Herfst discussietopic 2021

Topic gezien door 45060 bezoekers
Gestart door TMCThomas, do 23 sep 2021 - 20:40

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

Er zit een duidelijk koudere trend aan te komen op lange termijn (op een paar leden na) nog niet gelijk winter, maar zeker op 850hpa duidelijk kouder. Door het nog warme zeewater merk je hier op 2 meter niveau nog wat minder van dan verder in de winter maar met deze huidige trend zakken we netjes af naar wat normaal is voor de tijd van het jaar of zelfs ietsjes eronder. Dat betekent zo'n 10-12 graden overdag. Dit zal ook het afkoelen van het zeewater ook wat versnellen.


De tabelvorm van de GFS leden, de 850hpa temperatuur van elk individueel lid is hier in een overzicht te zien. Hier in zijn volledigheid te zien https://www.meteociel.fr/modeles/gefs_table.php?ext=1&x=499&y=111


Armand

Citaat van: TMCThomas op ma 25 okt 2021 - 15:14Er zit een duidelijk koudere trend aan te komen op lange termijn (op een paar leden na) nog niet gelijk winter, maar zeker op 850hpa duidelijk kouder. Door het nog warme zeewater merk je hier op 2 meter niveau nog wat minder van dan verder in de winter maar met deze huidige trend zakken we netjes af naar wat normaal is voor de tijd van het jaar of zelfs ietsjes eronder. Dat betekent zo'n 10-12 graden overdag. Dit zal ook het afkoelen van het zeewater ook wat versnellen.


Inderdaad zien we in de loop van november langzaam een wat koeler patroon met regelmatig aanvoer meer uit het westen/noordwesten. Overigens een handige tabel, ideaal om een trend in de leden te ontdekken. Heel nuttig! ;)

TMCThomas

De mensen die van rustig en warm weer houden kunnen t/m vrijdag nog even genieten, de 20 graden gaan we niet meer halen en de zonkracht komt ook niet verder 1.5 maar met zo'n 17 graden en vooral donderdag een hoop zon gaat het toch weer even lekker aanvoelen. Daarna schakelen we over naar een stuk kouder en wisselvalliger weertype, waarbij de max na het weekend nog maar op zo'n 10 graden uitkomt.Op lange termijn zien we het wellicht nog wat kouder worden, de nieuwe EC46 hint op hogedruk ten noorden van ons en temperaturen onder normaal voor half november en begin december. Met daarbij een voor Nederland gunstige noord oostelijke stroming.

Geen garanties uiteraard maar het is wel fijn om te zien, een andere bonus is het feit dat de polar vortex nog steeds onder druk staat en de verwachting is dat deze ook november/december nog steeds verzwakt is.Het relatief grote oppervlak van het zee ijs stemt mij persoonlijk ook wel positief oftewel een hoop positieve factoren, hopelijk gaan we er komende maanden wat van merken.

TMCThomas

GFS komt met mooie kaarten op de ultra lange termijn, zou dit uitkomen (het liefst nog iets zuidelijker) dan doet de winter echt zijn intrede, ook half november al. Erg leuk om te zien maar op deze termijn uiteraard meteofictie. Het moet echt eerst binnen de 240 uur komen en dan nog is het lange termijn

Bij EC staat het anti-kou schild voor Nederland weer aan  ;)


AFTH14

Maar vandaag is een hele mooie dag die we toch even lekker meepakken!

TMCThomas

CiteerMaar vandaag is een hele mooie dag die we toch even lekker meepakken!

Jazeker en morgen is voor een groot deel van het land ook nog erg mooi, in het zuidwesten krijgen ze al snel 's ochtends met de bewolking te maken maar voor de rest van het land blijft het best lang zonnig, ook de temperaturen zijn hoog voor eind oktoberMooie kaarten gfs op lange termijn, dit zou al aardig winters aanvoelen, in een aardig deel van belgië zou op deze manier sneeuw gaan vallen.
TMCThomas

Weinig bijzonders aan de pluim, normale temperaturen voor de tijd van het jaar, redelijk wat zon en in het geval van nachtelijke opklaringen ook wat vorst mogelijk.Binnen de realistische termijn verder weinig bijzonders, al zitten er natuurlijk wel een aantal geweldige (meteofictie) leden tussen, zie hier bijvoorbeeld:

Lid 5 geeft een scandihoog ten noorden van ons en daarom heen komt een laag via het noordoosten onze kant op. Die brengt hier dan met een koude oostelijke stroming een mooie pak sneeuw, en dat half november. Wat mij betreft echt een perfect scenario!

TMCThomas

Leuk idee van de EC control run, zeker voor het noordoosten een beetje winters te noemen met matige vorst, uiteraard vooralsnog een uitbijter, en het is een beetje een fragiele situatie maar er zit mogelijk wel potentie in, gfs oper doet namelijk ook iets wat in die richting zit, de meeste kou mist Nederland daarbij net maar het idee is hetzelfde, ook hierbij een aantal nachten nachtvorst. Eindelijk iets interessant in de kaarten dat niet op de 384h, al is het nog maar een uitbijter.

