Herfst discussietopic 2023

Topic gezien door 57111 bezoekers
Gestart door TMCThomas, do 14 sep 2023 - 01:42

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

Herfst discussietopic 2023


09-11-2018

Het is weer zover, tijd voor het herfstdiscussietopic! Ik kon mezelf er vorige week tijdens het tropische zomerweer er nog niet toe brengen maar nu is het er toch echt wel tijd voor. Voor sommige mensen is de herfst een betreurenswaardig periode. De dagen worden korter, de zonkracht neemt rap af en ook doen de wisselvalligheid en kou hun intrede. Voor weer andere is de herfst juist een fijne tijd, eindelijk verlost van de hitte! Hier op het forum zullen er een heel aantal zijn die de komst van de herfst ook zullen verwelkomen, en dan voornamelijk omdat we dan weer dichter bij de winter komen! Toch wel steevast de drukste tijd van het jaar hier op het forum. De aanloop hierheen is al weer begonnen, de eerste winterse perikelen kun al makkelijk plaats vinden in de herfst. Helaas iets dat de laatste jaren weinig aan de orde is geweest. Hopelijk dit jaar wel!

Komende 2 weken
De komende dagen is er van herfst nog geen sprake. In samenwerking met het hogedrukgebied boven oost Europa slingert het laag voor Spanje weer een portie warme lucht onze kant op. Niet zo extreem als we de afgelopen tijd hebben gehad. Maar met 850hpa temperaturen van 12 tot uiteindelijk zelfs zo'n 16 graden kan het op leefniveau gemakkelijk weer zomers warm worden. Dit lijkt zich stand te houden tot in elk geval zondag, daarna zit er een flinke weersverandering aan te komen. De wind trekt aan en draait naar de zuidwestelijk hoek. Het lukt een laag voor het eerst in tijden om weer is dichterbij te komen, deze koerst volgende week langs ons op en brengt naast meer wind ook een aardige hoeveelheid regen. Over hoe snel dit laag doortrekt en in welke luchtsoort we precies komen te zitten bestaat nog wat onenigheid binnen de modellen. EC Oper komt met het meest herfstachtige scenario waarbij het laag nauwelijks doortrekt. Na volgende week weinig concreets binnen de modellen, de zuidwestelijke stroming zit er echter bij de meeste modellen wel vrij duidelijk in.


ECMWF pluim avondrun regio midden woensdag 13 september BRON


Luchtdruk kaart ECMWF voor dinsdag 19 september 14:00 BRON

Ultra lange termijn
Kijken we naar de extended runs van EC dan zien we het scenario van volgende week zich doorzetten tot het einde van september. Een gordel van lagedruk ten noordwesten van ons wat resulteert in een zuidwestelijke stroming met wisselvallig weer in de aanvoer. Oftewel wat je mag verwachten in deze periode van het jaar. Pas vanaf oktober lijkt daar volgens de huidige verwachtingen weer verandering in te komen. We zien dan de afwijking vrij neutraal worden om uiteindelijk richting half oktober juist om te keren. Hogedruk ten noorden en lagedruk ten zuiden. Dat zou bij ons weer kunnen resulteren in wat rustiger en droger weer. Wellicht een goede periode voor de eerste nachtvorst. Uiteraard kunnen we hierover enkel speculeren, het einde van de EC extended met slechts een zwakke afwijking is niet erg betrouwbaar, maar dat lijkt me duidelijk.


ECMWF Extended voor de periode 25 september tot 2 oktober. BRON

Seizoensverwachting
We kunnen uiteraard nog wat verder kijken met de vele seizoens modellen die tegenwoordig bestaan. Daarmee werpen weer een eerste voorzichtige blik op de tweede helft van de herfst en zelfs de winter. Kijken we naar naar de kaarten voor de rest van de herfst dan zien we voor oktober en november een verglijkbare situatie voor beide. Lagedruk ten zuiden van ons en vooral in november ook hogedruk ten noorden van ons. Dan is de hoop wellicht dat er al wat (transport) kou onze kant op kan komen maar daarvan blijkt momenteel maar weinig, temperaturen worden "gewoon" als boven normaal berekend.


