Herfst discussietopic 2022

Topic gezien door 60161 bezoekers
Gestart door TMCThomas, do 01 sep 2022 - 22:43

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Joep

ECMWF gooit opnieuw de maritiem Arctische glijbaan open. Onder regie van een tot 1060 hPa aanzwellend Groenland hoog stroomt aan de oostflank lucht vanaf de Noordpool richting de centrale Noordzee. Als interactie ontstaan dan boven het zeewater zeer zware sneeuwbuien.
Runprog 7 dec. Iets om in de gaten te houden

Michael vd Poel

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken. Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken. 

Vindead


Der RoX

Met tennisrackets onder je voeten naar Belgiƫ, moet ook een keer kunnen...
WiNtEr!!11!1!@

Joep

EC oper nu met as zaterdag en zondag sneeuwkansen. Gaat nog wel paar keer veranderen maar spannende kaarten.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken. 

Der RoXHmmm het lijkt heel mooi zo met die Control, maar ik kan alleen die leden die 12, 13 en 16(!) graden tonen niet wegvlakken. Een biertje op het terras de week na Sinterklaas met een zakje kerstkransjes is misschien wel een beleving...

Na Sinterklaas lijkt er iig nogal wat te gebeuren
WiNtEr!!11!1!@

jaap verheij

Spannende kaarten, momenteel, ijzige bovenluchten in de modellen, vooral na 9 december. denk dat koning winter gauw wat aandelen heeft gekocht van energiebedrijven.

Het winter topic kan open (hoop ik)

TMCThomas

De modellen gooien het inmiddels over een wat andere boeg dan eerder, het scandihoog wat zich momenteel aan het optuigen is houdt het in de meest recente runs niet lang vol, in plaatst daarvan zien we een krachtig Groenland hoog ontstaan. In onze regio zakt langs dat Groenland hoog een enorm laag af vanuit het noorden gevuld met koude lucht. Over het algemeen betekent dat dat het bij ons aan de grond wet minder koud is  aangezien het afhankelijk van de precieze route ook een stuk over zee moet afleggen. Zeker in deze tijd wanneer de zee nog vrij warm is.

Wat echter wel veel beter is in een scenario als deze zijn de sneeuwkansen. Met zo'n enorm laag over ons heen is de kans op sneeuw vrij groot. In elk geval een heel stuk groter dan bij een scandihoog. Iets wat GEM mooi demonstreert. Binnen de modellen lijkt er over dit scenario wat meer consensus te zijn dan eerder scenario's, iets wat ik morgen indien het scenario er nog steeds in staat wat uitgebreider zal bespreken in het Winterdiscussietopic. Naar verwachting ergens morgenavond online, of een van mijn mede moderators moet me voor zijn  :)Joep

Mooie run van Ukmo met sterk Groenlandhoog
Waardoor de koude lucht richting Nederland kan stromen, sneeuwkansen nemen hier ook toe.Armand

Citaat van: TMCThomas op wo 30 nov 2022 - 18:14De modellen gooien het inmiddels over een wat andere boeg dan eerder, het scandihoog wat zich momenteel aan het optuigen is houdt het in de meest recente runs niet lang vol, in plaatst daarvan zien we een krachtig Groenland hoog ontstaan. In onze regio zakt langs dat Groenland hoog een enorm laag af vanuit het noorden gevuld met koude lucht. Over het algemeen betekent dat dat het bij ons aan de grond wet minder koud is  aangezien het afhankelijk van de precieze route ook een stuk over zee moet afleggen. Zeker in deze tijd wanneer de zee nog vrij warm is.

Wat echter wel veel beter is in een scenario als deze zijn de sneeuwkansen. Met zo'n enorm laag over ons heen is de kans op sneeuw vrij groot. In elk geval een heel stuk groter dan bij een scandihoog. Iets wat GEM mooi demonstreert. Binnen de modellen lijkt er over dit scenario wat meer consensus te zijn dan eerder scenario's, iets wat ik morgen indien het scenario er nog steeds in staat wat uitgebreider zal bespreken in het Winterdiscussietopic. Naar verwachting ergens morgenavond online, of een van mijn mede moderators moet me voor zijn  :)


Precies! Spannende kaarten met de bekende 'glijbaan' van koude lucht die tussen het Groenlandhoog en de depressies nabij Scandinaviƫ zuidwaarts stroomt. Addertje onder het gras is wel dat er enkele honderden kilometers (zuid)oostwaarts juist een warmte stroom in gang gezet kan worden. GEM laat dit bijvoorbeeld mooi zien, maar ook de andere modellen komen hiermee aanzetten. Hier GEM:

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Je ziet duidelijk de windsprong terug op de as van de gordel lagedrukgebieden (zwarte lijn). Noord hiervan krult er ijskoude lucht om het lagedrukgebied heen met een straffe aanvoer uit noordelijke en oostelijke richtingen. Echter zuid van de windsprong zie je een zuidelijke aanvoer tussen het lagedrukgebied en het hoog dat nog boven Rusland blijft plakken. In die luchtsoort kan het nog gemakkelijk 10+ graden worden.

De Benelux lijkt, zoals wel vaker, redelijk dichtbij die scheidingslijn te komen. Je ziet het ook goed terug in de pluim; de spreiding is nog enorm. Bij de warmere leden ligt bovenstaand patroon gewoon net wat meer naar het westen. Dan kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden als het hoog boven Rusland toch wat sterker wordt en lagedrukgebieden meer boven de oceaan blijven.

Eigenlijk dus een omgekeerde situatie dan een paar dagen terug. Toen wilde we graag dat het hoog boven Rusland zich sterk zou houden. Nu heb je liever dat het hoog boven Groenland meer invloed uitoefent en het hoog boven Rusland zich wat terugtrekt, zodat de lagedruksystemen via Spanje richting Oost-Europa trekken en we aan de goede kant van de lijn blijven ;)

Joep

Prachtige run van EC :)

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken. 

TMCThomas

Inderdaad een geweldige situatie met nog geen einde van de kou in zicht, sterker nog het lijkt alleen maar kouder te worden op deze manier. Zou een hele mooie opener zijn voor het winterseizoen. Benieuwd naar de pluim!


Joep

Ook de sneeuwtrein komt in deze run op gang

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Joep

Pluim EC

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Der RoX

Lijkt me gemiddeld wel iets kouder, toch?
WiNtEr!!11!1!@

Stephanie

Tijd voor het wintertopic! ;D

Der RoX

Ja, open die handel!

En zoals verwacht, is het gezwabber weer begonnen 🤡

WiNtEr!!11!1!@

Zynex

De pluim tot de 10e is gewoon redelijk. Die Gfs slaat daarna alleen
Op hol. Ik heb nog geen paniek.

DoeEensGek

Citaat van: Der RoX op do 01 dec 2022 - 10:04Ja, open die handel!

En zoals verwacht, is het gezwabber weer begonnen 🤡Ze moeten er echt goed onderduiken, onder de nul anders zal je gewoon zien dat ze toch tussen de 0 en 5 graden eindigen.
Maar 't turen naar de pluimpjes is weer begonnen.  ;D

Armand


Powered by EzPortal