Pluim midden:Pluim noordoost:
TMCThomas

Helaas is het bij een uitbijter gebleven, modellen weer terug naar normaal.


TMCThomas

Code geel voor mist, op veel plaatsen al zicht van minder dan 100 meter.


TMCThomas

Voor wie van wat sfeerbeelden houdt:


Sneeuw is daar de afgelopen dagen gesmolten, echter is het momenteel weer begonnen met sneeuwen.

Snowfreak

heerlijke meteofictie!


TMCThomas

Prachtige kaarten van gfs en ook bij EC zit er wel potentie in
Allereerst EC, een krachtig hoog vestigt zich boven de oceaan en brengt samen met een flink laag boven scandinavië een noordwestelijke stroming met zich mee, daarmee word kou over de zee richting nederland op we gezet. Dit scenario levert niet direct winterweer op, maar het koelt al wel significant af, en winterse buien zijn wellicht ook al mogelijk. Uiteraard zitten we dan op meer dan 240h, op 240h heeft de koude lucht ons nog niet bereikt maar zit wel in de aanvoer.Dan GFS deze komt echt met droomkaarten voor half november:De benelux krijgt via een relatief korte route vanaf Scandinavië koude lucht aangevoerd met een temperatuur van zo'n -8 tot -10 graden op 1500m. Dat is in november al koud genoeg om het op grote schaal tot sneeuw te komen en dat doet het dan ook, zie de prachtige roze kaartjes hieronder.

Zal het waarschijnlijk bij meteofictie blijven? Ja GFS oper krijgt nog maar weinig support en we zitten nog op een enorme termijn. Echter zien we dat ook bij EC de oceaan op slot gaat, GEM doet dit in mindere mate ook. In een geblokkeerde scenario zit dus best wat potentie in.


heel west Europa in de sneeuw volgens gfs oper kan het  ;)

TMCThomas

De modellen zijn "onrustig" en springen momenteel van het ene naar het andere scenario, het valt op dat daar aardig wat winterse ideeën bij zitten. GFS ziet er vandaag ook weer winters uit, en deze keer niet eens op de ultra lange termijn, al vanaf 192H vestigt zich een hoog boven Scandinavië die een oostelijk stroming op gang brengt. De kou volgt later, en ook sneeuw staat bij deze run weer op het programma door een dooiaanval op lange termijn.

ICON is kwa opzet wat anders maar ook zeker niet oninteressantDe modellen zijn het nog niet met elkaar eens dus er is momenteel nog weinig over te zeggen maar het stromingspatroon lijkt een beetje te gaan blokkeren, hopelijk in ons voordeel.


AFTH14

Gewoon is niet een domper, maar keihard sneeuwvlokjes laten vallen, dat gun ik ons.

TMCThomas

GFS blijft mooie runs produceren, blijft wel voornamelijk lange termijn werk.
TMCThomas

kaarten blijven interessant, ook EC oper komt met de eerste winterse ideeën. De echte winterse kou blijft in deze run nog buiten schot maar dankzij een hoog boven onze omgeving en een toch wel aflandige stromingen kan het dankzij de heldere omstandigheden toch aardig koud worden. Zou het hoog wat noordelijker gaan zitten dan heb je best kans dat ook transport kou ons kan gaan bereiken, dan word het pas echt interessant. Vooralsnog staat oper er echter vrij alleen voor in het ensemble

GFS blijft zoals in eerdere runs op lange termijn erg interessant:We zien oper en control en inmiddels ook een aantal andere leden voor een significant kouder weertype gaan, het komt er bij de meeste van deze koude leden net zoals oper op neer dat er een flinke blokkade ontstaat op de oceaan terwijl boven Europa lagedruk de overhand neemt, gezamenlijk brengt dit een flinke portie kou en in sommige gevallen ook een aardige portie sneeuw met zich mee. Maargoed nog steeds allemaal lange termijn werk, maar ik ben al blij dat we in november al naar interessante scenario's kunnen kijken.

Energizer85

Ik vind t al mooi om te zien dat het gemiddelde ook steeds verder aan het zakken is. Dat zou betekenen dat de koudere trend er wel lekker in zit. Is al wel een verschil met de laatste jaren november/december 😀

Der RoX

Zou leuk zijn, in plaats van sporadisch een keer in februari/maart een weekje
WiNtEr!!11!1!@

Lothiriel

Prachtige herfstochtend in Leuven. Aldaar, net boven 0, overal rijp, geen wolkje aan de lucht. Heerlijk die frisse lucht
Winter 2015-2016 in Leuven
3 dagen smeltende sneeuw | 2 dagen sneeuw | 8 vorstdagen | 2 ijsdagen

Powered by EzPortal