog veranderen. Het zou mooi zijn als het donderdag al begint, ook niet een hele kleine kans daarop.

🌭
WiNtEr!!11!1!@

zwoof

Oper staat wel alleen wat betreft die extreme kou, maar al met al toch best nog wel een mooi  en hoopgevend pluimpje.  8)

Twente EC 00Z:

Romigo

Bron: weer.nl

29 januari 10:19

30-Daagse: februari wordt een wintermaand.

Hoewel er steeds een grote potentie voor winterweer is, heeft de winter van 2021 tot nu toe nauwelijks gescoord. Een derde plaats op de lijst van winters met negatieve AO-dagen tot nu toe, tussen de winters van 2010 en 1963 (!) in, leverde tot vandaag in De Bilt nog niet meer dan 0,6 Hellmann koudepunten op. Dat is goed voor een tweede plaats van onderen in de lijst met winters sinds 1901.Toch is er reden om aan te nemen dat in deze situatie de komende weken iets gaat veranderen. Februari lijkt namelijk een echte wintermaand te gaan worden.
In de winter tot nu toe is Nederland steeds een beetje het groene Gallië geweest in een verder regelmatig wit Europa. Zowel ten zuiden als ten oosten van ons heeft het al geregeld gesneeuwd en de winterinvallen in het Spanje, het oosten van Europa en Scandinavië zijn we nog niet vergeten. Bij ons waren het steeds de lagedrukgebieden van de Oceaan die een opmars van de koude lucht tegenhielden en het weerbeeld in Nederland uitermate wisselvallig hielden.

Veel seinen staan op groen
Toch staan veel seinen op groen. Zo is de AO-index, een maat voor de drukverdeling in het Noordpoolgebied, al sinds 1 december vrijwel onafgebroken negatief. Dit betekent dat de luchtdruk in het poolgebied hoger is dan normaal en bij gevolg dat de koude lucht daar veel makkelijker naar het zuiden kan uitbreken dan in winters met een positieve AO-index.

Ook de NAO-index, een maat voor de kracht van de straalstroom in onze omgeving, is deze winter vaak, zij het licht negatief. Dit betekent dat ook de straalstroom minder sterk is dan normaal. Verder ligt hij een stuk zuidelijk dan in voorgaande jaren, waardoor lagedrukgebieden niet ver ten noorden van ons land, maar dichtbij passeren en dat geregeld ook via een koers doen die ze ten zuiden van onze omgeving brengt. En in dat geval kan de wind bij ons ook uit het oosten waaien.

Er is steeds meer kou voorradig
Er is nog iets anders gebeurd. Doordat de grote vaart in de atmosfeer van de winter van vorig jaar dit jaar mist, kan koude lucht veel langer op één en dezelfde plaats blijven liggen en daar rustig afkoelen. In de loop van de decembermaand begon dat in Azië al, in grote delen van Siberië en later ook in gebieden verder zuidelijk. Het leverde daar op veel plaatsen de koudste winter van de laatste tientallen jaren op, met tot in Japan aan toe sneeuwstormen die overlast opleverden.

Inmiddels begint zich ook een flinke poel met koude lucht boven Scandinavië op te bouwen. De voorste begrenzing ervan ligt al vlakbij Nederland, bij het noordoosten van Groningen, waar de temperaturen vandaag niet verder dan tot 2 graden oplopen. Aan de zuidkant van een lagedrukgebied, dat over Noord-Nederland oostwaarts trekt, is de wind zuidwestelijk en is het met tussen 7 en 10 graden een stuk zachter dan in Groningen. Op veel plaatsen regende het vanochtend, vanmiddag kan in Groningen in de koude lucht daar ook plaatselijk sneeuw vallen.

In het weekend draait de wind overal naar noordoost en rukt de koude lucht op. De komende nacht al vriest het een paar graden, in de nacht naar zondag is lichte tot matige vorst mogelijk. Overdag wordt het rond 2 graden, zondag iets hoger. Daarbij schijnt de zon af en toe, maar kan morgen in het uiterste zuiden ook een klein beetje sneeuw vallen. De hoeveelheden zijn echter maar klein.

Week 1: van maandag 1 tot en met zondag 7 februari
Ook begin volgende week houdt het koude weer eerst nog aan. In de nachten naar maandag en dinsdag kan het opnieuw op veel plaatsen licht vriezen. Overdag komt het kwik rond 2 graden boven nul uit. Winters weer dus. In de loop van dinsdag en op woensdag komen vanuit het westen nieuwe lagedrukgebieden dichterbij die opnieuw een erg zuidelijke koers volgen. Er lijkt zich dan een herhaling van de situatie van de afgelopen dagen voor te doen, waarbij het de vraag is of de koude lucht het land dan wel helemaal zal worden uitgedrongen. Mogelijk gebeurt dat niet.

In elk geval zien we tegelijkertijd de luchtdruk boven Scandinavië stijgen. De wintergrens, die eerst dichtbij of pal boven Nederland ligt, komt weer in beweging en trekt opnieuw naar het zuiden. Met de koude lucht die daar dan aanwezig is, de luchtdrukstijgingen die in de vorming van een hogedrukgebied resulteren en de wind die bij ons noordoostelijk wordt, lijkt er dan geen houden meer aan. De kou neemt ook Nederland in bezit en het gaat bij ons vriezen.

