Onweerskansen 11 tot en met 13 augustus 2020

Topic gezien door 19513 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, di 11 aug 2020 - 11:46

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

flyineddy

BAM!
Net een inslag geweest binnen een paar honderd meter van mijn huis. Kwam redelijk uit het niets. Ik schrok me rot! :o :-X

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

X-treme

Weer buitjes net boven Amsterdam.
Poging 2 :)

Edit: en wederom dooft de bui al weer uit >:(
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

Der RoX

En daar is de verkoelende NW wind 🥰.

Als nu die buien niet steeds verpieteren of langs mijn stadje drijven...

WiNtEr!!11!1!@

JerryL

En opnieuw gerommel in de lucht boven de Zaanstreek. Zijn die nou die onwijze onweersbuien? De lucht blijft voorlopig wat tandjes tonen maar bijten wil ze niet.

X-treme

Citaat van: JerryL op vr 14 aug 2020 - 17:24En opnieuw gerommel in de lucht boven de Zaanstreek. Zijn die nou die onwijze onweersbuien? De lucht blijft voorlopig wat tandjes tonen maar bijten wil ze niet.

Ja dat is al de 3e keer vandaag, maar veel verder komt het niet.
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

Energizer85

Lafjes deel 2 alweer.... jammer. Morgen nieuwe ronde nieuwe kansen? Begint nu wel aardig af te koelen trouwens in het hele westen

X-treme

Hier is de wind nog steeds noord
Verder naar beneden is de wind nu west en dat is duidelijk te zien en te voelen.
Bij mijn broer in Hoofddorp ging de temperatuur in huis door de koele wind, van 28 naar 24 in een paar uurtjes.
Hier is het in huis nog steeds 27,5.
Er staat gewoon geen wind  :-\
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

flyineddy

Weinig echte bliksems gezien gisteravond/vannacht, maar één van de weinigen wel vast weten te leggen: ;D

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Energizer85

Citaat van: flyineddy op vr 14 aug 2020 - 20:52Weinig echte bliksems gezien gisteravond/vannacht, maar één van de weinigen wel vast weten te leggen: ;D

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Eddy.

Prachtige plaat Eddy, momenteel al weer erg rustig. Hier koelde het in het begin van de avond rap af, flinke bries ook... nu lijkt de rust terug en loopt de temperatuur zelfs weer 1,5 graad op... de vore blijft lekker hangen 😂

Overigens blijft hier t spektakel echt uit helaas!

zwoof

Citaat van: flyineddy op vr 14 aug 2020 - 20:52Weinig echte bliksems gezien gisteravond/vannacht, maar één van de weinigen wel vast weten te leggen: ;DEddy.

Prachtige foto, complimenten!

Unknown-user1778

Jaa... het stelt allemaal niks voor meer.. jammer... zo'n lange periode zo extreem warm.. maar nauwelijks profijt van mbt onweer..

Weet je wat ik al lang niet meer heb gezien..
Zo'n MCS complex wat tot diep in de nacht heerlijk onweer geeft..

Was in de periode 2006-2014 ook veel vaker.. Kwam toen nog wel eens regelmatig voor, of kans erop.
Nu hoor je de term nooit meer..

Echt jammer dat elk jaar opnieuw zo slecht is al zeker 4 jaar op rij.

blabla

Estofex heeft opnieuw een level 2 aangekondigd, ditmaal voor Twente en het oosten van Drenthe. Verder een level 1 voor de (oostelijke) helft van Nederland.

"A level 1 and level 2 are issued from the Netherlands across central Germany, the Czech Republic, Slovakia and E Hungary to the central Balkans for excessive convective precipitation, large hail and severe convective wind gusts."


AFTH14

Onder Alkmaar ontwikkelt hopelijk iets...

blabla

Wat zijn de kansen voor morgen? Bij NoodweerBenelux hebben ze het erover dat het morgen zich veel beter kan organiseren, waardoor mogelijk veel meer gebieden met onweer te maken krijgen. Ook hebben ze het erover dat in West België mogelijk supercells kunnen ontstaan.

flyineddy

Morgen overdag zullen er weer voornamelijk pulse-type buien zijn zoals de afgelopen dagen.
Aan het begin van de avond komt er vanuit het zuidwesten van Nederland een trog/vore binnen waarbij de windschering zal toenemen en dus de organisatiegraad omhoog gaat naar multicel, mogelijk lijnvormig.

