Meteo Service Forum

Weernieuws => Seizoensgebonden => Topic gestart door: Arend op zo 24 jun 2018 - 11:23

Poll
Vraag: Hoeveel bedraagt het neerslagtekort van 1 april tot 1 oktober?
Optie 1: 0 tot 150mm stemmen: 0
Optie 2: 150 tot 200mm stemmen: 1
Optie 3: 200 tot 250mm stemmen: 0
Optie 4: 250 tot 300mm stemmen: 2
Optie 5: 300 tot 350mm stemmen: 12
Optie 6: 350 tot 400mm stemmen: 10
Optie 7: meer dan 400mm stemmen: 6
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Arend op zo 24 jun 2018 - 11:23
Recorddroogte in delen van Nederland

AMSTERDAM - Het lijkt erop dat deze junimaand de droogste wordt in lange tijd, mogelijk zelfs sinds de weermetingen zijn begonnen in 1901. Dat melden de weerbureaus Weeronline en Weerplaza.

Vooral in het midden en (zuid)westen van het land is sprake van recorddroogte. De buitjes die in de afgelopen dagen zijn gevallen zijn een druppel op een gloeiende plaat. Het grootste neerslagtekort is in Twente, de Achterhoek, het noorden van de Veluwe en delen van Noord-Limburg.

De rest van de maand gaat zonnig en warm verlopen, vandaar dat droogterecords nu al zeker lijken. De komende dagen loopt het kwik op naar zomerse waarden, donderdag kan zelfs een tropische 30 graden worden aangetikt.

In Noord-Limburg mogen boeren al een tijdje hun land niet meer beregenen, omdat dan de waterstand te veel zou dalen. De droogte kan ook leiden tot uitdroging en verzwakking van veendijken.

Bron: Telegraaf (https://www.telegraaf.nl/nieuws/2211255/recorddroogte-in-delen-van-nederland)
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Arend op zo 24 jun 2018 - 11:30
Juni wordt recorddroog

De maand juni verloopt op veel plaatsen in ons land droog tot zeer droog. We beleven momenteel zelfs één van de droogste junimaanden, zo niet, de droogste junimaand sinds het begin van de metingen in 1901.

Juni wordt recorddroog

Op veel plaatsen in ons land is de maand juni tot nu toe zeer droog verlopen. Alleen in het oosten en noordoosten, waar in het begin van de maand nog flinke regen- en onweersbuien vielen, vinden we neerslagsommen rond of boven 35 millimeter terug.

Tot nu toe is er in De Bilt 12,1 millimeter gevallen. De droogste juni sinds het begin van de metingen is juni 1939 met slechts 14,9 millimeter. Om onder het huidige record te blijven, mag er nog 2,7 millimeter vallen in De Bilt. Met de droge week voor de boeg, lijkt het record dus zo goed als zeker.

De minste neerslag viel deze maand tot nu toe in Vlissingen. Tot en met gisteren is daar slechts iets meer dan 1,1 millimeter gevallen. De kans is groot dat het daar dit weekend, maar ook volgende week ook droog blijft. Het record voor de regio Vlissingen is 4,7 millimeter (1962), dat lijkt dus flink verbroken te worden! Ook op veel andere plaatsen in het midden en zuidwesten van het land is het recorddroog.

Lokaal 180 millimeter te weinig

Het neerslagtekort loopt op sommige plaatsen in ons land op tot ongeveer 180 millimeter. Een neerslagtekort in het zomerseizoen is vrij normaal, maar tot en met 22 juni hoort dit zo'n 30 millimeter te zijn.

De grootste neerslagtekorten zien we in Twente, de Achterhoek en in delen van Noord-Limburg en Noord-Gelderland. In het westen en noorden is het neerslagtekort minder groot door de grote neerslaghoeveelheden eind mei en begin juni.

Mogelijk problemen door droogte

De droogte kan in ons land voor problemen gaan zorgen. Zo geldt er in Noord-Limburg al een tijdje een beregeningsverbod om ervoor te zorgen dat de waterstanden niet nog verder dalen. Ook in delen van Brabant is het inmiddels verboden om water te onttrekken.

De droogte kan ook problemen opleveren in gebieden met veendijken. Door het zeer droge weer drogen deze dijken langzaam uit, waardoor ze zwakker kunnen worden. Een voorbeeld is de dijkdoorbraak bij Wilnis in 2003.

Bron: Weerplaza (https://www.weerplaza.nl/weerinhetnieuws/juni-wordt-recorddroog/4352/)
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Tam op do 28 jun 2018 - 01:08
Omdat deze er nog niet bijstaat:

(https://cdn.knmi.nl/knmi/map/page/klimatologie/grafieken/neerslagtekort/neerslagtekort_verwachting.png)

Voor alsnog nog niet bij de 5% droogste jaren. Laatste jaren was vooral het voorjaar droog en sloeg het ergens in de zomer om.
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Armand op vr 29 jun 2018 - 11:51
Zoals bovenstaand plaatje laat zien gaan we ruim tussen de 5% droogste jaren terecht komen. Als er regen mag vallen komende 2 weken, dan is dat waarschijnlijk in de vorm van buien en dus ook meer lokaal/regionaal dan landelijk, waardoor ook in dat geval het neerslagtekort landelijk gezien voorlopig dus blijft toenemen.

Wel een zeer groot contrast. Eind mei/begin juni voornamelijk hier in Zuid-Limburg maar ook in het Noordoosten van Nederland stevige plensbuien met lokaal honderden millimeters aan regenwater in een paar dagen tijd. Toen dacht ik nog dit kan wel eens plaatselijk een onstabiel en nat seizoen gaan worden. Inmiddels blijkt het tegendeel uit te komen.

Afgelopen jaren in inderdaad ook vaker gebleken dat na een droge juni/juli, de maand augustus letterlijk in het water valt. We gaan zien of dat dit jaar ook het geval zal zijn, voorlopig in elk geval nog droog.

Overigens is bij de EC00z Oper heel erg goed te zien waar de hogedrukinvloed het grootst is. Eén groot wit gebied met dus 0 tot 1 mm aan voorspelde regen over een periode van 10 dagen. Niet alleen bij ons in Nederland, maar ook een groot deel van Duitsland, Tsjechië, het westen van Polen en Scandinavië. Heel apart om te zien dat de Noordzee ook droog lijkt te blijven, Middellandse Zee 2.0?...  ;D

Verder zijn er ook twee duidelijke plekken waar lagedrukgebieden meer invloed krijgen, namelijk Frankrijk/Alpen en een grote strook over Oostelijke Europa. Daar wel veel neerslag, vaak in de vorm van buien met tussendoor ook hete temperaturen. De straalstroom is zeer noordelijk terug te vinden, over IJsland en het uiterste noorden van Scandinavië
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Koen-IJM op vr 29 jun 2018 - 12:27
Bizzare verwachting voor het noordelijke deel van Europa. Er is werkelijk in geen enkel weermodel een noemenswaardige neerslag accumulatie te vinden voor de komende 2 weken.
Overigens lijkt dit jaar qua verloop van het neerslagtekort behoorlijk op het recordjaar 1976...
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Tam op zo 01 jul 2018 - 12:43
Nog even wat interessante info over de neerslaghoeveelheden over het eerste half jaar. Zoals te zien is in de onderstaande grafiek staat 2018 tot nu toe op plaats 34 t.o.v. de totalen met 293,4 mm net iets onder het dubbele van de nummer 1, 1929 met 158,7 mm. Recordjaar 1976 staat op nummer 6 op deze lijst.

Bron: https://weerstatistieken.nl (https://weerstatistieken.nl) (onderaan de pagina)
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Arend op zo 01 jul 2018 - 21:25
Droogte-alarm waterbedrijven: geen badjes, niet sproeien, kort douchen

Drinkwaterbedrijven roepen miljoenen Nederlanders op: wees zuinig met water. Door de aanhoudende droogte moeten de waterbedrijven een recordaantal liters oppompen. Bruin water en een lage waterdruk dreigen: ,,Tijdens piekuren niet de tuin sproeien of de auto wassen.''

Vooralsnog zijn er geen problemen met de levering van drinkwater, maar toch waarschuwen waterbedrijven als Vitens (ruim 5 miljoen aansluitingen) en PWN (bijna 1 miljoen): wees wijs met drinkwater, zeker tijdens de piekuren.

In een e-mail aan klanten en via social media vragen de leveranciers om 's ochtends tussen zes en negen uur en 's avonds tussen zes en tien niet te veel te verbruiken: drinken blijft natuurlijk belangrijk, maar waterslurpende activiteiten als de tuin sproeien, de auto wassen, zwembadjes vullen en vaatwassers aanzetten kan beter op een ander moment: ,,Het verbruik is groot, zo'n veertig procent meer dan normaal'', zegt een woordvoerster van PWN. ,,Als we dan allemaal ook nog de badjes gaan vullen en de tuin gaan sproeien wordt het erg veel. Het moet allemaal ook maar door de leidingen.''

Het risico van massaal grootverbruik op piekmomenten: lagere waterdruk of bruin (maar wel drinkbaar) water. ,,En dat willen we voorkomen.'' De levering van drinkwater is volgens de woordvoerster niet in gevaar. ,,Maar we willen het wel in goede banen leiden.''

Zoals vaker bij een warmtepiek adviseren waterbedrijven dus zuinig aan te doen. Drinkwatergigant Vitens heeft ook nog een aantal kleinere praktische tips:
gebruik de bespaarknop op de wc, douche niet langer dan vijf minuten per keer en laat de kraan niet lopen tijdens het tandenpoetsen.

'Cacaodoppen tussen de planten' en andere besparingstips
-Tijdens piekuren beter geen waterslurpende activiteiten als de tuin sproeien, de auto wassen of zwembadjes vullen. Let op: blijf wel genoeg water drinken.
-Kies voor een douche in plaats van in bad gaan.
-Douche niet langer dan vijf minuten per keer.
-Gebruik de bespaarknop van de wc.
-Vang voor het douchen eerst het koude water op in een emmer en gebruik dit om de planten water te geven.
-Strooi cacaodoppen tussen de planten in de tuin. Ze houden vocht vast en bovendien helpen ze tegen onkruid.
-Laat de (vaat)wasmachine alleen draaien bij een volle machine.
-Toch de auto wassen? Gebruik dan een emmer in plaats van de tuinslang.

Bron: AD (https://www.ad.nl/binnenland/droogte-alarm-waterbedrijven-geen-badjes-niet-sproeien-kort-douchen~a2f35074/)
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Arend op zo 01 jul 2018 - 21:32
Brandweer druk door droogte: alarmfase twee in natuurgebieden

Door de aanhoudende droogte geldt nu in meer dan de helft van Nederland de hoogste alarmfase voor natuurbranden. Op verschillende plekken moet de brandweer aan de bak om grote en kleine branden te blussen.

