Onweerskansen 17 t/m 20 juni.

Topic gezien door 9882 bezoekers
Gestart door TMCThomas, do 17 jun 2021 - 00:19

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

flyineddy

In de KNMI Guidance van vanochtend vroeg lijkt het erop dat de onweerskans voor vanmiddag/vanavond een klein stapje terug heeft gedaan. De CAPE die genoemd wordt is wat minder extreem, de schering is nog steeds fors. Supercells en tornado's worden niet meer genoemd. Met de genoemde windschering zou ik een bui met supercell trekjes echter niet uitsluiten. Wordt afwachten hoe het gaat lopen. De situatie van afgelopen nacht ging ook anders dan wat op basis van de weermodellen verwacht werd (zie kopje "Modelbeoordeling")

CiteerGuidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zaterdag 19 juni 2021 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een lagedrukgebied boven West-Frankrijk trekt noordwaarts en ligt vanavond nabij de Theemsmonding. Daarna trekt het laag (met ingedraaide occlusie) via East-Anglia en vervolgens het noorden van de FIR naar het Skagerrak, waar het zaterdagmiddag aankomt. Bijbehorend noord-zuid georiënteerd koufront (thetaw925 van ongeveer 17°C) bereikt aan het begin van de nacht naar zaterdag het zuidwesten, trekt noordoostwaarts en passeert zaterdagmiddag de oostgrens. Het koufront blijft in de buurt van het uiterste zuidoosten slepen en trekt later zaterdagmiddag weer noordwaarts als warmtefront, daarbij kantelend naar een WZW-ONO-oriëntatie. Zondag 00 UTC ligt het warmtefront boven het midden van het land. In de warme lucht passeren vanochtend, vanmiddag en -avond thermische vores. De tweede thermische vore gaat gepaard met een kortgolvige hoogtetrog op 500 hPa, die vrijwel dezelfde koers volgt. Aan het einde van zaterdagavond ligt er een volgende thermische vore boven België.

Modelbeoordeling:
Inmiddels hebben enkele buien het zuiden van het land bereikt. Ze gaan plaatselijk gepaard met veel ontladingen, regen en hagel. Ze zijn veel kleiner dan Harmonie ons wilde doen geloven en ook veel later. Het westen van het land lijkt vooralsnog alleen buienrestanten te krijgen, wel vrij veel regen maar geen onweer. HAP1 heeft de mist en stratus boven zee nog steeds het beste te pakken.

Aandachtspunten
Temperatuur:

Vandaag in het zuiden en oosten nog 30+, zaterdag is het nog erg onzeker. EC en Hirlam laten wederom ongeveer 28°C zien in het zuidoosten, Harmonie is iets kouder. De onderlinge verschillen zijn wel kleiner geworden t.o.v. de vorige run.

Wind:
De windstoten bij de buien van vanochtend zijn verder afgebouwd en er zijn tot nu toe ook niet gemeten. Vanmiddag en -avond komen vrijwel alle Harmonievarianten met lokaal zware windstoten bij buien van de tweede vore. Wel is het aantal plekken waar zware windstoten berekend worden afgenomen t.o.v. de vorige run. Omdat er gezien de timing nog geen sprake is van een grondinversie en er sprake is van een vrij droge laag onder de bui is het aannemelijk dat er inderdaad forse windstoten voorkomen a.g.v. versnelling door verdamping van neerslag. Wellicht dat ook water loading een bijdrage levert. Ten zuiden van het laagje boven de Noordzee is een knijpzone aanwezig waarin de wind fors toeneemt, hierbij laat Harmonie windstoten tot 70 km/u zien (minder dan in de vorige run).

Bewolking:
Voor de mist en stratus boven de Noordzee volgen we HAP1. Later zien we de mist en stratus zich concentreren nabij het laag. Bij de buien van vannacht Cb's 7000-8000 vt, toppen FL450 en hoger. Nabij de tweede vore opnieuw Cb's met toppen boven FL450, de basis ligt nu rond 4000-5000 vt.

