Onweerskansen 17 t/m 20 juni.

Topic gezien door 15447 bezoekers
Gestart door TMCThomas, do 17 jun 2021 - 00:19

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

Onweerskansen 17 & 18 juni.

We zien vrijwel alle modellen met flinke onweersbuien komen, nu de korte termijn modellen ook binnen de termijn komen lijkt het me een goed moment voor een topic over deze onweersituatie.

Synoptische situatie:
Het KNMI legt deze al mooi uit: "Een hogedrukgebied boven het noorden van Polen trekt langzaam oost- noordoostwaarts en komt vanaf de nacht naar donderdag boven de Baltische Staten te liggen. De stroming is zuidwestelijk. Een koufront boven de Britse Eilanden ligt min of meer evenwijdig aan de stroming en trekt langzaam oostwaarts. Ten oosten van het front ligt een thermische vore. Een vlak thermisch laag boven het westen van Frankrijk trekt in de nacht naar donderdag over het zuiden van Engeland en beïnvloedt het aandachtsgebied nauwelijks. Donderdag overdag ontstaat boven Frankrijk een thermisch laag dat in de nacht over of vlak ten westen van Nederland noordoostwaarts trekt. Vrijdag trekt een randstoring, die in het koufront ontstaat, over West-Frankrijk noordnoordoostwaarts waardoor de stroming bij ons naar oost draait. Dit laag trekt in de nacht naar vrijdag waarschijnlijk ten westen van Nederland verder."

Huidige verwachting
Er zit momenteel nog veel onzekerheid in de modellen, zowel in de timing als in de type. Harmonie laat de buien donderdagvond al binnen trekken, Arome doet dit pas veel later namelijk de vroege vrijdagochtend. Wat wel aardig duidelijk is dat onze buien ergens in noord Frankrijk zullen ontstaan, daar is genoeg Cape en shear aanwezig voor de ontwikkeling van een supercell (zoals dat vandaag ook al gebeurde). Het huidige idee is dat deze buien die boven frankrijk onstaant (met mogelijke supercell) al clusterend richting Nederland zullen trekken.KNMI gaat uit van multicell/squall type buien. Dat is wat harmonie momenteel suggesteert Maar een MCS is ook goed mogelijk, dat is wat arome lijkt te laten zien.


Dit is geen radarbeeld maar een satellietbeeld met daarbij de temperaturen van de wolkentoppen.

Hoe het ook gaat lopen de buien zijn goed georganiseerd en komen met aardig noodweer.
Windstoten van lokaal 120+ km/u, (extreem) veel neerslag in korte tijd (mogelijk zelfs zo'n 70mm per uur), zwaar onweer, grote hagelstenen (2-5cm goed mogelijk). Wat betreft het zware onweer hieronder de bliksemdichtheid van het EC, dat is zowel boven Nederland als België niet mis. Boven België zien we hem zelfs de max van de schaal aantikken.

Overigens zouden morgenmiddag door de grote hoeveelheid cape (2000+) al ergens een "pulse" type bui kunnen ontstaan, oftewel een lokale singel cel, die kunnen ondanks de korte levensduur al wel pittig uitpakken mocht het inderdaad lukken. Het zou zelfs kunnen dat er wat in de multicell categorie ontstaat maar kansen liggen laag.

Waarschuwingen
Dan nog even de waarschuwingen, Estofex komt op vrijdag met een level 2 voor het noorden van Nederland vanwege zware windstoten en (zeer) grote hagel. Een level 1 voor de rest van Nederland voor de zelfde redenen. Ook noemen zij het risico op een mogelijke tornado. Donderdag geven ze een level 1 voor zo'n beetje dezelfde redenen. Voor meer info en hun uitleg zie de siteKNMI komt vooralsnog enkel met code geel, mocht het allemaal lopen zoals het er nu instaat zal die nog wel opgeschaald worden.