De afgelopen dagen was het al op verschillende plekken raak, met kleine heidebranden in onder meer Noord-Brabant en Limburg. In het Overijsselse Hengelo woedt een zeer grote brand bij een afvalverwerker, zelfs Defensie moet daar helpen met bestrijding van het vuur.  De Chinook blust met tienduizenden liters tegelijk. In het Brabantse Alphen was een bosbrand uitgebroken waarbij veel rook vrijkwam. De brandweer is met groot materieel uitgerukt, de brand is inmiddels weer onder controle. 

De droogte, hitte en de wind vormen een gevaarlijke combinatie: ,,Het waait aardig, dus een brand kan heel snel uitbreiden'', zei een woordvoerder van de Veiligheidsregio Gelderland.

Alarmfase twee

Inmiddels geldt de hoogste alarmfase twee (voorheen code oranje/rood) in grote delen van Zeeland, Noord-Brabant, Gelderland, Limburg, Utrecht, Noord-Holland en Friesland. Er wordt extra gepatrouilleerd in natuurgebieden, er zijn meer waterputten geslagen, met Defensie zijn afspraken gemaakt over de inzet van blusheli's.

Met de voorspelde aanhoudende hitte adviseert de brandweer aan bezoekers van natuurgebieden om extra voorzichtig te zijn: ,,Gooi bijvoorbeeld geen flesje weg: dat kan werken als een loep. En als je de auto parkeert in hoog gras kan de warme katalysator ook tot een brand leiden.''

2018 bij 5 procent droogste jaren

Vanaf vandaag hoort 2018 officieel bij de 5 procent droogste jaren sinds het begin van de neerslagmetingen in 1906. Dat betekent dat het in slechts 5 procent van alle jaren op 1 juli zo droog was als vandaag, meldt Weeronline.

Het droogst is het op dit moment in Twente, de Achterhoek en Midden-Limburg.

Deze eeuw was het alleen in 2003 nog droger, met eind augustus een neerslagtekort van circa 235 millimeter. In dat jaar bereikte de Rijn een historisch lage waterstand en brak in Wilnis een uitgedroogde veenkade door. Ook was er grote schade aan de landbouw.

Water-rantsoen

De droogte betekent ook werk aan de winkel voor voor drinkwaterbedrijven. Zij moeten deze dagen recordaantallen liters oppompen en roepen hun miljoenen klanten op tot spaarzaamheid. Voldoende drinken blijft belangrijk, maar waterslurpende activiteiten als de tuin sproeien, de auto wassen en zwembadjes vullen kan beter buiten de piekuren, zeggen de waterleveranciers. Als teveel mensen tegelijkertijd de kraan openzetten, kan de waterdruk verminderen.

Tips om water te besparen

-Tijdens piekuren (ochtend tussen zes en negen, avond tussen zes en tien) beter niet de tuin sproeien, de auto wassen of zwembadjes vullen.
-Kies voor een douche in plaats van in bad gaan.
-Douche niet langer dan vijf minuten per keer.
-Gebruik de bespaarknop van de wc.
-Laat de (vaat)wasmachine alleen draaien bij een volle machine.


Bron: AD (https://www.ad.nl/binnenland/brandweer-druk-door-droogte-alarmfase-twee-in-natuurgebieden~af8a0e92/)
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Tam op di 03 jul 2018 - 20:26
Op onderstaand kaartje (bijgewerkt tot 3 juli) is goed te zien hoe het neerslagtekort flink op is gelopen. Zie de tweede post voor de standen van 24 juni.
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Tam op za 14 jul 2018 - 22:24
Even een update voor de archieven.

Zoals op onderstaande grafiek en kaart te zien is loopt zoals verwacht het neerslagtekort nog verder op.

2018 heeft tot nu toe 293,5 mm neerslag ontvangen, een kleine 100 mm meer dan 1996 (zie tabel). Helaas kan ik via de site van het knmi niet de neerslagtekort grafiek van 1996 vinden (geschiedenis gaat terug tot 2000) om deze er naast te zetten. Aangezien het neerslagtekort wordt berekend met verdamping vs neerslag zijn natuurlijk de warme temperaturen die voor een versnelde verdamping zorgen.
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Armand op ma 16 jul 2018 - 13:47
Overigens een update van het neerslagtekort aan de hand van de laatste uitvoer. Mochten de droogste opties uitkomen, dan kunnen we zelfs al voorbij gaan aan 1976. Tevens ook te zien dat mochten de natste opties uitkomen, het neerslagtekort over 2 weken tijd nog steeds verder oploopt..

(https://cdn.knmi.nl/knmi/map/page/klimatologie/grafieken/neerslagtekort/neerslagtekort_verwachting.png)
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Armand op do 19 jul 2018 - 13:30
Ik zie overigens dat bovenstaand kaartje automatisch updatet. Je ziet dat we nog maar enkele tientallen millimeters verwijderd zijn van het recordjaar. Recordjaar 1976 kreeg wel een lange, droge periode in augustus, dus of we ook boven 1976 blijven zitten blijft even afwachten. Dat zijn natuurlijk zorgen voor later. Wat opvalt is dat er eigenlijk vanaf begin juni dit jaar landelijk gezien geen noemenswaardige neerslag is gevallen, het tekort stijgt in deze periode immers constant. In 1976 zie je wel nog een paar knikjes in de grafiek. Laten we in elk geval maar hopen dat het KNMI de legenda niet naar boven hoeft uit te breiden...  :o
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: winter67 op do 19 jul 2018 - 19:47
Citaat van: Armand op do 19 jul 2018 - 13:30
Ik zie overigens dat bovenstaand kaartje automatisch updatet. Je ziet dat we nog maar enkele tientallen millimeters verwijderd zijn van het recordjaar. Recordjaar 1976 kreeg wel een lange, droge periode in augustus, dus of we ook boven 1976 blijven zitten blijft even afwachten. Dat zijn natuurlijk zorgen voor later. Wat opvalt is dat er eigenlijk vanaf begin juni dit jaar landelijk gezien geen noemenswaardige neerslag is gevallen, het tekort stijgt in deze periode immers constant. In 1976 zie je wel nog een paar knikjes in de grafiek. Laten we in elk geval maar hopen dat het KNMI de legenda niet naar boven hoeft uit te breiden...  :o
De kans dat we boven het record komen is denk 70% en hopelijk zal dat tijdelijk zijn want dit weer is gewoon weg extreem
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: JerryL op vr 20 jul 2018 - 10:31
De natuur zal voorlopig niet herstellen. Veel bomen zijn dusdanig aangetast dat ze dood gaan of sowieso te weinig vrucht dragen. Dat heeft dan weer uitwerking op dieren die daarvan moeten eten.

Door de droogte zitten wormen te diep voor meeuwen. Her en der vallen vogels daardoor gewoon dood uit de lucht.

Mooie kleuren met de herfst kunnen we dit jaar wel vergeten.

Zie het droogte record wel verbreken. Misschien net als met de Hellmann een poll maken? Ik zet in op een neerslagtekort van 450mm
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: zwoof op vr 20 jul 2018 - 11:22
Ondertussen is bij de NOS alvast een artikel te lezen over waar de precaire plaatsen ivm wateroverlast zijn.  :D

https://nos.nl/artikel/2242363-als-die-hoosbuien-komen-blijft-het-dan-droog-in-je-huis.html (https://nos.nl/artikel/2242363-als-die-hoosbuien-komen-blijft-het-dan-droog-in-je-huis.html)
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: JerryL op vr 20 jul 2018 - 13:10
Citaat van: zwoof op vr 20 jul 2018 - 11:22
Ondertussen is bij de NOS alvast een artikel te lezen over waar de precaire plaatsen ivm wateroverlast zijn.  :D

https://nos.nl/artikel/2242363-als-die-hoosbuien-komen-blijft-het-dan-droog-in-je-huis.html (https://nos.nl/artikel/2242363-als-die-hoosbuien-komen-blijft-het-dan-droog-in-je-huis.html)

Hahahah die is wel nodig voor als straks de moeson deze zomer komt uitbetalen. We zijn maar aan het drogen en drogen, de bak is een keer gevuld en wordt dan weer geleegd. In een keer en ongenadig.
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Armand op ma 23 jul 2018 - 16:03
Er wordt verwacht dat we komende dagen al boven het verloop van recordjaar 1976 uit gaan komen. Uiterst droog te noemen dus. Misschien zaterdag of de dagen erna een onweersbui die wat verlichting brengt, maar waarschijnlijk loopt het tekort verder op.

Bovenaan dit topic staat een poll nu, waar iedereen kan stemmen wat het uiteindelijke neerslagtekort gaat worden op 1 oktober dit jaar. Let op, de poll sluit over precies 1 week. ;)

PS: Het tekort bedraagt actueel 251mm
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Remy op di 24 jul 2018 - 12:20
Normaal is het pompen of verzuipen. Nu pompen of verdrogen. https://www.rtvnoord.nl/nieuws/amp/196876/Waterschap-zet-extra-pompen-in-om-water-aan-te-voeren?__twitter_impression=true
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Arend op di 24 jul 2018 - 16:59
Vandaag is dan het neerslagtekort van 1976 tot zover geëvenaard. Het blijkt wel dat de droogte onder steeds meer bevolkingsgroepen zorgen oproept:

Christenen bidden voor regen
Gortdroge periode blijft aanhouden

We hebben te maken met de grootste droogte van deze eeuw. Het wordt dit jaar zelfs droger dan in het recordjaar 1976. In veel kerken in Overijssel wordt daarom gebeden voor regen, meldt RTV-Oost: "Hoe meer naar het oosten, hoe droger, hoe meer er wordt gebeden om regen," zegt Mink de Vries van het Platform voor Kerken in Overijssel.

Social media

Ook op social media roepen christenen elkaar op om te bidden voor regen. "Laten we gaan bidden voor regen. Het komt niet goed zo. Bid met me mee," schrijft Jacqueline op Facebook. "Mooie oproep," reageert Ronny. "Onze God is de God van hemel en aarde, tot Wie anders zouden we heengaan?"
Maar niet iedereen is het eens met deze oproep. Ahjo reageert: "Wie zijn wij dat wij gaan bepalen of het moet regenen? De seizoenen heeft de Here bepaald. Kijk naar de vogels, ze maaien niet en oogsten niet. Toch voedt onze Hemelse Vader hen. Hoeveel temeer zal Hij voor Zijn meesterwerk zorgen? De Almachtige weet wat wij nodig hebben. Vertrouw daarop!"

Regengebed

Ook moslims in Nederland zouden vrijdag massaal moeten bidden voor regen. Die oproep doet de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) aan alle voorzitters en imams van moskeeën in ons land, schrijft het AD. In Marokko, waar het vaker droog is, wordt wel vaker bij droogte een regengebed gehouden, maar in Nederland zou dit de eerste keer zijn. Tijdens zo'n regengebed in de moskeeën, het zogeheten salat al-istisqa, richten moslims zich in een gezamenlijk gebed tot Allah om hem om regen te vragen tegen de droogte. Volgens woordvoerder Saïd Bouharrou van de RMMN is dat niet meer dan logisch, gezien de weersomstandigheden in Nederland.

