Onweerkansen 19 & 20 mei

Topic gezien door 7056 bezoekers
Gestart door TMCThomas, wo 18 mei 2022 - 23:28

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

Onweerkansen 19 & 20 mei
De komende dagen komen meerdere situaties met buien voorbij, deze kunnen mogelijk zeer stevig gaan uitpakken maar de onzekerheid ook op deze termijn is enorm.

Ronde 1
Zie bijvoorbeeld het verschil tussen Harmonie en Arome voor de eerste poging morgenochtend. Waar de buien bij arome over de volledige westelijke helft van het land trekken, blijft het bij harmonie voornamelijk op de oceaan. Er trekt iets later wel wat over het land maar het stelt niet zoveel voor. Weer een ander namelijk ICON laat zelfs vrijwel niks zien. Dat maakt ook de mogelijkheden die erna komen er niet zekerder op.Links Arome en rechts Harmonie, grote verschillen wat betreft locatie en timing

Ronde 2
Zoals het KNMI aangeeft gaat het bij de 2e ronde in de middag erg afhangen van de temperatuur

CiteerAfgelopen dag(en) was er duidelijk meer dagelijkse gang dan in de diverse uitvoer. Temperatuur voor donderdagmiddag is belangrijk voor de convectie, als het niet warm genoeg (dwz niet warmer dan ca 27 °C) wordt gebeurt er weinig. Er zijn aanzienlijke verschillen, in de Harmonie40/43 uitvoer wordt het in het zuidoosten 32 °C, in de EC en Hap1 uitvoer niet meer dan ruim 26 °C, ook in de HarmonEps uitvoer is er een dergelijke spreiding. Onzekerheid is de hoeveelheid bewolking die overblijft van de ochtend in verband met de temperatuur. Vrijdag nogal afhankelijk van de timing en uitgebreidheid van de neerslag, in aanhoudende neerslag wordt het niet meer dan ca 17 °C.
KNMI

Bij Harmonie lukt dit ruimschoots, daarbij onstaan dan ook flinke buien, al lijkt het hoogtepunt van de buien over de grens te liggen. Bij Arome lukt het ook al is het wel wat minder, de zwaarste exemplaren zitten daarbij in het zuidoosten. Bij icon gebeurd er wederom nauwelijks wat.


Als het inderdaad warm genoeg is kan het dankzij voldoende cape en windschering tot multi cellen komen (~2000 j/kg en 30 kn). Deze kunnen best pittig uitpakken inclusief hagel. Ook de wind kan behoorlijk aanwezig zijn, in Duitsland zien we zelfs windstoten van 110-120km/u bij Harmonie. In Nederland wat beperkter niet hoger dan 90, wat alsnog heftig kan zijn met het vele blad aan de bomen.


Type Onweersbuien dat ontstaat bij bepaalde verhouding cape en windschering

Ronde 3
Vrijdag rond ochtend/middag komt de laatste poging, deze kan zeker lokaal mogelijk het zwaarst uit gaan pakken, deze gaat richting MCS territorium. Met in het zuidoosten gevaarlijk weer met zeer zware windstoten, harmonie berekent zelfs 139 km/u, absurd hoog. Echter is de onzekerheid nog zo groot dat ik er nog niet teveel over durf te zeggen, eerst morgen maar is bekijken. Wel lijkt het vrij zeker te zijn dat er veel neerslag gaat vallen zeker in het zuidoosten.


Harmonie wind en neerslag

KNMI komt voor morgen met een landelijke code geel. Estofex komt voor vrijdag met een level 1 voor een groot deel van het land, het zuidoosten pakt ook een stuk level 2 mee.


flyineddy

Bedankt voor het topic!
Het gaat een interessante dag worden.
Kijk ook even de nieuwe Harmonie (24+ radar op buienradar).
Zit qua timing nu dichter bij Arome met de buien in het westen van het land deze nacht.
En toont wederom morgenmiddag een erg zware buienlijn over de oostelijke helft van het land.

Voor nu:
Live webcam aan de Franse kust. Komt momenteel een mooie onweersbui aan over zee. Edit: zit volgens mij een hele dikke shelf op die bui :D
http://www.lehavre.fr/webcams/entree-du-port

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

TMCThomas

CiteerVoor nu:
Live webcam aan de Franse kust. Komt momenteel een mooie onweersbui aan over zee.
http://www.lehavre.fr/webcams/entree-du-port

Eddy.
Gaaf inderdaad!

