Meteo Service Forum

Weernieuws => Natuurverschijnselen => Topic gestart door: ThaGhostNL op vr 18 jul 2014 - 20:05

Titel: Zeevonk 2014
Bericht door: ThaGhostNL op vr 18 jul 2014 - 20:05
Aangezien het weer lekker tropisch is en het ondiepe water lekker aan het opwarmen is, wordt de kans op zeevonk weer een stuk groter.
Dit topic wil ik hieraan wijden, hier kunnen jullie ook waarnemingen langs de Nederlandse en Belgische kust plaatsen, uiteraard is een mooie foto van dit natuurverschijnsel meer dan welkom.

Wat is Zeevonk?

De zeevonk of Noctiluca scintillans is een dinoflagellaat van 0,5 tot 1 millimeter groot, die voorkomt in zeewater.
De zeevonk komt ook voor in de Noordzee. Op zwoele zomeravonden kan de zee gaan lichten op plekken waar het water beweegt: in de golven, als je door het water loopt of zwemt of als je op het natte zand stapt. Het groenachtige licht wordt veroorzaakt door zeevonk, een klein doorzichtig ballonnetje met een staartje aan de achterkant.
Met zijn grootte van een halve tot één millimeter is de zeevonk een relatief grote eencellige.  Als deze alg heftig wordt bewogen zorgt een chemische reactie ervoor dat hij licht gaat uitstralen. Het oplichten is bedoeld om roofvijanden af te schrikken. Het oplichten van deze alg wordt veroorzaakt door het pigment luciferine en het enzym luciferase wanneer deze in aanraking komen met zuurstof.
Bij ruw weer gaat de zeevonk naar rustiger dieper water. Zeevonk kan tot massale bloei komen: het zeewater ziet er overdag dan zalmroze uit.
Zeevonk kan dus ook in België en Nederland worden waargenomen, voornamelijk bij warm weer en in ondiep water.

(https://www.meteo-service.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fbin.snmmd.nl%2Fm%2Fm1fycxvw6grv.png&hash=161e015e87eb1ccc9b509fe9422d8c595b6de6a4)

Bron Wikipedia Zeevonk (http://nl.wikipedia.org/wiki/Zeevonk) en Ecomare.nl (http://www.ecomare.nl/ecomare-encyclopedie/organismen/planten/algen-en-wieren/flagellaten/pantserwieren/zeevonk/)
Foto Goeievraag.nl (http://www.goeievraag.nl/vraag/wetenschap/natuurkunde-scheikunde/nederland-lichtgevend-algen-vinden.334837)