Klimaatverandering

Klaas van der Kamp, classispredikant voor Overijssel van de Protestantse Kerk Nederland, heeft van verschillende collega's gehoord dat ze de droogte komende zondag benoemen in de kerk, bijvoorbeeld in de preek of tijdens de voorbede. "In onze regio werken veel mensen in de landbouw. Er zijn agrariërs die nu al weten dat het dit jaar financieel krap zal zijn of dat ze verlies gaan lijden. Niet alleen op de hoge gronden zoals Overijssel en Gelderland, ook in Flevoland hebben boeren het zwaar.
Maar het onderwerp leeft bij meer mensen dan alleen de boeren. De hitte is ook een probleem voor de zieken en zwakken. Er zijn mensen die vrezen voor hun leven. Als je al ziek bent, kan de hoge temperatuur erbij te veel worden. En er zijn mensen die zich zorgen maken over de klimaatverandering. Hoewel het voor de mensen die op vakantie zijn in eigen land juist lekker is om goed weer te hebben."

Bron: EO (https://visie.eo.nl/2018/07/christenen-bidden-voor-regen/)
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Tam op di 24 jul 2018 - 20:12
Omdat we vandaag het neerslagtekort van 1976 voorbij zijn gegaan weer even een update. Zoals te zien is in de grafiek is het tekort nu opgelopen tot 256 mm waarbij de 15 daagse verwachting uitkomt op een tekort van 295.7 mm.

Onder de grafiek heb ik een tabel van weerstatistieken geplaatst waarin te zien is dat we qua totale neerslag dit jaar op de 11e plaats staan met 293.5 mm. Dit houdt dus in dat mogelijkerwijs er meer te kort is dan dat er in totaal is gevallen.

Daaronder nog het kaartje met de tekorten waarbij Nederland diep rood gekleurd is.

Even een vraagje voor de kenners. Is het recordjaar 1976 gebaseerd op de piek van 344.5 of de totaalstand op 1 oktober?
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: ThaGhostNL op di 24 jul 2018 - 23:12
Citaat van: Tam op di 24 jul 2018 - 20:12
*knip*
Even een vraagje voor de kenners. Is het recordjaar 1976 gebaseerd op de piek van 344.5 of de totaalstand op 1 oktober?

Wat ik er uit begrepen heb is het een totaalstand. Correct me if i'm wrong
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Tam op do 26 jul 2018 - 17:58
Een interessante weergave van de droogte. satalietfoto's van noordwest Europa 28 juni en 25 juli waarbij je het verschil van groen naar bruin goed ziet:


https://www.hln.be/nieuws/binnenland/van-groen-naar-bruin-blik-vanuit-de-ruimte-toont-hoe-onze-natuur-is-veranderd-op-een-maand-tijd~a9ec08434/ (https://www.hln.be/nieuws/binnenland/van-groen-naar-bruin-blik-vanuit-de-ruimte-toont-hoe-onze-natuur-is-veranderd-op-een-maand-tijd~a9ec08434/)
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: JerryL op ma 30 jul 2018 - 13:34
Interessant stukje gevonden op Weer.nl

''Persistentie huidige weersituatie bijna beangstigend
30-07-2018 door Grieta Spannenburg


Maar maak je geen zorgen, de regen komt écht terug.

We zijn het niet gewend om zo lang in hoogzomerse taferelen te vertoeven. En met het voortgaan van de weken en maanden komt ook de vrees; zou het weer langdurig zijn omgeslagen? Keren we ooit weer terug naar 'ons wisselvallige weertype'? Her en der is zelfs een vleugje weemoed te horen. Weet je nog, van de tijden dat we ons door kilte en regen moesten slepen? Dat we mopperden op ons zeeklimaat? Maar laten we niet bevreesd zijn, op enig moment keert de regen terug. Dat toont ons ook het verleden. We nemen drie jaren onder de loep die extreem droog en zonnig verliepen. En die weer voorbijgingen.

Het bizarre jaar 1947
In de zomer van 1947 zal menigeen dezelfde gedachte hebben gehad als wij nu: gaat het ooit nog weer afkoelen? Men vroeg zich af of Nederland een landklimaat had gekregen, aangezien de normale verkoeling van de Noordzee continu uitbleef. Het waren zeer warme en zonnige maanden, die maar doorgingen. In Maastricht werd de een-na-hoogste maximumtemperatuur opgetekend: op 27 juni werd het er 37,2 graden. In de periode 1906 tot en met nu is alleen 2 juli 2015 daar overheen gegaan (38,2 graden). Het was niet dat er nooit buien vielen, maar de grote verdamping die met de hoge temperaturen samenhing zorgde vooral in augustus en september voor problemen door droogte. Bijzonder was dat deze hete zomer vooraf werd gegaan door een extreem koude winter, mét Elfstedentocht. Schepen lagen vastgevroren in de rivieren, ijsbergen lagen op de Waddenzee en langs de kust waren onafzienbare ijsvlakten aanwezig. In dit jaar ging men van een ijskoude winter naar een stikhete zomer. Dat moet de gemoederen hebben beziggehouden.

De weerkaarten in de zomermaanden van 1947 lijken sterk op de luchtdruksituatie die we nu steeds beleven. Een langgerekte gordel van hogedruk die zich uitstrekte vanaf de Azoren via Frankrijk en Engeland tot over Scandinavië. Snel aflopen van de warmte en droogte was niet aan de orde. Ook september en oktober waren droog, Begin november stonden de rivieren recordlaag. En dan, in december, begint het eindelijk te regenen. Met name rond kerst was het uitermate nat. Ook januari 1948 bracht heel veel regen.  De luchtstromingen waren eindelijk omgeslagen. Die omslag kwam toen zeer koude lucht zich eindelijk boven het noorden van Europa, Groenland en IJsland ging settelen. De temperatuurtegenstellingen tussen Noord- en Zuid-Europa namen drastisch toe (aan de grond én op hoogte) en de straalstroom keerde terug op zijn west-oost positie over Europa.

De zonnigste juli van de 20e eeuw, 1959
In de zomer van 1959 krabden agrariërs zich ook vaak achter de oren. Wanneer zou het weer eens gaan regenen? Er werd geoogst van verdroogde akkers en net als nu begon de droogte al in het voorjaar. In Twente viel van 4 mei tot 25 juni geen enkele druppel regen. Gelijk aan 1947 én aan het huidige jaar, waren er veelvuldig noordelijke winden. Die hielden de buivorming vaak tegen, terwijl de neerslag juist zo nodig was. De droogte was niet overal even nijpend, maar bleef in Twente aanhouden. De haver werd niet geoogst, want dat loonde niet de moeite. In de omgeving van Haaksbergen werden stukken loofbos afgerasterd om het vee er in te sturen. De koeien moesten toch wat te eten hebben (bron: historische kring Wierden).

Het mag duidelijk zijn dat ook in 1959 we in Nederland vaak onder een hogedrukgebied vertoefden. De luchtdruksituatie raakte totaal geblokkeerd en de neerslagtekorten liepen op. Ondanks de felle buien die er af en toe wel vielen, zoals op de elfde juli met in het noordoosten van het land hagelstenen tot 6 centimeter in diameter. Ondanks de buien wordt het de droogste en zonnigste september van de vorige eeuw. In oktober moeten de mensen ook nog wachten tot de 17e voor de eerste neerslag van de maand. November volgt droog, maar in december wordt de atmosfeer door elkaar gewoeld en is het uitermate onstuimig. In juni het jaar erop volgend is de droogte van het 1959 allang weer vergeten: het is een zeer sombere en koude maand met geregeld neerslag.

De kurkdroge zomer van 1976
Dit jaar hebben we al vaker aangehaald voor wat betreft zonneschijn, warmte en vooral droogte. Het is het recorddroge jaar, met net als nu veel noordelijke winden. Ook in 1976 begint de droogte al heel vroeg, in april, en wil lange tijd van geen wijken weten. Het gloeit en broeit in Nederland en de ons omringende landen. Watertekorten, mislukte oogsten en bos- en heidebranden vullen de krantenkoppen. Ook toen zal menigeen een beetje beducht zijn geweest over de toekomst van ons zeeklimaat. Zouden we nog wel uit het snikhete weerregime kunnen ontsnappen?

Maar ook toen kwam er uiteindelijk weer regen aan het einde van de droogte. Dat startte al in september, een maand die somber een koud verloopt. De somberheid houdt de maanden die volgen aan. De straalstroom komt in december pas weer echt goed op gang als de noordelijke delen van Europa kou-instroom vanaf de pool krijgen. De winter die volgt is vooral zacht en nat. De zomer van 1977 weinig bijzonder, met zowel een juni- als een augustmaand die grijs uitpakken.

Conclusie
Dat het droog is en erg warm, dat weten we. Dat droogte en warmte nog een tijdje aanhouden, dat weten we ook. Het weerpatroon dat deze hoogzomerse omstandigheden genereert zit stevig in het zadel en veroorzaakt veel overlast en problemen. Niet in de laatste plaats voor landbouw, natuur en drinkwatervoorziening. We hoeven echter niet te vrezen dat de weersystemen ook komend najaar of winter nu helemaal vast blijven zitten. Met het afnemen van de zonkracht, zal geleidelijk ook het weerpatroon veranderen. De natuurlijke verbouwing van de atmosfeer komt vanzelf, dat heeft het verleden ook altijd weer bewezen.

Bronnen: Weer een eeuw (uitgeverij Tirion), Michael Schaap, Wetterzentrale.de, Dewiezer.nl, MeteoGroup.''
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: dennis089 op ma 30 jul 2018 - 14:27
kunnen we nog eens een update krijgen van dat grafiekje met die 5 procent droogste zomers, die van 1976 en de huidige  :)
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Koen-IJM op ma 30 jul 2018 - 15:45
Deze grafiek heb ik van: https://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/geografische-overzichten/neerslagtekort_droogte (https://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/geografische-overzichten/neerslagtekort_droogte)
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Tam op di 31 jul 2018 - 21:03
Op de laatste dag van juli weer even een update qua droogte. Met nog 1 maandje zomer meteorologisch gezien is Nederland nog steeds diep rood gekleurd en hebben de recente druppels weinig verlichting gegeven.

Op dit moment is het neerslagtekort opgelopen tot 275 mm en is er over het gehele jaar 298.7mm gevallen. Dit is nu de 9e plaats voor de minimale hoeveelheid neerslag.

Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Tam op zo 05 aug 2018 - 13:10
Zo vlak voordat er eventuele neerslag gaat komen deze week ziet het er naar uit dat het neerslagtekort de totale hoeveelheid neerslag dit jaar gaat evenaren. Er is tot nu toe 298.7 mm gevallen en het tekort is opgelopen tot 296 mm. Met nog 2 tropische dagen in de verwachting zullen we dit net voorbij gaan.

Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Tam op ma 06 aug 2018 - 12:45
Vandaag is dus de dag dat het neerslagtekort groter is dan de totale hoeveelheid neerslag met een kleine kanttekening; het neerslagtekort is het gemiddelde berekend over 13 stations vanaf 1 april en de hoeveelheid neerslag is gemeten in De Bilt vanaf 1 januari.

Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Tam op di 07 aug 2018 - 14:58
Het is zo droog. Er is zelfs brand in Wateren.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/137597/Zeer-grote-heidebrand-in-Wateren-campings-ontruimd (https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/137597/Zeer-grote-heidebrand-in-Wateren-campings-ontruimd)
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: GeneralDuke op di 07 aug 2018 - 17:42
Citaat van: Tam op di 07 aug 2018 - 14:58
Het is zo droog. Er is zelfs brand in Wateren.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/137597/Zeer-grote-heidebrand-in-Wateren-campings-ontruimd (https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/137597/Zeer-grote-heidebrand-in-Wateren-campings-ontruimd)

Boehhh :P ;D
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Lothiriel op wo 08 aug 2018 - 11:29
Na de regen van vannacht en die van morgen, is een groot deel van het droogteprobleem dan niet opgelost?

Hier heeft het vanaf iets na middernacht tot rond 4 uur 's nachts onophoudelijk geonweerd. Niet hele tijd met neerslag maar alles was wel kletsnat.
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: GeneralDuke op wo 08 aug 2018 - 12:31
Citaat van: Lothiriel op wo 08 aug 2018 - 11:29
Na de regen van vannacht en die van morgen, is een groot deel van het droogteprobleem dan niet opgelost?

Hier heeft het vanaf iets na middernacht tot rond 4 uur 's nachts onophoudelijk geonweerd. Niet hele tijd met neerslag maar alles was wel kletsnat.

Het neerslagtekort is 300 mm. Als dat in 1 nacht zou vallen had je het wel gehoord :P
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Armand op wo 08 aug 2018 - 12:43
Citaat van: Lothiriel op wo 08 aug 2018 - 11:29
Na de regen van vannacht en die van morgen, is een groot deel van het droogteprobleem dan niet opgelost?

Hier heeft het vanaf iets na middernacht tot rond 4 uur 's nachts onophoudelijk geonweerd. Niet hele tijd met neerslag maar alles was wel kletsnat.

Meer een verfrissende adempauze voor de natuur, maar de regen die gevallen is trekt zeker niet allemaal de bodem in. Hetgeen dat wel de bodem intrekt zal vrijwel direct gebruikt worden. Al met al blijft het grondwater en de rivieren dus nog laag staan. Om deze droogte echt op te lossen hebben we simpelweg echt een stevige WC nodig, geeft toch aan hoe ernstig de droogte is.

De buien kunnen de natuur zeker even helpen met reserves vullen, maar het tekort wordt niet weggewerkt, slechts verminderd.
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Arend op wo 08 aug 2018 - 13:35
RIVM trekt Nationaal Hitteplan in na temperatuurdaling

Het Nationaal Hitteplan van gezondheidsinstituut RIVM is weer ingetrokken nu de temperaturen zijn gedaald. De maatregel gold voor de provincies Limburg, Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht, Overijssel en Drenthe. 
Het hitteplan ging donderdag in tijdens de tweede hittegolf van deze zomer. De maatregel is vooral een waarschuwing voor de gevolgen van extreem hoge temperaturen en een oproep om extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen, zoals ouderen en chronisch zieken.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) trekt woensdag ook de waarschuwing voor smog door ozon in.

Eerder deze week waarschuwde het instituut voor een slechte luchtkwaliteit door ophoping van vervuiling op zonnige dagen met weinig wind.

Aanvullen watervoorraad duurt zeker drie maanden

Door de hitte kampt Nederland al enkele weken met grote droogte. De regenbuien die deze week vallen, maken daar geen einde aan. ''We hebben twee tot drie maanden typisch Nederlands weer nodig om de watervoorraad aan te vullen'', aldus directeur-generaal Michèle Blom van Rijkswaterstaat woensdag.

De maatregelen die de waterschappen hebben getroffen, blijven vooralsnog van kracht. Verschillende waterschappen in poldergebieden waarschuwen voor wateroverlast door plotselinge plensbuien.

De grond is door de droogte en hitte keihard geworden. Regen zakt niet in de bodem, maar loopt meteen riolen en watergangen in. Als het nodig is, komen er pompen om een plaatselijk wateroverschot te bestrijden.

''Een flinke regenbui is nu een druppel op een gloeiende plaat'', zegt het waterschap Wetterskip Fryslân. Het voordeel van een bui is wel dat boeren dan geen water uit de sloot nodig hebben om te sproeien. In de provincies rondom het IJsselmeer vullen de waterschappen de sloten met water uit dat meer.

Waterstand IJsselmeer blijft dalen

De waterstand van het IJsselmeer, het belangrijkste zoetwaterreservoir van Nederland, daalt nog steeds. Dit komt doordat de Rijn en de IJssel onvoldoende water aanvoeren. De grote rivieren hebben veel regen in Duitsland en Zwitserland nodig om weer op peil te komen.

Waterschappen in het oosten van het land houden er rekening mee dat er ondanks regenbuien nog meer maatregelen nodig zijn om de droogte te bestrijden. De hoge zandgronden in Twente en de Achterhoek horen bij de droogste gebieden van Nederland. De hittegolf houdt daar al 28 dagen aan.?

In grote delen van het land heeft het in de nacht van dinsdag op woensdag flink geregend. Woensdag is het wisselend bewolkt en kan er nog een bui vallen. In de middag klaart het op. De komende dagen kan het ook gaan regenen.

Bron: nu.nl (https://www.nu.nl/binnenland/5403809/rivm-trekt-nationaal-hitteplan-in-temperatuurdaling.html)
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Tam op wo 08 aug 2018 - 21:32
De kaarten van vandaag. Ik zat nog te twijfelen of ik die van gisteren had moeten pakken maar het neerslagtekort is vandaag toch nog iets opgelopen. Aangezien we morgen toch wel e.e.a. kunnen verwachten aan neerslag ben ik benieuwd wat voor een impact het zal geven op het neerslagtekort. Dit vooral om de "beleving" die men er morgen van zal hebben t.o.v. de verwachte "weinige" impact het zal hebben op de droogte.
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Tam op vr 10 aug 2018 - 16:07
Zoals verwacht heeft de neerslag van afgelopen dagen een niet noemenswaardige impact gehad op het neerslagtekort. Binnenkort gaan we weer onder de waardes van 1976. Of 306 mm aan tekorten de top van 2018 wordt is nog even afwachten.
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Armand op vr 10 aug 2018 - 16:44
Eindelijk weer eens een daling te zien ja. Je ziet duidelijk dat er vanaf halverwege juni tot en met afgelopen dagen nauwelijks nog neerslag gevallen is en het tekort bijna in een constante stijging zat. Vandaag en komende dagen kunnen er best grote verschillen gaan ontstaan in de hoeveelheid gevallen neerslag. Het westen en noorden kan namelijk door plaatselijk stevige buien getriggert door de Noordzee het tekort wat kleiner maken. Netto gezien zijn flinke hoeveelheden regen voor de natuur niet maximaal te benutten, maar het is beter dan niets zullen we maar zeggen ;) In het oosten en zuidoosten is voorlopig de kans op een bui wat kleiner.
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Tam op di 14 aug 2018 - 11:29
Na de regenbuien van afgelopen dagen zijn we weer onder het jaar 1976 beland t.a.v. het neerslagtekort. Nog steeds is de droogte significant en met de huidige 15daagse ziet het er naar uit dat we weer langzaam oplopen naar de 300+ mm
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Tam op wo 15 aug 2018 - 10:53
Hier nog een interactief kaartje waarop de droogte goed te zien is.

https://rutgerhofste.users.earthengine.app/view/droughtappv01 (https://rutgerhofste.users.earthengine.app/view/droughtappv01)
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: GeneralDuke op do 16 aug 2018 - 13:40
Zoals verwacht heeft het gedruppel nog weinig veranderd

https://nos.nl/artikel/2246326-schijn-bedriegt-droogte-nog-steeds-groot-probleem.html
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Armand op do 16 aug 2018 - 15:19
Citaat van: GeneralDuke op do 16 aug 2018 - 13:40
Zoals verwacht heeft het gedruppel nog weinig veranderd

https://nos.nl/artikel/2246326-schijn-bedriegt-droogte-nog-steeds-groot-probleem.html

Inderdaad, je ziet het ook wel buiten. Het plaatselijke gazon is misschien wat kleurrijker geworden en de planten in de tuin kunnen er weer even tegenaan, maar de grote grasvelden en akkervelden zijn weer opnieuw kurkdroog. Het meeste water van de buien loopt ook nog eens via de rioleringen en afwateringen weg en kon niet effectief gebruikt worden. Om dit probleem op te lossen moet je echt wekenlang motregen of lichte regen hebben die de velden 'natuurlijk besproeit'. Logischerwijs gaat dat niet gebeuren, ook komende weken wordt het weliswaar misschien wat koeler, maar nog steeds zonder significante periodes met regen.

We kunnen dus alleen maar hopen dat de schade enigszins meevalt. De kans lijkt mij wel aannemelijk dat zeker in de kustregio's nog wel eens veel water kan gaan vallen straks in de herfst door de warme Noordzee. Te laat voor de schade die reeds al aanwezig is, maar het is wel toch een zekerheid dat deze droogte niet chronisch gaat worden.
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: TaL op vr 17 aug 2018 - 15:28
Citaat van: Armand op do 16 aug 2018 - 15:19
Inderdaad, je ziet het ook wel buiten. Het plaatselijke gazon is misschien wat kleurrijker geworden en de planten in de tuin kunnen er weer even tegenaan, maar de grote grasvelden en akkervelden zijn weer opnieuw kurkdroog. Het meeste water van de buien loopt ook nog eens via de rioleringen en afwateringen weg en kon niet effectief gebruikt worden. Om dit probleem op te lossen moet je echt wekenlang motregen of lichte regen hebben die de velden 'natuurlijk besproeit'. Logischerwijs gaat dat niet gebeuren, ook komende weken wordt het weliswaar misschien wat koeler, maar nog steeds zonder significante periodes met regen.

We kunnen dus alleen maar hopen dat de schade enigszins meevalt. De kans lijkt mij wel aannemelijk dat zeker in de kustregio's nog wel eens veel water kan gaan vallen straks in de herfst door de warme Noordzee. Te laat voor de schade die reeds al aanwezig is, maar het is wel toch een zekerheid dat deze droogte niet chronisch gaat worden.

Dat zou ik maar niet te luid roepen, als de stroming gewoon aflandig is en ons weer gedomineerd wordt door hogedrukgebieden zal je niets hebben aan die warme zee ;)
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Tam op ma 20 aug 2018 - 10:59
Ondanks dat we wat neerslag hebben gehad en je alweer wat groen spul kan zien ontstaan in de bruine vlaktes gaat de droogte nog even door. Ook de projectie van de 15daagse in de neerslagtekortgrafiek geeft dit aan. Het gemiddelde (zwarte stippellijn) laat het zelfs oplopen richting de top van enkele weken terug, maar ook de onderkant van het grijze vlak (de runs met de meeste neerslag) geeft aan dat we in het meest gunstige geval zo rond de 300mm tekort blijven houden. Als de hoeveelheden neerslag laag blijven de komende maand hebben we een serieuze kans om weer boven het recordjaar 1976 uit te komen.

