Zomer discussietopic 2022

Topic gezien door 59050 bezoekers
Gestart door TMCThomas, di 07 jun 2022 - 00:29

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

Citaat van: dennis089 op di 14 jun 2022 - 21:00Ik kan alleen maar zeggen dat het puffen wordt op mijn eerste pinkpop festival zaterdag ^^
Hopelijk kan ik nog beetje slapen in mn tentje he..

Laatste keer in dat tentje was 2014..

Je zal het in elk geval niet koud hebben nee, de verwachte minimum temperatuur van zowel gfs als EC is 26 graden voor Zuid-Limburg. Dat is dan op het koudste punt van de nacht (!)

Echt uitzonderlijk.


Na het weekend zijn eigenlijk alle opties nog open, GFS duwt een depressie onze kant op waardoor we in elk geval tijdelijk in relatief koude lucht komen te zitten, icon doet dit ook. GEM zet in elk geval tot halverwege volgende het warme weer door. EC zet in de volledige run het warme weer door met zeker in het oosten nog dertigers.EC overigens wederom extreem warm voor zaterdag.


TMCThomas

EC pluim midden:EC pluim zuidoost:Zeker in het (zuid)oosten van het land gaat EC voor een doorzetting van de warmte, oper zit hoog in de pluim maar heeft zeker wel een aantal bijvallende leden. De spreiding is nog wel enorm.


Extremissimorum

Goedemoggel!
Wat een heerlijke instabiele Spaanse Pluim weer in de verwachting.  8)
Bijzonder die onzekerheid vanaf zaterdag. 32 graden of 14? Alles is nog mogelijk in NW-Nederland en in mindere mate ook voor de rest van NL. Mogelijk valt er zaterdagavond al neerslag, als er buien gaan ontstaan in de energie die aanwezig is. Potentieel plaatselijk wateroverlast daardoor, maar waarschijnlijk qua onweer niet zo bijzonder. Misschien maar beter ook voor Limburg in ieder geval, met Pinkpop in het vooruitzicht. Een vervolg op Pinkpop 2014 wil niemand denk ik. Eigenlijk is er nog helemaal niets zinnigs te zeggen, wat het voor een organisatie van een dergelijk evenement een crime maakt om verantwoord maar niet overbezorgd een protocol uit te voeren.

Bijzonder zijn ook die scenario's voor een extreem warme nacht van zaterdag naar zondag. 25+ als minimumtemperatuur is nog altijd mogelijk.

Verder kijkend in de pluim valt mij op dat de warmte zich als soort warmtebel lijkt te hergroeperen na het weekend. De echte Spaanse Pluim is er dan wel uit, want de warmte hoopt zich dan voornamelijk op in NW-Europa. Sterker nog, in de laatste berekening van de oper van EC zou Nederland op MT-LT zelfs het warmste plekje van Europa worden. Geen basis voor stabiel zomerweer dus, maar ik houd ervan! Lekker dynamisch.

Bernardo

Wat een grote verschillen voor aankomende zaterdag.

4seasons

Even de situatie cq voorspellingen ten zuiden van Nederland.Situatie cq voorspellingen Belgie (bron: Meteo Belgie):
CiteerHittewaarschuwing

Huidige situatie
De komende dagen wordt het warmer. Op vrijdag liggen de maxima in Laag-België overwegend tussen 29 en 31 graden. Zaterdag wordt de warmste dag van de periode met maxima veelal rond 33 of 34 graden in Laag-België.
In de Gaume en de Kempen kan het tot 35 of 36 graden worden.
Enkel in de kuststrook is het minder warm met daar maxima rond 25 graden.

De criteria voor een gele waarschuwing zijn daarmee bereikt, maar in bepaalde streken kan een opschaling naar code oranje nog volgen.
Vanaf zondag stroomt er vanuit het westen minder warme lucht over het land. De maxima liggen dan rond 17 of 18 graden in het westen, 24 tot 28 graden in het centrum, maar in de Gaume nog rond 30 à 32 graden.

Voor het begin van volgende week zijn de verwachtingen nog onzeker, maar het is niet onmogelijk dat de warmte nog voortduurt (maxima tussen 25 en 30 graden), voornamelijk in het oosten van het land, tot en met woensdag 22 juni.

Volgens de verwachtingen is het niet onmogelijk dat lokaal in de provincie Luxemburg de criteria van een hittegolf (minstens 5  dagen met maximumtemperaturen van ten minste 25 graden waarvan 3 dagen met mopeenvolgendeaximumtemperaturen van ten minste 30 graden) bereikt zullen worden.Situatie cq voorspellingen Frankrijk (bron: Meteo Frankrijk)
CiteerVrijdag en zaterdag worden naar verwachting minimum- en maximumtemperatuurrecords verbroken.

