Waarschuwingskleuren

Topic gezien door 1794 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, wo 07 nov 2012 - 09:06

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

Waarschuwingskleuren

Weerwaarschuwingen worden ingedeeld door middel van kleuren. Overal in de wereld maken de weerkundigen gebruik van de alom bekende kleuren die in het verkeer gebruikt worden voor stoplichten. In Nederland hanteert ook het KNMI de kleuren groen, geel oranje en rood voor de fasering van zijn weerwaarschuwingen. De waarschuwingen worden regionaal gegeven in ons land voor elke provincie afzonderlijk. Zo kan het gebeuren dat bepaalde provincies oranje of rood kleuren terwijl de overige provincies geel of groen zijn. In andere landen worden de waarschuwingen geregionaliseerd voor bijvoorbeeld deelstaten of departementen.

De kleur groen betekent dat er niets bijzonders aan de hand is met het weer. Dan is er geen waarschuwing van kracht. Soms kan een land ook wit kleuren. Dat wijst op het ontbreken van waarschuwingen.



Bij geel is sprake van mogelijk gevaarlijk weer. De weersomstandigheden zijn ook dan niet uitzonderlijk. Volgens de internationaal gehanteerde omschrijvingen is het dan aan te raden alert te zijn en voorzichtig te zijn met activiteiten die door het weer risico's met zich mee kunnen brengen. Het is dan verstandig om op de hoogte te blijven van de verwachte weersomstandigheden en geen onnodige risico's te nemen. Een waarschuwing voor het weertype gevaarlijk (code geel) verschijnt op zijn vroegst 48 uur voordat het weersverschijnsel met een kans van minstens 60 procent kan optreden.

De kleur oranje staat voor gevaarlijk of extreem weer met ongewone meteorologische omstandigheden. Een oranje waarschuwing wordt op zijn vroegst 24 uur tevoren uitgeven na consultatie van weerbedrijven als de kans op extreem weer ingeschat wordt op 60 procent of meer. Dan zouden schade en ongevallen kunnen optreden. Ook dan is het verstandig waakzaam te zijn voor mogelijk onvermijdelijke gevaren en nauwgezet op de hoogte te blijven van de verwachte meteorologische omstandigheden.

Als het vrijwel zeker is dat extreem weer zal optreden (kans minstens 90 procent), dat bovendien op een grote schaal (gebied van zeker 50 bij 50 kilometer) leidt tot schade en ongevallen met grote risico's voor lijf en leden dan wordt waarschuwingscode rood gegeven. Onder zulke uitzonderlijke omstandigheden met groot gevaar en schade kan na consultatie van verschillende overheidsinstanties en weerbedrijven een Weeralarm worden uitgegeven. Dan is het zaak constant en in detail op de hoogte te blijven van de weersverwachtingen en risico's. Een rode waarschuwing verschijnt op zijn vroegst 12 uur voordat de weersverschijnselen kunnen optreden.

In de waarschuwingen voor gevaarlijk of extreem weer wordt ook aangegeven wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn. Ook wordt een indicatie gegeven van de verwachte periode waarin de verschijnselen kunnen optreden. Sommige instanties, zoals verkeersdiensten of de lokale overheid koppelen er ook gedragsadviezen aan.

KNMI
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Powered by EzPortal