Herfst discussietopic 2021

Topic gezien door 45535 bezoekers
Gestart door TMCThomas, do 23 sep 2021 - 20:40

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

flyineddy

Wat een heerlijk weer eigenlijk gisteren en vandaag. Oké, het is niet zomers warm, maar met veel zon en weinig wind is het best goed toeven buiten. Ik heb er in ieder geval wel even lekker van kunnen genieten.  ;D

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

TMCThomas

Zeker aan de grond is het in een groot gedeelte van het land aardig koud.
Zynex

Jaja, dacht het al te zien op de daken. Hier in Alkmaar heeft het gevroren.

Net even op Windy gekeken... Siberië is al ontzettend koud, Scandinavië gaat al de diepvries in en
Oost-Europa is ook al aardig fris.. Ben benieuwd. 

TMCThomas

De sneeuwhoeveelheden voor Eurazië lopen ook mooi op schema.Gewoon voor de fun: GFS lid 3, komt op 23 oktober met de eerste (natte) sneeuwval voor Nederland. Enkel leuk als meteofictie uiteraard  ;)TMCThomas

Weinig spannends in de weerkaarten anders dan een thermische hoogtepunt ergens volgende week. De wind neemt vanaf zaterdag elke dag iets, toe de dauwpunten stijgen en we gaan mogelijk voor de laatste keer de 20 graden aantikken.na dit hoogtepunt word het gevoelig kouder en wisselvalliger. Een flink lagedrukgebied gaat zich zoals het er nu uitziet boven Scandinavië vestigen, daar kunnen ze de dan op grote schaal sneeuw gaan verwachten.

wazzie

Even een gedachte delen die al een tijdje door mijn hoofd ga.
Kan het zo zijn dat, omdat deze zomer zo bizar slecht was, dus de zee heeft zich amper op kunnen warmen, dat deze winter daardoor nog best een een flink koude zou kunnen worden?
En daardoor meer kans op mooie sneeuwval?

TMCThomas

CiteerEven een gedachte delen die al een tijdje door mijn hoofd ga.
Kan het zo zijn dat, omdat deze zomer zo bizar slecht was, dus de zee heeft zich amper op kunnen warmen, dat deze winter daardoor nog best een een flink koude zou kunnen worden?
En daardoor meer kans op mooie sneeuwval?

Je zou het zeggen maar dat lijkt weinig van invloed te zijn, sterker nog de zeewater temperaturen zijn dit jaar hoger dan vorig jaar om deze tijd zie onderstaande afbeelding.

Het water was vorige zomer wel degelijk warmer maar koelde ook weer snel af waarbij het op dit punt in de herfst dus al weer kouder was. Het zal er vooral vanaf gaan hangen of de noordelijke stroming al vroeg op gang komt. Zodra die op gang is koelt het zeewater rap af.


Romigo

Over een eventuele (korte) winteruitbraak gesproken; ik denk dat er in november al het e.e.a. aan kou kan komen. Gezien de kaarten lt (CFS), concentreert de kou zich nu meer in Rusland (Siberië) en wat minder op het Amerikaanse continent. De ligging van een laag of hoog hoeft maar even een noordelijke stroming veroorzaken, en al vrij snel komt er koude lucht onze kant op. Wij gaan het meemaken...heb er wel weer zin in een flinke dosis kou. Duik nu nog even weer mijn diepvries in..👍😊

TMCThomas

De eerste vorst van het seizoen (op 2 meter hoogte)


zwoof

Vandaag weer een nieuwe verse grafiek geplaatst voor het naderende winterseizoen. Zie hier
Ell en Twente schrijven dus de eerste vorstdagen bij. Dat er nog maar vele mogen volgen!

En wellicht worden er dinsdag / woensdag nog warme dagen genoteerd in de zomergrafiek
De Bilt telt nu 98 warme dagen t.o gemiddeld 74 warme dagen per jaar sinds de meting vanaf 1901. Het langjarig gemiddelde ligt op 85 warme dagen per jaar.