Wel is het zo dat we nu normaal/gemiddeld boven de 100mm tekort zouden hebben om vervolgens te eindigen net onder de 100mm. Als je dit gemiddelde projecteerd op de huidige situatie eindigen we net onder de 300mm op 1 oktober om vervolgens gereset te worden en dan beginnen we weer op 0 op 1 april 2019. Het zou fijn/informatief zijn als we de gegevens ook in de winter periode zouden kunnen volgen. Ik weet niet of het knmi deze gegevens bijhoudt, ze zijn iig niet publiekelijk toegankelijk.
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: dennis089 op di 21 aug 2018 - 19:54
Ik hoop dat we zo'n fikse natte herfstdagen gaan krijgen he. gewoon in een dag 200 mm neerslag. dat zou wat zijn  ;D
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Lothiriel op do 23 aug 2018 - 17:34
Ik vind het raar dat dat neerslagoverschot gewoon gereset wordt in maart, dat slaat toch eigenlijk nergens op? :P Of zeg ik nu iets heel vreemd. Want stel dat het een droge herfst en winter worden dan is het neerslagtekort toch geen 0 mm maar wellicht 300+ zoals nu?  ???
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Tam op do 23 aug 2018 - 21:58
Citaat van: Lothiriel op do 23 aug 2018 - 17:34
Ik vind het raar dat dat neerslagoverschot gewoon gereset wordt in maart, dat slaat toch eigenlijk nergens op? :P Of zeg ik nu iets heel vreemd. Want stel dat het een droge herfst en winter worden dan is het neerslagtekort toch geen 0 mm maar wellicht 300+ zoals nu?  ???

We spreken altijd over een neerslagtekort/overschot maar wat er daadwerkelijk gemeten wordt is de verdamping min de neerslag. Aangezien er in de wintermaanden weinig verdamping plaatsvind wordt dit (in ieder geval niet publiekelijk) niet gepubliceerd.

Verdamping in deze vorm is niet helemaal hetzelfde als het verdampen boven een wateroppervlakte. Als de toplaag van de aarde is uitgedroogd zal er verder niet veel grondwater verdampen. Het heeft wel te maken met de beplanting en de zuigkracht van de planten. In het groeiseizoen nemen de planten veel water op om te groeien en onttrekken het hiermee uit de grond. In de winter onttrekt de begroeiing nauwelijks vocht aan de bodem, maar de bodem zelf neemt natuurlijk ook vocht op. Denk bijvoorbeeld aan een plantenpot op een schotel waarbij je water in de schotel giet, de bodem zuigt het op. Dit zal gebeuren totdat er een evenwicht zit tussen de zuigkracht van de bodem (omhoog) en de zwaartekracht (omlaag).. Ik neem aan dat ze pas vanaf 1 april beginnen met weergeven van de metingen omdat vanaf deze tijd het groeiseizoen een echte invloed zal hebben op de bedoelde verdamping. Als er hier een bodemkundige op het forum zit kan deze vast meer over de bodemverdamping vertellen. Maar hier is er iig meer informatie over verdamping te vinden:

https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/achtergrond/verdamping-in-nederland (https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/achtergrond/verdamping-in-nederland)

Maar ik ben het wel met je eens dat het fijn zou zijn als de data gepubliceerd zou worden. De grafiek die ik plaats, neerslagtekort, en de kaart, potentieel doorlopend neerslagoverschot hebben ook andere manieren van weergeven.

Het neerslagtekort in de grafiek loopt op als er meer verdampt dan dat er valt. Als deze op 0 komt stopt de grafiek en zal niet negatief uitvallen. Zodra er een dag is dat er weer meer verdampt dat er valt loopt het weer op. Dwz als het vandaag zou regenen waarbij er een groot neerslagoverschot ontstaat maar er morgen niks valt er vanaf morgen gewoon weer een neerslagtekort ontstaat. Dit verklaart ook waarom we aan het einde van de grafiek we een gemiddelde hebben van 100mm tekort.

Op de kaart daarentegen wordt wel alles bijgehouden. In plaats van dat het neerslagtekort op zou lopen wordt de verdamping eerst van het overschot afgetrokken. Hierdoor kan het dus theoretisch zo zijn de de grafiek een tekort aan geeft en de kaart een overschot waarbij de grafiek een stuk dramatischer kan ogen.

Meer lezen over het neerslagtekort (kaart):
https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/achtergrond/achtergrondinformatie-neerslagtekort (https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/achtergrond/achtergrondinformatie-neerslagtekort)
Meer lezen over het doorlopend potentieel neerslagoverschot (kaart)
https://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/geografische-overzichten/neerslagoverschot (https://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/geografische-overzichten/neerslagoverschot)

Onderstaand de huidige situatie.

Btw. Ik ben niet professioneel opgeleid in de meteorologie of bodemkundigheid en laat me graag verbeteren door de mensen die dat wel zijn  ;) ;D
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Eric op do 23 aug 2018 - 22:18
Wow Tam! Dank voor deze uiteenzetting, nu snap ik het ook. Fijn dat er op dit forum zoveel wordt uitgelegd, TOPTEAM!
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Tam op do 30 aug 2018 - 21:47
Weer even een korte update, niet veel te melden overigens  ;D maar wou toch ff de kaarten enzo plaatsen.
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: TMCThomas op do 30 aug 2018 - 21:56
Ondanks dat het nog erg droog blijkt te zijn valt daar hier in elk geval weinig meer van te merken, al het gras is weer volledig groen, bomen houden hun blad ook weer vast en de grond voelt zelfs al weer een beetje zompig aan (kleigrond) maargoed er is hier de afgelopen maand dan ook in totaal (als mijn weerstation correct is) 129.2 mm aan regen gevallen. Bedankt dat je ons up to date houdt :)
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Tam op za 01 sep 2018 - 11:11
Citaat van: TMCThomas op do 30 aug 2018 - 21:56
Ondanks dat het nog erg droog blijkt te zijn valt daar hier in elk geval weinig meer van te merken, al het gras is weer volledig groen, bomen houden hun blad ook weer vast en de grond voelt zelfs al weer een beetje zompig aan (kleigrond) maargoed er is hier de afgelopen maand dan ook in totaal (als mijn weerstation correct is) 129.2 mm aan regen gevallen. Bedankt dat je ons up to date houdt :)


Het wordt bijgehouden tot 1 oktober dus tot die tijd zal ik zo af en toe een update doen, zeker gezien er een poll is gemaakt. In de omgeving ziet het er een stuk beter uit ja, maar de waterstanden in de rivieren late het nog niet zien het is alleen geen hot topic meer dus de aandacht hiervoor verslapt.
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Armand op do 06 sep 2018 - 19:17
Even een update over het neerslagtekort;

We horen er weinig over in het nieuws en de natuur ziet er ook alweer een stuk frisser en gezonder uit op de meeste plaatsen. Echter het neerslagtekort bedraagt nog steeds zo'n 150 tot meer dan 300 millimeter. Hier een overzicht over Nederland:

(https://cdn.knmi.nl/knmi/map/page/klimatologie/geografische-overzichten/rdev/rdev_geografisch.png)

De droogste gebieden met soms wel meer dan 300 millimeters aan tekort zijn voornamelijk te vinden in delen van Zeeland en Noord-Brabant, een brede strook ten westen van de Veluwe, rondom het IJsselmeer, het zuidoosten van Groningen en een grote strook lopend van het oosten over vrijwel geheel Limburg. Delen van Zuid en Noord Holland, Friesland, Groningen en het westen van Utrecht hebben wat meer neerslag gekregen, met name in de vorm van plaatselijk stevige buien (zoals gisteren) of buien getriggerd vanaf zee. Grofweg in de zuidoostelijke helft nog steeds extreme droogte met veelal 250 mm tekort of meer en in de noordwestelijke helft iets natter, maar ook daar nog een uitzonderlijk hoog tekort voor de meeste plekken.

Landelijk gezien is er in augustus niet meer veel veranderd aan het neerslagtekort. De stijgende lijn is gelukkig gebroken. Augustus bevatte pieken en dalen en zo zal september er waarschijnlijk ook uit gaan zien:
(https://cdn.knmi.nl/knmi/map/page/klimatologie/grafieken/neerslagtekort/neerslagtekort_verwachting.png)
We kunnen daarbij toch al met zekerheid zeggen dat we het recordjaar niet gaan verbreken.
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Remy op do 06 sep 2018 - 21:14
Jammer dat het natste jaar er niet bij staat.
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Tam op do 06 sep 2018 - 22:34
@Armand. Je was me ff voor met het plaatsen. ???????? De droogte is nog lang niet voorbij maar gelukkig is het oplopen wel gestopt. Nu nog wat flinke neerslaghoeveelheden bij onze oosterburen om de waterstanden in de rivieren weer te zien stijgen. Het recordjaar zullen we idd niet meer voorbij gaan. Er is zelf een kans dat 2018 niet eens bij de top 5% gaat aankomen.

@Remy

Helaas gaan die grafieken niet zover terug in de tijd. Onderstaand is de grafiek van 2001 welke met een jaarsom van 1038.9 mm (De bilt) op plaats 4 staat na 1998, 1965 en 1966.
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Tam op do 13 sep 2018 - 18:31
Niet veel te melden. De droogte blijft zo rond of net onder de 300 mm schommelen. Nog een paar weekjes en dan is het seizoen van bijhouden weer afgelopen.
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Tam op do 20 sep 2018 - 22:10
Weer een korte update. Met het aangename weer van deze week is de droogte is weer iets opgelopen. Als je de kaart van mn vorige post bekijkt en de huidige er naast is goed te zien hoe het donkerrode gebied zich weer heeft uitgebreid.

De meter staat nu op 307mm tekort. Het hoogste punt in Augustus (de top) kan ik alleen maar terug vinden als 306mm tekort. Aangezien ik de officiële data niet weet kan ik hier geen conclusies uit trekken, dus dat moeten jullie zelf maar doen.  ;)
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Tam op do 27 sep 2018 - 13:04
Bij deze nog een laatste update. De regen van afgelopen weekend heeft een kleine verlichting gegeven. Maar helaas is het nog niks om over naar huis te schrijven. Nederland blijft (ook al is het wat minder diep-) rood gekleurd.

@Armand aangezien jij de poll hebt geopend? Sluit jij dit droogte verhaal af als de telling op 1 oktober stopt?
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Armand op do 27 sep 2018 - 19:42
Citaat van: Tam op do 27 sep 2018 - 13:04
Bij deze nog een laatste update. De regen van afgelopen weekend heeft een kleine verlichting gegeven. Maar helaas is het nog niks om over naar huis te schrijven. Nederland blijft (ook al is het wat minder diep-) rood gekleurd.

@Armand aangezien jij de poll hebt geopend? Sluit jij dit droogte verhaal af als de telling op 1 oktober stopt?

