Onweerskansen 11 tot en met 13 augustus 2020

Topic gezien door 18746 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, di 11 aug 2020 - 11:46

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Armand

Harmonie komt wel met forse neerslagsommen. Door de lage treksnelheid en de hoge waterinhoud kan het plaatselijk behoorlijk hard plenzen. Zeker als de buien wat clusteren, kan dat lokaal voor heel veel regenwater zorgen met wellicht op sommige plekken weer wateroverlast. In de zware neerslagkernen is ook hagel mogelijk van om en nabij de 2cm, zeer lokaal nog wat groter. De voorkeursregio volgens Harmonie is een strook over midden Nederland en zuidwest Nederland/Noord-België; de neerslagsom:Deze kaart moet men natuurlijk niet letterlijk nemen, de modellen zijn slechts bruikbaar als indicatie. De meeste kans op zware buien is weggelegd voor een strook van zuidwest Nederland richting de Achterhoek. Ook elders kunnen er pittige buien ontstaan, maar zal dat waarschijnlijk wat meer op lokale schaal zijn. Het blijft nowcasten! ;)

Jan van Ooijen

De nieuwe Guidance

Vanmiddag kunnen er stevige buien tot ontwikkeling komen. Alle Harmonieversies laten dit al enkele runs zeer duidelijk zien. Daarbij is kans op veel regen (lokaal 40+ mm wordt door Harmonie weergegeven), hagel en windstoten (ca. 40 kn). Voorwaarden voor het ontstaan van buien zijn zeker in het midden en zuiden gunstig met meer cyclonaliteit in de bovenlucht, convergentie in het thermische laag en hoge CAPE waarden. EC en Hir laten beduidend minder buienontwikkeling zien in de huidige runs. De basis is dat, als deze buien ontstaan, ze potentieel behoorlijk fors kunnen uitpakken. De meest forse buien lijken zich allereerst boven België te ontwikkelen (wellicht wegens meer cyclonaliteit in de bovenlucht aldaar), en vervolgens noordwaarts uit te breiden (outflow). Code geel staat uit voor deze buien. Ook morgen kunnen er wederom stevige buien tot ontwikkeling komen.

Ontwikkeling van forse onweersbuien is mogelijk in een regime met hoge CAPE waarden van ca. 2000 J/kg. Gezien de geringe schering (10-15 kn) is er dan sprake van puls type convectie. Forceringen die aan ontwikkeling van deze buien bijdragen is de geleidelijk cyclonaal wordende bovenlucht en convergentie in het thermische laag. De outflow van de ontstane buien geeft dan een verdere triggering. De buien trekken langzaam waardoor grote neerslaghoeveelheden mogelijk zijn (bij diverse buien in Ha40 wordt 40+ mm berekend). Hagel is ook mogelijk met deze CAPE waarden en verticale afmetingen van de buien met een grootte van 1-2, zeer lokaal wellicht nog iets meer.
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

TMCThomas

Daar zijn de eerste buien boven België


Unknown-user1778

Ik heb ook buien nodig.. stevige buien zodat het afkoelt.. wat een hitte.. ik ga kapot

vlerk

Nu al dik 34 graden in Eindhoven, poeh, niet verwacht dat het vandaag weer zo heet zou zijn.

Laten we hopen op flink wat geweld zo!

GeneralDuke

Ik dacht vandaag in huis gewoon alle ramen open te laten omdat het vandaag toch niet meer zo warm zou worden, en het binnen al 28C was. Maar daar heb ik nu toch nog spijt van...
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

blabla

Citaat van: TMCThomas op do 13 aug 2020 - 15:25Daar zijn de eerste buien boven België

Op de satellietbeelden zie je het weer mooi razendsnel groeien boven West Brabant, net als gisteren in Zuidoost Limburg.

Maxim

Ik zie de wolken hier ook allemaal omhoog schieten, ben benieuwd. Komt al een "verfrissend windje"

Der RoX

Trekt ineens dicht. Op de radar ook redelijke ploffen te zien?
WiNtEr!!11!1!@

Caps

Indd, richting Breda onstaat een lijn, en richting de kant van Zeeland trekt het dicht, klopt dat?

flyineddy

Langs de lijn noord Overijssel en zuid Drenthe ontstaan nu ook een paar buitjes met onweer.
Hopelijk hier in mijn omgeving straks ook, al juich ik nog niet te vroeg. Gisteren leken er ook buien te gaan ontstaan en toen zakte ook alles ineens weer in en bleef het hier "gewoon" droog. :(

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Maxim

Hier is aan het regenen, een uur geleden in de zon gaf de auto 37 aan. Nu nog 21, heerlijk 😁

Caps

Citaat van: Maxim op do 13 aug 2020 - 17:39Hier is aan het regenen, een uur geleden in de zon gaf de auto 37 aan. Nu nog 21, heerlijk 😁

Waar is "hier"?

ThaGhostNL

Citaat van: Caps op do 13 aug 2020 - 17:21Indd, richting Breda onstaat een lijn, en richting de kant van Zeeland trekt het dicht, klopt dat?
Dat klopt, zijn uitwaaierende wolken van de buien aan de grens met België. Nu ook een draaiende wind langs de zuidwestelijke kust (zeewind) en redelijke afkoeling (24 Vlissingen, 26 Rotterdam). Vermoedelijk door invloed van de bui, hierdoor neemt de forcering (SB cape) in die omgeving snel af. Wellicht nog enige forcering op midlevel met aangroei aan de westkant. We zullen zien.
My brain is like my internet browser. I got like 19 tabs open, 3 of them are glitching and where the fuck is that music comming from.

Maxim


sjoerdtjen

Grote hagelstenen nabij Meppel (A28). Formaat kleine duiveneieren. Verder nog niet veel gezien en gehoord in NL

Unknown-user1778

Haha.. vandaag heeft Limburg dikke pech. Alles net eromheen. Mn vriendin in Neuss zei dat het leek alsof de wereld ten onder ging zo hard ging t daar tekeer.

En via Brabant trekt ook alles Nederland in. Hier wordt het plakken vannacht. Sterkte Limburgers.

Der RoX

Zit er een onzichtbare muur om Leiden heen 😅
WiNtEr!!11!1!@

Energizer85

Vind t allemaal nog wat lafjes... hier zelfs aan de kust nog bloedheet. Grijs is het inmiddels wel, maar de buien blijven een beetje waar ze begonnen.... hopelijk zo nog wat meer actie

Mrkos

Lafjes is een understatement. 8 dagen lange hitte en dan dit? Het is natuurlijk ook geen koufront, maar had het liever wat spectaculairder gezien. Naja, dit weekend ook nog kansen, dus wie weet..

Powered by EzPortal