Onweerskansen 11 tot en met 13 augustus 2020

Topic gezien door 18745 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, di 11 aug 2020 - 11:46

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Maxim

Wel hier in noord Belgie, 25 km van Breda. Al een ruime 2u uur regelmatig donder en bliksem. Maar op de radar zag het er toch vooral spectaculairder uit dan het was hier. Ook de regen slaagt tegen, druppelt nog steeds een beetje maar mag geen naam hebben.

Eric

Onweer in Heerlen!
Edit:
Diepe doffe dreunen nu hier, niet al te veel activiteit, weinig regen.

flyineddy

Hier in (zuid)oost Drenthe is nu telkens weerlicht te zien van de bui boven het Veluwemeer. ;D
Het is hier nu erg aangenaam qua temperatuur, dus ik kan er lekker vanuit mijn achtertuin van genieten. :)

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Channiej

Hier in Wijchen (iets onder Nijmegen) een goede onweersbui te pakken.
Begin van de avond een kleintje, maar was niks vergeleken met dit.

Ennuhh: Jan van Ooijen: top dat je weer "terug" bent 😊

Ploeps

Wat mij de laatste tijd steeds meer opvalt is dat de buien die ten oosten van de Achterhoek in Duitsland ontstaan en die westwaarts trekken bijna altijd ergens bij de landsgrens uitdoven. Ook gisteravond kwam het onweer tot Gendringen en daar hield het op. Het gebeurt opvallend vaak en het lijkt mij daarom geen toeval te kunnen zijn. Uiteraard heeft dat niets met de grens te maken  ;D  maar heeft iemand enig idee wat daar dan wel de reden/oorzaak van kan zijn?
Liefhebber van weer-uitersten.

Jan van Ooijen

Vanuit de Guidance

Op de dagelijkse gang in de loop van de middag lokaal opnieuw stevige onweersbuien, ditmaal waarschijnlijk ook in het noorden van het land zoals we eigenlijk in alle modellen zien. In de loop van de avond afnemend en in de nacht naar vrijdag vooral in het zuiden mogelijk weer oplevend, mede op outflow die vanuit België onze kant om komt. Donderdagmiddag en avond opnieuw stevige onweersbuien, waarbij het bovenluchtlaag mogelijk kan helpen bij de forcering. Verder moeten we heel voorzichtig zijn met de timing/regionalisering en de modellen vooral indicatief gebruiken.

Zowel vandaag als donderdag in de loop van de middag verspreid over het land enkele onweersbuien. Deze buien bewegen niet of nauwelijks, dus lokaal veel neerslag (30+ mm). Hoge CAPE-waardes van 2000+ J/kg, maar weinig schering (10-15 kn). Convectiemodus pulse storm. Hagel en windstoten zijn mogelijk.
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

GeneralDuke

Citaat van: Channiej op di 11 aug 2020 - 23:57Hier in Wijchen (iets onder Nijmegen) een goede onweersbui te pakken.
Begin van de avond een kleintje, maar was niks vergeleken met dit.

Nijmegen twee keer niks. Wel veel gehoord en gezien, maar het bleef bij 20 druppels. Helaas.
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

zwoof

Citaat van: GeneralDuke op wo 12 aug 2020 - 13:53Nijmegen twee keer niks. Wel veel gehoord en gezien, maar het bleef bij 20 druppels. Helaas.
Dat was dan toch altijd nog 20 x meer dan bij ons, waar het bij nul druppels in totaal bleef. :D 
Heel in de verte een roffeltje en een enkele weerlicht opgemerkt. Ik ben benieuwd wat de komende dagen gaan brengen.

4seasons

Ik volgde gisterenavond o.a. deze twitteraccounts:

https://twitter.com/hashtag/onweer?src=hashtag_click

https://twitter.com/Art_of_thundersO.a. deze video op
https://twitter.com/StormchaserNL 
   
Heftige beelden uit Midden-Limburg! Deze downburst (valwind) heeft een veel bomen geveld en lokaal vielen hagelstenen tot 3 cm doorsnede. Naar schatting zijn windstoten van 100-120 km/uur voorgekomen.. #onweer
Video: Sjors Hendriks (via fb)
Helaas hier in het westen geen druppel gevallen.  :(

Off topic
Op de twitteraccount van Stormchaser staat een video geplaatst met
een uitbarsting van de vulkaan Mount Sinabung
Breaking: Mount Sinabung Volcano in Sumatra, Indonesia, has erupted.

Maxim

Citaat van: Maxim op di 11 aug 2020 - 22:08Wel hier in noord Belgie, 25 km van Breda. Al een ruime 2u uur regelmatig donder en bliksem. Maar op de radar zag het er toch vooral spectaculairder uit dan het was hier. Ook de regen slaagt tegen, druppelt nog steeds een beetje maar mag geen naam hebben.

Zo zie je maar meer hoe een paar km verderop alles los kan gaan. Net terug van het padelle met mensen die in vogelvlucht op 4 km van mij wonen. Daar was het helemaal los gegaan blijkbaar. Leuk toch zo'n onweersbuien!

blabla

Net ten zuiden en oosten van de grens tussen Zuidoost Limburg en België/Duitsland ontstaan nu de eerste onweersbuien. Op de satellietbeelden zie je heel goed de omvang van de wolkenpartijen razendsnel groter worden. EDIT: naar verluid zit er hagel van 2-3 cm doorsnee in deze buien.