Meest waarschijnlijke drukverdeling voor november 2023 gebaseerd op verschillende seizoensmodellen. BRON

Kijken we dan naar de winter dan zien we vooralsnog maar weinig afwijkingen op de luchtdruk kaart, de kaarten zijn vrij blanco boven Europa. De kleine afwijking die er is gaat bij de meeste richting lagere luchtdruk dan normaal. Het meest interessante dat we momenteel uit de kaarten kunnen halen is de stijging van hogedruk ten noorden van europa in de latere maanden van de winter. Ook de temperatuurafwijking stelt zich wat naar onder bij voor de maanden januari en februari. Nog steeds niet onder normaal hoor maar wel dichter bij normaal. Als we specifiek naar EC kijken gaan we zelfs helemaal naar normaal toe. Vooralsnog allemaal vrij pril er zit nog enorm veel onzekerheid in maar dit is hoe het er momenteel voor staat. Laat het wel duidelijk zijn dat we gemiddeld gezien gewoon een te warme winter te gemoed gaan zoals die nu verwacht wordt. Er zijn echter lichtpuntjes en je moet je bedenken dat we nog maanden van de winter verwijderd zijn. We gaan het zien!


Meest waarschijnlijke drukverdeling in december en februari, lagedruk heeft plaats gemaakt voor hogedruk aan de bovenrand van de kaart. BRON


Bubba

We kunnen ons dus weer opmaken voor 6 maanden van alles net niks :'(

Grijze luchtmassa's, nutteloze kou, oneindige nattigheid, en het forum kan zich weer verheugen op een dooie mus ;D

Ik neem alvast een Prozac, en ik ga bidden dat het voorjaar niet weer zo lang op zich laat wachten :P 

TMCThomas

Weinig nieuwe bijzonderheden in de nieuwe pluim. Vanaf maandag doet de herfst zijn intrede.
Der RoX

Dat is een flinke omslag. Toch zien we stiekem alweer wat warmere opties ontstaan. Benieuwd in hoeverre de omslag standhoudt
WiNtEr!!11!1!@

JerryL

Fijn dat we het Herfsttopic weer hebben.

De herfst kwam ditmaal wat vroeger buurten dat ze normaal gesproken doet. In juli is ze al even een beetje bij ons komen buurten. Toen hebben velen haar niet zien staan.
Als was zij het lelijke jongetje/meisje op een schoolfeestje. ''Vroeger had ze pukkels en een moeilijk lijf, maar nu het gewoon een lekker wijf'' zong Jan Leliveld al.
Laten we hopen dat het ook aan de orde is voor de Herfst van dit jaar. Dat het lelijke wijf van juli, het lekkere wijf in september/oktober blijkt te wezen.

Persoonlijk kijk ik altijd uit naar de Herfst. Ze heeft iets aantrekkelijks. Ze kan stormachtig en ruig zijn, maar ook zeker mooi wanneer de bladeren aan de bomen verkleuren en het afgevallen blad een niet nader te bepalen geur geeft.
In de herfst mogen we ook weer aan het Bo(c)kbier en het wildvlees, de stoofpotjes.

Ik zou zeggen kom maar door met het onvervalste herfstweer.

Unknown-user1778

owww... geen zorgen.. die komt wel door hoor... ik verwacht zelfs dat we dit jaar een heuse horrorwinter krijgen en dan niet nattig maar met heuse kou en sneeuw. Ik voel dat er een ooststroming trend gaan komen net als in het voorjaar! Kom maar op met dat witte goud!

Unknown-user1778

wat tovert EC nu toch weer tevoorschijn <3  ;D  8)  :o

AFTH14

Zomerse uitbijter?

TMCThomas

EC sluit het niet uit nee, steker nog het is een relatief sterk signaal voor de termijn


Unknown-user1778

Ook de avond run EC tovert hem weer. De kansen lijken zeer hoopvol op nog wat mooie nazomerse dagen! Lekker genieten!

TMCThomas

Zowel EC als GEM oper komen wederom met een flinke stoot warmte uit het zuiden. EC pluim begint ook weer duidelijk wat op te warmen. Vooralsnog met veel onzekerheid maar er word wel weer een nieuwe poging gedaan.
TMCThomas

De herfstachtige periode lijkt van korte duur te gaan worden, niks is nog zeker natuurlijk maar de trend is wel duidelijk. Warmer, zonniger, droger en weer minder wind.

