Het grote vuurwerk topic 2022-2023

Topic gezien door 1971 bezoekers
Gestart door TMCThomas, do 15 dec 2022 - 16:01

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

Het grote vuurwerk topic 2022-2023


designed by Callmetak - Freepik.com

Het hart van menig vuurwerkliefhebber zal inmiddels al weer sneller beginnen te kloppen. Nog ruim 16 dagen en dan is het eindelijk weer zo ver! Na 2 jaar verbod mag er eindelijk weer (legaal) geknald worden! Geen vuurwerkverbod, geen maximaal aantal genodigden, geen 1.5m afstand houden. Gewoon weer een ouderwets oud en nieuw zoals we hem gewend zijn!  :D

Uiteraard is er wel een andere belangrijke factor die nog wel is tegen zit. Dan heb ik het natuurlijk over het weer. Dichte mist of regen is toch wel een domper op deze avond. Vandaag is de 31e voor het eerst binnen de termijn van GFS geschoven, dat zegt echter niet nog niet zo veel, de spreiding is zelfs voor kerst nog enorm, over de +384h kaart van gfs is dan ook niet zo veel zinnigs te zeggen. Zouden we deze kaart nu letterlijk nemen dan komen we uit op koud, droog en weinig wind.Naarmate we dichterbij de jaarwisseling komen zie je hier uiteraard weer de laatste updates voorbij komen omtrent het weer op de 31e!

Voor dit topic geldt uiteraard de volgende disclaimer: "geen illegale praktijken, -handel of filmpjes van zelfbouw in dit topic. Deze zullen onherroepelijk verwijderd worden."

flyineddy

Ha, leuk, het topic is er weer!  ;D
En dit jaar mogen we weer knallen! Uiteraard alweer wat mooie producten besteld.
Morgenavond ook weer als vanouds naar de vuurwerk demo van Kuiper Koekange.  :D

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Wittekerst

Moet mn bestelling nog steeds doen, kan gewoon niet kiezen eerlijk gezegd. Zit al een paar avonden films te kijken maar er is zoveel moois.
Kan ze ook maar 1 keer uitgeven natuurlijk.

Ruud

Inmiddels nog minder dan 240 uur te gaan tot de jaarwisseling.
Als ik de kaarten van GSF goed interpreteer, dan kon het dan weleens mistig worden in Friesland. 

Jeroen22

Ik zie berichten over storm met oud en nieuw?? klopt dit of moet ik dit met een korrel zout nemen??

TMCThomas

Citaat van: Jeroen22 op vr 23 dec 2022 - 06:12Ik zie berichten over storm met oud en nieuw?? klopt dit of moet ik dit met een korrel zout nemen??


Vooralsnog met een grote korrel zou nemen maar GFS kwam inderdaad een aantal runs met flinke windstoten op oudjaarsdag. Iets wat we uiteraard niet willen zien. De huidige run is daar geen sprake van, de dagen ervoor zien we wel een aantal laagjes langstrekken die flink wat wind veroorzaken maar op de avond van de 31e zelf neemt in deze run hogedruk het over en is het tijdelijk wat rustiger.Neemt niet weg dat de kansen er wel zijn voor storm, gezien de huidige west-circulatie is de kans dat er een laagje langs trekt die storm veroorzaakt hoger dan normaal. Bij GEM is het in de huidige namelijk wel storm op de 31e. We zitten echter natuurlijk nog op +204. Pas als het dichterbij komt ga ik me zorgen maken.


Jeroen22

Haha duidelijk Thomas.

TMCThomas

GFS is wel ietswat zorgelijk te noemen, flinke windstoten overdag, tegen de avond gaat de wind wel wat liggen maar echt rustig wordt het niet.

Ook EC is vrij winderig, dit wil je eigenlijk niet zien met oud en nieuw. Nu zijn we er nog niet maar de hele aankomende periode lijkt wel een verhoogde kans op storm te hebben door de laagjes die onze kant op worden geblazen. Het gaat allemaal erg nauw luisteren, ze zijn namelijk zeer lastig te voorspellen.


TMCThomas

Ja en zo kan het ook, in de laatste GFS run is het juist vrijwel windstil met oudjaarsavond, dan word mist juist weer een aandachtspunt. Zo wisselt het nog enorm.
Der RoX

Mist wil je ook echt niet met Oud en Nieuw omdat alle vuurwerkresten blijven hangen...
WiNtEr!!11!1!@

RicardoDimm

Ik denk toch liever te weinig dan te veel. Anders kan je echt niks meer afsteken.
Hoe zit het met de neerslagverwachting? Zal het rond de jaarwisseling droog zijn?

Tower

Windkracht 2 a 3 is mooi zat, geen mist en geen problemen met vuurwerk :) liefst ook geen regen.

zwoof

Citaat van: RicardoDimm op di 27 dec 2022 - 03:17Ik denk toch liever te weinig dan te veel. Anders kan je echt niks meer afsteken.
Hoe zit het met de neerslagverwachting? Zal het rond de jaarwisseling droog zijn?

Zoals het er nu naar uit ziet nat en winderig.  Vrijwel alle modellen laten in de laatste (00Z) run het zwartste scenario zien voor vuurwerkliefhebbers.  Neerslagkaartjes 1 januari 00:00 uur:

GFS:

EC:


ICON:

GEM:

dennis089

Het kon eigenlijk niet erger worden dan dit..
Geen witte kerst, maar nat en vies.
Een natte en vieze jaarwisseling.
En de voorspellingen op termijn, nat en vies..