Ik zal een afsluitend bericht plaatsen op of iets na 1 oktober. Ik laat het topic overigens (voorlopig) nog open, we zitten zoals je al aangeeft nog steeds in vrij extreme droogte en ik ben wel benieuwd hoe het er straks eind december voor staat voor de gevallen neerslag dit jaar. Wellicht dat daar dan gegevens over te vinden zijn of nog komen en die kunnen dan hier nog geplaatst worden. ;)  Via deze weg wil ik jou en Arend in elk geval alvast bedanken voor het openen van dit topic en het bijhouden van interessante updates en nieuwsartikelen! ;)
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: dennis089 op do 27 sep 2018 - 20:09
Heel erg bedankt jullie voor dit topic. Zeker tijdens de echte droogte heb ik hier toch wel met interesse naar gekeken. Statistiek hoort een beetje bij mijn achtergrond  :D
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Armand op di 02 okt 2018 - 18:18
We zijn in oktober beland en dat betekent dat het KNMI stopt met het bijhouden van het neerslagtekort. We kunnen de balans gaan opmaken voor het zomerhalfjaar:
(https://cdn.knmi.nl/knmi/map/page/klimatologie/grafieken/neerslagtekort/neerslagtekort_verwachting.png)

297 millimeters tekort aan neerslag gemiddeld gezien over 13 landelijke weerstations. Geen record, maar wel een plek tussen de 5% droogste jaren ooit gemeten. Een behoorlijke hoeveelheid neerslag die dus niet gevallen is. Voor de poll is de juiste uitslag dus 250-300 millimeter. Slechts 2 mensen met het juiste antwoord, waaronder ik ;D , al zat de grotere groep van 300-350 natuurlijk ook dichterbij. Leuk om zo'n poll bij te houden, maar voor de natuur werd het wel even serieus droog. In augustus en september enige verbetering in de vorm van neerslag. Als je goed naar de grafiek kijkt dan zie je echter dat het totale neerslagtekort in deze maanden niet is afgenomen, maar met pieken en dalen uiteindelijk rond dezelfde waarden gebleven.

Of de natuur daar écht flinke schade van heeft opgelopen blijft moeilijk te zeggen. Het landschap is enige tijd flink verdort geweest of is dit nog steeds. Het zag er allemaal even slecht uit in de zomermaanden toen de combinatie droogte, zon en hitte toch wel funest waren voor de groenbedekking op veel plekken. In augustus en september trok dit op veel plaatsen toch alweer iets bij naar de groene kant. We zullen volgend voorjaar zien hoe het er met de natuur voor zal staan, dan wordt eventuele schade pas echt duidelijk.
De boeren hebben het in elk geval wel heel zwaar gehad afgelopen zomer. Sproeien, sproeien en dan niet meer sproeien vanwege een verbod door watertekort. Het was een erg stressvol seizoen met verminderde oogst of zelfs mislukte oogt. Waar de boeren zaten te balen, was het een prima jaar voor de wijnboeren natuurlijk.

In Nederland zijn er plaatselijk wat verschillen, maar we kunnen wel concluderen dat er overal een flink neerslagtekort is:
(https://cdn.knmi.nl/knmi/map/page/klimatologie/geografische-overzichten/rdev/rdev_geografisch.png)

Met name de kustregio's van Noord- en Zuid-Holland en het Noorden van het land kwamen er 'het beste' vanaf met hier een tekort van globaal 120 tot 240 mm. Dit is te danken aan plaatselijke, maar zeer hevige plensbuien en kustconvergentie. Grootschalige extreme droogte zijn met name te vinden in Zeeuws Vlaanderen, een strook lopend van Oost-Utrecht richting Noord-Brabant, Limburg en het Oosten van het land. Daar ruim 300 millimeters aan tekort, hoeveel precies valt niet te zeggen omdat simpelweg de legenda ermee ophoudt...
We kunnen globaal gezien stellen dat het noordwestelijk deel van het land de meeste neerslag heeft gehad en het zuidoostelijke deel van het land de minste.

Een extreem droog zomerseizoen dus, het leek zelfs even een recordjaar te worden, maar al met al verdiend dit jaar zeker ook een notering in de geschiedenisboeken.

Jammer genoeg stopt het KNMI met het bijhouden van het neerslagtekort. Wie weet wat er de komende maanden nog allemaal gaat gebeuren. Ik hoop eind van het jaar toch ergens een jaaroverzicht voor de neerslag uit te kunnen halen.
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Tam op di 02 okt 2018 - 23:10
Citaat van: Armand op di 02 okt 2018 - 18:18
Mooi verhaal.

Zal ik deze er dan even bij plaatsen? Dan hebben we iig de data van hoeveelheid neerslag op 1 oktober vastliggen.

Aangezien de verdamping vanaf nu aardig terug zal vallen wordt het een wat eenvoudiger rekensommetje einde van het jaar (of 1 april vanaf wanneer het weer gemeten gaat worden)

Sowieso was dit een bijzonder jaar qua (gebrek aan) neerslag, hitte en blokkades. Ben benieuwd wat de komende maanden zullen brengen.

Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: GeneralDuke op wo 03 okt 2018 - 14:50
Hartelijk dank Tam en Armand voor de regelmatige updates, interessant om dat dit seizoen te volgen. Wie weet volgend jaar weer, al hoop ik voor veel mensen dat het dan toch wat minder extreem is dan dit jaar.
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: flyineddy op wo 03 okt 2018 - 15:06
Citaat van: GeneralDuke op wo 03 okt 2018 - 14:50
Hartelijk dank Tam en Armand voor de regelmatige updates, interessant om dat dit seizoen te volgen. Wie weet volgend jaar weer, al hoop ik voor veel mensen dat het dan toch wat minder extreem is dan dit jaar.

Alsjeblieft niet. De temperatuur, zon en de vele dagen waarop je lekker buiten kunt zijn vind ik heerlijk, maar ik heb tijdens mijn zomer(-vakantie) ook erg graag een paar mooie stevige onweersbuien. En ik heb er ook niks op tegen als er laat in de nacht of vroeg in de ochtend wat regen valt, als het overdag maar mooi weer is. Zal de natuur denk ik ook fijner vinden.

Dat daargelaten was dit wel een interessante periode (en is het nog steeds eigenlijk).
En inderdaad, Hartelijk dank aan Tam en Armand en ook alle anderen die gedurende het seizoen voor updates hebben gezorgd.

Eddy.
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Armand op di 09 okt 2018 - 17:39
Momenteel is en blijft het nog zeer droog op de meeste plekken, vooral in het oosten is er echt sprake van een serieus neerslagtekort. Er geldt daar nog steeds een sproeiverbod, volgens een artikel op RTL Nieuws:


Het is op sommige plaatsen in Nederland nog steeds erg droog. Zo is het sproeiverbod op de Veluwe en rond Apeldoorn en Zutphen verlengd tot en met 15 november.

Het waterschap Vallei en Veluwe zegt dat een sproeiverbod in Nederland nog nooit zo lang geduurd. "Maar het is ook nog nooit eerder in onze geschiedenis zo lang zo droog geweest", zegt een woordvoerder.

Relatief warm
In het waterschap is nog steeds sprake van een extreem groot neerslagtekort. Het heeft er de afgelopen tijd weinig geregend en voor de komende weken wordt ook nauwelijks regen verwacht. Omdat het ook relatief warm blijft, verdampt het beetje regen dat valt meteen.
Beken staan daardoor nog steeds droog en de grondwaterstand is veel te laag. Noodpompen zijn nog steeds nodig, omdat 'een verdere verlaging van de waterstanden ontoelaatbaar is', zegt het waterschap.

Het water in de Duitse rivier de Elbe staat bijzonder laag. Daardoor worden er om de haverklap explosieven uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Na de oorlog werd munitie in de rivier gedumpt en die komt nu bovendrijven.

Het tekort aan neerslag zorgt ook voor zeer lage waterstanden op de grote rivieren die blijven aanhouden. De Rijn schommelt al dagenlang weer rond het laagterecord van 6,85 meter boven NAP bij Lobith. Langs de oostgrens van het land is het eveneens nog steeds erg droog.
Bron: RTL Nieuws

Als we dan even verder kijken dan zien de verwachtingen er nog steeds erg droog uit. Zeker de komende week lijkt er geen noemenswaardige neerslag te vallen en als we de seizoenverwachting voor oktober van CFS erbij pakken, dan zien we ook hier dat oktober gemiddeld gezien ook wel eens (erg) droog kan gaan verlopen in Europa.
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: vossejongk op za 13 okt 2018 - 18:08
Toch wel bizar, het ziet er niet echt heel droog uit, gras is weer groen, bomen hebben nog groen blad (maar begint nu wel te verkleuren met de herfst in aantocht). Het enige dat op valt is dat het oppervlaktewater van rivieren en beekjes heel heel laag of zelfs gewoon droog staan, als in kurkdroog. Nog nooit gezien dit bij sommige waters.
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Tam op ma 15 okt 2018 - 14:58
Citeer

Droogte weet van geen wijken, Rijnafvoer blijft dalen
Oktober is hard op weg de zoveelste zomerse maand te worden van dit jaar. Al sinds april is het warm tot zeer warm, zeer zonnig en ook nog eens zeer droog. In augustus en de eerste helft van september viel er voldoende neerslag om de ergste droogte te verdrijven, maar het is nu al weer 3 tot 4 weken droog en omdat de grondwaterstand nog steeds zeer laag is, vallen beken en vennen nu weer droog. Ook de waterstand in de rivieren is zeer laag en het einde van deze lage standen is voorlopig niet in zicht.

Voor een week vooruit geven de weermodellen soms wel een weersomslag aan, maar enkele dagen later is deze dan steeds weer uit de verwachting verdwenen. Zo ook dit weekend, lang zag het er naar uit dat er zondag een omslag zou komen en het koeler en natter zou worden, maar het hoge drukgebied boven Oost Europa bleek sterker dan verwacht en de warme periode is daarom toch weer 3 tot 4 dagen verlengd. En van neerslag is in de laatste modelruns al helemaal geen sprake meer. Hieronder is de kaart afgebeeld van het Europese weermodel voor de verwachte neerslag in de komende 10 dagen. De stroomgebieden van Rijn en Maas blijven volledig buiten schot op een paar druppels na halverwege deze week.


Er zijn wel lage drukgebieden actief boven Europa. Deze bevinden zich ten noorden en ten zuiden van het hoge drukgebied dat boven Centraal Europa ligt. In die gebieden is het ook aanmerkelijk natter; zoals het zuiden van Noorwegen waar, na een zeer natte september, ook oktober op weg is om recordnat te verlopen. Er viel daar in oktober al meer dan 30 cm neerslag, net zoveel als het hele neerslagtekort van Nederland van de afgelopen zomer. Ook het weer in het Middellandse Zeegebied is nu wisselvallig geworden met lokaal veel neerslag.

