Zomer discussietopic 2018 Deel 1

Topic gezien door 78561 bezoekers
Gestart door ThaGhostNL, vr 01 jun 2018 - 02:42

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Neochamp

Citaat van: Bubba op do 07 jun 2018 - 15:58
Kijk, het zijn de kleine berichtjes die het hem doen, bedankt TMCThomas. ;D

Van mij mag dit weer duren tot oktober, dus als er dan een dipje word aangekondigd ben ik altijd een beetje huiverig dat het een dip word van 4 maanden :o

Juist. Dat heb ik dus ook. Maar ik zie nu, dat de trend van de afgelopen tijd nog even aanhoud.
Ik vind t  prima zo. In de zomer warme dagen afwisselen met een paar koelere, is beter dan (zoals het al jaren gaat) andersom.

Zeeland was vandaag wel benauwd. Maar vooral bewolkt. Ergens niks erg als je moet werken

Eveline

Ik zie het inderdaad ook wel gebeuren dat als er echt een dip gaat komen dat die dan echt lang aan gaat houden . Dit weer kunnen we toch niet ellenlang blijven krijgen?

Neochamp

Citaat van: Eveline op vr 08 jun 2018 - 00:29
Ik zie het inderdaad ook wel gebeuren dat als er echt een dip gaat komen dat die dan echt lang aan gaat houden . Dit weer kunnen we toch niet ellenlang blijven krijgen?
Volgens mij is GFS weer aan t opwarmen. Van een echte dip is dan daar ook nog geen sprake.
Ik zeg, houden zo.

Armand

De GFS pluim laat mooi zien dat er voorlopig geen grote veranderingen gaan optreden, prikpunt Midden Nederland:


Je kunt het al goed zien, eerste een klein dipje en daarna weer warmer al neemt de onzekerheid toe. Wel lijkt de kans groot op nog meer 20+. En kijk die neerslagberekeningen, ofja je kan er beter van maken zoek de neerslagberekeningen... ;)

Neochamp

Citaat van: Armand op za 09 jun 2018 - 15:41
De GFS pluim laat mooi zien dat er voorlopig geen grote veranderingen gaan optreden, prikpunt Midden Nederland:


Je kunt het al goed zien, eerste een klein dipje en daarna weer warmer al neemt de onzekerheid toe. Wel lijkt de kans groot op nog meer 20+. En kijk die neerslagberekeningen, ofja je kan er beter van maken zoek de neerslagberekeningen... ;)

Als we zo doorgaan beloofd het een uniem zomertje te worden.
Zie het op de termijn ook nog wat zonniger worden.
Meer zonuren per dag.
Ik teken hier zo voor.
Mijn planten ook trouwens  ????????

Geen afbeeldingen mee quoten AUB

MeesterJ

gelukkig ook eindelijk zomer in spanje portugal en z-frankrijk!

AFTH14

Zien we het zonnetje volgende week weer terugkeren?

Armand

Citaat van: AFTH14 op di 12 jun 2018 - 13:22
Zien we het zonnetje volgende week weer terugkeren?

De zon zal vanaf komende dagen weer wat meer tevoorschijn gaan komen. Daarmee krijgen we heel typisch Nederlands zomerweer. De temperatuur ligt grofweg tussen 20 en 25 graden, er heerst een vriendelijk weertype met ruimte voor de zon en soms en buitje/wat regen. De wind waait dan voornamelijk uit zuidwestelijke richting. Mochten we toch (weer) wat meer onder invloed van hogedrukgebieden komen, dan kan de temperatuur eerder rond of iets boven de 25 graden komen te liggen, dit scenario is nu nog in de minderheid.

Vandaag even een hele andere belevenis. Vanaf 20 mei vrijwel aan één stuk door temperaturen boven de 20 graden hier in Maastricht, behalve op 1 juni toen het langdurig regende. In deze periode ook 14 dagen (ruim) boven de 25 graden hier. Geen warme uitschieters zoals we in Nederland gewend zijn, maar eerder een lange constante periode van (onstabiel) zomerweer. De nachten werden ook behoorlijk warm en het duurde dus niet lang voordat we de warmte in huis hadden zitten weer met als gevolg enkele plaknachten... ;)

Vandaag opnieuw wat regenachtig en aanzienlijk kouder. De korte broek opgeborgen en de zomerjas weer aan. Binnen natuurlijk even alles uitgebreid luchten. Het is hier nu 22 graden op de kamer en krijg het er bijna koud van, zo erg ben ik de warmte gewend geweest afgelopen weken.  :o 8) :P

Eveline

Ik vond het vandaag gewoon koud buiten, hoe snel ben je dan toch verwend door dat mooie weer van afgelopen weken zeg!

TMCThomas

Best een normale pluim voor de komende tijd de temperaturen zitten zelfs aardig wat boven het gemiddelde voor deze tijd van het jaar (Van 19,2 graden).
Temperaturen zitten veelal tussen de 20 en de 25 graden en zijn dus zeker aangenaam.