Zie hier de huidige situatie (18Z) en de weerkaarten voor morgen voor de positie van de convergentielijn (rood) boven het noorden, een zwakke occlusie (paars) met iets drogere lucht, en de trog/vore (blauw) van morgenavond:
Analyse zaterdag 18Z:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Verwachting zondag 00Z:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Verwachting zondag 12Z:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Zie hier de Guidance waarin het allemaal wat meer in detail staat uitgelegd:
CiteerGuidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zondag 16 augustus 2020 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Aan de zuidflank van een hoog boven de noordelijke Noordzee wordt de stroming vanavond geleidelijk overal zwak noordoostelijk. Restanten van een zwakke thermische vore boven het noorden vullen vanavond langzaam op. We bevinden ons in tropische lucht. Een opvullende hoogtetrog boven het zuiden van Nederland trekt langzaam noordwaarts en trekt later vanavond de noordwestelijke Noordzee op. Boven de Golf van Biskaje ligt een hoogtelaag die morgenochtend boven Bretagne wordt verwacht en daarvandaan noordwaarts naar Engeland beweegt. Een thermisch laag dat zich vandaag boven het zuiden van Frankrijk heeft ontwikkeld, trekt met het hoogtelaag mee noordwaarts naar Engeland waar het morgenavond aankomt. Rondom het laag zijn enkele kortgolvige hoogtetroggen aanwezig, waarvan de meest uitgesproken hoogtetrog morgenavond over het zuidwesten trekt. Het laag krijgt in de loop van zondag een oostwaarts georienteerde vore die morgenavond boven het zuiden van ons land aankomt en in de avond noordwestwaarts trekt. Voor de vore uit ligt nog een inactieve occlusie met daarachter vooral op hoogte wat drogere lucht. Na passage van de vore wordt met een zuidwestelijke stroming getransformeerd polaire lucht aangevoerd met geleidelijk lagere dauwpunten.

Modelbeoordeling:
Synoptisch gezien zijn de modellen consistent en bruikbaar. Vandaag en morgen ligt de nadruk op de convectie. Vanmiddag zijn op de dagelijkse gang meerdere buien ontstaan, sommige op convergentiezones (zwakke vore, boven het midden van het land en op zwakke outflow uit buien) waarop we actueel ook nog nieuwe aangroei zien. In sommige buien komt ook hagel voor. De hoogtetrog kan boven het midden en noorden nog voor zwakke lift zorgen door PVA, van het zuiden uit begint NVA juist een rol te spelen en verwachten we na het einde van de dagelijkse gang behoudens enkele convergentielijnen een geleidelijke uitdoving van de buien. Morgen zien we het convectiesignaal in alle modellen fors toenemen. De convectie van zondag valt uiteen in twee delen: Overdag de door opwarming en lokale convergentie gedreven puls-type convectie. Het tweede deel is de beter georganiseerde band met convectie die in de namiddag en avond het zuiden en zuidwesten bereikt. Met het hoogtelaag wat geleidelijk dichterbij komt neemt ook de stroming en de windschering toe. Verder zien we een ondiepe hoogtetrog die aan het einde van de middag en begin van de avond over het zuidwesten noordwaarts loopt. Deze trog kan naast de dagelijkse gang en de vore als bron van lift dienen in de vorm van PVA.

Aandachtspunten
Temperatuur:

Temperatuur is het beste in de diverse Harmonie uitvoer (in de Hir en EC uitvoer te veel uitgespreide bewolking). Morgen wordt op meerdere plaatsen de 30 graden weer gehaald.

Wind:
Bij de puls-type buien windstoten tot ongeveer 25 kn. Bij de georganiseerde band van zondagmiddag/avond komen de Harmonies vooral in het zuidwesten in de verscheidene runs met uitschieters tot boven de 75 km/uur. KEPS komt boven de hele zuidwestelijke helft met provinciekansen van 50-70% op windstoten >75 km/uur en wat neerslag betreft is de kans op overschrijden van 30 mm/uur niet groter dan 10%.

Bewolking:
Boven de westelijke Noordzee komt nog stratus voor, deze trekt westwaarts weg vanavond. Verder convectieve bewolking Cu, lokaal ook Sc en Cb's, toppen van CB's FL380, actueel lokaal FL430 op de radar, zondag wat lager. Zondag is er ook nog steeds een signaal voor St boven de westelijke Noordzee. In de nacht naar maandag boven de oostelijke helft van het land mogelijk wederom St.

Neerslag:
De onweersbuien van vanavond bevinden zich in een regime met CAPE waarden 1000-2000 J/kg (hoogste in het noorden en oosten) en een geringe effectieve schering van 5-10 kn. Dit levert een convectieve modus van pulse-buien op, waarbij op convergentielijnen aangroei zo nu en dan langduriger in hetzelfde gebied optreedt. Dit laatste levert lokaal flinke neerslagsommen op. Ook komende nacht kan er, met name boven het noorden, nog een enkele bui vallen op een verstoring die vanuit NW-Duitsland westwaarts loopt. Morgen zien we in vrijwel het gehele land voor de vore uit CAPE waardes boven de 2000 J/kg, nabij de vore iets lagere waarden 1500-2000 J/kg. De buien voor de vore uit bevinden zich in een regime met ca. 15 kn effectieve schering, dit levert wederom buien van het pulse-type op. De buien nabij de vore kunnen met name in het zuidwesten van iets meer effectieve schering profiteren, ca. 25 kn, waardoor de buien met name in de zuidwestelijke helft naar verwachting beter kunnen organiseren en van het multicell-type zijn. Mogelijk treedt er op de vore ook lijnvorming op.

Zicht:
Goede zichten. Komende nacht matig, in nevel en mist slecht. In buien matig tot slecht zicht.

Paraaf meteoroloog: boonstra
Uitgifte: 15/08/2020 16.15 uur LT.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Powered by EzPortal