GEVAAR VOOR VEGETATIEBRANDEN IN FRANKRIJK
Opgelet, de Algemene Directie van de Civiele Veiligheid beveelt grote voorzichtigheid aan voor de dagen van vrijdag 17 en zaterdag 18 juni 2022 vanwege de hittegolfsituatie en het grote brandgevaar dat daaruit voortvloeit, met name voor lage vegetatie (landbouwvelden, woestenij, bermen , enz.). Vooral de afdelingen in de rode hittegolfbewaking lopen aan dit risico.
 
Dit zeer hoge brandgevaar hangt samen met zeer hete en droge omstandigheden, met matige wind op zaterdag.
Mogelijke gevolgen
Ieder van ons wordt bedreigd, zelfs gezonde proefpersonen.
De temperatuurstijging kan risicovolle personen in gevaar brengen, zoals ouderen, gehandicapten, chronisch zieken of psychische stoornissen, mensen die regelmatig medicijnen slikken, geïsoleerde mensen.
Pas bij sporters en mensen die buiten werken op voor een zonnesteek.
Let ook op de kinderen.


Gedragstips
•   Drink meerdere keren per dag water
•   Blijf normaal eten.
•   Maak je lichaam meerdere keren per dag nat met een verstuiver, een washandje of door warme douches of
     baden te nemen.
•   Ga niet naar buiten tijdens de heetste uren (11:00-21:00).
•   Als u naar buiten moet, draag dan een hoed en lichte kleding.
•   Probeer twee tot drie uur per dag naar een koele of geklimatiseerde plek te gaan, terwijl je fysieke
    afstand en barrièregebaren blijft respecteren.
•   Beperk uw fysieke activiteiten en sporten.
•   Sluit overdag de luiken, gordijnen en ramen. Ventileer 's nachts.
•   Als je oudere, chronisch zieke of geïsoleerde mensen om je heen hebt, ga dan bij hen langs.
     Breng ze naar een koele plaats.
•   Bij ongemakken of gedragsproblemen een arts raadplegen.
•   Als je hulp nodig hebt, bel dan het gemeentehuis.
•   Wees waakzaam: iedereen, zelfs als ze in goede gezondheid verkeren, wordt getroffen.
•   Om brand in vegetatie te voorkomen, mag u geen apparatuur gebruiken die vonken kan produceren en moet u
     erop letten dat u er geen brand kan ontstaan (door roken van sigaretten, barbecuen, enz.).
 
•   12 departementen in het rood
•   25 departementen in oranje
•   38 departementen in geel en Andorra


VrijdagZaterdagZondag

TMCThomas

Temperaturen lopen zeker in het westen al goed op met op station al de eerste 27 graden!

Let op dat er voor vandaag en morgen een relatief hoge zonkracht word verwacht!
4seasons

Sterkte met een vooruitzicht van plaknachten voor de mensen (en dieren).

En geen ramen zemen en auto's wassen, want volgens Weeronline is wederom Saharastof in aantocht.CiteerTropische hitte in Nederland: 'Vooral de extreme temperatuurverschillen zijn uitzonderlijk'

DEN HAAG - De komende dagen wordt het snikheet in Nederland. Volgens Weeronline stijgen de temperaturen vrijdag al tot ruim 30 graden en zaterdag kan het zelfs 34 of 35 graden worden. Mogelijk wordt het warmer dan 30 graden in De Bilt, waarmee sprake zou zijn van de eerste officiële tropische dag van het jaar.


Vanaf vrijdag schieten de temperaturen in een rap tempo omhoog. In Brabant en Limburg wordt het met 30 tot 31 graden het warmst, in binnensteden kan het zelfs nog een paar graden warmer worden. Vanwege de hitte heeft Rijkswaterstaat voor vrijdag en zaterdag het hitteprotocol ingesteld voor wegen in het zuiden van het land.

Ook festival Pinkpop in Landgraaf, dat vrijdag van start gaat, heeft vanwege de verwachte hoge temperaturen maatregelen genomen. Zo worden extra waterpunten ingezet, mensen geïnformeerd over de hitte en is de EHBO geïnstrueerd extra op bezoekers te letten.


