Onweerskansen 2019 - Algemene vooruitzichten

Topic gezien door 25810 bezoekers
Gestart door ThaGhostNL, zo 19 mei 2019 - 10:54

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Hoeveel onweersdagen verwacht jij?

< 10 (Buitengewoon weinig)
4 (7%)
10-15 (Zeer weinig)
4 (7%)
15-20 (Weinig)
6 (10.5%)
20-25 dagen (Iets minder dan normaal)
10 (17.5%)
25-30 dagen (Normaal)
9 (15.8%)
30-35 dagen (Iets meer dan normaal)
10 (17.5%)
35-40 dagen (Veel)
11 (19.3%)
40-45 dagen (Zeer veel)
2 (3.5%)
45 > dagen (Buitengewoon veel)
1 (1.8%)

Totaal aantal stemmen: 22

dennis089

Inderdaad nog niks te zien op de sats. Hopelijk pakt Limburg vandaag een mooiere prijs want gezien het bliksem kaartje kwamen wij er erg bekaaid vanaf gisteravond. Nevertheless was het wel mooi eindelijk weer onweder te hebben. Het seizoen is begonnen :)

Joep

In het oosten van Frankrijk ontstaan nu de eerste onweersbuien, vrij exact volgens planning. Dit wordt een gebied met zware onweersbuien dat in NNW-N delijke richting op weg gaat naar ons land.

Reinier vd berg

Tevens verwachting Harmonie

Energizer85

Toch gewoon fris aan de westkant van Nederland.... en een noordenwind... niet het meest gunstige voor onweersbuien om te overleven lijkt me....

Energizer85

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot donderdag 06 juni 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

De hoogtestroming is zuidelijk. Boven het oosten van Frankrijk ontstaat vanavond een thermisch lagedrukgebied dat over het westen van Duitsland en het (uiterste) noordoosten van Nederland noordnoordwestwaarts trekt. Het laag ontstaat als gevolg van PVA op nadering van een kortgolvige hoogtetrog in combinatie met de rechteringang van de straalstroom. Het polaire front ligt om 15 UTC langs ongeveer 1° OL (ongeveer Theta-w 850 hPa 9°C ). Boven het oosten van Nederland bevindt zich een secundair front met ten oosten daarvan zeer warme lucht. Aan de noordflank van het thermisch laag stroomt deze warme lucht rond 850 hPa westwaarts. Aan de zuidkant van het thermisch laag vormt zich een convectief complex, dat vannacht over Nederland noordwaaerts trekt. Hierbij neemt de activiteit van het polaire front (ten zuidwesten daarvan) sterk af. Aan het einde van de nacht passeert het polaire front. Donderdag passeert een rug. Vrijdag trekt een actief laag over het westen van Frankrijk noordnoordoostwaarts waardoor bij ons de stroming zuidoostelijk wordt.

Modelbeoordeling:

Er zijn verschillen in de timing, diepte en baan van het thermisch laag, waarbij het in de Hir uitvoer circa 3 uur later komt. Dit zorgt voor nogal wat onzekerheden in de windverwachting. Op grond van de waarnemingen (12-16 UTC) is er nog weinig verschil in neerslag (convectieve) patronen tussen de diverse uitvoer en lijkt alle uitvoer nog goed op de waarnemingen. De luchtdrukdalingen in het ZW van Duitsland zijn wat groter dan in de Hir uitvoer. Het tijdstip waarop de buienlijn het zuiden bereikt lijkt ca 1 uur later dan in de vorige uitvoer, maar dit valt binnen de onzekerheid.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Donderdag Tmax enigszins afhankelijk van opklaringen, gemiddeld circa 18°C. Vrijdag opnieuw warm, tot 28°C in het zuidoosten en oosten.

