Herfst discussietopic 2020

Topic gezien door 42603 bezoekers
Gestart door ThaGhostNL, di 01 sep 2020 - 12:49

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

Nieuwe EC run van vanochtend is zeker weer intressant, mede omdat in deze run een van de orkanen een belangrijke rol gaat spelen. hij is in elk geval weer warm!Dit mag je gerust een tropische pluim noemen

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Een lokale of zelfs landelijke hittegolf is niet onmogelijk. Zeker niet als je naar de pluim van zuidoost kijkt.Maar ik wacht nog even af hoe het precies gaat lopen die orkanen maken het onzeker.X-treme

Gave lijn te zien op de satelliet beelden.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

TMCThomas

Gfs control heeft er zin in!


TMCThomas


Mooie pluim eigenlijk weer (voor de nazomerliefhebbers) morgen al lokaal een tropische dag en dinsdag en een groot deel van het land tropisch, zie harmonie hieronder voor morgen.Nog wel even een kleine maar ivm met de rook vanuit de VS al zat harmonie er ondanks de verlaagde zonkracht er vandaag ook goed op. Zal morgen denk ik ook wel aardig in de buurt komen.

Woensdag lijkt iets minder warm te gaan verlopen als eerder verwacht, zal vergelijkbaar zijn met vandaag wellicht nog net iets warmer. Na woensdag wat kouder maar nog steeds zeker niet slecht met temperaturen tussen 20-25 met waarschijnlijk de warmere temperaturen richting het einde van de week/begin volgende week al zou ik dat nog niet als zeker zien. Wel lijkt het erop dat we een hoop zonneschijn behouden, als het dan niet te hard waait is het ook zeer aangenaam.Ook nog even de pluim van zuidoost Nederland daar lijkt het gewoon 25+ te blijven met enkel donderdag een dipje (geldt ook voor een groot deel van belgië) als het uit komt dan, die termijn staat zeker nog niet vast


Armand

Het gaat al hard met de temperatuur. Zo rond het middaguur gaan we richting zomerse waardes voor een groot deel van het land. Vanmiddag halen we met gemak die zomerse temperaturen. Relatieve verkoeling kan men nog vinden in het noorden van het land, maar met uitzondering van de Wadden wordt het daar vanmiddag ook zomers warm. De nog wat warmere lucht zit duidelijk in Zuid-Limburg momenteel, met hier al een ruime 27 graden momenteel. In het zuidoosten kan het vanmiddag dan ook tropisch warm worden.

Morgen komt die tropische lucht nog een stuk noordelijker, met zeer waarschijnlijk een landelijke tropische dag. In het zuiden kan het plaatselijk zelfs 34 graden worden. In België mogelijk zelfs even 35 graden en dat is toch wel uitzonderlijk warm voor halverwege september!Daarbij blijft het zonnig en droog, al is er wat lichte sluierbewolking mogelijk waar de zon overigens prima doorheen zal komen. Vanaf woensdag komt de wind meer uit het oosten en wordt er van oorsprong wat koelere lucht aangevoerd. Met name in het noorden zakt de temperatuur in de loop van de week richting de 20 graden. In het midden en zuiden kan het nog 20 tot 25 graden worden.

AFTH14

Kortom heerlijk!

Armand

Citaat van: AFTH14 op ma 14 sep 2020 - 13:09Kortom heerlijk!

Eigenlijk is dit voor de meeste mensen wel aangenamer weer dan eenzelfde situatie in de zomer. Nu is de zonkracht niet meer zo hoog, waardoor je minder snel verbrand in de zon. Tevens koelt het in de loop van de avond/nacht sterker af dan in de zomer. Dat is toch wel een stuk fijner dan de plaknachten in de zomer. Het voelt allemaal wat 'dragelijker' aan. ;)

Overigens is het momenteel zeer actief boven de Atlantische oceaan wat betreft tropische stormen en orkanen:

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Sally gaat zich waarschijnlijk nog net ontwikkelen tot orkaankracht en gaat voornamelijk ook veel regen brengen in het zuiden van de Verenigde Staten met een grote kans op overstromingen. Paulette en Teddy kunnen gaan uitgroeien tot zware orkanen in hogere categorieën, maar lijken voorlopig (nog) niet richting dichtbevolkte gebieden te koersen.

TMCThomas

30 graden is zowel in arcen als maastricht gehaald!

JerryL

Citaat van: TMCThomas op ma 14 sep 2020 - 14:0530 graden is zowel in arcen als maastricht gehaald!

