Lente discussietopic 2022

Topic gezien door 49083 bezoekers
Gestart door TMCThomas, di 01 mrt 2022 - 16:30

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

Dit zou wat zijn zeg, gfs komt met grootschalige sneeuwval voor aankomende donderdag. Vrijwel heel nederland zou er mee te maken gaan krijgen. In het zuidwesten van het land en België berekend gfs zelfs een sneeuwdek van 20cm! Absurd mocht zoiets uitkomen, maar gfs staat er momenteel grotendeels alleen voor (EC geeft wel support voor het zuidwesten van het land). De kans is dus vooralsnog klein, de termijn waarop dit berekend word is wel bijzonder.





Het zit hem erin dat deze randstoring bij gfs eerder ontstaat en beter ontwikkeld, EC heeft deze storing ook maar pas later waardoor de sneeuw voornamelijk naar Frankrijk en west Vlaanderen gaat.





Zeer interessante en complexe situatie, zo'n randstoring kan erg onvoorspelbaar zijn en kan zoals bij gfs heftig uitpakken. Zou dit er inderdaad in blijven staan kan dit wel eens het grootste pak sneeuw worden van deze "winter"

Der RoX

Vandaag is het vooralsnog nog heerlijk in het tuintje 8)
WiNtEr!!11!1!@

TMCThomas

CiteerVandaag is het vooralsnog nog heerlijk in het tuintje 8)

Hier inderdaad ook weer gewoon een lente dag, goed uit te houden in de tuin.

EC gaat mee met GFS, sneeuw voor groot deel van het land, met accumulatie in een brede strook over Nederland.



Zeer benieuwd wat de avond runs gaan doen.

Armand

Citaat van: TMCThomas op di 29 mrt 2022 - 12:29Dit zou wat zijn zeg, gfs komt met grootschalige sneeuwval voor aankomende donderdag. Vrijwel heel nederland zou er mee te maken gaan krijgen. In het zuidwesten van het land en België berekend gfs zelfs een sneeuwdek van 20cm! Absurd mocht zoiets uitkomen, maar gfs staat er momenteel grotendeels alleen voor (EC geeft wel support voor het zuidwesten van het land). De kans is dus vooralsnog klein, de termijn waarop dit berekend word is wel bijzonder.

Het zit hem erin dat deze randstoring bij gfs eerder ontstaat en beter ontwikkeld, EC heeft deze storing ook maar pas later waardoor de sneeuw voornamelijk naar Frankrijk en west Vlaanderen gaat.

Zeer interessante en complexe situatie, zo'n randstoring kan erg onvoorspelbaar zijn en kan zoals bij gfs heftig uitpakken. Zou dit er inderdaad in blijven staan kan dit wel eens het grootste pak sneeuw worden van deze "winter"

Absurde kaarten inderdaad, ben eens benieuwd komende runs. Het zou toch een enorm verschil zijn met de afgelopen zeer zonnige periode.

TMCThomas

Icon legt de sneeuw juist weer een heel stuk oostelijker neer.


Armand

GFS12z pakt nog extremer uit met in heel Nederlands centimeters sneeuw, op uitgebreide schaal zelfs 10-20cm...  :o  :o

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Lijkt me wat overdreven, maar het geeft wel aan dat er zeker sneeuw mogelijk is gezien de vrij korte termijn.

Ook het betrouwbare Harmonie komt met een sneeuwdek, weliswaar met in dit model de meeste sneeuw juist buiten de landsgrenzen:



Let wel, deze run loopt maar tot donderdag 14u en op dat moment ligt het neerslagfront nog vol boven Nederland. Ben benieuwd wat het KNMI erover gaat zeggen in de Guidance.

Der RoX

Interessante situatie
WiNtEr!!11!1!@

TMCThomas

EC is ook weer zeer sneeuwrijk.



We zien wel dat oper & control enigszins uitbijters zijn.


TMCThomas

De nieuwe GFS run is helemaal absurd, lokaal richting de 30cm op dit moment. Zal ze zo hier posten.

EDIT: Dit zijn toch wel de absurdste kaarten die ik ooit heb gezien voor deze tijd van het jaar, op deze termijn, 36cm op de Veluwe aan sneeuw in april. Het grootste deel van het land in elk geval 10cm en op grote schaal meer dan 20cm. Echt ongekend dit, kan me niet voorstellen dat dit gaat verifiëren.



EDIT2:
Harmonie komt ook al met meer dan 10cm aan het einde aan de run voor het oosten van het land. Het meeste lijkt op dat moment (zoals bij gfs) nog te moeten komen.


Jeroen22

Het rtl weer komt nu met een verwachting van 5-10 cm in het hele land vanaf morgenmiddag, Eerst natte sneeuw overgaand in droge sneeuw.  :o  :o  :o

Romigo

Na de vele dagen van zon en lekkere temperaturen, val je weer terug in de winter.  :o  :o

TMCThomas

De ochtend runs zijn wat minder extreem als de avond runs maar nog steeds hoeveelheden die absurd zijn voor deze tijd van het jaar.

GFS zoals hierboven al gepost komt nog steeds lokaal met 20cm+ en op grote schaal meer dan 10cm.

EC is wat betreft een stuk gematigder, zeker vergeleken met gister. Komt nu met 7-8cm max, maar over het algemeen 3-7cm.