Wind:

In de Harmonie36 uitvoer in het uiterste oosten uitschieters tot circa 65 kn. In het oosten is de inversie aan de grond het zwakst. We gaan momenteel uit van maximaal circa 40 kn, maar een sterke organisatie van de convectie kan er alsnog voor zorgen dat de windstoten door de relatief sterke inversie de grond bereiken. Er is een timingverschil van ca 2 uur in het windveld aan de zuidwestkant van het thermisch laag, waarbij de diverse Harmonie uitvoer het snelst is en de Hir- en EC uitvoer het traagst. We gaan nu uit van 6 Bft aan de zuidwestkant van het laag.

Bewolking:

Bij de buien ontstaat ST in de stabiele grenslaag, dit is in alle uitvoer zichtbaar. Deze lost donderdagochtend van het zuiden uit op. Convectieve toppen FL350-400. Donderdag ondiepe convectie tot max FL100.

Neerslag:

Er is veel CAPE, 1000-2000 J/kg, met de hoogste waarden in het NO, maar de hoogste waarden vallen niet samen met de convectie. De convectie vindt niet vanaf de grond plaats, maar vanaf circa 850-750 hPa. De effectieve schering is hoog, 40-50 kn (1,5-7 km) op basis van de EC uitvoer. Daardoor valt een sterke organisatie van de convectie te verwachten. De Harmonie uitvoer laat een multicell-lijn patroon met boogecho-segmenten zien, wat voor een deel de relatief hoge windstoten kan verklaren. Waterinhoud is hoog 35-40 mm, Neerslagintensiteit is hoog, tot circa 50 mm/uur, maar omdat het systeem snel trekt, liggen de maximale sommen tussen 20 en 30 mm, zeer lokaal meer

Nieuwe Guidiance KNMI

Nog steeds behoorlijk hoopgevend....

flyineddy

Maandagmiddag is er weer een kans op een paar onweersbuien, waarschijnlijk met de beste kans in de oostelijke helft van het land (meeste opwarming).

Zie hier de KNMI Guidance:
CiteerGuidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot maandag 10 juni 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende ruitijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een hogedrukgebied boven Polen heeft een rug tot over ons land. De rugas trekt noordwaarts en lagedrukgebieden boven het zuiden van Duitsland en Midden Frankrijk dringen langzaam op in noordelijke richting. Tussen beide laagje is een vore aanwezig die morgenochtend het zuidoosten van ons land bereikt en dan zeer langzaam noordwaarts trekt en dinsdagochtend pas boven het noorden aankomt. Voor de vore uit wordt de stroming meer oostelijk en treedt warmte-advectie op en wordt op geringe hoogte continentaal tropische lucht aangevoerd waarvan de opbouw (in elk geval op hoogte) potentieel onstabiel is. Zuid van de vore wordt de stroming zuidwestelijk en stroomt koelere lucht binnen.

Modelbeoordeling:
V.w.b. de ligging van het hoog en de doorkomst van de rug-as zijn modellen consistent en bruikbaar. EC en Hirlam geven nog steeds een neerslagsignaal voor vanavond. Dat is dan een restant van het buiengebied dat nu boven Midden-Frankrijk ligt. Blijft niet veel van over maar lever dan zeer lokaal mogelijk een paar spatten op, zie EC. UItvoer van Hirlam lijkt te overdreven omdat dit model geen neerslag laat verdampen wat in dit geval wel degelijk een rol zal spelen gezien de droge laag in de onderste niveaus. In de nacht naar zondag wordt de bovenlucht op nadering van het laag potentieel onstabiel en laten enkele modellen enige buiigheid vanaf middelbaar niveau zien. enige convergentie boven de grondinversie een een ontwikkelend nachtelijk windmaximum kunnen hieraan bijdragen. Morgen zien we met name in de vore de buiigheid verder opleven. Convergentie onderin en dagelijkse gang spelen hierin een rol. De ligging van de vore (cq. laag) gaat van belang worden voor de locatie en de zwaarte van de convectie in de middag en avond.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Maandag overdag grote verschillen afhankelijk van de positie van de vore/LAAG. Ten noord ervan tot ca. 25 C mogelijk, ten zuidwesten ervan 20-22 graden, onder bewolking en in de zuidwestelijke aanvoer mogelijk nog iets lager .