Jan van Ooijen

KNMI Guidance

Vanochtend boven de westelijke/zuidelijke Noordzee mogelijk enkele (zware) onweersbuien, waarschijnlijk krijgen Zeeland en de westkust hier nog een deel van mee. Effectieve schering is daar 15-20 knopen, CAPE 500-1000 J/kg, mogelijk dus multicel karakter. Tot 12 UTC blijft er boven land waarschijnlijk een (zwakke) inversie aanwezig, die diepe convectie vanaf de grond nog verhindert. In middag vooral boven het uiterste oosten mogelijk een geïsoleerde onweersbui overdag hoge CAPE-waardes (2000+ J/kg) i.c.m. een effectieve schering van 20-30 kn zou een enkele multicell kunnen opleveren, blijft waarschijnlijk boven Duitsland.

Vanaf middernacht van het zuiden uit regen- en onweersbuien. De convectie start waarschijnlijk niet vanaf de grond. De MUCAPE blijft gedurende de avond en nacht naar vrijdag in de ordegrootte 1000-1500 J/kg, lokaal 1500+. De effectieve schering lijkt in de orde 20-30 kn, vrij lastig te bepalen omdat de convectie niet direct vanaf de grond komt. Convectietype wordt waarschijnlijk multicell/squall, de treksnelheid is vrij groot (20-25 kn). De trigger is lokale convergentie en outflow van eerdere buien. Zwaar onweer, grote hagel (lokaal 2-5 cm) en veel neerslag in korte tijd is waarschijnlijk.

Vrijdagmiddag zeer hoge CAPEwaardes van royaal boven de 2500 J/kg, waarschijnlijk richting de 4000 Jkg. De effectieve schering is dan op veel plaatsen 30-40 kn. Ook dan goed georganiseerde multicells, veel onweer, hagel en lokaal veel neerslag in korte tijd. De neerslaghoeveelheden gaan sterk uiteenlopen, maar tot en met vrijdagmiddag kan er op veel plaatsen 20-40 mm vallen, op een aantal plaatsen 40-70 mm, lokaal zelfs nog iets meer.
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jeroen22

Wordt een leuke dag om alles in de gaten te houden. Hopelijk kunnen er mooie foto`s gemaakt worden en valt de schade door de buien mee.

Gaat het kmni vanmiddag opschalen naar code oranje of houden ze het hierbij??

TMCThomas

Harmonie heeft zijn timing aangepast naar die van arome, de buien staan nu in de planning voor vrijdagochtend. De buien zijn ook een stuk westelijker en pakken minder zwaar uit als je de laatste run mag geloven.Arome blijft vasthouden aan een meer oostelijke koers.code geel uitgebreid naar heel Nederland, mochten de verwachtingen van gisteravond uitkomen dan gaan we lijkt me nog wel naar code oranje, modellen hebben het er erg moeilijk mee dus wie weet.

Extremissimorum

Instabiliteit is goed te merken, nu al. Het broeit flink en in het westen van Noord-Holland zijn nu ook al buitjes ontstaan. Dit zal naar verwachting ook in Gelderland en alles daarboven kunnen gebeuren. Kan al best flink uitpakken, als voorbode voor vanavond/vannacht en morgenochtend.

Hoe zit het met de supercelpotentieel? KNMI speculeert erover en de verwachte CAPE's zijn er ook naar, maar dan moet alles qua timing 'meezitten'. Staat tussen '...' want we kunnen misschien beter hopen dat er niet eentje ontstaat.  :o

flyineddy

Interessant stukje van Estofex over de Level 2 boven het noordoosten voor morgen.
Zij geven aan dat er in dat gebied morgen grotere kans is op goed georganiseerd onweer vanwege goed overlappende CAPE en schering. Er wordt daarbij gesproken over een mogelijk MCS of supercells.

