Onweerskansen 16 Augustus

Topic gezien door 12850 bezoekers
Gestart door ThaGhostNL, zo 16 aug 2020 - 06:12

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

ThaGhostNL

Na afzien met eerst de schroeihitte en daarna de broeihitte lijkt het erop dat na vandaag de ergste hitte ons land uitgedreven wordt. In eerste instantie was de stille hoop dat deze hitte afgelopen dinsdag al grotendeels verdreven zou zijn, maar dat bleek achteraf iets te opportunistisch.

Vandaag dan eindelijk de lang verwachte verkoeling, eerst krijgen we nog te maken met broeihitte en kunnen plaatselijk de thermometers nog (makkelijk) de 30 graden halen. Aangezien er erg veel energie voor handen is met 2000 J/kg SB-cape, kunnen er al snel weer her en der pulse buien ontstaan.
In de loop van de middag naar de avond toe krijgen we vervolgens te maken met een beter georganiseerde setting.
KNMI Guidance:

Citaat van: undefinedOp de Noordelijke Noordzee is de stroming zwak noordoostelijk. Een opvullende hoogtetrog boven het noorden van Nederland trekt langzaam noordwaarts. Boven de Golf van Biskaje ligt een hoogtelaag dat noordoostwaarts trekt, maandag 00 UTC boven het Kanaal ligt en vandaar noordwestwaarts naar de Ierse Zee trekt Een thermisch laag boven het zuiden van Frankrijk, trekt met het hoogtelaag mee noordwaarts naar Engeland waar het zondagavond aankomt. Rondom het laag zijn enkele kortgolvige hoogtetroggen aanwezig, waarvan de meest uitgesproken hoogtetrog zondagavond over het zuidwesten trekt. Het laag krijgt in de loop van zondag een oostwaarts georienteerde vore die zondagavond boven het zuiden van ons land aankomt en in de avond noordwestwaarts trekt. Voor de vore uit ligt nog een inactieve occlusie met daarachter vooral op hoogte wat drogere lucht. Na passage van de vore wordt met een zuidwestelijke stroming getransformeerd polaire lucht aangevoerd met geleidelijk lagere dauwpunten.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Op dit moment is er wel enig verschil tussen Harmonie, Hirlam/EC uitvoer voor met name de windschering. Harmonielaat deze windschering de Noordzee optrekken vanaf Belgiƫ, waardoor het meeste boven FR, BE en de Noordze afspeelt.
Indien de uitvoeren van Hirlam/EC uitkomen dan kan het best interessant worden voor Zeeland, Noord-Brabant, Zuid-Holland en midden Nederland
KNMI Guidance:

Citaat van: undefinedEr zitten wel timing- en detailverschillen bij deze georganiseerde convectie, met name tussen de diverse Harmonie uitvoer en de Hir/EC uitvoer. Met het hoogtelaag wat geleidelijk dichterbij komt neemt ook de stroming en de windschering toe. Verder zien we een ondiepe hoogtetrog die zondag aan het einde van de middag en begin van de avond over het zuidwesten noordwaarts loopt. Deze trog kan naast de dagelijkse gang en de vore als bron van lift dienen in de vorm van PVA.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Temperatuur is het beste in de diverse Harmonie uitvoer (in de Hir en EC uitvoer te veel uitgespreide bewolking). Zondag wordt op meerdere plaatsen de 30 graden weer gehaald. Maandag wordt het landinwaarts op veel plaatsen weer 25 graden of warmer, dus de Hittegolf duurt nog voort.

Wind:
Bij de puls-type buien windstoten tot ongeveer 25 kn. Bij de georganiseerde band van zondagmiddag/avond in het westen in de diverse Harmonie uitvoer in de zuidwestelijke helft lokaal uitschieters tot boven de 75 km/uur. HarmonEps komt boven de hele zuidwestelijke helft met provinciekansen van 50-70% op windstoten >75 km/uur.

Bewolking:
Boven de westelijke Noordzee komt nog stratus voor, deze trekt westwaarts. Verder overdag convectieve bewolking Cu, lokaal ook Sc en Cb's. Zondag toppen rond FL380. Zondag is er ook nog steeds een signaal voor St boven de westelijke Noordzee. In de nacht naar maandag in het oosten een zwak signaal voor St. Maandag convectieve bewolking, CB toppen dan tot ongeveer FL350.

Neerslag:
Zondag overdag zien we in vrijwel het gehele land voor de vore uit CAPE waardes boven de 2000 J/kg, nabij de vore iets lagere waarden 1500-2000 J/kg. De buien voor de vore uit bevinden zich in een regime met ca. 15 kn effectieve schering, dit levert wederom buien van het pulse-type op. De buien nabij de vore kunnen met name in het zuidwesten maar later in de avond ook in het zuiden van iets meer effectieve schering profiteren, ca. 25 kn, waardoor de buien met name in het zuiden en westen naar verwachting beter kunnen organiseren en van het multicell-type zijn. Mogelijk treedt er op de vore ook lijnvorming op, de diverse Harmonie uitvoer geeft daar een indicatie voor. Wat neerslag betreft is de kans op overschrijden van 30 mm/uur niet groter dan 10%. (HarmonEps). Maandag is de schering ca.15 kn bij een CAPE van rond 1500 J/kg, onweer is dan ook weer realistisch, al blijft in de meeste uitvoer de buiigheid overdag sterk beperkt.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Nog een aanvulling op de gehele Guidance, de kern van het lagedrukgebied ligt nu vlak voor de kust van Nantes en trekt gedurende de dag richting England.
My brain is like my internet browser. I got like 19 tabs open, 3 of them are glitching and where the fuck is that music comming from.

