Herfst discussietopic 2019

Topic gezien door 49325 bezoekers
Gestart door Armand, vr 20 sep 2019 - 15:15

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Der RoX

Dat eerste plaatje lijkt wel de klassieke 'vinger

Die heb je liever januari/februari 🤔
WiNtEr!!11!1!@

TMCThomas

Citaat van: der rox op vr 11 okt 2019 - 08:50Dat eerste plaatje lijkt wel de klassieke 'vinger

Die heb je liever januari/februari 🤔
Ach ik ben blij met alles eigenlijk hahah



Vind het sowieso weer geweldig om het roze terug te zien op de weerkaarten!

zwoof

Citaat van: TMCThomas op vr 11 okt 2019 - 10:42Ach ik ben blij met alles eigenlijk hahah



Vind het sowieso weer geweldig om het roze terug te zien op de weerkaarten!

Zeer welkom!  8)

Armand

Grote verschillen nog vandaag aangezien er momenteel een koufront vrijwel dwars over Nederland ligt. In een groot deel van het land is het daardoor bewolkt met in de noordwestelijke helft ook wat regen. Met name in het noordwesten is er al veel regen gevallen de eerste dagen van oktober, lokaal al meer dan 130-140mm in de eerste 12 dagen van oktober. De herfst verloopt dus veel natter en koeler dan we de afgelopen jaren gewend zijn. Toch komt er even weer een warmere eendagsvlieg tussendoor.

Het koufront stagneert namelijk vandaag dwars over ons land en trekt langzaam als warmtefront weer terug richting het noordwesten. Dat betekent dat morgen het gehele land in de warme sector zit met op veel plekken temperaturen boven de 20 graden. Er is ook weer meer ruimte voor de zon, maar droog blijft het niet overal. In de ochtend trekt er een gebied met buien vanuit het zuidwesten over het land en ook in de middag kunnen er lokaal enkele buien ontstaat, mogelijk met onweer en windstoten. In de avond trekt er vervolgens weer een nieuw koufront ditmaal van west naar oost over het land met enkele (onweers)buien.

In het zuidoosten dus vandaag al prima weer, morgen in het gehele land zachter en meer ruimte voor de zon, maar ook kans op een bui.

Armand

De buien trekken richting het noorden weg en vanuit het zuiden komen er brede opklaringen binnen. Het noorden en noordwesten houdt het vandaag helaas gedeeltelijk tot zwaarbewolkt, maar elders in het land verloopt de middag vrij zonnig met af en toe wat wolken. De temperatuur loopt behoorlijk op en de 20 graden-grens heeft een groot deel van het land al gepasseerd. Geniet ervan!

Vanavond neemt de bewolking weer toe vanuit het westen met kans op een regen- of onweersbui.

AFTH14

Staat het roze nog in de kaarten?

TMCThomas

Citaat van: AFTH14 op zo 13 okt 2019 - 18:35Staat het roze nog in de kaarten?
Helaas zoals verwacht niet meer, al is het ook niet super Ver weg
(behalve dan in tijd, want 384h is natuurlijk meer een gok dan een voorspelling)
Verder nog niks echt winters in de verwachting, het is denk ik nog maar ff afwachten

Armand

Citaat van: AFTH14 op zo 13 okt 2019 - 18:35Staat het roze nog in de kaarten?

Het was (helaas) maar eenmalig, maar dat is natuurlijk heel normaal. Om het tot winterse neerslag te laten komen in november en al zeker in oktober moet echt alles meezitten. Het blijft vaak bij een kletsnatte sneeuwbui ergens in november, de echte eerste sneeuwkansen zijn meestal pas gereserveerd voor december (uitzondering zijn natuurlijk wel mogelijk).

Komende 2 à 3 weken lijkt het luchtdrukpatroon nog redelijk geblokkeerd te blijven. Er is voortdurend een hogedruk-as bij onze omgeving in de buurt, maar dat betekent vaak dat lagedrukgebieden vrij stationair kunnen blijven rondtollen. Over het algemeen gaan we dus een wat rustig weertype tegemoet komende 2 à 3 weken, wat minder wind en regen gemiddeld gezien.

boxer

Iemand die onweersbuien in Fr gezien....krijgen wij daar ook nog een staartje van mee?