Wind:
In de loop van de middag waarschijnlijk en zeewind-component met het afnemen van de wind nabij en zuid van de rug-as. Maandag middag boven de westelijke Noordzee wederom kans op 6 Bft ten noorden van de vore. Bij buien op maandag overdag kans op windstoten, in HA40 tot 30-35 kn, dit ziet er realistisch uit (primair door afkoeling door verdamping, en precipitation loading).

Bewolking:
Vanmiddag enkele Cu. Verder van het zuiden uit velden hoge bewolking, later ook middelbare. In de nacht naar maandag Ac en kans op Cb, toppen tot ca. FL150. Maandag overdag Cu/Ac en in de middag ook Cb's, toppen dan tot ca.FL300.

Neerslag:
De buien op hoogte van komende nacht bevinden zich in een regime met 15-20 kn effectieve schering en 100-150 J/Kg CAPE, single/onderkant multicell. Maandag overdag kunnen de buien zich potentieel ontwikkelen in een regime met 35-40 kn effectieve schering en 1000-1500 J/Kg CAPE. Dit levert beter georganiseerde updrafts op in het multicell regime. De aan- of afwezigheid van bewolking kan op maandag bepalend zijn voor de hoeveelheid opwarming en aanspreekbare CAPE.

Zicht:
Goede zichten, in neerslag mogelijk matig.

Paraaf meteoroloog: nolet

Uitgifte: 09/06/2019 13.25 uur LT.

Estofex komt maandag ook met een Level 1 in het zuidoosten van Nederland, een groot deel van België en west Duitsland:


Hier de relevante tekst:
CiteerA level 1 was issued across Benelux and far NW-Germany mainly for isolated large hail.

... Benelux and NW Germany...

The approaching de-amplifying upper trough affects the area of interest during the afternoon hours and hence during peak diabatic heating. Despite rather thick cloud cover, models break up the clouds during the afternoon with temporal insolation anticipated. A plume of moist air from the E and some diabatic heating should push afternoon SBCAPE in the 400-800 J/kg range. DLS in the 20 m/s range and somewhat augmented SRH-3 next to the synoptic-scale front indicate an isolated large hail threat with temporarily organized convection.
Of interest is the bimodal QPF of the numerical guidance. Global models agree in CI with clustering onvection whereas most of the LAMs keep CI on the isolated scale. However with the dynamic nature and the agreement in CAPE during most of the models we added a level 1 for now.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

flyineddy

Sorry voor de dubbelpost, maar hier even een update met de nieuwste Guidance:

CiteerGuidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot maandag 10 juni 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een hogedrukgebied boven Polen heeft een rug ten noorden van ons land. De rugas trekt verder noordwaarts en lagedrukgebieden boven het zuiden van Duitsland en Midden-Frankrijk dringen langzaam op in noordelijke richting. Tussen beide laagjes is een vore aanwezig die maandagochtend het zuidoosten van ons land bereikt, vervolgens zeer langzaam noordwaarts trekt en dinsdagochtend pas boven het noorden aankomt. Voor de vore uit wordt de stroming meer oostelijk en treedt warmte-advectie op. Op enige hoogte wordt dan continentaal tropische lucht aangevoerd waarvan de opbouw (in elk geval op hoogte) potentieel onstabiel is. Zuid van de vore wordt de stroming (zuid)westelijk en stroomt koelere lucht binnen.