Echter is het tegelijkertijd (vind ik dan) ook erg saai weer, vooral te danken aan de relatief hoge druk boven Nederland. Spectaculaire buien met onweer en hagel hoeven we dan ook niet te verwachten.

TMCThomas

Jongens kan iemand even hulp sturen naar het noorden.

Johannes96

Citaat van: TMCThomas op wo 13 jun 2018 - 10:35
Jongens kan iemand even hulp sturen naar het noorden.

Was erg koud inderdaad, ook weer overleefd!

Marsel

Zo, na een korte break in Amerika, met overigens enkele zeer interessante onweerssituaties, en een paar vrije dagen weer terug in Nederland. Van wat ik na terugkomst te horen kreeg en op afstand heb kunnen volgen hebben we in Nederland een bijzonder lange warme en broeierige periode achter de rug. Eigenlijk is het deze week voor het eerst sinds lange tijd weer eens normaal tot licht onderkoeld weer. Na de weerkaarten beschouwd te hebben kunnen we concluderen dat dit weertype de komende één tot twee weken in de verlenging gaat. Waar eerst nog een relatief snelle doorstart mogelijk leek, zien we nu juist een vrij zekere afvlakking zonder dat we meteen ver onder de norm wegzakken.

Het afbreken van de repetitieve blokkade van de afgelopen weken ligt achter ons en we zien op onze breedte een inmiddels hersteld zonaal patroon waarbij de polaire jet zich de komende 72h met enkele lichte uitslagen vanaf de noordelijke Atlantische oceaan ergens tussen 55 en 60N boven de Briste Eilanden in de richting van Scandinavië bevindt. Wij daarbij ondanks de passage van een dubbel KF morgenmiddag (KNMI analyseert het als occlusies) dus blijvend aan de warmere kant met T850 veelal rond of iets boven vijf graden. Op grondniveau levert dat, in geval van opklaringen en niet al te sterke aanlandige stroming, in het binnenland de komende dagen gelukkig al snel een warme dag op (Tx >20,0).

Ook morgen zullen we zien dat voor de fronten uit het in het midden en zeker oosten met vrij veel zon nog 20 graden wordt alvorens hoge- en middelbare bewolking vanuit het westen rap toeneemt. Aangezien beide systemen in het zuidelijk kwadrant onder semiconstante hogedrukinvloed vertoeven zal de neerslagproductie niet optimaal zijn. Zeker op het eerste front, als de neerslag uit middelbare bewolking valt, zal een groot deel verdampen waardoor aan de grond slechts een zone met verbrokkelde lichte regen overblijft, hoeveelheden verwaarloosbaar in het overgrote deel van het land. Het tweede systeem is iets intensiever, maar ook dat levert waarschijnlijk gecombineerd met het eerste front niet meer dan een paar millimeter op. 

Naarmate we verder noordwaarts komen zien we dat de fronten zich onder gunstigere omstandigheden begeven waardoor eea wat actiever zal zijn. Toch zal het ook voor het noorden met hooguit 3-4mm bekeken zijn.  De serieuzere frontale activiteit (5-10mm) is ten noorden van het land voor de Noordzee en Denemarken weggelegd. Beide systemen verlaten eind van de avond/begin van vrijdagnacht via het zuidoosten het land. Erachter bouwt zich vervolgens een vlakke rug op met de as ten zuiden van ons land waarbij een occlusierestant boven onze omgeving ingevangen wordt. In de nabijheid ervan kan zich 's nachts in de vochtigere lucht ondanks de korte nachten in opklaringen op veel plekken dichte nevel en/of enkele mistbanken vormen.

Vrijdag overdag kunnen we dan onder invloed van dagelijkse gang én in de nabijheid van de rug na het oplossen van het grenslaagvocht een vrij kalme zomerdag verwachten met Tx tussen 18C aan de kust en 24C in het zuidoosten. Stapelwolken, tijdens de middag waarschijnlijk uitspreidend onder de subsidentie inversie, worden afgewisseld met zonnige momenten terwijl de wind zich koest houdt (hooguit matig van kracht, wel aanlandig). Mogelijk valt er 's middags een enkel (coalicentie)buitje uit Cu/Sc combinaties, maar veel mag dat niet voorstellen. 's Avonds opklarend en wegvallende wind.

Zaterdag ziet er in eerste instantie ook niet gek uit. Boven de UK is dan in de westelijke bovenstroming een ULL (T500 -26C) afgesnoerd. Het systeem trekt daarbij langzaam oostwaarts. Wij dan aan de voorzijde in een langzaam aanspannende (zuid)westelijke stroming waarbij agv toenemende grootschalige optilling velden hoge- en later ook middelbare bewolking opgeworpen worden. Met name over de westelijke helft drukt eea de temperatuur lichtelijk maar over het algemeen wederom een aardige dag met Tx tussen 18 en 23C, in de zonnige gebieden richting het oosten wellicht weer richting de 24C. Later, waarschijnlijk pas in de nacht naar zondag, op de kop van het ULL de eerste buien of wat regen.