CiteerThe Netherlands into NW Germany ... somewhat stronger forcing and 0-3 km flow/shear could support a longer-lived MCS event with large hail and severe wind gusts. In addition during CI, multicells/a few supercells are well possible with all kind of severe. Main uncertainty is how deep BL moisture will be as latest data highlights some chances for better diurnal mixing, lowering BL moisture and effective CAPE. Even with the most pessimistic scenario, 800-1500 J/kg MLCAPE is forecast with higher values on a regional scale (maximized BL convergence). Also activity from the previous night could cause some delay although rapid air mass recovery is anticipated thereafter. Mentioned uncertainties with the final geometry of the short wave also add an inhomogeneous picture with regional shear/CAPE maxima - IFS painting a quite dangerous picture, whereas GFS currently being a bit less aggressive.
A level 2 was added for parts of the Netherlands into far NW Germany, where all models show adequate CAPE/shear space for longer-lived and severe storms. (Very) large hail, severe to damaging wind gusts and heavy rain will be the main hazard but there is also a distinct tornado chance with enhanced LL shear and low LCLs.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Extremissimorum

Citaat van: flyineddy op do 17 jun 2021 - 12:39Interessant stukje van Estofex over de Level 2 boven het noordoosten voor morgen.
Zij geven aan dat er in dat gebied morgen grotere kans is op goed georganiseerd onweer vanwege goed overlappende CAPE en schering. Er wordt daarbij gesproken over een mogelijk MCS of supercells.

Eddy.

Een MCS zou dan wel weer leuk zijn. Was een mooie lichtshow vorig jaar. Helaas toen geen mooie CG's kunnen waarnemen. Het was zo benauwd en vochtig dat het zicht zeer beperkt was. Als Estofex gelijk heeft, verwacht ik wel opschaling naar code oranje. Weeralarm zie ik niet snel gebeuren.

flyineddy

De nieuwe KNMI Guidance is weer binnen.

Het KNMI zegt daarin dat de kans op Supercells vrijdagmiddag reëel is en dat wegens de hoge heliciteit zelfs lokaal een tornado niet uitgesloten is! Het is natuurlijk allemaal afwachten, maar ik kan mij niet herinneren dat het KNMI hier ooit zo uitgesproken over is geweest.  :o

CiteerGuidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot vrijdag 18 juni 2021 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Op hoogte staat er tussen een hoogterug boven Midden-Europa en een hoogtetrog ten westen van de Britse Eilanden een zuid- tot zuidwestelijke stroming met de aanvoer van warme lucht. Aan de grond ligt een golvend koufront boven de westelijke Noordzee dat langzaam oostwaarts trekt. Ten oosten van het front ligt in de warme lucht een (thermisch) lagedrukgebied boven de Noordzee. Een bijbehorende thermische vore ligt net ten noorden van ons land en trekt noordwaarts. Boven Centraal Frankrijk ontstaat vanmiddag een thermisch laag. Dit laag krijgt vanavond een ZW-NO georienteerde vore richting het noorden van Frankrijk, in de nacht naar vrijdag breidt de vore zich geleidelijk uit tot over ons land. Een volgend thermisch actueel boven Spanje trekt noordwaarts en komt later vrijdagmiddag en -avond boven de zuidwestkust te liggen. Het polaire front komt vrijdag boven het noordwesten van de FIR tot stilstand en wordt later op vrijdag door het noordwaarts bewegende laag zelfs weer iets noordwestwaarts teruggedrongen.

Modelbeoordeling:
Belangrijkste aandachtspunt is de zware convectie, in grote lijnen kan de komende periode onderverdeeld worden in een tweetal episodes met zware convectie. Het eerste gebied met convectie start rond middernacht in het zuiden en loopt door tot vrijdagochtend. Later vrijdagmiddag zien we nog een tweede episode met zware convectie die ontstaat a.g.v. convergentie in de vore. De Harmoniemodellen laten zoals altijd qua activiteit een veel realistischer beeld zien dan EC en Hirlam. De timing van de buien in de Harmonies voor vannacht zijn redelijk consistent en ook Hirlam en EC hebben dezelfde timing. Voor vannacht valt op dat Ha40 en Ha43 veel zwaardere windstoten (ca. 80 km/u) berekenen, vooral aan het begin van de nacht boven het zuiden. Bij de convectie van vrijdagmiddag is de timing ook redelijk consistent. Ook dan geeft Ha40 (zeer) zware windstoten van 90-100 km/u, voornamelijk in het oosten terwijl de grootste buienactiveit in het westen is.