Modelbeoordeling:
EC is voor vanavond en vannacht goed aan te houden wat de lokaal lichte stratiforme neerslag uit middelbare bewolking betreft. Komende nacht wordt de bovenlucht op nadering van het laag potentieel onstabiel en laten enkele modellen enige buiigheid vanaf middelbaar niveau zien. Enige convergentie boven de grondinversie een een ontwikkelend nachtelijk windmaximum kunnen hieraan bijdragen. Maandag zien we met name in de vore de buiigheid verder opleven. Convergentie onderin en dagelijkse gang spelen hierin een rol. De ligging van de vore (cq. laag) gaat van belang worden voor de locatie en de zwaarte van de convectie in de middag en avond. In Hirlam gedraagt de vore zich anders dan in de andere modellen en qua buienactiviteit zien we nog behoorlijk grote verschillen tussen de modellen. Ook is de hoeveelheid middelbare bewolking onzeker, maar wel van invloed op de hoeveelheid CAPE en CIN vanaf de grond. Op dit moment lijken vooral het zuiden en oosten van het land met convectie vanaf de grond te maken te kunnen krijgen, onweer is daarbij waarschijnlijk. Mogelijk gaan de buien lokaal ook met hagel en windstoten tot ca. 30 knopen gepaard (Harmonie), waarschijnlijk niet veel meer. Zelfs op 700 hPa haalt de windsnelheid met moeite 20 knopen, met prikwaardes eerder rond 15 knopen. De vorige Hirlam-run haalde nog met moeite lokaal de 1000 J/kg SBCAPE, de nieuwe run is voor het zuiden wat forser. Op dit moment zijn de intensiteit, timing en locatie van de buien nog niet voldoende duidelijk voor een code geel m.b.t. onweer i.c.m. lokaal veel neerslag (Ha40 heeft nog nergens uursommen > 20 mm), hagel en/of windstoten > 60 km/uur (alleen zeer lokaal in Ha40 dat typisch te veel graupel berekent), maar uitgifte van code geel is t.z.t. goed mogelijk.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Maandag overdag grote verschillen afhankelijk van de positie van de vore/laag. Ten noorden ervan tot ca. 25 C mogelijk, ten zuidwesten ervan 20-22 graden, onder bewolking en in de zuidwestelijke aanvoer mogelijk nog iets lager.

Wind:
Maandag in de loop van de dag boven de westelijke Noordzee 6 Bft ten noorden van de vore. Bij buien op maandag overdag kans op windstoten, primair door afkoeling door verdamping, en precipitation loading (PW ca. 35 mm). Het is echter maar zeer de vraag of daarvoor het windstotencriterium voor code geel m.b.t. onweer gehaald gaat worden, zie de modelbeoordeling.

Bewolking:
Van het zuiden uit velden middelbare bewolking. In de loop van de nacht kans op een ingebedde Cb, toppen tot ca. FL150. Maandag overdag Cu/Ac en vanaf de middag ook Cb's, toppen dan tot ca. FL300, mogelijk een uitschieter naar FL350.

Neerslag:
De buien op hoogte van komende nacht bevinden zich in een regime met 15-20 kn effectieve schering en 100-150 J/Kg CAPE, single/onderkant multicell. Maandag overdag kunnen de buien zich potentieel ontwikkelen in een regime met 30-40 kn effectieve schering en lokaal 1000-1500 J/kg CAPE. Dit levert mogelijk beter georganiseerde updrafts op in het multicell regime, ook kans op hagel daarbij. Het valt overigens wel op te merken dat de meeste 0-6 km windschering (in dit geval ongeveer de effectieve windschering) bovenin deze luchtlaag zit. De aan- of afwezigheid van (middelbare) bewolking kan op maandag bepalend zijn voor de hoeveelheid opwarming en aanspreekbare CAPE.

Zicht:
Goede zichten, in neerslag mogelijk matig.

Paraaf meteoroloog: haklande

Uitgifte: 09/06/2019 18.06 uur LT.

Nog een hoop onduidelijkheid dus wat betreft positie en zwaarte van buien, maar niettemin kans op stevige buien.

Eddy
Bliksems wat een gedonder.

dennis089

Check de EC pluim eens komend weekend een neerslag signaal van 42 haha. We zouden letterlijk wegstromen :o

GeneralDuke

Code geel vanaf 2 uur (Zuid-Nederland) tot 1 uur (Noord-Nederland).