Het lijkt erop dat boven de Veluwe ook iets aan het ontstaan is.

Unknown-user1778

Boven hoensbroek/ heerlen begint het los te gaan

Eric

Citaat van: dennis089 op wo 12 aug 2020 - 17:06Boven hoensbroek/ heerlen begint het los te gaan

Zul je net zien.... zit ik op mijn werk in Maastricht.....

flyineddy

In zuidoost Friesland ontstaat nu ook een buitje.
Ook hier in Drenthe zie je de wolken omhoog beginnen te schieten.
Benieuwd of we hier nog een leuk verfrissend buitje krijgen. :)

EDIT (19:35 uur):
Het zet jammer genoeg nog niet echt door. :(

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Maxim

Mja veel lijkt er niet te van komen vandaag. Dat ze er in Belgisch en Nederlands Limburg maar van genieten!

blabla

De temperatuur is vandaag natuurlijk ook een beetje achter gebleven t.o.v. de verwachtingen. Er werd op grote schaal 35-36 graden voorspeld, maar op de meeste plekken is het toch zo rond de 33 graden blijven hangen, met een paar plekken waar de 34 aangetikt is.

TMCThomas

Level 2 Estofex

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

"A level 2 was issued across southern England and Wales, northern Belgium, Netherlands, western and central Germany and Alpine region mainly for heavy precipitation and to a lesser extent large hail and severe wind gusts.

Rich moisture is present along the convergence zone that overlaps with steep lapse rates to create MLCAPE in the order of 1000 to 2000 J/kg, with highest CAPE expected across the Netherlands and north-western Germany. Storms are forecast to develop during the afternoon and evening when warm air advection increases and frontal lift is forecast to become stronger. With weak vertical wind shear, clusters of disorganized cells are expected. With skinny CAPE profiles, slow storm motion, and rich moisture, heavy precipitation is forecast. Additionally, well-developed storms can produce locally large hail and severe wind gusts. Along the convergence zone, storms can go on through-out the night"flyineddy

^Bedankt, Thomas. :)

Onderstaande kaartjes laten zien waar de convergentielijnen (zoals genoemd in het stukje van Estofex) verwacht worden (zie rode lijnen).

Morgenmiddag Donderdagmiddag ;D :
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Vrijdagnacht:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Vrijdagmiddag:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
Bron: KNMI

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

X-treme

Citaat van: flyineddy op do 13 aug 2020 - 06:47^Bedankt, Thomas. :)

Onderstaande kaartjes laten zien waar de convergentielijnen (zoals genoemd in het stukje van Estofex) verwacht worden (zie rode lijnen).

Morgenmiddag:

Eddy.

De eerste is voor vandaag toch?  ;)
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

Jan van Ooijen

Update vanuit de Guidance

De aandacht gaat gedurende de hele periode uit naar de convectie, waarbij de grootschalige patronen weliswaar overeenkomen maar met name de timing nogal verschilt tussen de modellen. Het lijkt erop dat de convectie in de Harmonies in de avond/nacht te makkelijk uitdooft en juist wellicht wordt overschat in EC en HIR. Dit laatste heeft waarschijnlijk tot gevolg dat de convectie in EC al vroeg in de middag weer opleeft. HIR en de Harmonies laten dit pas aan het einde van de middag gebeuren wanneer de zwakke inversie wordt overwonnen, hier gaan we vooralsnog vanuit.

Wel is het zo dat er momenteel toch nog buien zijn ontstaan boven België en Zuid-Nederland, iets dat de Harmonies nu ook laten zien, maar deze moeten de komende uren weer gaan oplossen. Vrijdag zien we dezelfde verschillen tussen de modellen; in EC en HIR leeft de buienactiviteit eerder op. Vanmiddag is er nog wat onzekerheid of er genoeg convergentie optreed om de buien een zetje te geven, we gaan er vanuit dat dit lokaal wel zal lukken en dat het vervolgens op de outflow verder gaat, vrijdagmiddag lijkt het makkelijker te gaan bij de duidelijke thermische vore en in de vochtigere lucht. Donderdagmiddag zien we in de Harmonies overigens ook al een thermisch laag boven het midden.De schering blijft gering, 10-15 kn, daarom zien we i.c.m. een hoge CAPE (rond 2000 J/kg) vooral "puls" type convectie, voornamelijk getriggerd door orografie en uitstroom van voorafgaande convectie. Grootschalige forceringen zijn er aanvankelijk niet, al wordt de hoogtestroming dus geleidelijk wel cyclonaal. Convergentie in/bij het thermische laag speelt dus een belangrijke rol. Omdat de buien langzaam trekken zijn lokaal grote neerslaghoeveelheden (orde 30-50 mm) mogelijk, maar dit is zeker niet grootschalig. Hagel is eveneens mogelijk in de sterkste convectieve kernen, met een maximale grootte van circa 2 cm.Als we naar de experimentele hagelverwachting van Estofex kijken dan zien we een hagelberekening van 2-3cm, lokaal iets meer??? Persoonlijk zou ik er niet raar van op staan te kijken als dat daadwerkelijk gaat gebeuren.Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Powered by EzPortal