LIVE-beelden uitbarsting Kīlauea Volcano op Hawaii

Topic gezien door 1608 bezoekers
Gestart door 4seasons, zo 18 jun 2023 - 16:45

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

4seasons

CiteerTopuitbarsting van de Kīlauea-vulkaan op Big Island gaat door; de meeste activiteit was gericht op de zuidwestelijke ventilatieopening.

"Pele slaapt en wordt wakker. Meren van water, meren van vuur. Sterren houden haar 's nachts in de gaten.'

Die haiku, die door communicatiespecialist Judy Edwards van de Hawai'i Pacific Parks Association naar het Hawai'i Volcanoes National Park is gestuurd, vergezelt een foto die op 13 juni op de Facebook-pagina van het park is geplaatst van de Melkweg boven een uitbarstende Kaluapele, de caldera van de Kīlauea-vulkaan. De pluim van de vurige put van Pele lijkt de melkweg te raken.


De Melkweg is te zien boven Kaluapele (de afgrond van Pele, ook wel bekend als de Kīlauea-caldera) op deze foto, gemaakt rond middernacht op 12 juni. (Foto door National Park Service-vrijwilliger Janice Wei)

Kīlauea blijft uitbarsten, waarbij alle activiteit beperkt is tot de Halema'uma'u-krater op de top van de vulkaan. De uitbarsting begon net voor 05.00 uur op 7 juni.


De meeste activiteit lijkt gericht te zijn op een uitbarstende opening aan de zuidwestkant van Halema'uma'u, die sinds 16 juni opnieuw lavafonteinen vertoont terwijl het lava blijft pompen in een meer in het uiterste zuidwesten van de krater.
Volgens de dagelijkse update van het Hawaiian Volcano Observatory van net voor 8 uur zaterdag, was de fontein krachtig.


Een bemanning van geologen van het observatorium schatte op 16 juni 's middags dat de lava constant naar minstens 10 meter steeg, met wat spetters die nog hoger en verder weg werden gegooid.

"Heb je je ooit afgevraagd hoeveel die ventilatieopening op de zuidwestelijke kraterwand is veranderd?" vroeg het nationale park in een Facebook-bericht van 14 juni.

Observatoriumgeologen die dezelfde vraag stelden, keken op 12 juni en ontdekten dat de spatkegel nu 40 meter hoog staat en gevaarlijk de kraterwand bedekt die tijdens de uitbarsting van 2018 instortte.


"Om de zaken in perspectief te plaatsen: deze spatkegel is zo groot als een modern straalvliegtuig met smalle romp!" de post van het park zei. "Het is een lust voor het oog."

Deze grafische foto-illustratie van de National Park Service laat zien hoe de grootte van de zuidwestelijke opening in de Halema'uma'u-krater van de Kīlauea-vulkaan, waar het lijkt alsof de meeste lava-activiteit zich op dit moment concentreert, zich verhoudt tot een modern straalvliegtuig met een smal lichaam.


Afzettingen van de fontein bij de zuidwestelijke opening hebben de spatkegel verbreed en verhoogd, die nu bovenop de oorspronkelijke uitbarstende opening in het onderste deel van de kraterwand zit, aldus de dagelijkse vulkaanupdate. Meerdere lavastromen vanaf de basis van de kegel hebben het zuidwestelijke lavameer en het meest zuidwestelijke blok van de instorting van 2018 gevoed.

Het oppervlak van het zuidwestelijke lavameer blijft circuleren en stijgt langzaam - samen met de rest van de kraterbodem, die opbeurend is vanwege de opeenhoping van lava onder de gestolde korst. Ondertussen is de circulatie van lava in het centrale bassin vertraagd en is het lavaniveau binnenin gedaald ten opzichte van de omringende korst.

Verschillende overstorten van het zuidwestelijke lavameer zijn de afgelopen dagen zelfs in het centrale bekken terechtgekomen.

Er is de afgelopen dag geen actieve lava waargenomen in de noordelijke of oostelijke delen van de krater. Seismische activiteit op de top wordt gedomineerd door uitbarstende tremor, een signaal dat het gevolg is van vloeiende bewegingen en dat gewoonlijk wordt geassocieerd met een uitbarsting. De uitstoot van vulkanische gassen in het gebied blijft ook hoog.

Er is geen ongebruikelijke activiteit waargenomen langs de oostelijke of zuidwestelijke Rift Zones van de vulkaan.
CiteerActiviteitsoverzicht:
De vulkaan Kīlauea barst uit. Eruptieve activiteit is beperkt tot de Halema'uma'u-krater in de caldera op de top van Kīlauea. Er is geen ongebruikelijke activiteit waargenomen langs de East Rift Zone of Southwest Rift Zone van de vulkaan.

Waarnemingen van de uitbarsting van Halema'uma'u:
De uitbarstende opening aan de zuidwestkant van Halema'uma'u heeft de afgelopen dag opnieuw lavafonteinen vertoond en blijft uitstromen in het lavameer in het uiterste zuidwestelijke deel van de krater.
De fontein bij deze opening is krachtig geweest; Gisterenmiddag schatte een bemanning van geologen van het Hawaiian Volcano Observatory dat de lava constant naar een hoogte van minstens 10 m (33 ft) schoot, waarbij sommige spetters nog hoger en verder werden gegooid.
Afzettingen van deze fontein hebben de spatkegel die nu bovenop de oorspronkelijke uitbarstingsopening in het onderste gedeelte van de kraterwand zit, verder verhoogd en verbreed. Meerdere lavastromen vanaf de basis van deze kegel hebben het zuidwestelijke lavameer en het meest zuidwestelijke blok van de instorting van 2018 binnen Halema'uma'u gevoed.


Het oppervlak van het zuidwestelijke lavameer blijft circuleren en stijgt langzaam, samen met de rest van de kraterbodem, die endogeen omhoog komt door ophoping van lava onder de gestolde korst.
De lavacirculatie is vertraagd in het centrale bassin dat de focus van effusie werd tijdens zowel de uitbarstingen van 2021–2022 als januari-maart 2023, en het lavaniveau daarin is gedaald ten opzichte van de omringende korst.
Verschillende overstorten van het zuidwestelijke lavameer zijn de afgelopen dagen zelfs in het centrale bekken terechtgekomen.
Er is de afgelopen dag geen actieve lava waargenomen in de noordelijke of oostelijke delen van de krater

Bronnen:
National Park Service USA en Big Island HawaiiLIVE:
NB  Camera draait en is dus niet continue op de uitbarsting gericht maar ook op de lavastromen.


Beelden van 7 dagen geleden:Powered by EzPortal