Onweerskansen 11 tot en met 13 augustus 2020

Topic gezien door 10785 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, di 11 aug 2020 - 11:46

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

Onweerskansen 11 tot en met 13 augustus 2020

Vanmiddag en vanavond zien we een duidelijk sterker signaal en ook Hirlam en EC doen mee, de vochtigere lucht en convergentie in de thermische vore maken in het midden en zuiden dit keer waarschijnlijk wel enkele plaatselijke maar stevige onweersbuien mogelijk, die vervolgens op de outflow kunnen uitbreiden. In de loop van de avond en nacht op de dagelijkse gang uitdovend.

Patronen in Harmonies duiden op onweersbuien van het type 'pulse storms'. Met de hoge capewaardes van circa 2500 J/kg en de geringe effectieve schering van minder dan 10 kn is dat goed te verklaren. Hagel behoord tot de mogelijkheden en plaatselijk zou er veel neerslag in korte tijd kunnen vallen, mede door de lage treksnelheid.Estofex geeft voor het zuidoostelijk deel van het land een level 2 af, dit is meer voor veel neerslag in zeer korte tijd. Minder voor hagel. De hoeveelheid neerslag in zeer korte tijd komt door de pulse stormpjes, kleine uitleg zie je hieronder wat het precies is.

Een bui in een flink onstabiele atmosfeer met weinig wind groeit recht omhoog. De bovenkant van de bui bevindt zich dus exact boven de onderkant. In een bui gaat lucht in eerste instantie omhoog. Deze lucht koelt af, vocht condenseert en vormt neerslag. De neerslag valt recht naar beneden en doorbreekt hierbij de luchtstroom omhoog. Hierdoor wordt de voeding van de bui onderbroken en sterft de bui, vrij snel nadat ze ontstaan is, uit.

Vaak ontstaan dan 10-20 km verderop een paar nieuwe buien die dezelfde korte levenscyclus ondergaan. Bekijk je neerslagradarbeelden van een uurtje of twee dan zie je verschillende felle buitjes ontstaan en weer verdwijnen. Engelstalige (veelal Amerikaanse) meteorologen noemen dit type buien Pulse Storms of soms zelfs Popcorn Storms.Voorlopig houden we het hier even bij, mij te warm om alles te gaan bekijken

Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Energizer85

Geweldig, pulsstorms met deze temperaturen, hopelijk fotogeniek en verassende ontwikkelingen vanmiddag.

Laat maar komen!

Jan van Ooijen

Update Guidance:

Door de convectie van de afgelopen dagen boven het continent is een luchtsoort ontstaan met een grillige verdeling van vocht. Afgaande op de totale waterinhoud hebben te maken met twee ZO-NW georiënteerde vochtbandjes in onze omgeving: eentje in het zuiden van het land, eentje boven het midden van het land. Bij het bandje in het zuiden zien we actueel een enkele bui boven het westen van België en in het algemeen wat meer hogere bewolking. Aan de grond zien we weinig verschil in dauwpunten. Dat verklaart dat de SBCAPE in het noordelijke bandje iets hoger moet zijn dan in het zuiden (koudere en drogere lucht op hoogte) en waarom in de nieuwste runs van Harmonie de onweersbuien vrij noordelijk berekend worden.

Actueel hebben alle Harmonieversies buien boven België, die er in werkelijkheid dus alleen in het westen van dat land zitten. Niettemin lossen deze buien die er niet zitten ook weer op in de modellen. Halverwege de middag ontstaan de buien in de noordelijke helft van het land en lossen 's avonds weer op. EC heeft de buien zuidelijker. Deze buien zijn minder intensief en doven veel eerder weer uit. Kortom, het is een onzekere verwachting. Ook voor woensdag zien we nu nog grote verschillen.

In de loop van de middag vooral boven het midden, oosten en noorden kans op onweersbuien die vanavond weer uitdoven. Hierbij kans op zeer lokaal veel regen (30+ mm) en een kleine kans op hagel. Op veel plaatsen blijft het overigens gewoon droog. Hoge CAPE-waardes van 2000+ J/kg, maar weinig schering (10-15 kn). Convectiemodus pulse storm. Morgen meer verspreid over het land hetzelfde type onweersbuien in de middag en avond.
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

dennis089

Danke Jan. Jammer dat er met dit soort extreme warme hittegolven niet meer potentie in de onweersverwachtingen zit.. dit was een jaar of 10 geleden tijdens onze hoogtij (en jonge) jaren wel anders.

Wat heb ik toen genoten zeg.
Wegberg, NRW (werk) - Hückelhoven, NRW Duitsland (woon)
Onweersdagen 2017: 4. // 2018: 6. // 2020: 1. // 2023: 4.

ThaGhostNL

Citaat van: dennis089 op di 11 aug 2020 - 15:18Danke Jan. Jammer dat er met dit soort extreme warme hittegolven niet meer potentie in de onweersverwachtingen zit.. dit was een jaar of 10 geleden tijdens onze hoogtij (en jonge) jaren wel anders.

Wat heb ik toen genoten zeg.

Nou ja in NRW heeft het de afgelopen dagen wel redelijk gespookt. Vooral zondag in Wesel
My brain is like my internet browser. I got like 19 tabs open, 3 of them are glitching and where the fuck is that music comming from.