Aandachtspunten
Temperatuur:

Harmonie uitvoer lijkt het beste. Vandaag op veel plaatsen boven 30°C, in het zuidoosten lokaal 33°C, in het noordwesten en vlak langs de kust blijft de temperatuur met 25-28°C wat minder warm. In de nacht naar vrijdag opnieuw warm met minima rond 20°C. Vrijdag overdag opnieuw warm met 25 tot 30°C, in het zuidoosten mogelijk weer iets daarboven. In het noordelijk kustgebied wordt het aan de noordflank van de vore duidelijk minder warm met maxima die op de Wadden mogelijk niet eens boven de 20°C komen.

Wind:
Bij de buien van vrijdagnacht alleen in de Harmonie uitvoer uitschieters, tot lokaal 75-80 km/uur. Vrijdagmiddag zien we bij de volgende zware buien opnieuw zware windstoten van 90-100 km/uur. Vrijdagmiddag in het noordelijk kustgebied aan de noordflank van de vore mogelijk seinen voor NO 6 Bft.

Bewolking:
Actueel boven de Noordzee nog naar het noorden trekkende CB's. Vanmiddag vooral boven de oostelijke helft mogelijk een enkele geïsoleerde Cb met hoge basis. Komende nacht van het zuiden uit weer nieuwe Cb's behorende bij de thermische vore, toppen tot ca. FL400, met overshooting tops mogelijk tot FL450. Bij het koufront in het noordwesten van de FIR kans op stratus. Wat opvalt is dat met name de Harmonies ook St berekenen boven het westen van het land op vrijdagochtend. Dit staat ook in onze verwachtingen. Ook bij de buien van vrijdagmiddag steeds Cb's met tophoogtes van FL400-450.

Neerslag:
Vanmiddag vooral boven het uiterste oosten mogelijk een geïsoleerde onweersbui. Met hoge CAPE-waardes (2000+ J/kg) i.c.m. een effectieve schering van 20-30 kn zou een enkele multicell kunnen opleveren, blijft waarschijnlijk boven Duitsland. Vanaf middernacht van het zuiden uit regen- en onweersbuien. De convectie start waarschijnlijk niet vanaf de grond, maar het is niet helemaal uitgesloten dat vooral aan het begin van de nacht in het zuiden de luchtdeeltjes toch vanaf de grond door de inversie geduwd worden. De MUCAPE blijft gedurende de avond en nacht naar vrijdag in de ordegrootte 1000-1500 J/kg, lokaal 1500+. De effectieve schering lijkt in de orde 40 kn (1-6 km), mocht het vanaf de grond komen, enkele kn meer. Convectietype wordt waarschijnlijk multicell/squall, de treksnelheid is vrij groot (20-25 kn). De trigger is lokale convergentie en outflow van eerdere buien. Zwaar onweer, hagel en veel neerslag in korte tijd is waarschijnlijk. Vrijdagmiddag zeer hoge CAPEwaardes van royaal boven de 2500 J/kg, waarschijnlijk richting de 4000 Jkg. De effectieve schering (0-6) is dan op veel plaatsen 30-40 kn, in de noordwestelijke helft 40-50 kn. Vooral in de eerste uren na de initiatie is de kans op supercells reeel. Wat verder opvalt is dat de heliciteit van Hap1 vrijdagmiddag ook hoog is. Wellicht is zeer lokaal een tornado niet helemaal uitgesloten. De neerslaghoeveelheden gaan sterk uiteenlopen, maar tot en met vrijdagmiddag kan er op veel plaatsen 20-40 mm vallen, op een aantal plaatsen 40-70 mm, lokaal zelfs nog iets meer.