'Koud biertje'
,,Ik wens de festivalgangers heel veel sterkte", zegt Roosmarijn Knol, meteoroloog van Weeronline. Pinkpop ligt volgens haar op het warmste stukje van Nederland, waardoor het extra oppassen geblazen is met de hitte. ,,Misschien kunnen festivalgangers een extra koud biertje drinken om af te koelen", zegt ze lachend.

Toch zijn deze tropische temperaturen volgens Knol niet uitzonderlijk in Nederland, maar het komt dit jaar wel extra vroeg. ,,In eerdere jaren kregen we in Nederland deze temperaturen pas in juli en augustus."


'Heel bijzonder'
De extreme verschillen binnen Nederland zijn volgens haar wel bijzonder. Op zaterdag kan de temperatuur in grote delen van het land oplopen tot ruim 30 graden. In het zuiden tot zuidoosten kan het zelfs 36 graden worden. ,,Dit is echt tegen het onprettige aan", zegt Knol. Het is opvallend dat het op de Waddeneilanden een stuk koeler is, zo rond de 17 graden. ,,Dat komt door de wind", verklaart de meteoroloog.


Na puffen en zweten op zaterdag komen zware regen- en onweersbuien naar ons land.
,,Het kan echt flink losgaan", zegt Knol. ,,Het wordt echt een tropische regenbui waarbij in een korte tijd veel regen zal gaan vallen." Maar het voordeel is wel dat je waarschijnlijk niet nog een plaknacht zult gaan hebben; de wind zal de warme lucht verdrijven en zondag wordt het dan ook een stuk koeler, zo'n 20 graden.


Goed insmeren
Mensen moeten ook oppassen voor de hoge zonkracht. Op veel plekken zal zonkracht 7 worden bereikt en in het midden en zuiden van het land kan dit zelfs oplopen tot sterkte 8. Bij deze waarden kan een gevoelige huid binnen een kwartier verbranden. Ook vergroot de combinatie van felle zon en warmte de kans op een zonnesteek. Ga onder een parasol liggen, doe een pet op en vergeet zeker niet om goed in te smeren.

Bron: Telegraaf
CiteerWeerbericht Nederland
Veel zon, in het zuiden tropische temperaturen
17 juni 2022, 11:26
Het blijft droog met volop zonneschijn. In het zuiden wordt het tropisch warm met 30 of 31 graden.
In het noorden en midden wordt het 25 tot 29 graden.
Vanavond is door Saharastof een mooie zonsondergang te zien.
Morgen bereikt de hitte zijn hoogtepunt. In het zuidoosten kan het zelfs 35 graden worden. Ook dan schijnt de zon erg fel. De warmte wordt in de loop van zondag verdreven door een aantal stevige regen- en onweersbuien.


Vanmiddag houdt de zwakke tot matige zuidwestelijke wind aan en het warmt nog een stuk verder op. De zon schijnt flink, het blijft droog en er komen wat dunne wolkensluiers voor.
Het enige wat de temperatuur iets kan temperen is Saharastof hoger in de lucht, maar dit effect is beperkt.
Vooral ten zuiden van de grote rivieren wordt het tropisch warm met temperaturen rond 30 graden.
In het uiterste zuiden zijn uitschieters naar 31 graden mogelijk.
Ook in de Randstad en in de grote steden in Brabant en Gelderland is het bloedheet met vergelijkbare temperaturen.
In het midden van het land, grofweg de lijn Alkmaar-Enschede, wordt het 28 à 29 graden.
Ten noorden daarvan 25 tot 27 graden. De meeste verkoeling vind je vandaag op de Waddeneilanden, want hier wordt het maximaal 25 graden.


De zon schijnt erg fel en de UV-index komt ruim boven de 7 uit, in het zuiden is zelfs UV-index 8 mogelijk. Een gevoelige huid kan al binnen een kwartier verbranden. Zoek geregeld de schaduw op, vooral aan het begin van de middag, en smeer je goed in met zonnebrandcrème als je een tijd buiten bent.


Vanavond blijft het nog lange tijd warm en met uitzondering van wat sluierwolken is het helder. Door de sluierbewolking en Saharastof is waarschijnlijk een mooie felgekleurde zonsondergang te zien. Pas na zonsondergang koelt het wat verder af en de temperatuur komt later in de avond tussen 20 en 23 graden uit van noord naar zuid.

Vannacht koelt het in het noordoosten af richting 15 graden, maar op veel plaatsen in het oosten, zuidoosten zuiden is sprake van een plaknacht met temperaturen die met moeite onder 20 graden uitkomen.
In de grote steden blijft de warmte van overdag nog langer hangen en ook hier is zweten geblazen tijdens de nacht. Op de meeste plaatsen staat een zwakke zuidwestelijke wind, maar in het noordwesten krijgt een windrichting vanaf zee de voorkeur.