Alleen al het feit dat er weer meer een zaagtand in komt laat al zien dat de kansen voor beter weer toegenomen zijn. Dit wordt helemaal duidelijk als je de pluim voor zuidoost bekijkt. Waardes richting de 30 zijn zelfs niet uitgesloten voor het zuidoosten.


Der RoX

Vannacht lekker geregend hier en nu alweer wandelen in de zon met een beetje wind. Had erger verwacht, maar het valt dus mee vooralsnog 8)
WiNtEr!!11!1!@

Armand

Citaat van: TMCThomas op vr 15 sep 2023 - 11:30Weinig nieuwe bijzonderheden in de nieuwe pluim. Vanaf maandag doet de herfst zijn intrede.


Toch interessant dat het slechts drie dagen geleden totaal anders uitzag. Toen leken we vanaf vandaag vertrokken te zijn voor een lange, herfstachtige periode. Drie dagen later lijkt dat (voorlopig) best mee te vallen, met vanaf komend weekend een tendens richting droog, zonnig en mogelijk ook warm weer.

Dat komt door de toenemende invloed van ex-orkanen die meegenomen worden in de luchtdruksituatie boven Europa. Het is daardoor ook zeker niet uitgesloten dat we over drie dagen weer andere vooruitzichten krijgen. Leuk om te volgen!

Overigens is hier vandaag de wind toch al aardig toegenomen. Er ontstaan momenteel enkele geïsoleerde buitjes, met name over de oostelijke helft. Later in de middag nadert er vanuit het zuidwesten een buienlijn met op meerdere plekken onweer en zware windstoten, mogelijk ook wat kleine hagel. Deze buienlijn trekt laat in de middag en de avond verder over het land. Het KNMI heeft hiervoor ook een code geel uitstaan voor het gehele land.

Der RoX

Hahaha wat erg weer hoor ... mega buienlijn op de kaart, daar gaan we, hoor ik mijzelf denken! Pikdonker ineens, paar minuten een beetje regen en wind en nu weer droog en blauwere lucht.

Beetje onweer in de verte, geen hagel, geen slagregens, geen pinquïns. Helemaal grote mooi...

Ah well


17:57

Het tweede mini lijntje dat amper te zien is en nu overtrekt is vele malen pittiger

17:59

En weer weg 🤣

WiNtEr!!11!1!@

Renew

Weet iemand hoe het zaterdag gaat worden, ivm opendag hulpdiensten, Betuwe

Unknown-user1778

Citaat van: Renew op wo 20 sep 2023 - 11:35Weet iemand hoe het zaterdag gaat worden, ivm opendag hulpdiensten, Betuwe

Beetje meer zoals vandaag. Wat fris en windig. Maar ook ruimte voor de zon. Misschien mogelijk lokaal een bui maar overwegend droog. De komende dagen verbeterd nog wat meer en krijgen we een paar dagen fijn najaarsweer. Maar de herfst zit duidelijk in de lucht. Het is echt kouder en donkerder aant worden.

Akito

Zo even een beetje kleur weer op het forum met een opname van 12:30 vanmiddag. We zien een hele sliert regen. Die is gisteren over ons heen gekomen en trekt lekker weg naar het oosten.
Boven Schotland zien we nog een restant van wat, geloof ik, ooit Nigel was. Daar gaan wij weinig van merken hier. 
En verder weinig bijzonders :)


flyineddy

Citaat van: Akito op vr 22 sep 2023 - 13:14Zo even een beetje kleur weer op het forum met een opname van 12:30 vanmiddag. We zien een hele sliert regen. Die is gisteren over ons heen gekomen en trekt lekker weg naar het oosten.
Boven Schotland zien we nog een restant van wat, geloof ik, ooit Nigel was. Daar gaan wij weinig van merken hier. 
En verder weinig bijzonders :)


Mooie plaat Akito. :)
Je ziet ook al mooi de krul met bewolking boven Frankrijk liggen. Dit is het lagedrukgebied (CAD volgens het KNMI) dat nu boven het zuidoosten ligt.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

JerryL

Na de voorspelde zomerse toegift (die nu het eenmaal zover is iets minder zomers is dan er werd geroepen) gaan we toch echt de herfst in. Ik wacht nog maar even weekendje met het schieten van herfstfoto's.

In de Zaanstreek schijnt de zon volop, maar het is nog fris met 14 graden. Wel is de typische herfstgeur goed te ruiken in de tuin. Heerlijk zo! 8)

Powered by EzPortal