Nieuwste guidance:
Synoptische situatie
Een vlak laag boven Belgie trekt langzaam noordwaarts. Vanavond ligt deze over het midden van het land en komt morgen als een steeds verder afzakkende vore min of meer tot stilstand. Op nadering van het grondlaag wordt op hoogte met een oostelijke stroming continentaal tropische lucht aangevoerd, waardoor warmteadvectie optreedt en de opbouw (in ieder geval op hoogte) potentieel onstabiel wordt. Aan de zuidflank van het laag/vore wordt met een zuidwestelijke stroming koelere maritiem polaire lucht aangevoerd. Een hoogtelaag nabij Bretagne blijft daar de hele periode aanwezig. Op de oostflank van dit hoogtelaag trekken soms kortgolvige troggen noordwaarts over ons aandachtsgebied.

Modelbeoordeling
Modellen zijn nog steeds zoekende naar de positie waar de vore uiteindelijk komt te liggen. Nu houden de meeste modellen de vore nog lang boven het noorden van ons land, HAP2 laat de vore als enige morgen ten noorden van ons land uitkomen. Nabij de vore zien we de buiigheid in de loop van de middag opleven agv van convergentie en dagelijkse gang. Wel laten alle modellen n u wel iets minder intensieve neerslag zien. Wel nog steeds enige onzekerheid in locatie en timing van deze convectie. In de vore geven de modellen voor vannacht en morgenochtend een sterk ST-signaal wat realistisch is.

Aandachtspunten

Temperatuur
Vandaag is in het oosten lokaal net 25 graden mogelijk. Morgen komen we op de meeste plaatsen niet boven de 20 graden uit.

Wind
Maandag in buien kans op uitschieters tot rond 30 kn. Veel meer dan dat laten de modellen niet meer zien (voornamelijk door afkoeling door verdamping en precip. loading). In het noordelijk kustgebied en verder buitengaats in het westen een 6 Bft, in de nacht naar dinsdag afnemend.

Bewolking
Geleidelijk al wat Ac lokaal al een enkele Cb. In de loop van de middag meer Cb's, toppen tot FL300. In de nacht naar dinsdag nabij de vore St/Sc en nog enkele wegtrekkende Cb's ten noorden van de vore, ten zuiden van de vore Sc. Dinsdag overdag ontwikkeling van Cu en in de middag enkele Cb's, toppen tot FL150.

Neerslag
De buien maandag middag/avond bevinden zich in een regime met ca. 35 kn effectieve schering en potentieel rond de 1000 J/Kg aan CAPE, dit kan beter georganiseerde updrafts opleveren in het multicell-spectrum. Hierbij moet wel worden aangetekend dat de meeste snelheidschering aan de top of net boven de effectieve laag zit, hetgeen de bijdrage van schering aan de organisatiegraad enigszins vertekend. Gezien de waardes en convectieve modus is er kans op hagel. Grote hagel (> 2cm) wordt niet verwacht. Dinsdag overdag bevinden evt. buien in het noordoosten zich in een regime met 15 kn effectieve schering en 200-400 J/Kg CAPE, single cell en de kans hierop is klein.

Zicht
Goed, in neerslag en komende nacht nabij de vore matig, lokaal slecht met kans op mist.

Paraaf meteoroloog: nolet

Uitgifte: 10/06/2019 11.54 uur LT.
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

GeneralDuke

Voor mijn gevoel trekt het langzamer dan verwacht. Delen meer mensen dit gevoel?
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

flyineddy

Het trekt langzaam, maar dat werd ook wel enigszins verwacht.
Wel ploft het nu overal. :)

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

4seasons

Citaat van: GeneralDuke op ma 10 jun 2019 - 18:23Voor mijn gevoel trekt het langzamer dan verwacht. Delen meer mensen dit gevoel?