Zou zeer welkom zijn

TMCThomas

ohja, maar die gaan denk ik helaas de noordzee op

Control GFS heeft er zin in trouwens




TMCThomas

Had nog even gewacht maar GFS blijft nu toch wel consistent een relatief koude en geblokkeerde periode voorspellen op de lange termijn.



Daardoor krijgt zeker op hoogte koude lucht de kans om naar onze regio te komen



Dat het in elk geval wat meer gaat blokkeren zien we ook aan de AO data.



Ben benieuwd of het in de kaarten blijft en of we er aan de grond ook veel van gaan merken, momenteel valt door een redelijk noordwestelijke wind die impact nog wel mee namelijk

Armand

Het volgen van de LT-verwachtingen van de modellen is weer begonnen ja ;) ;D

Een sterke blokkade richting het einde van de maand lijkt zeker goed mogelijk te zijn en met name GFS komt daar al meerdere keren mee. Er wordt zeer zachte lucht richting Groenland vervoerd en dat maakt het mogelijk dat er elders lagedrukgebieden een bel met koudere lucht zuidwaarts kunnen laten stromen. Dit kaartje laat dat goed zien:


We zien hier de afwijking ten opzichte van normaal van de temperatuur op 850hPa (1.5km hoogte). Boven Groenland mogelijk zelfs 16 tot 20 graden warmer dan normaal op dit niveau, dat is vrij uitzonderlijk. Hierdoor kunnen er dus gemakkelijker gebieden met koudere lucht uitzakken naar het zuiden, ditmaal bijvoorbeeld over Europa en een flinke koude luchtbel over Amerika. Waar dat precies gebeurd is op deze termijn moeilijk te voorspellen, dat is afhankelijk van gevormde blokkade op zeeniveau.

De spreiding bij ons is dus nog vrij groot, maar het aantal koudere opties nemen wel langzaam iets toe. Daarbij is het natuurlijk nog veel te vroeg voor winterweer, maar er zijn wel opties voor een graad of 5-10 overdag en lichte nachtvorst richting het einde van de maand en begin november.

We zien uiteindelijk de sneeuwkansen in Europa ook langzaam wat toenemen:


Deze kaart geeft de kans weer op sneeuw in een tijdsperiode van 24 uur volgens de leden van het GFS model. Stel de kans is 50%, dan berekent de helft van de leden van het GFS model sneeuw in die bepaalde tijdsperiode. We zien hier, op overigens nog behoorlijk lange termijn, dat de sneeuwkansen in Centraal, Oost en Noord Europa toenemen tot boven de 25% op veel plekken. Dat wil zeggen dat ongeveer 1/4 van de leden van GFS voor kou en sneeuw gaat op langere termijn ten oosten en ten noorden van onze omgeving.

Bij ons is de sneeuwkans nog heel laag, dat is vrij logisch gezien het jaargetijde, maar ten noorden en ten oosten van ons lijkt het langzaam wel wat kouder te gaan worden. Dat kan gunstig zijn voor later in het jaar. Gezien de termijn dus allemaal nog even afwachten, maar het volgen van winterkansen lijkt langzaam gestart te worden ;)

TMCThomas

Na een paar slechte runs staan er nu weer prachtkaarten van het GFS!
Eerst warmte en daarna komt op hoogte en later ook op de grond kou binnenvallen. Natuurlijk nog niet gelijk echt winter want het is dan pas begin november maar elke afkoeling is welkom, en de eerste winterse buien zouden in dit geval ook mogelijk worden. Hopelijk houden we zoiets erin!




Echter onzekerheid blijft zeer groot, als je bijvoorbeeld naar de GFS essembles kijkt zie je dat het model eigenlijk geen idee heeft waar het heen wil, alles is mogelijk.



Dat het gaat blokkeren lijkt echter wel steeds zekerder, NAO netjes negatief.