Ik hoop stiekem die tekst over drie maanden ook voorbij te zien komen, maar dan met (-) ervoor. Ach.... wensdenken

TMCThomas

Citaat van: JerryL op ma 14 sep 2020 - 16:30Ik hoop stiekem die tekst over drie maanden ook voorbij te zien komen, maar dan met (-) ervoor. Ach.... wensdenken
hoop ik ook ;)

Zeer interessante ontwikkeling wat betreft (tropische) stormen in Europa, ja je hoort het goed in europa. Allereerst een "disturbance" die ook het NHC intressant vind, namelijk het laag dat momenteel naast Frankrijk ligt. Dit laag helpt op het moment het hoog om warmte naar ons toe te pompen maar zou mogelijk (kleine kans) wat gevaarlijker gaan worden. Het is nu nog een normaal laag maar hij zou kunnen gaan uitgroeien tot een heuse tropische storm. NHC houd de kans daarop nu nog vrij laag slechts 10%. Maar dat dit uberhaupt gebeurd is vrij bijzonder.

Zeker iets om in de gaten te houden dit zegt NHC erover:

"A non-tropical area of low pressure is located over the far
northeastern Atlantic Ocean several hundred miles northeast of the
Azores.  This system is forecast to move south-southeastward during
the next few days where it will encounter warmer waters, which
could allow the low to gradually acquire some tropical or
subtropical characteristics this week.
* Formation chance through 48 hours...low...10 percent.
* Formation chance through 5 days...low...20 percent."Bij ICON zie je het dit laag langzaam afzakken naar Spanje en dan daar "landfall" maken en uitdoven, hij lijkt als je hem zo ziet al best een beetje op een tropische storm maar dat is en wordt hij hier niet maar gaat kapot bij Spanje, maar het is dus mogelijk dat dit anders gaat lopen. Verder zien we nog iets interessants bij icon, er vormt zich namelijk een Medicane (Lijkt erg op een tropische storm maar wat kleiner) over de middellandse zee, ook dit is nog niet zeker, maar zou forse regen en wind kunnen brengen in Griekenland. Ben benieuwd wat het allemaal gaat worden, en wat het voor ons weer betekent! Want daar kunnen deze stormen grote invloed op hebben.


Armand

Dat is inderdaad zeer interessant te noemen. Zoals eerder vermeld is de activiteit op de Atlantische oceaan dit jaar erg hoog wat betreft tropische systemen. Tot dusver levert dat bij ons rustig, droog en (zeer) warm weer op.

Gisteren werd het zoals verwacht tropisch warm in het zuidoosten, met in Gilze-rijen en Maastricht de hoogste maxima van 31.6 graden. In De Bilt werd het hoogzomers met 28.5 graden. Alleen op de Wadden bleef de temperatuur achter en werd het (net) niet zomers warm:Vandaag doen we er nog een flinke schep bovenop en wordt het op meerdere plekken tropisch warm. In Zuid-Limburg is het reeds al bijna boven de 30 graden, nog voor het middaguur.


vlerk

Die temperatuur jongens, bijna 35 graden in Gilze.. Bizar hoor.

TMCThomas

Citaat van: vlerk op di 15 sep 2020 - 15:11Die temperatuur jongens, bijna 35 graden in Gilze.. Bizar hoor.

Yep met 34.7 graden is het nog nooit eerder zo warm geweest in de maand september. Zowel het dag als maand record zijn verbroken. Ook mogen we vandaag een landelijke tropische dag noemen, in de bilt is de temperatuur ook boven de 30 graden. Ook bijzonder dat dit moet zo'n lage zonkracht kan, die was op de piek vandaag namelijk slechts 3.3, heel anders dan de 6-8 die je aan het begin van de zomer hebt, je vebrand vandaag dan ook een stuk minder snel als dat al lukt.

Het lijkt er op dat we gepiekt zijn op 35,1 graden in gilze, wat een temperatuur zeg zo'n temperatuur kaart als hieronder verwacht je eerder op 15 juli!Armand

Citaat van: TMCThomas op di 15 sep 2020 - 15:29Yep met 34.7 graden is het nog nooit eerder zo warm geweest in de maand september. Zowel het dag als maand record zijn verbroken. Ook mogen we vandaag een landelijke tropische dag noemen, in de bilt is de temperatuur ook boven de 30 graden. Ook bijzonder dat dit moet zo'n lage zonkracht kan, die was op de piek vandaag namelijk slechts 3.3, heel anders dan de 6-8 die je aan het begin van de zomer hebt, je vebrand vandaag dan ook een stuk minder snel als dat al lukt.

Het lijkt er op dat we gepiekt zijn op 35,1 graden in gilze, wat een temperatuur zeg zo'n temperatuur kaart als hieronder verwacht je eerder op 15 juli!