TMCThomas

Weinig bijzonders in de kaarten, we lijken de komende weken een beetje in een westcirculatie te komen. Daarbij horen temperaturen die normaal zijn voor de tijd van het jaar en word het ook weer wisselvalliger  af en toe kan er ook aardig wat wind bij komen kijken zoals aankomende woensdag/donderdag. Echter staat er nog niks in extreems in de kaarten.
TMCThomas

Wellicht morgen en donderdag toch iets extremer dan in eerste instantie gedacht. Als je naar de EC pluim zou je het niet gelijk zeggen, de windstoten die de pluim aan geeft zijn met 72km/u stevig maar niet zeer bijzonder voor de tijd van het jaar. Echter komen de korte termijn modellen nu ook met flink zwaardere windstoten tijdens buien, zo geeft harmonie zeer lokaal aan de kust windstoten tot 140km/u. Ook in het binnenland is meer dan 100km/u te zien.

KNMI zegt hier het volgende over:

"het belangrijkste item de komende periode is de wind. Woensdag bij passage van beide koufronten kans op windstoten van 75 km/u langs de westkust, met name bij het tweede koufront. Dit is een signaal wat vooral de Harmonie-uitvoer laat zien bij buien op het tweede koufront. Windstoten van 60-65 km/u bij buien boven land is ook alleen zichtbaar in de Harmonie-uitvoer, maar is gezien mogelijke uitwisseling met wind op hoogte niet uit te sluiten. De grootste onzekerheid is nog steeds de wind nabij de randstoring van donderdagnacht- en ochtend. Op EC na berekent de verschillende uitvoer (vooral Harmonie) enkele zeer kleine kernen langs de westkust, waaromheen zeer lokaal veel wind kan komen te staan (9 Bft, windstoten 100 km/u). Wanneer deze kernen, zoals in EC, niet ontstaan valt de wind lager uit en worden oranje criteria bij lange na niet gehaald. Donderdag overdag is de uitvoer meer eensgezind wanneer de stroming noordwestelijk wordt. Harmonie en EC komen dan met windstoten langs de noordwestkust van maar liefst 100-120 km/u, met name bij buien. Hirlam zit dan met 75-90 km/u beduidend lager."

Estofex komt voor Nederland & België met een level 2. Niet alleen voor de windstoten maar ook met mogelijke tornado's die daar bij zouden kunnen ontstaan."While CAPE will stay marginal, warm sector will be very strongly sheared with 0-3 km bulk shear exceeding 25 m/s, 0-1 km bulk shear exceeding 15 m/s and 0-1 km SRH locally reaching up to 300 m2/s2. Low-topped supercells are forecast to develop with strong low-level rotation that will pose threat of tornadoes and severe wind gusts. Given the intensity of the low-level wind shear, some of the tornadoes may be strong. Any developing storm will also pose a risk of severe wind gusts given the strong background flow reaching 30 m/s at 850 hPa level." voor meer info zie: https://www.estofex.org/

Heb nu niet zoveel tijd maar dit is zeker iets om in de gaten te houden!

EDIT: wellicht ook leuk om te zien, vanaf morgen tussen 7 en 9 uur Nederlandse tijd gaat er voor het eerst grootschalig sneeuw vallen in "santa's village" in Finland, het is daar nu nog volledig sneeuwvrij. Voor de echte winterfreaks wellicht leuk om te zien  ;)


Armand

Inderdaad een onstuimige periode komend etmaal. Harmonie laat voor morgenvroeg ook een opvallend sterk windveld zien dat over geheel België, Midden en Zuid Nederland trekt. Daarbij berekent het model in een groot gebied windstoten van 80-100 km/u met daarin zelfs uitschieters tot 120km/u die ook ver in het binnenland berekend worden. Toch wel een behoorlijk aandachtspunt met veel bomen nog in blad.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Extremissimorum

CiteerInderdaad een onstuimige periode komend etmaal. Harmonie laat voor morgenvroeg ook een opvallend sterk windveld zien dat over geheel België, Midden en Zuid Nederland trekt. Daarbij berekent het model in een groot gebied windstoten van 80-100 km/u met daarin zelfs uitschieters tot 120km/u die ook ver in het binnenland berekend worden. Toch wel een behoorlijk aandachtspunt met veel bomen nog in blad.

