Totale maansverduistering op 28 september 2015

Topic gezien door 3992 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, ma 24 aug 2015 - 11:14

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jan van Ooijen



Totale maansverduistering op 28 september 2015

In de nacht van maandag 28 september 2015 vindt een totale maansverduistering plaats. De eclips is in zijn geheel zichtbaar vanuit Nederland en België. De verduistering heeft een grootte van maarliefst 1.28 in de kernschaduw. De eclips begint om 02:11 uur en staat bij het maximum, om 04:48 uur, op een hoogte van circa 24° (in Utrecht). De eclips eindigt om 07:24 uur. Een totale maansverduistering kan erg indrukwekkend zijn. Tijdens de totaliteit bevindt de Maan zich volledig in de kernschaduw van de Aarde en valt er geen direct zonlicht meer op de Maan.



Echter, een beetje zonlicht valt door de aardatmosfeer en wordt gebroken, waardoor dit het maanoppervlak alsnog kan bereiken. Dit is met name rood licht, waardoor er een rode gloed over de Maan komt. Doordat de verduistering erg centraal is, is dit effect bij deze eclips bijzonder sterk.

Hemel waarnemen
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

dondertje127

Nou dat wordt niks dus met bewolking. De hele week stond er helder weer op het menu voor deze nacht, en plotseling niet meer. Alsof de duvel ermee speelt.

david_meyer25

Hier in Krommenie is het helder en ik kan nu de Maan zien.

Diem

Ik ga uiteraard even een kijkje nemen vannacht :)
Inderdaad te hopen dat het meevalt met de bewolking, hier in het zuiden heb ik er wel vertrouwen in.

Joep

   
Wolken verpesten verduistering

Lange tijd leken we perfecte omstandigheden te hebben om de maansverduistering komende nacht te volgen. Onze laatste inzichten zijn echter veel minder positief. Met wat pech is er zelfs amper iets te zien.

Wolkenvelden vanaf de Noordzee zorgen ervoor dat het later vanavond en vannacht in een steeds groter deel van het land bewolkt wordt. Het zuiden heeft volgens Weerplaza de beste papieren om minimaal een deel van de verduistering te kunnen zien, maar de echte liefhebbers wordt aangeraden om naar Noordwest-Frankrijk te gaan.

De maansverduistering start om 02:10 uur. De maan komt dan in de bijschaduw van de aarde, en om 03:07 uur 'verplaatst' de maan zich naar de kernschaduw. We zien de maan dan langzaam kleiner worden. Om 04:11 uur begint de totale verduistering en die duurt tot 05:24 uur, een kleine vijf kwartier. De maan bevindt zich dan geheel in de schaduw van de aarde en zal hooguit nog zwakjes zichtbaar zijn met een roodachtige gloed. Na 05:24 uur zien we de maan langzaam weer tevoorschijn komen en om 07:24 uur is de eclips voorbij.

Inversie laat wolken ontstaan
De wolkenvelden ontstaan vanmiddag en vanavond boven de Noordzee. Daar ligt een krachtig hogedrukgebied met op ongeveer 1100 meter hoogte een sterke inversie (gebied in de atmosfeer waar de temperatuur oploopt in plaats van afneemt).
De inversie op ca 1100 meter. Als de rode en blauwe lijn dicht bij elkaar liggen, zijn er wolken. Liggen ze ver uit elkaar dan is het onbewolkt.
De inversie op ca 1100 meter. Als de rode en blauwe lijn dicht bij elkaar liggen, zijn er wolken. Liggen ze ver uit elkaar dan is het onbewolkt.

Zo'n inversie heeft grote gevolgen. Boven de inversie is de lucht vaak kraakhelder, maar net onder de inversie is dat anders. Vochtige lucht stijgt bij onstabiele omstandigheden vanaf het grondniveau omhoog. Als de gehele atmosfeer onstabiel is, blijft de lucht stijgen. Bevindt zich echter ergens een inversie dan kan de lucht niet verder stijgen dan tot aan de inversie. Het gevolg is dat al het vocht zich net onder de inversie gaat verzamelen waardoor er bewolking ontstaat.

Dat proces is nu gaande boven het oostelijke deel van de Noordzee en met een noordelijke stroming worden de wolken daarna naar ons land geblazen. Vooral komende nacht breiden de wolken zich gestaag uit verwacht Weerplaza. Voor het noorden en noordwesten is Weerplaza daarom somber gestemd. In het midden, zuiden en oosten is de situatie twijfelachtig. Daar kan het meezitten en tegenvallen, maar we neigen naar tegenvallen.

Noord-Frankrijk is beter
Michiel Severin, meteoroloog van Weerplaza: "Indien je al maanden hebt uitgekeken naar deze nacht, en de domper van de laatste zonsverduistering nog in je lichaam voelt, dan raden we je aan om naar het zuidwesten van België te reizen of Frankrijk in. De Ardennen raden we niet aan, want daar kan de lucht ook betrekken door mist en laaghangende bewolking."

Mocht je inderdaad gaan nachtbraken in de natuur, bereid je dan voor op kille omstandigheden. De temperatuur daalt in de loop van de nacht in de heldere gebieden naar 4 tot 7 graden met dicht bij de grond nog lagere waarden.




Joep


Diem

Onbewolkt hier, dus super te zien 8)
Trouwens zelden zo veel sterren gezien :o

Joep


Jan van Ooijen

Bloedrode supermaan goed te zien in groot deel van Nederland

De maansverduistering was in de nacht van zondag op maandag in een groot deel van het land duidelijk te zien. Doordat er weinig bewolking was, konden mensen het natuurverschijnsel goed bekijken. De maansverduistering begon om 2.11 uur. De verduistering was in Nederland maximaal om 4.48 uur, op dat tijdstip stond de aarde precies tussen de zon en de maan in. Rond 7.24 uur was alles weer voorbij.



Van de verduistering verschenen onder meer vanuit Amsterdam, Rotterdam, Haarlem, Utrecht, Emmeloord, Harlingen en vanuit verschillende plaatsen in Limburg tientallen foto's en filmpjes op Twitter. Uit het oosten van het land kwamen berichten over te veel bewolking, waardoor de bijzondere bloedmaan niet te zien was.

De laatste keer dat de eclips van begin tot eind te zien was in Nederland was in 2008. De volgende keer is in 2029.

Nu.nl
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Darkness

Ook in België (Merelbeke) was de maansverduistering goed zichtbaar  ;D

Fanatic

..:: Get out of my way!! I have a storm to catch!! ::..

Powered by EzPortal