Morgenochtend kunnen de vroege vogels door het Saharastof genieten van een prachtige zonsopkomst.
Met uitzondering van wat sluierwolken is het zonovergoten en er staat ons opnieuw een zeer warme dag te wachten.
De wind is nog zuidwestelijk van richting in de zuidelijke helft van het land en hier stijgt de temperatuur weer in rap tempo richting 30 graden.
In het noorden is de wind gedraaid naar het noordwesten en dit brengt al wat koelere lucht en meer bewolking met zich mee.
In de Kop van Noord-Holland, op de Waddeneiland en langs de Friese en Groningse Waddenkust is het aan het einde van de ochtend een graad of 20.


Morgenmiddag bereikt de hitte zijn hoogtepunt.
Op veel plaatsen worden tropische temperaturen van 30 graden bereikt.
De warmste lucht bevindt zich in het zuiden en zuidoosten. In Zeeland, Noord-Brabant, het noorden van Limburg en de Achterhoek komt de maximumtemperatuur op 31 à 32 graden uit.
In de Brabantse Kempen en in het zuiden van Limburg kan het zelfs 35 graden worden!

Opnieuw schijnt de zon erg fel met UV-index 7-8 en is het oppassen voor verbranding. Wel neemt de bewolking in de loop van de dag steeds verder toe.
Door de iets hogere luchtvochtigheid voelt het soms drukkend warm. In de noordelijke provincies is de wind inmiddels afkomstig vanaf de Noordzee en dit drukt de temperatuur. In Groningen en Heerenveen is het nog zomers met zo'n 25 graden, maar verder noordwaarts komt het kwik rond 20 graden uit.


Morgenavond trekt vanaf het noordwesten koelere lucht ons land binnen en dit zal de hitte geleidelijk gaan verdrijven. Dit gaat niet zonder slag of stoot en er bestaat kans op een aantal stevige buien.
Dit gebeurt als eerste in het noorden van het land
en tijdens de nacht naar zondag stijgt ook in het midden en zuiden de kans op felle regen- en onweersbuien.
In het zuidoosten blijft de hitte het langst hangen en hier is het aan het begin van de nacht nog zo'n 25 graden. In het noorden is het inmiddels afgekoeld naar 15 graden.


Zondag komt de grens tussen zeer warme en koelere lucht grofweg over ons land te liggen en de koelere lucht breidt zich geleidelijk uit naar het zuidoosten. Op dit grensvlak kunnen regen- en onweersbuien ontstaan.
In het zuidoosten kan het nog zomers warm worden met waarden rond 25 graden, maar het verschil is groot met het noorden en westen waar het kwik met moeite rond 20 graden uitkomt.


Maandag is het op een enkele bui na een groot deel van de dag droog. Vergeleken met het weekend is het een stuk koeler en de maximumtemperatuur ligt tussen 17 graden in het noorden en 23 graden in het zuiden. Dit zijn hele gebruikelijke waarden voor midden juni. Ondanks de lagere temperaturen is wel nog steeds oppassen geblazen voor de felle zon. Aan het begin van de middag wordt nog zonkracht 7 bereikt en verbranden gebeurt daarbij al binnen een kwartier.


De dagen daarna blijft de grens met warme lucht dicht bij ons land in de buurt en dit brengt veel onzekerheid met zich mee.
Als de warme lucht ons land weer weet te bereiken kan het vooral in het zuiden en zuidoosten weer zomers of zelfs tropisch warm worden met temperaturen van 25 tot zelfs 30 graden.
In de koelere lucht zijn de temperaturen vrij gemiddeld voor een junimaand met iets meer dan 20 graden.
Mocht het warme weer in de loop van de week terugkeren, stijgt daarmee ook gelijk de kans op stevige buien.


Bron: Weeronline

.

Jeroen22

Code geel gegeven voor de hitte in de provincie Limburg. Hopelijk op pinkpop dat iedereen genoeg drink en niet teveel personen flauw vallen

TMCThomas

Komende week ziet er weer goed uit voor de zomerliefhebbers, zeker in het oosten van het land.

Ook weer veel zon.


RicardoDimm

Citaat van: TMCThomas op zo 19 jun 2022 - 11:34Komende week ziet er weer goed uit voor de zomerliefhebbers, zeker in het oosten van het land.

Ook weer veel zon.


En hoe zit het met de neerslag eind volgende week? Is daar al iets over bekend?