GEM lijkt wat dat betreft meer op GEM en legt lokaal 20cm+ neer en op grote schaal meer dan 10cm. Echter is GEM wel een van de minder hoge resolutie modellen.



Opvallende afwezige is UKMO, dit model waar ik toch wel wat waarde aan hecht laat op een zeer kortstondig sneeuwdekje geen accumulatie plaatsvinden. De randstoring is bij ukmo nauwelijks ontwikkeld en heeft dan ook weinig intensiteit, in dit geval valt de neerslag voornamelijk gewoon als regen/natte sneeuw. Vooralsnog staat daar ukmo daar alleen in. Lijkt me echter goed te vermelden dat de koers en intensiteit nog steeds niet vast staan.

Zo komt het korte termijn model Icon-d2 bijvoorbeeld wel met neerslag maar deze valt een stuk westelijker uit en is daardoor ook minder intensief. Er vormt zich binnen Nederland dan ook (bijna) geen sneeuwdek.

Daar staan dan weer een aantal andere korte termijn modellen tegenover die wel een sneeuwdek intekenen.
Ons eigen model HARMONIE gaat voor gemiddeld zo'n 5cm, lokaal zou dit naar de 10cm kunnen gaan, het model is namelijk nog niet uitgesneeuwd op het einde van de run. Het Franse model AROME lijkt ongeveer voor dezelfde hoeveelheden te gaan maar loopt nog niet zo ver door.



ICON ook grootschalig 5cm en legt de focus weer terug op het westen van het land met daar meer dan 10cm mogelijk. ARPEGE doet precies het omgekeerde en legt de focus op oost Nederland met gemiddeld zo'n 5cm, het westen blijft daarbij sneeuwvrij. WRF kiest dan juist weer het zuiden van het land met daar meer dan 10cm. Zo zit er dus nog een hoop variatie in.



Als het inderdaad komt tot de neerslaghoeveelheden die de modellen nu intekenen dan zijn de sneeuwhoeveelheden die nu ingetekend staan zeker niet gek. De neerslagafkoeling kan dankzij de koude aflandige wind goed zijn werk doen. Ook van de al krachtige zon zal deze neerslag geen last hebben aangezien het meeste 's nachts valt. Met 850hpa (1500m) temperaturen van -8 en kouder zit de sneeuw weinig in de weg. Het enige wat dan een obstakel zal zijn is de warme voorgeschiedenis. Dat zal echter niet genoeg zijn om de vorming van een sneeuwdek tegen te houden als we inderdaad een flinke hoeveelheid neerslag te verwerken krijgen, harmonie laat de temperatuur tijdens de neerslag gewoon onder het vriespunt uitkomen. Dan houdt je het niet tegen.



Al met al zeer benieuwd waar dit heen gaat, de kans dat er niks gaat vallen is nog steeds aanwezig maar het lijkt er toch steeds meer op dat we in elk geval een aantal centimeter sneeuw kunnen gaan verwelkomen. Of iedereen daar op zit te wachten is een tweede  ;)

TMCThomas

06 runs van modellen doen wederom hetzelfde.

GFS:


Icon:


Adrie

Lekker van mij mag het laat maar komen die sneeuw,heb afgelopen winter nog geen sneeuwval gezien.En lente liefhebbers hebben al kunnen genieten van de zon.Dus even afsluiten nu met sneeuw

flyineddy

Inderdaad, laat maar komen. Beter dan saai grijs, grauw weer waarin niets gebeurt, zoals in januari.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Der RoX

April doet wat die wil, kom maar door
WiNtEr!!11!1!@

TMCThomas

Code oranje (!!) voor heel het land behalve Limburg vanwege sneeuw.



EDIT: code oranje was zo te zien nog een foutje die is namelijk snel weer beëindigd, code geel voor nu. Vervelend foutje voor het KNMI want het stond al op RTL nieuws.



https://twitter.com/Weerplaza/status/1509138831420923904

TimK21

Wat denken jullie, is het nog een goed idee om morgenmiddag met de trein te reizen?
Challenge accepted!

flyineddy

Citaat van: TMCThomas op wo 30 mrt 2022 - 13:56Code oranje (!!) voor heel het land behalve Limburg vanwege sneeuw.

Haha, iedere keer als ik zulke kaartjes zie, met heel het land ingekleurd behalve Limburg, dan denk ik gelijk; "wat heeft die arme @Armand toch misdaan?"  :P  ;D

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

TMCThomas

CiteerWat denken jullie, is het nog een goed idee om morgenmiddag met de trein te reizen?

Vooralsnog lijkt het overdag wel mee te vallen, EC laat het bijvoorbeeld pas echt 's avonds goed overgaan in sneeuw. Met de huidige verwachting zouden er in elk geval 's middags nog geen problemen moeten zijn. Vanavond zal het beeld nog wat duidelijker worden.

CiteerHaha, iedere keer als ik zulke kaartjes zie, met heel het land ingekleurd behalve Limburg, dan denk ik gelijk; "wat heeft die arme @Armand toch misdaan?"  :P  ;D

Eddy.
;D

Vandaag overigens weer prima weer hier eigenlijk, hier schijnt al een tijdje de zon bij een graad of 10. Goed uit te houden, apart hoe anders dat de komende 2 dagen zal gaan zijn.

Powered by EzPortal