Lente discussietopic 2022

Topic gezien door 50266 bezoekers
Gestart door TMCThomas, di 01 mrt 2022 - 16:30

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

Lente discussietopic 2022

26 april 2020

Menig persoon zal het gevoel hebben dat we dit jaar een seizoen hebben overgeslagen (inclusief ikzelf), maar het is toch echt weer zo ver, vandaag 1 maart is de start van de meteorologische lente. De dagen worden inmiddels met 4 minuten per dag langer, en de natuur begint zo langzamerhand ook te ontwaken. Mensen met hooikoorts zullen dat al gemerkt hebben, verschillenden bloeiende planten en bomen verspreiden al weer pollen.

Komende week
Gister gingen de modellen nog een beetje op de winterse tour, een flink scandihoog zou bij ons kou brengen en mogelijk zelfs wat sneeuw. Het hoog is in de laatste runs echter wat zuidelijker gepositioneerd. Dit zorgt ervoor dat de echte koude lucht ons niet (lang) zal gaan bereiken. Met het hoog dat dichterbij ligt en de nog steeds droge lucht uit voornamelijk oostelijke richting gaat het echter wel een stuk zonniger worden. Dat zien we ook al aan de temperatuur pluim, dat is namelijk een echte zaagtand.Ook kenmerkend is dat er tijdens deze zonnige periode nauwelijks wind staat, samen met de zonkracht die al richting de 2 stijgt zal het al aardig lente achtige aan gaan voelen. Ondanks dat de temperatuur nog niet zo hoog ligt. De heldere omstandigheden en lage windsnelheid zorgen er ook voor dat het 's nachts nog best aardig kan gaan vriezen, zoals de pluim laat zien kan het gerust tot matige vorst komen.

Lange termijn
Lange termijn is (zoals wel vaker) wat onzeker. De AO weet nog niet echt welke kant het op wil en het rommelt ook een beetje bij de polar vortex. Als die vroegtijdig in kracht afneemt door bijvoorbeeld een split (wat gfs zo nu en dan suggereert) kan het wel eens een lente worden met bovengemiddeld veel hogedruk blokkades. Dat zou weer kunnen resulteren in rustiger, en mogelijk zonniger lente weer. Maargoed een hoop haken en ogen dus. Zodra daar nieuwe ontwikkeling in ontstaan is dat uiteraard hier op het forum te lezen.
flyineddy

Bedankt voor het openen van dit topic @TMCThomas
We beginnen de lente met rustig en zonnig hogedrukweer. Maar heel misschien blijft het daar niet bij. Zo rond 10 maart zit er een aantal dagen een flinke spreiding in de EC pluim. De grootste cluster gaat dan voor maximum temperaturen rond de 10 graden, maar er is ook een cluster inclusief de Oper die op 10 maart zelfs de kans op een ijsdag geven.
Eerder werd er ook al even gehint naar een koudere periode, zoals ook in de startpost vermeld. Nu is die kans weer zichtbaar, zij het fragiel.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Extremissimorum

Lente? De winter moet nog beginnen! 😅
Interessante ontwikkelingen met name op 10, 11, 12 maart. Zal niet heel veel voorstellen, maar maart roert z'n stasrt. Stijgende kansen op gure dagen met relatief lage temperaturen, veel wind tot mogelijk stormkracht en winterse neerslag. Eens kijken of dat winterse scenario verder steun gaat krijgen de komende tijd.

En die poolwervel wordt he-le-maal afgebroken trouwens. Als dit nou in december was gebeurd...  :o

Der RoX

Citaat van: Extremissimorum op wo 02 mrt 2022 - 21:58Lente? De winter moet nog beginnen! 😅
Interessante ontwikkelingen met name op 10, 11, 12 maart. Zal niet heel veel voorstellen, maar maart roert z'n stasrt. Stijgende kansen op gure dagen met relatief lage temperaturen, veel wind tot mogelijk stormkracht en winterse neerslag. Eens kijken of dat winterse scenario verder steun gaat krijgen de komende tijd.

En die poolwervel wordt he-le-maal afgebroken trouwens. Als dit nou in december was gebeurd...  :o

Dan was het wellicht prijs geweest ja...
WiNtEr!!11!1!@

TMCThomas

De vortex krijgt het zeer moeilijk.het scandi-hoog waar we mee te maken hebben en volgende week weer mee te maken krijgen is zeer standvastig in de laatste runs. GFS houdt hem daar zo ongeveer de volledige run.


flyineddy

Citaat van: TMCThomas op vr 04 mrt 2022 - 15:45De vortex krijgt het zeer moeilijk.


het scandi-hoog waar we meet te maken hebben en volgende week weer mee te maken krijgen is zeer standvastig in de laatste runs. GFS houdt hem daar zo ongeveer de volledige run.


Ik zal maar weer even een bericht van mij van een paar weken geleden van stal halen:  :-X
Citeer
CiteerCitaat van: dennis089 op februari 07, 2022, 20:02:02
Iets zegt me dat dit weer zo'n lente gaat worden waarbij de WC en het grijze en natte weer gaat aanhouden tot laat in april..
Dat, of half/eind maart draait de wind ineens toch sterk naar het noordoosten wanneer we er niks meer aan hebben. Het is in ieder geval behoorlijk troosteloos.  :-X


Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

TMCThomas

Lijkt erop dat de echte kou flink weggepoetst is. Ec is flink opgewarmd rond de 12e, er zitten echter nog steeds relatief koude leden bij. En zoals aan de mooie zaagtand te zien is is het ook flink zonnig.Eigenlijk overheerst de komende 2 weken constant de zon volgens de verwachting.Hogedruk blijft dominant in onze regio maar ligt in de laatste run een stuk lager met warme lucht tot gevolg.GFS oper heeft ook een zeer zonnig maart in gedachten, tot het einde van de run (20 maart) blijft de hogedruk erin zitten.mag ook wel na de afgelopen maanden


TMCThomas

Koud nachtje, aardig wat matige vorst. Aan de grond zien we lokaal zelfs strenge vorst.
TMCThomas

Volop lente! Hoog na hoog dient zich aan, soms even iets minder zon door wat invloed van de oceaan maar over het algemeen gewoon heel veel zon en nu ook steeds aangenamere temperaturen!