Armand

Dat is inderdaad een serieuze koude-uitbraak, maar zoals je al aangeeft is de spreiding wel enorm. Dinsdag/woensdag lijkt het wel even weer wat warmer te worden met 15-20 graden, daarna neemt de verdere onzekerheid behoorlijk toe als het patroon van de blokkade op zeeniveau onduidelijk wordt. Het geblokkeerde patroon is overigens ook duidelijk te zien aan de neerslagkansen, die worden na zaterdag een stuk lager.

Der RoX

Aardige buienlijn net over het land getrokken en nu draait er ook weer aardig wat in :p
WiNtEr!!11!1!@

Joep


Armand

Citaat van: Joep op zo 20 okt 2019 - 13:53Winterverwachting weeronline

https://www.weeronline.nl/nieuws/20-10-2019-winterverwachting

Een grote meerderheid van de winterverwachtingen die ik gelezen heb voorspellen een zachte winter. Niet geheel onverwachts gezien de trend van afgelopen jaren waarbij we (zeer) zachte winters beleefden. Je kunt maar zo denken; als je van een zachte winter zou uitgaan, kan het alleen maar meevallen ;)

Voorlopig zitten we nog steeds gewoon in de herfst, maar zijn we weer even in een drogere periode aangekomen. Tot dusver viel er in oktober op veel plekken meer dan 100mm regen, met name in het noordwesten zelfs plaatselijk meer dan 140mm. Goed nieuws voor de droogte van afgelopen zomer aan te vullen.

Komende week/weken dus wel weer wat droger, als we meer onder invloed van hogedrukgebieden komen. Eerst bevinden deze zich nog boven het vaste land van Europa, met dus een meest zuidelijke aanvoer. De temperatuur kan daarbij nog aardig oplopen, met name woensdag en donderdag zou het in het zuidoosten weer 20 graden kunnen worden. Daarbij blijft het overwegend droog, maar zal van tijd tot tijd de bewolking ook hardnekkig aanwezig zijn.

Ergens rond volgend weekend zijn er genoeg signalen dat de blokkade zich verplaatst richting Groeland/IJsland. Dan lijkt het erop dat we in elk geval wat kouder weer gaan krijgen. Hoe en wat blijft nog onzeker voorlopig.

TMCThomas

Inderdaad de meeste modellen en instituten verwachten voor ons een zachte winter, zie ook de winterverwachting van Metegroup: http://www.weer.nl/nieuws/detail/2019-10-18-winterverwachting-opnieuw-een-zachte-winter/ Er zit echter een addertje onder het gras. Dat is zoals meteogroup ook al aangeeft de NAO/AO index deze had eigenlijk de afgelopen tijd en nu ook al positief moeten zijn, dat is hij nog steeds niet. Er is dus iets wat er voor zorgt dat de NAO toch negatief blijft, af en toe lijkt hij positief te gaan worden (zoals op het moment) maar tot nu is het nog niet echt gelukt. Dus blijft de kans dat de boel een keer blokkeert en wij relatief meer kou krijgen aanwezig. Zoals in de laatste run van GFS bijvoorbeeld, en die is me toch mooi! Denk niet dat je hem veel mooier krijgt in deze tijd van het jaar. Een scandi-hoog zorgt op grote hoogte dat er een hoop kou uitvloeit over onze regio (en eigenlijk heel west Europa) ook aan de grond komt een oostelijke stroming op gang. waardoor de temperaturen flink dalen, is natuurlijk veel te ver weg, maar er is dus wel potentie.




En ook EC is op het moment eigenlijk niet slecht, ook daar zakt (al dan niet op een andere wijze) kou uit boven onze regio.



waarschijnlijk zijn het gewoon koude uitbijters maar zeker interessant om te volgen!

TMCThomas

Ook vanavond weer intressante ontwikkelingen, oper GFS is minder geworden maar wel minder een koude uitbijter en een stuk eerder, word nu door een redelijk aantal leden ondersteund, benieuwd naar de ECMWF pluim!



CFS komt ook met geweldige scenarios.


TMCThomas

Maandverwachting ECMWF:




Powered by EzPortal