TMCThomas

Citaat van: RicardoDimm op zo 19 jun 2022 - 17:27En hoe zit het met de neerslag eind volgende week? Is daar al iets over bekend?


Lagedruk komt dit weekend ten westen van Nederland te liggen, de stroming blijft zuidelijk en daarmee relatief warm, vooralsnog lijkt het er wel op dat er ook aardig wat neerslag kan kan gaan vallen in de vorm van buien.

daan197611

Een stukje op Skoften en Hittegolf des doods en meer als 40 graden in Juli ;D   Ik wordt nu al zo bang dat ik begonnen bent met graven en diep onder de grond!

Als je ook wilt lachen of heel bang wilt zijn....  Hier de link:

https://www.skoften.net/skft/2364021/de-hittegolf-des-doods-komt-eraan-dat-wordt-aircos-inslaan

Geloof hier niets van, want bij Weerplaza gaan de kaarten niet zover vooruit.  En we zouden al 20 horrorwinters krijgen, en die zij er ook niet geweest.  Dus weer ff lachen om kansloze berichten die we elk jaar weer zien ;D

X-treme

Ik vind de temperatuur een beetje tegenvallen vandaag.

Buienradar heeft het over 18 op de wadden, 23 in het midden en 26 in het zuiden.
Maar dat gaat nooit gehaald worden zoals het er nu uitziet.

Het zuiden loop 5 a 6 graden achter.
Het midden 3 a 4 graden.

Of komt de warmte pas laat vanmiddag onze kant op?
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

Der RoX

Het is hier op zich wel aangenaam met een graad of 19 en de zonkracht maakt het een stuk warmer
WiNtEr!!11!1!@

X-treme

Ik vind het ook absoluut niet koud hoor  ;D
Maar het is een stuk lager dan de verwachting.
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

Der RoX

Ideaal om even te (hard) lopen. Betrekt nu wel wat/ benauwder
WiNtEr!!11!1!@

TMCThomas

Vandaag viel inderdaad ietsje tegen, morgen lijkt echter weer een zomerse dag te worden. Maxima in het binnenland richting de 26/27 en volop zon, al is in het zuiden wel wat sluier mogelijk.De pluim is niet zo heel veel veranderd, vanaf vrijdag wat minder met best wat neerslag, de temperaturen blijven wel aardig op peil, vanaf begin volgende week zien we de warmte dan weer opbouwen al staat dat nog niet vast. Het hangt er erg van af hoe dichtbij het laag ten westen van ons daadwerkelijk komt te liggen. En of het daar blijft of dat hogedruk de regio weer overneemt. Daar zijn de modellen het nog niet helemaal over eens. Wel blijven warme opties waarschijnlijk.Aankomende donderdag is uiteraard de echte topper van deze week. Temperaturen gaan dan (in het oosten) wederom over de 30 heen. Mogelijk later op de dag wat buien maar dat lijkt vooralsnog niet zo veel voor te stellen. Wat in elk geval wel iets voorstelt is de zonkracht, deze is zoals normaal voor deze tijd kracht 7, verbranden gaat dan zeker voor de lichte huid snel (10-15 minuten).

EDIT: Bonus, EC control voor de lange termijn.


RicardoDimm

Is het al duidelijk waar dit weekend neerslag gaat vallen?

flyineddy

Citaat van: RicardoDimm op wo 22 jun 2022 - 08:53Is het al duidelijk waar dit weekend neerslag gaat vallen?

Donderdag en vrijdag is er kans op onweersbuien, dus daar is moeilijk wat over te zeggen i.v.m. het (zeer) lokale karakter. Ik zal straks wat plaatsen in het onweerskansen topic, maar ik wacht nog even op de nieuwe Guidance. (Huidige Guidance zegt nog dat de buien van morgen niet overtuigend waarschuwingswaardig zijn, terwijl er inmiddels al een waarschuwing is uitgegeven voor Zeeland en Noord-Brabant).

In het weekend lijkt er een koufront over te komen, alleen de timing en activiteit is nog onduidelijk. Bij een koufront is het redelijk waarschijnlijk dat een groot deel van het land (tot vrijwel heel het land) met neerslag te maken krijgt. Maar waar en wanneer is dus nog de vraag.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

TMCThomas

Pluim van vanochtend was vrij matig, die vanavond is best wel weer mooi, nederlandse zomerweer met af en toe een piek in temperaturen.ook gfs niet slecht, temperaturen veelal iets van 23 á 24 graden met af en toe uitschieters.


Powered by EzPortal