Zicht:
In onweersbuien matig tot slecht zicht. In het noordwesten van de FIR teruglopende zichten vanwege de hoge dauwpunten boven een nog relatief koude Noordzee.

Paraaf meteoroloog: tuenter

Uitgifte: 17/06/2021 13.45 uur LT.

Hier ook nog even de weerkaarten voor vannacht 00z en morgen 12z.
Duidelijk te zien op de 00z kaart is de vore/convergentiezone die rond middernacht het zuiden van het land binnenkomt.
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Situatie vrijdagmiddag:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

flyineddy

Eerder vanmiddag leek er in de buurt van Meppel al een buitje te ontstaan, maar die is weer ingezakt.
Inmiddels zijn er een paar cellen ontstaan boven het westen van Groningen. Eén daarvan zit onweer op, maar die trekt nu naar het noorden de zee op.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Baksteen2005

Is de verwachting nog steeds dat vooral het westen de zware buien krijgen ?
of Zou de achterhoek ook nog iets mee kunnen krijgen ?

flyineddy

Citaat van: Baksteen2005 op do 17 jun 2021 - 17:19Is de verwachting nog steeds dat vooral het westen de zware buien krijgen ?
of Zou de achterhoek ook nog iets mee kunnen krijgen ?


Als ik de huidige verwachtingen bekijk dan lijkt bijna het hele land een goede kans op onweersbuien te hebben. Eerst komende nacht en morgenochtend vroeg, daarna morgen vanaf de tweede helft van de middag. Maar zoals zo vaak bij dit soort situaties is het een kwestie van nowcasten. Lokale verschillen kunnen gewoon heel groot zijn.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Baksteen2005

Eerder keek ik veel via de kaarten van noodweercentrale maar dat bestaat blijkbaar niet meer ..

flyineddy

Citaat van: Baksteen2005 op do 17 jun 2021 - 17:42Eerder keek ik veel via de kaarten van noodweercentrale maar dat bestaat blijkbaar niet meer ..

Ik kijk zelf vaak op https://www.wetterzentrale.de/. Die vind ik lekker overzichtelijk en die heeft van meerdere weermodellen de kaarten beschikbaar.
Als ik iets uitgebreider wil kijken, dan gebruik ik vaan https://kachelmannwetter.com/ (meestal de Duitse versie) of https://www.meteociel.fr/. Die hebben nog wat meer kaarten beschikbaar.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

TMCThomas

Voor nog meer sites kun je in dit topic terecht: https://www.meteo-service.nl/index.php?topic=7654611.0

Harmonie zit weer wat oostelijker. Exacte koers nog steeds lastig te voorspellen


Armand

Citaat van: flyineddy op do 17 jun 2021 - 17:24Als ik de huidige verwachtingen bekijk dan lijkt bijna het hele land een goede kans op onweersbuien te hebben. Eerst komende nacht en morgenochtend vroeg, daarna morgen vanaf de tweede helft van de middag. Maar zoals zo vaak bij dit soort situaties is het een kwestie van nowcasten. Lokale verschillen kunnen gewoon heel groot zijn.

Eddy.

Inderdaad Eddy, komende nacht doet zich de eerste convectieve situatie voor, morgen overdag de tweede. We blijven voorlopig in een redelijk warme en vochtige luchtsoort zitten met verschillende subtiele thermische lagedrukgebiedjes boven Frankrijk die verder noordwaarts trekken. De combinatie van forcering door deze thermische lagedrukgebieden, en de grote hoeveelheid onstabiliteit kan voor stevige onweersbuien zorgen die goed georganiseerd zijn. In feite zijn vannacht en morgen overdag twee verschillende situaties.