Waterstand bij Lobith wederom historischg laag, afvoer op 6e plaats van onderen
In de nacht van zaterdag op zondag zakte de waterstand bij Lobith onder de 6,82 en verbrak daarmee het laagterecord. Dit record stond trouwens pas één week. De stand is inmiddels al gedaald tot 6,80 m +NAP, 2 cm onder het vorige record. De komende week tot 10 dagen verwacht ik dat de stand nog wel 20 tot 25 cm verder kan zakken en als de neerslag nog langer uitblijft, misschien zelfs wel tot een zeer lage 6,5 m +NAP.

De afvoer van de Rijn bedraagt nu ca 840 m3/s, dat is lager dan ze dit jaar tot nu toe is geweest, maar nog niet de laagste afvoer ooit in deze tijd van het jaar. Er zijn zelfs 6 jaren met een lagere afvoer; maar daar de komende week zal 2018 wel een aantal plaatsen opschuiven.  Ik verwacht dat de afvoer in de komende week met zo'n 10 m3/s per dag zal dalen. Op donderdag wordt dan de 800 m3/s onderschreden. Dit was de laagste afvoer van 2003, die toen op 28 september werd bereikt. Voor een nog lagere afvoer moeten we terug tot 11 juli 1976. Opvallend vroeg in het zomerseizoen werd toen 782 m3/s als laagste afvoer bereikt. De kans is groot dat die afvoer in het volgend weekend wordt onderschreden, want 2018 zal vrijwel zeker tot onder de 780 m3/s gaan zakken.. 

De volgende stap is dan 1971, toen op 8 november 760 m3/s als laagste afvoer werd bereikt. Als het inderdaad 10 dagen bijna droog blijft, dan is het niet onwaarschijnlijk dat 2018 daar onder zal zakken, waarna 1959 met een laagste afvoer van 715 m3/s de volgende mijlpaal is. Dat is nog steeds niet de allerlaagste afvoer ooit, die was met 620 m3/s (op 4 nov 1949) nog een flink stuk lager. De kans dat we die afvoer dit jaar zullen bereiken is klein, omdat 1949 medio oktober al ruim 150 m3/s lager stond dan dit jaar. Volgende week weten we meer waar de afvoeren dit jaar op afstevenen.

De zeer lage afvoeren leveren minder problemen op voor de gebruikers van het water dan in hoogzomer. De landbouw heeft veel minder water nodig en bij de belangrijkste innamepunten wordt nu veel minder water ingenomen. Zo stroomt er nu nog maar ca 20 m3/s rivierwater via het Amsterdam Rijnkanaal naar het noorden, terwijl dat in de zomer 45 was. Bij Hagestein stroomt er zelfs helemaal geen rivierwater meer door de Lek, terwijl dat in een deel van de zomer ook 40 m3/s was. Het Volkerak Zoommeer wordt nu niet meer ververst, wat ook ca 20 m3/s scheelt tov de zomer. Samen met ook nog de lagere inname van enkele kleinere inlaatpunten levert dit nu wel 100 m3/s extra Rijnwater op in het Benedenrivierengebied.

Dit water wordt in die regio ingezet om tegendruk te bieden tegen het zoute zeewater dat via de Nieuwe waterweg bij iedere vloed weer naar binnen probeert te dringen. Met voldoende tegendruk lukt het net om belangrijke innamepunten voor drinkwater (langs de Noord en Benedenlek) en watyer voor de industrie in de haven van Rotterdam (langs het Spui bij de inlaat naar de Bernisse) zoet te houden. Voor zolang als dat goed gaat, want nu de Rijnafvoer de komende dagen misschien nog wel 100 m3/s verder zakt, komt de situatie ook daar steeds verder in de knel; zeker als de wind een keer naar het westen of noordwesten draait en het zeewater een extra duwtje in de rug geeft.

Er is één sector die nu wel meer last heeft van de lage afvoeren dan in de zomer; dat is de scheepvaart die vanwege de zeer lage waterstanden veel minder lading mee kan nemen dan normaal. Er moet daarom veel meer gevaren worden en er varen ook veel meer schepen dan bij normale waterstanden. Zelfs vanuit Oost Europa zijn er extra schepen naar de Rijn gekomen om de lading te kunnen vervoeren tussen Rotterdam en Duitsland en zo een graantje mee te pikken van deze bijzondere situatie.

Maas blijft ook zeer laag
Voor de Maas is het waterberkicht al wekenlang bijna hetzelfde. De aanvoer vanuiut Frtankrijk en de Ardennen is al wekenlang zeer laag en de bevindt zich rond de 50 m3/s. Nadat het Albertkanaal zijn water heeft afgetapt blijft daar ca 30 m3/s van over voor de Nederlandse Maas. Dat is zo weinig dat er, nadat het Julianakanaal en de Zuid Willemsvaart hun water hebben afgetapt bij Maastricht, er nog maar ca 5 m3/s overblijft voor de Grensmaas. Het streven is dat er 10 daarheen stroomt, maar dat water is nu niet beschikbaar.

De Grensmaas beschikt echter nog wel over een eigen bron. Via het grondwater stroomt er vanuit het Limburgse Heuvelland en de Vlaamse Kempen altijd water naar de Grensmaas en aan het einde van de ca 40 km lange Grensmaas is de afvoer daardoor toch weer toegenomen tot ca 25 à 30 m3/s.

De komende week tot 10 dagen komt hier geen verandering in en blijft de Maasafvoer zeer laag.

Bron: https://www.waterpeilen.nl (https://www.waterpeilen.nl)
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Tam op di 23 okt 2018 - 08:28
Even een mainstream media bericht:

Citeer
'Mogelijk hogere energieprijzen door lage waterstand Rijn'

De lage waterstand in de Rijn dreigt tot marktverstoringen te leiden. Door de voorraadverschillen die ontstaan, moeten verschillende Europese landen zich voorbereiden op hogere energieprijzen, zegt JBC Energy.

Het onderzoeksbureau houdt voor de komende dagen rekening met nieuwe vaarbeperkingen voor de binnenvaart. Bij het Duitse Kaub staat het Rijnwater op het laagste peil sinds 2006.

De historisch lage waterstanden komen op een uiterst ongelegen moment, schrijven de deskundigen. Net in deze periode van het jaar wordt veel brandstof en kolen over de rivier getransporteerd om voorraden op te bouwen voor de winter.


De lage waterstanden dreigen ook de balans tussen verschillende Europese landen te verstoren in de voorraden van granen en chemicaliën. Ook voor deze grondstoffen is de Rijnroute zeer belangrijk.

Chemieproducent BASF heeft in Ludwigshafen productiebeperkingen ingesteld door de gebrekkige vaarmogelijkheden. Staalgigant ThyssenKrupp heeft zijn productiefaciliteiten laten weten dat de bevoorrading de komende tijd problemen kan opleveren.

Door: NU.nl/Bloomberg

Bron: https://www.nu.nl/economie/5528099/mogelijk-hogere-energieprijzen-lage-waterstand-rijn.html (https://www.nu.nl/economie/5528099/mogelijk-hogere-energieprijzen-lage-waterstand-rijn.html)
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Arend op ma 29 okt 2018 - 15:52
Waterschap voorziet nieuwe droogte in 2019

DOETINCHEM - Waterschap Rijn en IJssel voorziet dat er volgend voorjaar opnieuw droogteproblemen zijn. Door droogte vallen watergangen droog, mogen landbouwers niet sproeien en komen natuur en waterkwaliteit in gevaar.

De nieuwe droogte zal het gevolg zijn van de extreem lage grondwaterstand van dit jaar, aldus het schap maandag. Die stand gaat zich niet genoeg herstellen, tenzij het maandenlang elke dag behoorlijk gaat regenen.

Het schap heeft de stand van zaken laten doorrekenen door deskundigen. Daaruit is gebleken dat er 500 tot 700 millimeter neerslag nodig is om de grondwaterstand en de waterstand in beken en rivieren weer op peil te krijgen. Zoveel neerslag komt overeen met een hoeveelheid regen die gewoonlijk in een heel jaar valt. ,,En het moet gewoon doorregenen. Hoosbuien helpen niet, want dat water spoelt meteen weg", zei dijkgraaf Hein Pieper van het schap.

Bron: Telegraaf (https://www.telegraaf.nl/nieuws/2738014/waterschap-voorziet-nieuwe-droogte-in-2019)
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Tam op di 30 okt 2018 - 13:48
Bij deze even het artikel waar het bericht van @Arend met het artikel van de Televaag naar verwijst

Citeer
Grond- en oppervlaktewaterstanden herstellen zich komende winter waarschijnlijk onvoldoende
Gepubliceerd op 29 oktober 2018

De grond- en oppervlaktewaterstanden zullen voor het voorjaar 2019 niet genoeg herstellen, tenzij het de komende maanden heel veel gaat regenen. Er is op sommige plekken wel 500 tot maximaal 700mm neerslag nodig om weer op normale waarden te komen. Dit blijkt uit berekeningen die het waterschap heeft laten uitvoeren specifiek voor haar grondgebied.

Regen nodig

Om de grondwaterstanden weer op niveau te krijgen is regen nodig, veel regen. Er moet komende winter net zoveel regen vallen als er normaal in een heel jaar valt. Gebeurt dit niet dan zal dit volgend voorjaar jaar direct merkbaar zijn. Watergangen worden eerder afvoerloos en vallen eerder droog. Ook de watertemperatuur stijgt dan sneller. Hierdoor zullen de problemen voor de waterkwaliteit, de landbouw en de natuur van afgelopen jaar eerder herhalen en mogelijk langer duren.

Als elke druppel telt

Aan extreme droogte valt weinig te doen. In droge perioden telt elke druppel, maar als er geen druppels zijn valt er ook niks te sturen. We zullen door de klimaatverandering in de toekomst vaker te maken krijgen met dergelijke perioden. Dat is een probleem dat niemand in zijn eentje kan oplossen. Het waterschap gaat daarom komende maanden met partijen in het gebied op zoek naar gezamenlijke handelingsperspectieven bij droogte, voor deze winter en voor de toekomst.

Droger dan droogste zomer

Door de (beperkte) regen in de afgelopen weken is er wel weer wat water beschikbaar voor de oppervlakkig wortelende gewassen zoals gras. Dit geeft het idee dat "herstel is ingetreden", maar schijn bedriegt. De grond- en oppervlaktewaterstanden zijn sinds de extreem droge zomer alleen nog maar verder gedaald. De grondwaterstanden zijn tot een meter lager dan normaal voor deze tijd van het jaar en zijn nog steeds dalende. Meer dan de helft van onze watergangen is drooggevallen en in het overgrote overige deel is sprake van stilstaand ondiep water. De Achterhoek kampt momenteel met een neerslagtekort van bijna 400 mm t.o.v. 50 mm in een normaal jaar.