X-treme

Ik hoop dat we hier ook een keer mee mogen doen.
Het noordwesten valt elke keer buiten de (bui) boot.
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

TimK21

Weinig hoopvolle verwachting voor Nijmegen. De afgelopen dagen werkelijk de ene na de andere bui op een steenworp afstand zien langstrekken. Erg jammer. Ook voor vanavond ziet het er dus niet zo best uit voor het oosten.
Challenge accepted!

keesu

Citaat van: TimK21 op zo 16 aug 2020 - 11:35Weinig hoopvolle verwachting voor Nijmegen. De afgelopen dagen werkelijk de ene na de andere bui op een steenworp afstand zien langstrekken. Erg jammer. Ook voor vanavond ziet het er dus niet zo best uit voor het oosten.

Ik hoop dat je hagelstenen krijgt zo groot als tennisballen en een hoos over je huis.

Tip: stop met klagen, heeft geen zin joh!

Eric

Het rommelt hier al enige tijd, wil nog niet echt losbarsten, maar dat is een kwestie van tijd.
Edit:
Diepe doffe dreunen en regen nu.

X-treme

Citaat van: keesu op zo 16 aug 2020 - 13:01Ik hoop dat je hagelstenen krijgt zo groot als tennisballen en een hoos over je huis.

Tip: stop met klagen, heeft geen zin joh!

Iemand schade toewensen slaat ook nergens op!
Laat mensen lekker hun mening geven daar is het een discussie forum voor.

Citaat van: TimK21 op zo 16 aug 2020 - 11:35Weinig hoopvolle verwachting voor Nijmegen. De afgelopen dagen werkelijk de ene na de andere bui op een steenworp afstand zien langstrekken. Erg jammer. Ook voor vanavond ziet het er dus niet zo best uit voor het oosten.

Klinkt heel erg bekend  ;D

Edit: overigens code geel voor onweer, voor het hele land.

In de middag en avond komen onweersbuien voor, mogelijk met hagel en windstoten tot ongeveer 70 km/uur.
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

ThaGhostNL

Korte update voor de komende uren, het KNMI heeft inmiddels een waarschuwing afgegeven voor onweersbuien over geheel Nederland (Ook Nijmegen). Actueel zijn er boven Limburg al de nodige Pulse buien ontstaan. De komende uren zullen er op meer plekken en vooral lokaal waar de convectie temperatuur gehaald wordt, Pulse buien ontstaan. SB-Cape ligt nu in Limburg en oostelijke provincies al tegen de 2000 aan. Convectie waarop de buien kunnen ontstaan ligt tussen de 29 (zuid-oost, oost en midden NL) en de 31 graden (rest van het land).

Pas tegen de avond bereikt de 2e vore met daarachter in het zuidwesten het koufront. In het zuidwesten ook de meest effectieve schering 25kn, daar zijn dan ook multicell buien mogelijk. Voor de rest van het land zijn de onweerskansen hoog. INDECS laat een waarde tussen de 80 en 90% zien, singelcel gedurende de dag en richting het noordwesten, later in de avond, mogelijk ook multicell, mits daar de effectieve schering volledig benut kan worden en het KF niet te vroeg de Noordzee opdraait.
My brain is like my internet browser. I got like 19 tabs open, 3 of them are glitching and where the fuck is that music comming from.

Joep

In Belgie zijn al de eerste zware onweersbuien ontwikkeld.

Plaatje noodweerbenelux

Extremissimorum

Boven Utrecht en vlakbij A'dam ontstaat ook al wat.

Geheel volgens verwachting vooralsnog. Zeer benieuwd hoe dit verder zal ontwikkelen.

X-treme

Toch 'gewoon' weer 30 graden gehaald in de Bilt 8)
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

blabla

Op de Facebookpagina van NoodweerBenelux melden sommige gebruikers hevig onweer in West Belgiƫ, inclusief foto's van eem whales mouth.

Joep

Code oranje west brabant en zeelandJe hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

TMCThomas

Flinke buitenactiviteit boven belgie


4seasons

Via deze site kun je veel webcams vinden om de buien(lijn) te volgen;


Kan per provincie, op plaats etc.
https://bekijkhet.nu/index.htmlExtra's:
Cruiseschepen
Verkeerscams
Webcams buitenland


Radars:
Buien-, bliksem-, luchtvaart-, route-, scheepvaart- en treinenradar


Joep

Ondertussen in Goes 😱

Foto sebastian wiskerke

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Ook flinke windstoten in zeeland

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.


4seasons

Citaat van: Joep op zo 16 aug 2020 - 17:09Ondertussen in Goes 😱

Foto sebastian wiskerke

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Geweldige foto!


Joep

Code oranje nu ook in zuid holland

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

4seasons

Prachtige onweersbui boven het strand van Groede


Credits: Mario
(Foto op twitteraccount van Mario)


Powered by EzPortal