Off topic

Kan je tussendoor nog even lekker genieten van de sneeuwbuien op deze cams;
https://www.skylinewebcams.com/en/webcam/argentina/tierra-del-fuego/ushuaia/tren-del-fin-del-mundo.html

https://www.skylinewebcams.com/en/webcam/argentina/tierra-del-fuego/ushuaia/ushuaia.html


On topic
http://www.severe-weather.eu/outlooks-day1/outlook-day-1-valid-10-06-2019/

Een paar twitterberichten over Duitsland:
Severe hailstorm in Munich, Germany this afternoon, June 10th! Report: Munchen
Live / Very large hail in Landsberg, south Germany about an hour ago! Report: Augsburger Allgemeine

https://twitter.com/severeweatherEU



flyineddy

Interessant. Dat buitje nabij Emmen laat bijna geen ontladingen zien op blitzortung, maar ik hoor bijna continu gerommel van die bui (zo'n 15-20km verderop).

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Jasneker

Voordat het onweer Sneek trof splitste zich de buien en trokken om ons heen weg.
Geen flits of onweer gerommel gehoord/gezien.
Wel flinke regen deze dinsdag morgen, was ook wel nodig met de droge grond hier.
Begint al weer op te klaren.

flyineddy

Het komende etmaal zijn er weer wat (hoewel onzekere) onweerskansen.

Om te beginnen was er vanochtend al wat buiige regen, met langs de westkust lokaal een beetje onweer.

Vanmiddag is er in het (noord-)oosten een (heel) klein kansje op een onweersbui. De kans is echter erg klein, dus reken er maar niet op.

Meest interessante is de mogelijke kans van aankomende nacht en morgenochtend.
Vanuit Frankrijk komt er vannacht een gebied met buien het zuidoosten van het land binnen. Het lijkt erop dat deze buien over het oosten van het land gaan trekken. Daarbij kan veel regen vallen en is ook onweer mogelijk. Als het tot onweer komt zal het gaan om elevated onweer, waarbij veel bliksem mogelijk is, maar de randverschijnselen (wind etc.) waarschijnlijk mee zullen vallen.

Hieronder de KNMI Guidance:
CiteerGuidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zaterdag 15 juni 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een hoogtelaag bij Schotland beweegt de komende periode langzaam westwaarts. In de loop van de ochtend en begin van de middag trekt een trog noord-noordoostwaarts over het land. Daarachter vindt geleidelijk warmteadvectie plaats. De stroming wordt dan wat meer zuidelijk. Boven het zuid(oost)en van Frankrijk vindt later vandaag en in de nacht naar zaterdag frontogenese plaats. Hierop kan in de nacht naar zaterdag van het zuiden neerslag ons land bereiken, verder activerend op passage van een hoogtetrog. Op de golftop diept een klein laag uit dat net oost van ons land langs trekt.

Modelbeoordeling:
De neerslag van vrijdagochtend is te koppelen aan een hoogtetrog waarbij afgelopen avond boven Zuidwest-Frankrijk een buiengebied met onweer is ontstaan dat richting Nederland koerst. Het is de vraag hoe convectief dit systeem in de ochtend nog zal zijn: het ontstaat al niet bij hoge CAPE en ook boven Nederland zal er niet meer dan enkele honderden J/kg CAPE beschikbaar zijn. De modellen laten het gebied deactiveren naarmate het naar het noorden beweegt. we gaan uit van een beeld met overwegend stratiforme neerslag met mogelijk een enkele ingebedde bui, waarbij onweer niet geheel is uitgesloten. Ten aanzien van de ontwikkelingen voor de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdagochtend zijn de onzekerheden nog steeds groot. Van het zuiden uit trekt een kortgolvige hoogtetrog over het land met enige PVA, samen met een nu nog activerend frontaal systeem boven Frankrijk. Hirlam laat de neerslag hiervan al rond middernacht naar zaterdag het zuiden van Limburg bereiken. Het hele systeem lijkt vooral over de oostelijke helft naar het noorden te bewegen en zal in het begin van zaterdagmiddag het noorden van het land verlaten. na passage wordt nog wat lichte buiigheid berekend.

