Onweerkansen 21 & 22 augustus

Topic gezien door 1859 bezoekers
Gestart door TMCThomas, za 21 aug 2021 - 12:57

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

Onweerkansen 21 & 22 augustus

Het is nu al te merken het voelt buiten erg broeierig aan, vanavond en morgen is er dan ook weer kans op fikse buien. Waarbij vooral de grote neerslaghoeveelheden een aandachtpunt zijn.

Synoptische situatie:

Een uitloper van een hogedrukgebied boven de Alpen ligt boven het land en beweegt langzaam oostwaarts. Vervolgens komt er een zwakke zuid(oost)elijke stroming op gang die vrij warme lucht aanvoert aan de oostflank van een laag boven de Britse Eilanden. Een (thermische) vore, kort gevolgd door een koufront, bereikt vanavond het zuidwesten en trekt in de nacht naar zondag naar het noorden. Onder invloed van een naderend hoogtelaag diept de vore uit tot een kleinschalig lagedrukgebied. Dit laag, met ingedraaid occluderend frontaal systeem, blijft aanvankelijk ergens boven het noorden van het land liggen en trekt pas in de loop van zondag naar het zuiden weg. Het hoogtelaag beweegt zondag over België oostwaarts. KNMI

Huidige verwachting:
Het vore met de neerslag voor vanavond is in de laatste runs wat naar het oosten verplaatst, daardoor lijkt het westen grotendeels buitenschot te blijven liggen, KNMI geeft dan ook enkel code geel voor Limburg, noord Brabant en Gelderland. Op dit vore is vooral in het zuiden pittig onweer mogelijk in de vorm van multicellen dankzij de hoogste cape en shear waardes, richting het noorden zien we de boel een beetje uitdoven wat betreft onweer. De buien zullen op de grens van frankrijk en belgie onstaan en kunnen in België ook pittig onweer brengen. Vandaar ook hier voor een groot deel van het land code geel voor onweer.

Het vore trekt in eerst instantie snel naar het noorden  waar het vrij plots tot stilstand komt en in begint te draaien. Mooi te zien op de laatste uitdraai van harmonie hieronder. Dit komt door de ontwikkeling van het kleine laag, de locatie waar die precies komt te liggen is echter nog zeer onzeker. Arome doet het bijvoorbeeld weer anders dan harmonie en laten het hele neerslagcomplex een stuk noordelijker komen, het laagje bestaat nog niet eens dus de exacte positie bepalen is in dit geval erg lastig, een daarmee ook de locatie van de neerslag. Mocht het zoals bij harmonie inderdaad boven het noorden van Nederland stil komen te liggen dan kan daar in korte tijd een hoop neerslag gaan vallen. Lokaal meer dan 100mm is dan niet uit te sluiten, al is die kans wel klein.

Zondag overdag zien we zowel boven België als Nederland nog een hoop kleinere buien om het laag heen cirkelen die als ze onweer bevatten van het type singel cell zullen zijn. Daarvoor code geel voor de wadden eilanden, Noord-Holland en Friesland.

Waarschuwingen
TMCThomas

De buien lijken toch ook westelijker te worden, even in de gaten houden.

TMCThomas

Vrijwel geen onweer in Nederland aanwezig (wel bij frans-duitse grens) Focus gaat volledig op neerslag, daar nu ook code geel voor.


Extremissimorum

Vooralsnog helemaal droog in Hoorn. 40 km noordelijker zit de neerslag, die daar maar blijft hangen. Trekt wel heul langzaam zuidelijker. Harmonie zit er goed op, dus ik verwacht vanmiddag wel een en ander te krijgen. Van onweer is idd totaal geen sprake.

Powered by EzPortal