Neerslag:
Bij de eerste vore onweersbuien vanaf enige hoogte. Schering 1.5-6 km rond de 30 kn. CAPE het hoogst in het zuidoosten, daar nog maximaal 1000 J/kg, maar de buien lopen over het midden noordwaarts. Convectiemodus: multicels, goede organisatie, buien blijven lang leven. Vanmiddag meer dan 2000 J/kg aan CAPE, schering 0-6 km in het gebied waar de buien ontstaan 30-40 kn. De buien lopen wel noordwaarts naar een gebied met nog hogere scheringswaardes, maar tegen de tijd dat de buien hier aankomen begint zich weer een grondinversie te vormen. Op basis van de combinatie van schering/CAPE worden de zwaarste buien in het westen en noorden verwacht (dat valt ook wel te begrijpen, want de schering is het grootst nabij het frontvlak). Lokaal kunnen er enkele tientallen mm regen vallen. Ook is er met name vanmiddag en -avond kans op grote hagel (2-5 cm).

Zicht:
Boven zee mist, we volgen HAP1. Later ook bij het laag mist. Verder zichtverminderingen door neerslag.

Paraaf meteoroloog: zwagers

Uitgifte: 18/06/2021 05.04 uur LT.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

flyineddy

Vanuit het zuiden begint het nu flink op te klaren. De temperatuur zal dan wel snel gaan stijgen.
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Ik mis de satellietfoto's van Akito nu wel een beetje.  :(   ;)

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

flyineddy

De nieuwe Guidance is binnen.
Deze is vrij kort, met weinig detail. Kans op supercell wordt wel weer genoemd.
Hier de Modelbeoordeling en Neerslag:
CiteerModelbeoordeling:
De stratus die momenteel over de noordwestelijke Waddeneilanden en de Noordzee liggen, wordt het best weergegeven door HAP1 en HAP3. Qua convectie vanmiddag lijken de Harmonies wat minder aktief dan in de vorige runs, vooral wat betreft windstoten. Tussen de verschillende harmonies zitten natuurlijk ook verschillen tussen de timing, locatie en intensiteit van de buien. Het is een kwestie van nowcasten waar de zwaarste buien gaan voorkomen. Deze zwaarste buien zijn de buien die van de grond komen en de kans daarop is in het oosten het grootst, want daar zijn de temperaturen het hoogst.

Neerslag:
Vanmiddag meer dan 2000 J/kg aan CAPE, schering 0-6 km is 30-40 kn, in het noorden en lokaal wat meer, 40-50 kn. Convectiemodus wordt dan overwegend multicell/squall line. Daar waar de schering wat hoger is, kom je richting de convectiemode supercell. Lokaal kunnen er enkele tientallen mm regen vallen. Ook is er kans op grote hagel (2-5 cm).

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Armand

En we zijn los, de eerste buien ontstaan in West-Vlaanderen, vlak onder Zeeland. De komende uren zullen met name in deze hoek (grens BE-FR, West België en zuid(west) Nederland) de meest stevige buien gaan ontstaan en verder richting Nederland trekken. Zeker de westelijke en noordelijke helft van Nederland maken de grootste kans op stevige onweersbuien. Eigenlijk precies het gebied wat Estofex ook aangeeft.

Het zuidoosten van Nederland en oosten van België maken wat minder kans op echt stevige buien, hier is de forcering wat minder aanwezig. Echter zit hier wel de warmste lucht, momenteel zitten we hier in Zuid-Limburg alweer ruim boven de 30 graden. Dat maakt het zeker mogelijk dat ook in deze gebieden toch wat buien kunnen ontstaan. Waarschijnlijk wel minder zwaar en minder in aantal dan in de rest van Nederland. We gaan het zien ;)

Overigens zien we in de nacht van zaterdag naar zondag een volgende onweerssituatie opdoemen. Daar later meer over ;)

Joep

Eerste bui in het ZW het is begonnen...

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

boxer

Lijkt erop dat het de Noordzee op gezogen wordt, of komt  er nog briesje wat het het land opduwt?

Komt ie van de FR-BE grens erbij, dan wordt t een best complex.

Joep

Zaterdag op zondag kan ook wel eens heftig worden

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

ThaGhostNL

Citaat van: boxer op vr 18 jun 2021 - 14:09Lijkt erop dat het de Noordzee op gezogen wordt, of komt  er nog briesje wat het het land opduwt?