Aandachtspunten
Temperatuur
:
Vandaag door warmteadvectie duidelijk warmer dan gisteren, in het oosten als prikwaarde 25°C.

Wind:
Aanvankelijk langs de noordwestkust nog seinen 6 Bft uit zuid tot zuidwest (ver buitengaats). In de middag kans op zeewind (ook rond het IJsselmeer). Zaterdag op het ten oosten langs trekkende laag, in de middag in het noordoostelijk kustgebied en alleen in Harmonie40 een kortstondige 6 Bft. Nemen we niet mee in de verwachtingen, wel aandachtspunt.

Bewolking:
Overdag na passage van de convectieve restanten nog wat hoge en middelbare bewolking en lokaal ondiepe Cu. In de nacht naar zaterdag van het zuidoosten uit toenemende kans op Cb's vanaf middelbaar niveau met toppen tot FL300-350. Er treedt dan tot ongeveer 700 hPa warmte-advectie op.

Neerslag:
In de ochtend enkele 'convectieve restanten uit Frankrijk. CAPE wordt dan in het westen 400-700 J/kg. In de nacht naar zaterdag van het zuidoosten uit toenemende kans op (intensieve) neerslag op passage van de hoogtetrog en warmte-advectie. MUCape neemt dan toe naar 700-1000, lokaal boven 1000 J/kg. De hoogtetrog, geholpen met WA kan er mogelijk voor zorgen dat de CAPE wordt aangesproken, de onzekerheid t.a.v. deze ontwikkeling is echter nog erg groot. Modus zou " georganiseerde multicells" kunnen worden.

Zicht:
Buiten neerslag goed. Geowind ligt komende nacht rond de 20 kn maar zakt in de tweede helft van de nacht naar 5-10 kn, maar de lucht is vrij droog. Alleen bij langdurige opklaringen mogelijk wat grondmist. In neerslag matig zicht, mogelijk slecht.

Paraaf meteoroloog: veeken

Uitgifte: 14/06/2019 05.03 uur LT.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

GeneralDuke

Leuk, beetje nachtelijk gerommel dus. Laat maar komen :)
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

flyineddy

^Wat mij betreft ook, maar het is nog erg onzeker wat er vannacht gaat komen.

Hier nog even de nieuwste Guidance:
Citaat van: undefinedGuidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zaterdag 15 juni 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een grootschalig (hoogte)laag ten noorden van Ierland trekt langzaam westwaarts. Een trog boven het noordoosten trekt spoedig noordoostwaarts weg. Daarachter vindt geleidelijk warmteadvectie plaats met een zuidelijke hoogtestroming. Boven het zuid(oost)en van Frankrijk vindt vandaag en in de nacht naar zaterdag frontogenese plaats. Ook vormt zich vandaag boven Oost-Frankrijk nabij het zich vormende golvende front een laagje, dat uitdiept en in de loop van komende nacht boven de westelijke helft van Duitsland komt te liggen. Mede door warmteadvectie rondom dit laagje bereikt een actief neerslaggebied ons land komende nacht van het zuidoosten uit. Ook speelt PVA in de bovenlucht hierbij een versterkende rol. Zaterdagmiddag trekt het laagje Denemarken en verlaat het frontale neerslaggebied het noordoosten van het land weer. Er volgt dan een zwakke rug, maar mogelijk zorgen thermische effecten ervoor dat er dan boven land toch wat convergentie onderin plaatsvindt.