TMCThomas

Hier al te zien dat er iets gaande is.


flyineddy

Er begint hier en daar inderdaad wat te ploffen.
Bij zuid Limburg lijken wat buitjes binnen te trekken.
Ten oosten van noord Limburg breidt een flinke bui boven Duitsland zich steeds verder naar het westen uit.
En boven Utrecht is inmiddels ook een buitje ontstaan met onweer.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

JerryL

In de Zaanstreek doet de lucht ook vreemd aan. Waar het vanmiddag blauw was kleurt het nu wat donkerder blauw. Er lijkt een waas in de lucht te komen. De zon komt er ook steeds minder goed doorheen en er staat aardig wat wind.
Misschien de opmaat naar iets regionaals???

Wertha

Aantal onweersdagen: 2023: 14 | 2022: 21 | 2021: 16

TMCThomas

Apart sfeertje hier, de zon schijnt maar overal om me heen zijn nu wazige grijze luchten. Zie nog geen buien op de radar maar hoor het al wel rommelen

Eric

Citaat van: Vriezzer op di 11 aug 2020 - 17:14Onweer is AAN in Limburg.
Gerommel hier in Mestreech idd! Ontzéttend benauwd btw.

JerryL

Ergens voel ik dat het toch wat worden gaat. Alle modellen bereken wat anders..... we moeten het gewoon gaan ervaren nu. Wat heb ik lang op deze dag gewacht. Hahahahahaha #schoolreisjegevoel #mannenblijvenkinderen

Wertha

Citaat van: Eric op di 11 aug 2020 - 17:25Gerommel hier in Mestreech idd! Ontzéttend benauwd btw.

Hier in Weert is het (ook) vreselijk plakkerig. Zweten in de schaduw.

Inmiddels is er geen zonnestraal meer te zien.
Aantal onweersdagen: 2023: 14 | 2022: 21 | 2021: 16

Jan van Ooijen

Hier ten oosten van Zaltbommel ineens uit het niets bui ontstaan. Helaas kakt het weer in
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Citaat van: dennis089 op di 11 aug 2020 - 15:18Danke Jan. Jammer dat er met dit soort extreme warme hittegolven niet meer potentie in de onweersverwachtingen zit.. dit was een jaar of 10 geleden tijdens onze hoogtij (en jonge) jaren wel anders.

Wat heb ik toen genoten zeg.

Ja helaas, maar heb ook mijn dingen en bij een echte situatie komt er wel wat meer.
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

blabla

In Barneveld wordt wateroverlast en stormschade gemeld. Ook op Twitter beelden van hagel met 2-3 cm doorsnee.

https://www.barneveldsekrant.nl/lokaal/overig/357027/noodweer-in-barneveld

dennis089

Citaat van: Jan van Ooijen op di 11 aug 2020 - 17:56Ja helaas, maar heb ook mijn dingen en bij een echte situatie komt er wel wat meer.

Je begrijpt me verkeerd. Ik bedoel niet in jou inzet als in jouw voorspellingen. Maar in de potentie van wat de natuur ons kan bieden.

Als je begrijpt wat ik bedoel?

Wbt jou inbreng mogen wij blij zijn dat je uberhaupt iets plaatst en dit nemen wij ook niet meer als een gegeven lijkt me.

Dus voel je vrij en blij in wat je doet.

Groet,

DennisOntopic.. wat doet dat onweer rond Limburg vaag.. we zijn erdoor omringt maar alles gaat een andere kant uit haha. Heb dit nog nooit zo gezien
Wegberg, NRW (werk) - Hückelhoven, NRW Duitsland (woon)
Onweersdagen 2017: 4. // 2018: 6. // 2020: 1. // 2023: 4.

flyineddy

Hoe ziet het eruit in Noord-Brabant, Zuid-Holland en Zeeland?
Lijkt mij een beste bui die daar nu langs trekt.
Hier in Drenthe is het nog steeds droog, heet en inmiddels bewolkt. :(

EDIT (20:58 uur):
Ik sluit me trouwens aan bij Dennis. Ik waardeer alle bijdragen over onweerskansen en andere weersituaties. Ik begrijp dat een gebrek aan tijd het voor veel mensen lastig maakt om uitgebreide uiteenzettingen te schrijven, ik heb immers zelf ook niet zoveel tijd. Nu is mijn meteorologische kennis beperkt en puur hobbymatig, dus ik kom sowieso al niet veel verder dan de KNMI Guidance met soms een klein beetje toelichting.
Tegen iedereen die hier bijdragen plaatst zeg ik: heel hartelijk bedankt!

Voor wat betreft het onweer rondom Limburg (wat er nog van over is), dat lijkt mij totaal ongeorganiseerd en inmiddels gehinderd door bewolking en dagelijkse gang. De buien in het zuidwesten van NL en west BE lijken mij telkens goed op outflow te kunnen ontwikkelen. Misschien wordt het één en ander ook enigszins coldpool gedreven, aangezien sommige buien op de radar toch redelijk goed geclusterd lijken. Iemand die dit beter weet?

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

blabla

Hier zou het al een tijd licht regenen volgens Weerplaza, maar er valt niets. Of het verdampt voor het bij de grond is.

Daarstraks heeft het hier gerommeld, en trol het vervolgens in westelijke richting weg om snel uit te doven.

RealDeal

Wat westelijker dan blabla ^^ en ook hier wat gerommel gehoord een 1 flitsje. Rest is allemaal noordelijker en richting Eindhoven gegaan. Ook hier zouden er volgens de radar druppels moeten vallen maar het is kurkdroog en nog redelijk warm.
Kennis belde vanuit Eindhoven en daar ging het redelijk tekeer toen.

Powered by EzPortal