Zeer uitzonderlijk dit inderdaad! Wat een hoge temperaturen zo voor deze tijd van het jaar. Thomas zegt het hier al, de zonkracht is beduidend lager dan in de zomer. Tevens is de lucht in het zuidoosten zeer droog. Deze combinatie maakt het ondanks de hoge temperaturen toch nog redelijk aangenaam buiten (in de schaduw).

In de meest warme lucht in het zuidoosten ligt de luchtvochtigheid tussen de 19 en 30%, dat is ook zeer laag te noemen. Zulke waardes kom je vaak alleen tijdens zeer droge condities tegen. Pak bijvoorbeeld Maastricht om 16:40. Daar was de luchtvochtigheid op dat moment 19%, de temperatuur 34.0 graden en het dauwpunt slechts 7.6 graden! Het dauwpunt is in de zomer vaak een graadmeter voor hoe benauwd de lucht is. Een dauwpunt beneden de 10 graden wordt gezien als vrij aangenaam. Tussen de 10 en 15 wordt gezien als licht benauwd. Tussen 15 en 20 is het benauwd en wordt meestal ook als onprettig ervaren. Boven de 20 is het zeer benauwd en heel onstabiel.

TMCThomas

(na)Zomer zet aardig door, tot de 24e is de pluim gewoon warm en grotendeels zonnig, zeker als je naar de pluim van het zuidoosten kijkt.

Laag dat bij frankrijk is inmiddels afgezakt naar spanje en heeft nu een 20% kans om tropisch cycloon te worden.Medicane is inmiddels ook gevormd en begint in kracht toe te nemen, hoe krachtig precies verschilt nog sterk per model.EDIT: Estofex"A Mediterranean convectively-driven cyclone has formed across the Central Mediterranean Sea. At 06 UTC, the Dvorak method for estimating storm intensity yields a T-number between 2.5 and 3. This suggests an approximate central pressure of around 1002 mb and sustained wind speeds of around 20 m/s.

A forecast track and intensity evolution based on a consensus of numerical weather prediction models including GFS, ECMWF and ICON is presented in the graphic.

The models are initially in fairly good agreement and predict a rather quick intensification during the next 36 hours until above hurricane speed, aided by high sea surface temperatures near 27C and a lack of relatively dry air at mid-levels.

The models start to diverge late on Thursday and on Friday when ICON steers the cyclone towards Northwestern Greece, while ECMWF predicts landfall on the Peloponnesos, and GFS keeps the cyclone just offshore before it turns to a southeasterly track.

Regardless of the exact scenario, very high accumulations of rain, locally between 200 and 400 mm are expected across the Peloponnesos and possibly parts of Central Greece and Attica late on Thursday, Friday and Saturday.
"


flyineddy

Citaat van: Invicta op wo 16 sep 2020 - 14:39Alweer?
Er wordt ieder jaar wel een horrorwinter verwacht. De afgelopen jaren is dat in zekere zin ook uitgekomen. De afgelopen winter was in ieder geval een echte horrorwinter voor de winterliefhebber. :P :-X

Ik ben benieuwd of Akito de komende dagen misschien wat beelden heeft van die depressie op de Atlantische oceaan en de medicane op de Middellandse Zee. ;D

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Akito

Citaat van: TMCThomas op di 15 sep 2020 - 10:10Verder zien we nog iets interessants bij icon, er vormt zich namelijk een Medicane (Lijkt erg op een tropische storm maar wat kleiner) over de middellandse zee, ook dit is nog niet zeker, maar zou forse regen en wind kunnen brengen in Griekenland. Ben benieuwd wat het allemaal gaat worden, en wat het voor ons weer betekent! Want daar kunnen deze stormen grote invloed op hebben.

Nou, die medicane begint zichtbaar te worden en de zuid italianen zullen vanochtend wakker geworden zijn met het haar recht op het hoofd :)

Akito

Citaat van: flyineddy op wo 16 sep 2020 - 21:16Ik ben benieuwd of Akito de komende dagen misschien wat beelden heeft van die depressie op de Atlantische oceaan en de medicane op de Middellandse Zee. ;D

Eddy.

Ik was op refresh vergeten te drukken en zie je comment nu pas :) maar ik heb zojuist een leuk plaatje van vanochtend gepost! De depressie op de Atlantische oceaan heb ik ook voorbij zien komen, echter vond ik het persoonlijk iets minder interessant en het bungelt op het randje van wat ik nog kan ontvangen :)
Maar, dit zijn de 2 mooiste plaatjes die ik heb. Deze is van 15 september 12:12u :


Deze is van 16 september 23:33u :

Powered by EzPortal