Modelbeoordeling:
De frontale neerslag komt in Hirlam waarschijnlijk wat te vroeg (te weinig verdamping onder de wolkenbasis), terwijl Harmonie36 het stratiforme deel van de neerslag onderschat (te weinig wolkenwater in gemengde bewolking). Verder is er veel onzekerheid wat betreft de regio die de meeste regen gaat krijgen komende nacht en zaterdagochtend. Qua EPS'en heeft GLAMEPS (en had de vorige HarmonEPS) de grootste kansen op etmaalsommen > 10 mm voor het uiterste oosten van Nederland, de nieuwe HarmonEPS juist weer voor het midden en westen. Wat de deterministische modellen betreft valt op dat alle modellen lokaal/regionaal 20-40 mm berekenen en dat Harmonie40 de intensievere neerslag, net als HarmonEPS, westelijker berekent dan de andere modellen, die de nadruk leggen op de oostelijke helft, EC op een strook van Utrecht naar Friesland/Groningen.

Aandachtspunten
Temperatuur:

Vandaag door warmteadvectie duidelijk warmer dan gisteren, in het oosten als prikwaarde 25°C. Zaterdag in het zuidoosten lokaal 23°C.

Wind:
Vanmiddag kans op zeewind (ook rond het IJsselmeer). Zaterdag op het ten oosten langs trekkende laag, in de middag in het noordoostelijk kustgebied in Harmonie40 een kortstondige 6, mogelijk zelfs even 7 Bft. Nemen we niet mee in de verwachtingen, wel aandachtspunt.

Bewolking:
Komende nacht van het zuidoosten uit een frontaal wolkenpakket, waarschijnlijk alleen in de noordoostelijke helft ook ingebedde Cb's met toppen tot ruim FL300. Zaterdag overdag trekt deze frontale bewolking weer noord(oost)waarts weg. In langdurige neerslag maar ook vlak daarna kan er tijdelijk wat (turbulentie)stratus ontstaan. Bij de geïsoleerde buien, deels in de zwakke rug, lijken de Cb-toppen nauwelijks boven de FL100 te kunnen komen.

Neerslag:
Komende nacht van het zuidoosten uit (mogelijk soms zware) neerslag op warmteadvectie en passage van de hoogtetrog. MUCAPE in de zuidwestelijke helft niet noemenswaard, in de noordoostelijke helft sterk variërend: overwegend 300-700 J/kg maar lokaal 1000 J/kg. Zie ook HarmonEPS kansen. EC lijkt de CAPE wat westelijker te berekenen. De hoogtetrog, geholpen door WA kan ervoor zorgen dat de CAPE wordt aangesproken, de onzekerheid t.a.v. deze ontwikkeling is echter nog erg groot. Convectie niet vanaf de grond, maar afhankelijk van de locatie zou 30 kn effectieve schering nog mogelijk zijn. Waarschijnlijk dan dus multicellen. Zaterdag in de middag en avond weer kans op geïsoleerde buien, met name in het zuiden en zuidoosten waar nog de meeste opwarming plaatsvindt. Progtemps komen echter nauwelijks boven FL100 qua toppen, onweer lijkt dan erg onwaarschijnlijk.

Zicht:
In neerslag matig tot slecht zicht. Verder goed zicht doordat het vannacht ook blijft waaien.

Paraaf meteoroloog: haklande

Uitgifte: 14/06/2019 12.29 uur LT.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Armand

Vrij veel onzekerheid nog inderdaad, met name waar de meeste neerslag precies gaat vallen. Of het echt tot veel onweer gaat komen betwijfel ik, denk dat er met name op de intensieve stukken van het neerslaggebied wat ontladingen kunnen voorkomen. Lang niet zo actief als begin van de maand.

Overigens is het hier nu vrij aangenaam weer. Zomers warm en veel zon ;)

flyineddy

Afgelopen nacht/ochtend draaide dus uiteindelijk uit op slechts regen. Op sommige plekken wel een redelijk forse hoeveelheid was.

Komende week wordt het om interessant om dinsdag en woensdag in de gaten te gaan houden. De temperatuur lijkt die dagen flink op te gaan lopen. Ook staat er flink wat CAPE en ook neerslag in de berekeningen.
Twee dagen om in de gaten te houden dus, als is het nu nog te ver weg om er echt wat concreets over te zeggen.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Powered by EzPortal