Komt langzaam noordwaarts, vanavond een indraaiende occlusie.


CiteerCitaat van de KNMI Guidance

Een lagedrukgebied boven het noordwesten van Frankrijk trekt noordwaarts en ligt vanavond nabij de Theemsmonding. Daarna trekt het laag (met ingedraaide occlusie) via East-Anglia en vervolgens het noorden van de FIR naar het Skagerrak, waar het zaterdagmiddag aankomt. Bijbehorend noord-zuid georiënteerd koufront (thetaw925 van ongeveer 17°C) bereikt aan het begin van de nacht naar zaterdag het zuidwesten, trekt noordoostwaarts en passeert zaterdagmiddag de oostgrens. Het koufront blijft in de buurt van het uiterste zuidoosten slepen en trekt later zaterdagmiddag weer noordwaarts als warmtefront, daarbij kantelend naar een WZW-ONO-oriëntatie. Zondag 00 UTC ligt het warmtefront boven het midden van het land. In de warme lucht passeren vanmiddag en -avond een thermische vore. Deze vore gaat gepaard met een kortgolvige hoogtetrog op 500 hPa, die vrijwel dezelfde koers volgt. Aan het einde van zaterdagavond ligt er een volgende thermische vore boven België. In de nacht naar zondag trekt deze vore van zuidwest naar noordoost over het land.
Ik verwacht dat zeker in de kustprovincies de komende uren het een en ander gaat ontstaan. Convectie temps zijn hier en daar al gehaald, nu afwachten.
My brain is like my internet browser. I got like 19 tabs open, 3 of them are glitching and where the fuck is that music comming from.

TMCThomas

Eerste bui in het binnenland zojuist ontstaan bij Eindhoven.

X-treme

De temperatuur is toch een stuk verder opgelopen, dan ik had gedacht  :)
Ik ben benieuwd wanneer het in het westen gaat ploffen.
Actueel ontstaan er juist meer buien langs de oostgrens/zuidoosten.

Edit: in zuid Holland ontstaan nu ook de eerste onweersbuien.
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

Joep

Het gaat flink tekeer!

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Caps

Citaat van: Joep op vr 18 jun 2021 - 17:02Het
Citaat van: Joep op vr 18 jun 2021 - 17:02Het gaat flink
Citaat van: Joep op vr 18 jun 2021 - 17:02Het gaat flink tekeer!

Citaat van: Joep op vr 18 jun 2021 - 17:02Het gaat flink tekeer!


Valt mee hoor, zit hier amper 20km vanaf de westelijke buien, en de zon schijnt heel gewoon wat waterig, het zijn echt alleen lokale felle buien, verder weinig spektakel

MarkGoedhart

Hier in Den Haag zou het behoorlijk tekeer gaan, zo lijkt het op de radar, maar valt reuze mee. Wat gerommel en af en toe een beetje regen. De zon schijnt er regelmatig doorheen zelfs.

X-treme

Code oranje voor noord en zuid Holland.

Zware onweersbuien

In de provincies Zuid- en Noord-Holland is code oranje van kracht voor zware onweersbuien. Bij deze buien is er ook kans op zware windstoten en grote hagelstenen (2-4 cm). De buien trekken naar het noorden. Ook elders kunnen onweersbuien voorkomen. Hiervoor is code geel van kracht.

Uitgifte: 18/06/2021 17:04 uur LT

Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

Extremissimorum

Hoge bliksemintensiteit in Noord-Holland nu. Ik hoor wat donders in de verte, maar deze lijkt langs ons te gaan.

Wel code oranje nu. Here we go!

benjamin112

Code oranje verder uitgebreid naar rest van NL m.u.v. Zeeland, N-Brabant & Limburg.

Caps

Ik denk dat het reuze meevalt allemaal, uiteraard zal er lokaal wel wat noodweer ontstaan, maar rondom de grote buien is het al snel zonnig en klam.

X-treme

De lucht word hier groen  :-\

En 1 minuut later flits en direct een enorme knal.
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

Jeroen22

zie veel berichten over mogelijke windhozen in Tiel en Leersum op twitter.

Jeroen22


Powered by EzPortal