Zondag zelf is nog enigszins onzeker. De track en timing van het ULL is daarbij van doorslaggevend belang. Waarschijnlijk trekt het systeem vanaf de UK via de noordelijke helft al opvullend (noord)oostwaarts waarbij onder invloed van de bijbehorende koude bovenluchten landinwaarts overdag enkele losse regen- en mogelijk onweersbuien kunnen ontstaan. Bovendien is aan de directe voorzijde een vrij sterk PVA max. aanwezig hetgeen waarschijnlijk een occlusie-achtige band met buiige regen veroorzaakt. De exacte track is echter nog niet helemaal duidelijk en daarmee dus ook de locatie en timing van een dergelijk neerslagmaximum. Naar alle waarschijnlijkheid zal het oosten en noordoosten zondagochtend aanspraak kunnen maken op laatst genoemde (zie bijvoorbeeld neerslagpiek aldaar in EC00 ENS). Verder is duidelijk dat zondag een koelere dag wordt met maxima tussen 16 en wellicht nog nét 20 graden in het oosten. De wind komt daarbij hoofdzakelijk uit zuidwestelijke- en later west tot noordwestelijke richting en trekt aan naar matig 4bft. De zon zullen we nog wel regelmatig zien.

De dagen erna staan in het teken van doorzettende zonaliteit aan de noordoostflank van het Azorenhoog. Door de relatief noordelijke positie van dit systeem blijft de aangevoerde lucht redelijk op temperatuur (T850 veelal tussen 5 en 10C). Afhankelijk van de daadwerkelijke hogedrukinvloeden in onze omgeving, met andere woorden; de sterkte van de rug vanuit het Azorenhoog richting W-Europa, kan het begin volgende week mogelijkerwijs weer wat opwarmen. Hoe die rug vanuit het zuidwesten uitgerold wordt is allesbepalend. Mocht dat te zuidelijk plaatsvinden (zie EC00 oper) heb je een koeler en sterker zonaal weertype te pakken waarbij het afgezwakte polaire front regelmatig in de buurt komt. Lukt het wat beter is de aanlandige stroming minder sterk en kan het begin volgende week onder de vleugels van hogedruk landinwaarts weer een paar dagen 20-25C (lokaal dus weer zomers) worden. De onzekerheid is nog te groot om daar harde uitspraken over te doen, zie de aanwezige spreiding tegen die tijd in de afbeelding hieronder. Wordt vervolgd...

Het verhaal in een plaatje: EC00.

htoutenh

Bedankt weer voor de duidelijke uitleg, Marsel! Hier nog altijd erg droog en zo te zien nog weinig perspectief op een wezenlijke verandering!

Bubba

Welkom terug Marsel, en bedankt weer voor je uitgebreide uiteenzetting. ;)

Toppertje ;D

vlerk

Hee Marsel, fijn dat je er weer bent.

Met drie volle weekenden (festivals ed.) voor de boeg hoop ik op prima weer.
Zo te zien zit er geen weer in zoals de afgelopen 6 weken maar mogen we niet klagen toch?

Koen-IJM

Citaat van: vlerk op do 14 jun 2018 - 08:32
Hee Marsel, fijn dat je er weer bent.

Met drie volle weekenden (festivals ed.) voor de boeg hoop ik op prima weer.
Zo te zien zit er geen weer in zoals de afgelopen 6 weken maar mogen we niet klagen toch?

Het weekend van 22/23/24 juni zwabbert nog alle kanten op. Kans op neerslag lijkt klein, aardig wat zon en de warmte is dichtbij... maar positie van het hoog gaat bepalen welke Tx we mogen verwachten.   ;)

AFTH14

Fijn bericht Marsel! Vandaag idd grijs en een beetje regen, temperatuur niet verkeerd doch.

Armand

Duidelijke uiteenzetting inderdaad! ;) Voorlopig  dus weinig ''spannends'' op de weerkaarten. Ideaal weer om in elk geval buiten door te brengen. De vele mensen met werk in de openlucht zullen niet klagen nu. Ook voor de overige mensen natuurlijk fijne condities buiten. Actueel met temperaturen rond of net iets onder 20 graden bijvoorbeeld ideaal weer om te hardlopen. En als de temperatuur komende dagen overdag wat verder oploopt, dan is het juist weer ideaal weer voor buiten in de tuin of voor een terrasje ;).

Laat die zomerwarmte maar weer komen over enkele weken als ik aan de Zeeuwse kust te vinden ben  8)

Marsel

Grappig: het eerste front leek op radar actiever dan het tweede systeem maar leverde hier aan de grond op wat licht gespetter na weinig op. Het tweede front is juist op radar verwaarloosbaar maar geeft hier al geruime tijd soms matige motregen. Alles goed nat, hoewel de absolute hoeveelheden meevallen, <2mm.

Powered by EzPortal