Komende nacht krijgen we namelijk te maken met buien die al een tijd geleden ontstaan zijn in Frankrijk. Dat proces is nu aan het beginnen, op het moment van schrijven zit er al een actieve bui ten zuiden van Parijs. De verwachting is dat er meer buien zullen gaan ontstaan komende uren in Noord-Frankrijk. Deze buien gaan zich goed organiseren, waardoor ze clusteren en zichzelf daarmee van energie kunnen blijven voorzien. Deze buien trekken vervolgens in de loop van de nacht via België richting Nederland. Waar dat precies is, blijft afwachten. Er zit veel wisselvalligheid tussen de verschillende modellen en runs. Deze buien leveren plaatselijk zwaar onweer met veel bliksemactiviteit, hoge neerslagintensiteit en mogelijk ook wat hagel.

Morgen overdag is de situatie net wat anders. De buien van vannacht trekken via het noorden het land uit. Het is de vraag hoeveel restbewolking er dan aanwezig is. Dit kan de buien van vrijdag overdag wel wat temperen. Mocht het ook maar even goed opklaren, dan stijgt de temperatuur al rap en wordt er een flinke bulk van energie gevormd. Morgen ontstaan de buien juist boven onze eigen omgeving. Zeker de eerste buien die goed doorbreken en vanaf de grond gevoed worden, kunnen ongehinderd uitgroeien tot heuse supercellen. Er is namelijk veel energie beschikbaar, maar dit is nog wel afhankelijk van de hoeveelheid restbewolking. Als er zo'n supercel ontstaat, dan gaan deze gepaard met zwaar onweer, grote hagel en forse windstoten met zelfs een kans op een windhoos/tornado. Het is dus wel goed opletten geblazen wat er morgenmiddag gaat gebeuren. Eerst eens kijken wat we vannacht te verduren krijgen en waar precies ;)

Joep

Ec12 met de buien voor vannacht

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Joep

A level 2 was issued across the Netherlands and northern Germany for hail, tornadoes, wind gusts, and to a lesser extent for localized heavy rainfall.

EstofexJe hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

X-treme

Als het vanmiddag net zoals vanacht/vanochtend gaat, dan loopt het weer met een sisser af.
Ik heb geen klap onweer gehoord.

Ik zie momenteel ook veel bewolking, waardoor de temperatuur achter gaat blijven en ik denk dus dat het allemaal wel mee gaat vallen.

Die level 2 voor bijna heel Nederland, vind ik wel overdreven.

(En nu hopen dat ik geen gelijk krijg ;D )
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

Mathieu

Stiekem baal ik wel dat ik de verwachte onweer ga missen. Zit in principe nog tot zondag in Noord-Italië. Wat ik me wel afvraag, wellicht dat jullie me daarbij kunnen helpen, of ik zondag nog een tussenstop moet maken in Duitsland? Gezien het daar dan ook nog redelijk los lijkt te gaan in de middag heb ik er een stuk omrijden en een extra nachtje wel voor over (alles voor de foto's ;D ). Ik vraag me alleen nog af waar ik die tussenstop dan het beste kan maken. Tips, iemand?  :)

flyineddy

Citaat van: Mathieu op vr 18 jun 2021 - 08:48Stiekem baal ik wel dat ik de verwachte onweer ga missen. Zit in principe nog tot zondag in Noord-Italië. Wat ik me wel afvraag, wellicht dat jullie me daarbij kunnen helpen, of ik zondag nog een tussenstop moet maken in Duitsland? Gezien het daar dan ook nog redelijk los lijkt te gaan in de middag heb ik er een stuk omrijden en een extra nachtje wel voor over (alles voor de foto's ;D ). Ik vraag me alleen nog af waar ik die tussenstop dan het beste kan maken. Tips, iemand?  :)

Het is nu eigenlijk nog een beetje te vroeg om daar echt iets concreets over te zeggen. Zoals de kaarten van ICON en WRF er momenteel bij liggen zou ik zeggen ergens in de omgeving tussen Stuttgart en Luxemburg, langs de Franse grens. Maar je kunt het beste die ochtend zelf kijken hoe de kaarten erbij liggen, of op zijn vroegst de avond van tevoren.  ;)

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Powered by EzPortal