Droogtemaatregelen blijven van kracht

De maatregelen die het waterschap in de zomer heeft genomen, zijn nog steeds van kracht. Zo geldt er nog steeds een onttrekkingsverbod voor beregening uit beken, rivieren en sloten (oppervlaktewater) in heel het werkgebied en een onttrekkingsverbod voor beregening uit grondwater in drie specifieke kwetsbare natuurgebieden. Ook wordt er nog steeds op een aantal plekken extra water ingelaten vanuit het Twentekanaal om het water op peil te houden voor bijvoorbeeld het stedelijk gebied van Zutphen en Lochem.
Dijkgraaf Hein Pieper van Waterschap Rijn en IJssel: "We verwachten dat de grond- en oppervlaktewaterstanden in ons hele gebied zich onvoldoende zullen herstellen. Dat betekent dat we komend voorjaar al beginnen met een achterstand. We hebben de afgelopen zomer gezien wat voor gevolgen dat heeft voor onder andere de natuur, landbouw, scheepvaart en recreatie. Daarom zijn collectief bewustzijn en een collectieve zoektocht naar oplossingen en maatregelen nodig ."

bron: https://www.wrij.nl/thema/actueel/nieuws/@8503/grond-herstellen/ (https://www.wrij.nl/thema/actueel/nieuws/@8503/grond-herstellen/)
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Arend op di 30 okt 2018 - 14:41
Citaat van: Tam op di 30 okt 2018 - 13:48
Bij deze even het artikel waar het bericht van @Arend met het artikel van de Televaag naar verwijst
bron: https://www.wrij.nl/thema/actueel/nieuws/@8503/grond-herstellen/ (https://www.wrij.nl/thema/actueel/nieuws/@8503/grond-herstellen/)

Bedankt voor de aanvulling Tam, onderstaande artikel dat vandaag door het KNMI is gepubliceerd, is voor jou (en anderen) waarschijnlijk ook wel interessant.

https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/hydrologische-droogte-zet-door (https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/hydrologische-droogte-zet-door)

De getoonde grafiek loopt nu tot en met oktober. Ik weet niet of deze vanaf nu ook nog regelmatig van een update wordt voorzien.
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Tam op di 30 okt 2018 - 20:58
Citaat van: Arend op di 30 okt 2018 - 14:41
Bedankt voor de aanvulling Tam, onderstaande artikel dat vandaag door het KNMI is gepubliceerd, is voor jou (en anderen) waarschijnlijk ook wel interessant.

https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/hydrologische-droogte-zet-door (https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/hydrologische-droogte-zet-door)

De getoonde grafiek loopt nu tot en met oktober. Ik weet niet of deze vanaf nu ook nog regelmatig van een update wordt voorzien.

Nice! Thanks.

Ik had het nog niet gezien maar hoop dat ze deze kaart blijven updaten.
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Tam op wo 07 nov 2018 - 12:03
Even een random artikel erbij gepakt. Er komen steeds meer meldingen over schade aan woningen door de droogte. Vooral woningen op staal gebouwd (fundering op een harde grondlaag, zonder de bekende heipalen) worden hierdoor getroffen.

CiteerGisteren werd bekend dat in het Gelderse Zevenaar tientallen huizen scheuren vertoonden door de droogte en de lage grondwaterstand die daarvan het gevolg is. Maar ook uit andere plaatsen komen nu meldingen binnen van woningen met zwaar aangetaste muren en vloeren.

Bron: https://www.ad.nl/binnenland/schade-aan-huizen-door-heel-nederland-door-droogte~a8aa7c47/ (https://www.ad.nl/binnenland/schade-aan-huizen-door-heel-nederland-door-droogte~a8aa7c47/)
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Arend op di 27 nov 2018 - 22:59
Eens in de 30 jaar zo'n droge zomer

Zomers waarin het zo droog was als die van dit jaar, komen eens in de dertig jaar voor. Dat blijkt uit onderzoek van het KNMI. Sinds 1906, het begin van de metingen, was het slechts in vier zomers droger. In een rapport blikt het KNMI terug op de zomer van 2018. Ook hebben we een interactieve kaart gemaakt die op iedere plek in Nederland het neerslagtekort toont.

Het was deze zomer niet alleen droog (https://cdn.knmi.nl/system/readmore_links/files/000/001/101/original/droogterapport.pdf?1543246174), maar ook uitzonderlijk warm en de zon scheen uitbundig en vaak. Daardoor werd het nog droger dan het al was. De zomer werd veelvuldig vergeleken met die van 1976. Dit droogste jaar ooit komt eens in de negentig jaar voor. Over de afgelopen eeuw hebben de toename in regen in de zomer en de verdamping door warmere en zonniger zomers elkaar gecompenseerd en is er geen trend in droogte te zien.

De kans op een droge zomer zoals die van 2018 is tot nu toe niet veranderd door het versterkte broeikaseffect en we kunnen de droogte er niet (gedeeltelijk) aan toeschrijven. Uit klimaatonderzoek komt naar voren dat het zuiden van Europa droger wordt en het noorden natter. Nederland zit daar precies tussenin en dat betekent dat het nog beide kanten op kan gaan. Wel blijkt uit recent onderzoek (https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/toekomstige-zomers-mogelijk-droger-dan-gedacht) dat de kans op droogte toeneemt in de toekomst.

Hoe wordt droogte berekend?
Van droogte is sprake als het een lange tijd minder regent dan normaal in combinatie met een grote verdamping. Internationaal zijn er allerlei methoden in gebruik om te berekenen hoe droog het is. Het KNMI werkt met het 'potentieel neerslagtekort' om droogte in kaart te brengen. Het potentieel neerslagtekort is het verschil tussen hoeveel regen er valt en hoeveel water er verdampt. Bij de berekening wordt uitgegaan van een gemiddelde voor heel Nederland. Omdat Nederland verschillende landschappen heeft (verschillende grondsoorten en begroeiing), wordt als uitgangspunt een kort geknipt grasveld genomen dat optimaal voorzien is van vocht om zo de verdamping vast te kunnen stellen.

Neerslagtekort lokaler
Het potentieel neerslagtekort kijkt naar een gemiddelde van Nederland. Via een grafiek (https://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/geografische-overzichten/neerslagtekort_droogte) toont het KNMI dat gemiddelde in vergelijking met 1976 en de vijf procent droogste jaren. Deze zomer bleek de vraag naar meer lokale gegevens groot. Om die reden is een nieuwe interactieve kaart (http://geoservices.knmi.nl/droogtekaart2018/) ontwikkeld. Uitgangspunt voor de kaart vormen beelden van de KNMI-neerslagradars die met ruim 300 KNMI-neerslagstations zijn gekalibreerd. Deze neerslagkaarten met een resolutie van 1 bij 1 kilometer zijn gecombineerd met verdampingskaarten om het neerslagtekort op hoge resolutie te berekenen. Voor ieder punt in de kaart wordt het verloop van het neerslagtekort gedurende het seizoen getoond in de vorm van een grafiek.


Bron: KNMI (https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/eens-in-de-30-jaar-zo-n-droge-zomer)
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Armand op wo 28 nov 2018 - 11:47
Mooi die interactieve kaart! Op veel plekken dus een behoorlijk neerslagtekort van 350mm geweest! Komende weken gaat er wel weer wat regenwater vallen gelukkig, maar nog steeds is het vrij droog.
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Arend op wo 28 nov 2018 - 23:08
Citaat van: Armand op wo 28 nov 2018 - 11:47
Mooi die interactieve kaart! Op veel plekken dus een behoorlijk neerslagtekort van 350mm geweest! Komende weken gaat er wel weer wat regenwater vallen gelukkig, maar nog steeds is het vrij droog.

In dit uitgebreide rapport: https://cdn.knmi.nl/system/readmore_links/files/000/001/101/original/droogterapport.pdf?1543246174 (https://cdn.knmi.nl/system/readmore_links/files/000/001/101/original/droogterapport.pdf?1543246174) (ook hierboven in het artikel van het KNMI te downloaden) is een tabel te vinden met de verwachte herhalingstijd van periodes met (grote) neerslagtekorten. Volgend jaar wordt dus een leuke testcase. Was het inderdaad een 30-jarig 'freak'-event? Of onderschat men de huidige veranderingen in het klimaat? Ziet men iets over het hoofd? Of is er niets aan de hand? Vragen, vragen, vragen....  ;)
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Armand op zo 02 dec 2018 - 12:17
Uit een analyse van het NHI is gebleken dat de extreme droogte van afgelopen jaar met name op de zandgronden in het zuiden en oosten invloed gaat uitoefenen op volgend jaar.

Normaal wordt een neerslagtekort in de winter weggewerkt, gezien de verdamping dan erg klein is. Grondwaterstanden kunnen zich dan herstellen naar normale waardes om in het voorjaar weer weerstand te bieden tegen een potentieel nieuw neerslagtekort. Dit jaar is de het grondwaterpeil met name in de zandgronden van het zuiden en oosten van ons land zodanig gezakt, dat zelfs een (zeer) natte winter niet gaat helpen om de grondwaterstand op 1 april 2019 weer op normaal niveau te laten komen. Dat betekent concreet dat delen van zuid- en oost-Nederland komend voorjaar vrijwel zeker met lage grondwaterstanden gaat beginnen.

Mocht de zomer van 2019 dan droog gaan verlopen, dan kan dit opnieuw voor veel problemen gaan zorgen. Lage grondwaterstanden zijn bedreigend voor bepaalde vissoorten en plantensoorten die door het droogvallen van beekjes en sloten in gevaar komen. Verder kan het schade brengen aan huizen en de landbouw heeft er natuurlijk ook veel last van.

De analyse van het NHI is hier terug te vinden:
http://www.nhi.nu/nl/files/1415/4298/9534/NHI_symposium_22_nov_2018-fin.pdf
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: JerryL op vr 07 dec 2018 - 11:22
Gisteren werd gemeld dat de droogte voorbij was voor wat betreft de lage waterstand van de Rijn. Deze stond weer op een normaal niveau. Wellicht volgt met de voorspelde en gevallen regen van deze week de definitieve vernatting.
Titel: Berichtgeving over de droogte in Nederland
Bericht door: Armand op vr 07 dec 2018 - 12:38
Citaat van: JerryL op vr 07 dec 2018 - 11:22
Gisteren werd gemeld dat de droogte voorbij was voor wat betreft de lage waterstand van de Rijn. Deze stond weer op een normaal niveau. Wellicht volgt met de voorspelde en gevallen regen van deze week de definitieve vernatting.

Gelukkig wordt de droogte weer wat gecompenseerd, zodat in elk geval de rivieren weer wat voller raken. Toch gaan we 2018 op veel plekken afsluiten met een behoorlijk neerslagtekort, ondanks de nog verwachte regen van komende weken. Een bijzonder droog jaar, zeker in de zomer, wat hier in het zuiden zelfs nog met modderstromen en wateroverlast begon in mei. Op dat moment had ik nooit gedacht dat dit jaar potentieel het droogste jaar ooit gemeten kon worden  ;D

Gelukkig valt het nu met de natuur nog redelijk mee. Alleen op plekken in het zuiden en oosten blijft de grondwaterstand, ook in een zeer nat scenario komende maanden, nog veel te laag. Dat wordt wel een aandachtspunt komend voorjaar. Over de rivieren maak ik me inderdaad niet zo druk, dat gaat zeer waarschijnlijk weer helemaal goed komen.