Inderdaad een best tricky situatie. Eentje die de gangbare modellen als EC en GFS niet zo snel zullen oppikken omdat het zo lokaal en kortdurend lijkt te zijn. Kortdurend, bedoel ik, als in snel ontstaan en verdwenen. Daarom zijn er hogeresolutiemodellen. Maar ook die verschillen van mening. Arome (zie kaartje) overdrijft denk ik (hoop ik?) een beetje met lokaal windstoten tot 150 km/u in het binnenland.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Arpege lijkt met een soort van kanaalrat te komen:

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Kunnen we het daarmee vergelijken?

Dat het wel degelijk kan gaan spoken, is wel duidelijk. Ben benieuwd naar de details. We komen hoe dan ook in een klassieke glijbaan: vandaag maximumtemperatuur 17-18 graden, vannacht ca. 10-13 graden, morgen overdag 8-10 graden, morgennachr 7-8 graden. Elke keer een stapje kouder en niet warmer en kouder en weer warmer en kouder.

TMCThomas

Laatste harmonie iets minder extreem, maar nog steeds flink. Zwaarste windstoten in een strook van zuid holland tot diep in Brabant. met windstoten van meer dan 120km/u. Dit is echt nog onzeker en gaat er zeer vanaf hangen welke koers het laagje precies gaat trekken, een waar dus de knik in de wind komt te zitten. Arome doet dit wat zuidelijker waardoor de strook met de sterkste wind op de grens met België komt te liggen.Voor vandaag komt KNMI met code geel voor enkel de kust, morgen het hele land. Maar ze geven ook al aan dat dit wel eens code oranje kan gaan worden.EDIT (15:40): Mogelijke tornado gesignaleerd in engeland:

https://twitter.com/SimonOKing/status/1450811162300407816

TMCThomas

Ook meldingen van (kleine) tornado's in Nederland (op de grens met duitsland)

https://twitter.com/MeteoWard/status/1450891328393515018

TMCThomas

Idee voor vannacht en morgen is grotendeels hetzelfde gebleven, de wind neemt vannacht vanuit het zuiden uit toe, het gros van de max windstoten zullen tussen de 70 en 80 zitten, maar lokaal is meer dan 100km/u niet onmogelijk. 's ochtends zien we bij het front de knik in de wind en daar kunnen mogelijk dus de zwaarste windstoten voorkomen, harmonie komt dan aan de kust zelf met 120km/u. Harmonie staat daar echter wel alleen in, andere modellen zijn vaak wat milder. Het noordwesten en de Waddeneilanden hebben tot dan het relatief rustig gehad. Echter zien we daar later op de dag vanuit een andere hoek ook flinke windstoten aankomen, bij buien berekend harmonie lokaal weer meer dan 100km/u, ook arome laat zien dat dit mogelijk is al is de kans bij arome wel een stuk kleiner.EDIT:
Best een paar aardige klappen gehad hier, beter dan het meeste van deze zomer.

X-treme

Ravage en gewonden door windhoos, verkeer moet opletten voor windstoten

Noodweer heeft op verschillende plekken in het land schade aangericht. In een woonwijk in Barendrecht raakten door een windhoos zeker vier mensen gewond. Een van hen is met verwondingen naar een ziekenhuis gebracht.

https://nos.nl/artikel/2402470-ravage-en-gewonden-door-windhoos-verkeer-moet-opletten-voor-windstoten
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

TMCThomas

Relatief warme en droge pluim, een vroege winterverrassing zit er nog niet in.Hogedruk boven centraal/zuid Europa blijft warmte oppompen.
TMCThomas

Door een tekort aan winter kaartjes hierbij een meteofictie kaart van GFS lid 4 met sneeuwbuien op 5 november. Om toch al in de stemming te komen  ;)


Powered by EzPortal