TMCThomas

De trend is nog weinig veranderd, het blijft een komen en gaan van hogedrukgebieden. Tussen het komen en gaan door krijgt de oceaan wat meer invloed en kan het wat bewolkter weer worden, soms is ook een spatje regen mogelijk zoals dit weekend. Het blijft echter over het algemeen erg fijn weer voor maart met relatief veel zon en temperaturen tussen de 10 en 15 graden. Als het allemaal goed ligt zijn er al uitschieters richting de 20 mogelijk, zoals GFS en EC al af en toe bereken.
flyineddy

Het is heerlijk zonnig, maar Brrr, die wind maakt het wel fris zeg. Als je uit de wind zit en in de zon, dan is het wel prima uit te houden.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

TMCThomas

Het lente achtige weer van de afgelopen tijd lijkt nog wel even door te zetten, soms met even een dipje maar het idee blijft toch wel zonnig en droog, ook te zien aan zaagtand in de pluim, overigens een erg mooie pluim voor maart.Vandaag was overigens zo'n dipje, een dag die door de modellen als overwegend bewolkt werd berekend. Maar dat valt zoals te zien is reuze mee, het grootste deel van het land kan ook vandaag gewoon van de zon genieten. De invloed van de oceaan is niet krachtig genoeg.

TMCThomas


TMCThomas

Een prachtige pluim voor deze tijd van het jaar, samen met een hoop zon is dit gewoon volop lente.EDIT:

We gaan de komende dagen ook afscheid nemen van de polar vortex, de vortex die zeker tegen het einde van de winter erg krachtig was en een van de oorzaken is van onze zeer slechte winter. Hij lag de afgelopen paar weken al onder vuur maar lijkt nu eindelijk uit elkaar te gaan vallen. Overigens sneller dan gemiddeld, vorig jaar moesten we daar tot eind april op wachten.
TMCThomas

Wat een prachtige pluim weer zeg, we stevenen af op de zonnigste maart ooit.

Vanmiddag zag je op de satelliet zeer goed het Sahara zand terug dat op verschillende plaatsen in Europa al voor oranje luchten heeft gezorgd, zoals deze beelden uit Spanje en frankrijkhttps://twitter.com/Meteovilles/status/1503400223665709061

https://twitter.com/lachainemeteo/status/1503660580405719040

Ook in Nederland zal wat van het Sahara zand overtrekken, maar zeker niet zoveel als op de foto's hierboven.

EDIT:

Wat een knoeperd van een hoog trouwens zeg.


TMCThomas

Het mag dan geen oranje zijn, maar de lucht is hier zeker een beetje geel.

TMCThomas

Ec doet in de laatste run iets wat we eigenlijk niet meer willen zien. Staat er vooralsnog alleen voor dus ik maak me nog niet teveel zorgen. Maar zoiets lijkt een beetje op wat we vorig jaar voor lange tijd hadden. 5 graden en winterse buien.


flyineddy

Citaat van: TMCThomas op wo 16 mrt 2022 - 23:17Ec doet in de laatste run iets wat we eigenlijk niet meer willen zien. Staat er vooralsnog alleen voor dus ik maak me nog niet teveel zorgen. Maar zoiets lijkt een beetje op wat we vorig jaar voor lange tijd hadden. 5 graden en winterse buien.

Ondanks de kleine kans dat het uitkomt, blijft het natuurlijk ironisch dat we nu diep in het voorjaar deze kaarten zien. De hele winter wil het niet, maar wanneer iedereen op lekker weer zit te wachten komen ineens de winterse stromingen om de hoek kijken.  ::)

Ik ben in ieder geval benieuwd wanneer we de eerste onweerskansen gaan zien.
Misschien binnenkort alvast een algemeen onweerskansen topic 2022 openen? Als er zich dan kansen voordoen, dan is er alvast een plek om er over te discussiƫren. Heeft nog geen haast uiteraard, er staan immers volgens mij nog geen onweerskansen in het (verre) vooruitzicht. :)

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

TMCThomas

Citaat van: flyineddy op do 17 mrt 2022 - 00:06Ik ben in ieder geval benieuwd wanneer we de eerste onweerskansen gaan zien.
Misschien binnenkort alvast een algemeen onweerskansen topic 2022 openen? Als er zich dan kansen voordoen, dan is er alvast een plek om er over te discussiƫren. Heeft nog geen haast uiteraard, er staan immers volgens mij nog geen onweerskansen in het (verre) vooruitzicht. :)

Zal er binnenkort is naar gaan kijken!

GFS gaat bijna even de kant van EC op maar laat het toch allemaal wat oostelijker uitkomen waardoor we van kou weinig last krijgen. Hopelijk beweegt EC ook weer die kant op.


TMCThomas

Wederom prachtige satellietbeelden, een mooie scherpe band met bewolking die volledig van noord naar zuid loopt.


Powered by EzPortal