Dat het maar snel weer maart wordt en lentedagen weer kans krijgen.
Wegberg, NRW (werk) - Hückelhoven, NRW Duitsland (woon)
Onweersdagen 2017: 4. // 2018: 6. // 2020: 1. // 2023: 4.

TMCThomas

Aangezien vele toch een beetje hun koopgedrag aanpassen op het weer, hieronder een uitgebreid overzicht van hoe de zaken er momenteel voor staan.

Allereerst ICON, was de afgelopen runs telkens een van de beste opties binnen de modellen. De avond begint winderig met toch wel windstoten van meer dan 70km/u, dat zwakt gedurende de avond echter rap af naar rond 12 uur nog slechts 3-4 bft aan wind. Dat is nog goed te doen, verder verloopt bij icon de avond na 19:00 ook vrijwel droog, oftewel prima.Bij WRF valt de neerslag ook wel mee, de wind is echter toch aan de hoge kant, ook om 12 uur zien we windstoten die over de 70km/u gaan. Oftewel eigenlijk wat te veel voor vuurwerk.ARPEGE dan, ook niet zo best. Hier zien we ook weer dat de avond grotendeels droog verloopt, met slechts hier en daar wat lichte regen. De wind is echter wel een flinke spelbreker zeker aan de kust. Aan de kust lopen de windstoten op tot 90km/u en ook in het binnenland is het met 50-70km/u geen rustig weer.De langere termijn modellen schetsen veelal hetzelfde beeld als de laatste 2 modellen. De regen lijkt niet zo'n probleem te worden, het noordwesten heeft meer risico op nattigheid als het midden maar voor beide valt dit zeker vergeleken met wat eerdere runs wel mee. Wind is toch echt wel een domper, veelal een windkracht 5-6 voor het binnenland. Icon is wat dat betreft een beetje een uitbijter. We zullen het er mee moeten doen, het kan ook echt nog wel erger maar ideaal is de situatie zeker niet.

RicardoDimm

Dankjewel Thomas voor je bijdrage. Je hebt me dag weer goed gemaakt!
Ik vier het dit jaar groots met famillie, en we gaan vuurwerkinkopen doen in Duitsland. Was bang dat het helemaal in de soep.. uhhh water, zou lopen.

TMCThomas

We zitten inmiddels makkelijk binnen het bereik van de korte termijn modellen, hier dan ook nog even een update van wat de huidige prognose is.

Ik leg daarbij de focus op "ons eigen" model Harmonie. We zien aan het begin van de avond enkel in het noorden van het land nog neerslag. Uiteindelijk om 21:00 zou in het in het volledige land grotendeels droog moeten zijn, al blijft het noorden wel gevoelig voor een bui of wat motregen. Handschoenen zullen overigens niet nodig zijn, met een graad of 13 rond 12 uur is het totaal niet koud. Aandachtspunt is uiteraard de wind, waarbij ik de focus leg op middernacht. Eigenlijk valt de verwachte wind me nog wel mee. Zeker voor een groot deel van Gelderland, Brabant en Limburg is het gewoon prima te noemen, we zien daar namelijk veelal een windkracht 4 staan op de schaal van beaufort. Zeker niet windstil maar voor vuurwerk geen spelbreker. De windstoten komen over het algemeen niet over de 50 heen en vallen daar dus ook wel mee. Echter hoe dichter je bij de kust komt des te meer dat de wind toeneemt. Dan kijk je al snel tegen een windkracht 5-6 aan. Aandachtspunt in deze harmonie run is de regio waar de wind aan land komt, dat gebeurd voornamelijk in Noord-Holland en zorgt daar voor hogere windstoten dan elders aan de kust zoals bijvoorbeeld in Zuid-Holland.

Windsnelheid Middernacht


Windstoten Middernacht


De andere modellen zijn in grote lijnen hetzelfde, de een zit zoals icon wat lager (laat in delen van het westen uiteindelijk ook de wind terugvallen naar een 4bft.) De andere zit wat hoger zoals WRF (die  vrijwel overal minimaal een 5bft aanhoudt) maar het over het algemeen lijkt harmonie aardig in lijn met de rest, ook arome is bijvoorbeeld vergelijkbaar. Het goede nieuws is: uiteindelijk geen storm, het rampscenario dat soms voorkwam met windstoten richting de 150km/u (GEM) is gelukkig niet uitgekomen. Ideaal is het niet, zeker voor het kustgebied maar het had zeker nog wel een slagje erger gekund. Voordeel is dat het in grote delen van het land (met wellicht uitzondering van het noorden) droog lijkt te gaan verlopen. Van mist is geen sprake en het zal ook zeker niet koukleumen zijn. Al vind ik persoonlijk een beetje kou (en een dun laagje sneeuw) op oud en nieuw ook zeker niet erg. Dat werkt toch wel een sfeer verhogend naar mijn mening. Dat is echter niet het geval we zullen het ermee moeten doen zoals het is. Ik wil iedereen in elk geval alvast een heel fijne oudejaarsavond wensen en een gelukkig nieuwjaar!flyineddy

Hier in ZO Drenthe hield het vlak voor 18:00 uur op met regenen en hier in het dorp is het met de wind ook goed te doen. Verder naar het noorden zou het nu ook steeds droger moeten worden.  ;D

In ander vuurwerk nieuws: er is in Nederland dit jaar voor een recordbedrag aan vuurwerk verkocht; 110 miljoen euro! Het vorige record, van jaarwisseling 2019/2020, stond op 77 miljoen euro. Nu dus bijna 50% meer! Vuurwerk leeft! 8)

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Powered by EzPortal