Week 2: van maandag 8 tot en met zondag 14 februari
De drukverdeling ziet er voor deze week onversneden winters uit. Een sterk hogedrukgebied ligt boven Scandinavië en de Noorse Zee en ook in Nederland wordt het weer er volledig door beïnvloed. Als dit zo uitkomt, wordt het dan ook een winterweek met zowel in de nachten als in belangrijke mate ook overdag temperaturen beneden het vriespunt. Verder is er een dikke kans dat de zon behoorlijk schijnt, al is dat niet helemaal zeker. Want als de wind van de ook nog warme Oostzee waait, kan bewolking meekomen en zou zelfs af en toe een sneeuwvlok kunnen vallen.

Week 3: van maandag 15 tot en met zondag 21 februari
Hoewel het signaal voor deze week wat minder sterk is, zien we eigenlijk meer van hetzelfde. Nog steeds manifesteert de hoogste luchtdruk zich ten noorden van Nederland boven de Noorse Zee en boven IJsland. Nog steeds ook wordt bij ons een overwegend noordoostelijke wind verwacht. En gaat dit zo door, dan kan ook het winterse karakter van het weer behouden blijven, ook al komen we wel steeds later in de winter en klimt de zon steeds verder boven de horizon. Veel zal van de temperaturen in de bovenlucht afhangen en die lijken nog steeds vrij laag te blijven.

Week 4: van maandag 22 tot en met zondag 28 februari
Voor de laatste week van de periode is de verwachting wat minder duidelijk. Nog steeds zien we hogedrukgebieden in onze buurt, maar de plek waar ze precies terechtkomen, is minder duidelijk. Nog steeds kan dat boven Scandinavië zijn, maar ook plekken op de Oceaan of in de buurt van IJsland en Groenland komen in aanmerking. In Nederland wordt een normale tot nog steeds een iets beneden normale temperatuur verwacht. Voor de andere parameters is er geen duidelijk signaal.

In dit geval zal de voorgeschiedenis waarschijnlijk een rol spelen. Was die koud en is het in Nederland inderdaad voor langere tijd winterweer geweest, dan zou daar ook in de laatste week van februari zomaar iets van over kunnen zijn en blijven, ook door de nog enige tijd aanhoudende uitwerking van de SSW die zich onlangs boven het Noordpoolgebied heeft afgespeeld.

Februari de wintermaand?
Al met al zou het dus zomaar eens zo kunnen zijn dat februari, in tegenstelling tot zijn twee voorgangers, wel tot een echte wintermaand gaat uitgroeien met beneden normale temperaturen. En een droge variant van winterweer. Zit het dan een beetje mee, dan kunnen we ook best nog op de schaats komen. En als het niet sneeuwt, misschien ook wel op ijs van een goede kwaliteit.

Extremissimorum

Nieuwste GFS oper is dramatisch. Zit ook helemaal bovenin het ensemble, lijkt zelfs een uitbijter te zijn, maar is denk ik niet echt waarschijnlijk. Hoop ik ook niet, want dit betekent temperaturen va ruim boven 0 en een bak regen i.p.v. sneeuw komend weekend. Of we zien hier een eerste teken van het verval van deze situatie en moeten we over een weekje zeggen dat we het toen (dus nu) al hadden moeten zien aankomen.

grizzrh



Zo ziet het er momenteel in het geboortedorp van mijn vrouw uit.(Szczecinek, Polen)
Jammer van de corona, anders toch even afgereden daarheen
Doenrade, Limburg

TMCThomas

Een hoop gezwabber in de modellen zeg. Opvallend ook dat EC oper volledig van positie is veranderd. van warme uitbijter naar koude uitbijter.

flyineddy

Het is nog steeds koud hier in het noordoosten en de temperatuur lijkt mij niet snel te stijgen. Zou er misschien lokaal een ijsdag in zitten? Zou goed zijn voor de Hellmannetjes.  ;D

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

TMCThomas

GFS ensemble is ook volledig uit elkaar gevallen:



Na komende donderdag is niks zeker in de laatste run.

Armand

De modellen hebben er grootse moeite mee, dat is wel duidelijk. De oorzaak hiervan is dat de scheidingslijn tussen warm en koud behoorlijk fel en scherp begrensd aanwezig is. Deze scheidingslijn zit gekoppeld aan een lagedrukgebied. Hier de situatie van GFS06 met het luchtdrukpatroon links en de 850hPa temperatuur rechts:

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Je ziet het lagedrukgebied liggen boven Frankrijk. De zwarte lijn is de globale scheidingslijn tussen de twee luchtsoorten, gepaard gaande met neerslag. Aan de voorzijde van het laag worden tropische luchtmassa's vanuit Afrika getransporteerd. Je ziet ook duidelijk de lij-werking van de Alpen terug in Zuid-Duitsland. Daar zelfs 850hPa temperaturen boven boven de 12 graden! In dat geval kan het daar lenteachtig warm worden. Ten noorden van de scheidingslijn wordt er juist erg koude lucht aangezogen, waar de 850hPa verder boven de Noordzee/Denemarken/Scandinavië diep onder de 0 duikt.

Doordat die scheidingslijn eigenlijk maar erg dun is, zal de exacte koers van het lagedrukgebied enorm belangrijk zijn voor de aangevoerde lucht. In deze run komen we te diep in de warme sector terecht. In vorige runs werd het laag wat oostelijker berekend, waardoor de stroming net wat meer de noordoosthoek opzoekt en de scheidingslijn een stuk zuidelijker komt te liggen. In de pluim van GFS hierboven bij Thomas zie je duidelijk dat de leden het onderling totaal niet met elkaar eens zijn. Er is nog veel onzekerheid in de positie van het laag. Naar alle waarschijnlijk zal dat komende runs nog wel even blijven wisselen en dan is het te hopen dat het deze keer eens de koude kant opvalt. Drie keer is scheepsrecht.... ;D

Powered by EzPortal