Nog even voor onze zuiderburen hier op het forum:

Bij alle 3 de rondes zit er ook potentie in voor België, sommige modellen geven zelfs nog wat meer kans aan België dan Nederland (icon). Bij de eerste ronde is het idee voor west belgië eigenlijk gelijk aan dat van west Nederland, mogelijke pakken ze in belgië juist nog ietsje pittiger uit. Bij de 2 ronde zien we de focus wat meer op Nederland liggen toch kunnen zoals bij Arome de buien ook al eerder boven België ontstaanVrijdag ligt België er goed voor, het gebiedje ontstaat al boven Frankrijk en trekt via België richting Nederland. Daarbij dus ook zeer zware windstoten en flinke regen hoeveelheden mogelijk.Ook voor België geldt morgen code geel.

Jeroen22

Zojuist een heerlijke bui met onweer gehad in Nieuwegein. Plaatselijk kwam er veel regen naar beneden. Hopelijk gaat het snel weer opwarmen en komt er vanmiddag weer wat actie in de lucht.

TMCThomas

Asburd extreme windstoten bij harmonie, Nederland is al heftig met 128km/u maar voor Duitsland berekend het windstoten van 233 km/u !! onwaarschijnlijk maar toch. En nog relatief grote schaal ook.

vnauta

CiteerAsburd extreme windstoten bij harmonie, Nederland is al heftig met 128km/u maar voor Duitsland berekend het windstoten van 233 km/u !! onwaarschijnlijk maar toch. En nog relatief grote schaal ook.

Valt dat niet gelijk met die krul?www.buienradar.nl/nederland/temperatuur/temperatuurverwachting/48uurs

X-treme

Berekend Harmonie hier niet gewoon een tornado kans?
Die snelheden komen overeen met een f2/f3.

Ze komen de laatste jaren steeds vaker voor, dus het zou mij niks verbazen als er weer 1 (of meer) voorkomen vandaag of morgen.
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

TMCThomas

Ik zou het niet uitsluiten inderdaad. De zon schijnt hier inmiddels weer flink, temperatuur ligt al een aantal graden hoger dan verwacht.

Unknown-user1778

Citaat van: Jeroen22 op do 19 mei 2022 - 06:05Zojuist een heerlijke bui met onweer gehad in Nieuwegein. Plaatselijk kwam er veel regen naar beneden. Hopelijk gaat het snel weer opwarmen en komt er vanmiddag weer wat actie in de lucht.

: o

TMCThomas


rikmulder

In Utrecht een paar minuten geleden echt een hele harde knal... nu beetje regen. Hopelijk een voorproefje op wat nog komen gaat  ;D

TMCThomas

Flink wat activiteit boven België


X-treme

Mooie lucht  :)

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Edit:
En het licht moet weer aan, het word ineens erg donker.
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

TMCThomas

Dat ziet er flink actief uit. Zou naar het oosten trekkend nog verder moeten activeren.


Unknown-user1778

Ik zie alleen niet dit het zuid oosten aandoen. Ben benieuwd of het een koele of zwoele nacht wordt..

Het ziet er in ieder geval indrukwekkend uit weer.

Eric

Kan er door iemand een CAPE kaart geplaatst worden en evt shear? Thx!

flyineddy

Citaat van: Eric op do 19 mei 2022 - 13:36Kan er door iemand een CAPE kaart geplaatst worden en evt shear? Thx!

Hier een link naar CAPE kaarten van ECMWF. Schering kaarten zijn ook beschikbaar in het menu (onder parameter). Ook andere modellen (al hebben niet alle modellen dezelfde kaarten beschikbaar)
https://kachelmannwetter.com/de/modellkarten/euro/niederlande/mu-cape/20220519-1300z.html
Kun je zelf uitkiezen welke kaart je wil/ze met elkaar vergelijken. :)

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Stephanie

Het is hier even helemaal losgegaan. Veel wind aan de voorkant van de buien en héél veel regen. Qua onweer een continu gerommel, geen harde klappen hier.

flyineddy

KNMI heeft zojuist Code Oranje afgegeven voor Noord-Brabant, Gelderland en Limburg voor de buien die er nu aan komen.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

TMCThomas

Ah toch wel, nog even plaatje erbij voor archief

Citeer"De komende uren trekt een gebied met regen- en onweersbuien van zuidwest naar noordoost over het land. Vooral in het zuidoosten kunnen deze buien zwaar uitpakken met met kans op (zeer) zware windstoten van 75-100 km/uur, hagel van ca. 2 cm en veel regen in korte tijd. Hiervoor staat code oranje uit.CiteerKan er door iemand een CAPE kaart geplaatst worden en evt shear? Thx!

Dit is een voorbeeldje van SwissHD, echter verschillende waardes enorm, beste is om even per model te bekijken via linkje van Eddy.

Hier momenteel vooral regen en wind, zit een beetje tussen onweer in.

Powered by EzPortal