Onweerskansen 26 en 27 juni 2020

Topic gezien door 5595 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, do 25 jun 2020 - 11:00

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

Onweerskansen 26 en 27 juni 2020


Een hogedrukgebied boven het zuiden van Scandinavië trekt langzaam noordoostwaarts. Een vlak lagedrukgebied boven het westen van Frankrijk trekt langzaam NNW-waarts en ligt donderdagavond boven het zuidwesten van de Britse Eilanden en het noordwesten van Frankrijk, het gaat samen met een laag wat vanaf de Oceaan naar het noorden van de Britse Eilanden trekt. Een hoogtelaag boven centraal Europa beweegt ook wat westwaarts. Boven onze omgeving staat een oostelijke stroming met aanvoer van warme en droge lucht, donderdag wordt de aangevoerde lucht een fractie minder droog. Een thermische vore bij het zuidelijke laag ligt vrijdagmiddag NW-ZO georiënteerd van Zuid-Engeland naar het noorden van Frankrijk trekt noordoostwaarts en passeert vrijdag namiddag of in de vroege avond Nederland, waarna de stroming in de grenslaag tijdelijk westelijk wordt.Vrijdag in de namiddag in het zuidwesten en in de avond een enkele onweersbui met een kans op hagel. Het neerslagsignaal is toegenomen ten opzichte van de vorige uitvoer. Er is weinig forcering vanaf de grond. (Kou-advectie in de grenslaag aan de westkant van de vore.) CAPE ligt dan op 1500-2000 J/kg. De schering is gering, 15-20 kn, dus multicel. In de Harmonie uitvoer is soms enige organisatie in een lijn zichtbaar.

Bron Guidance
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

flyineddy

Bedankt voor het topic, Jan!
Ik had net dit bericht in het algemene topic geplaatst: ;D
Citaat van: flyineddy op do 25 jun 2020 - 11:05Misschien wordt het tijd voor een onweerskansen topic voor morgen en mogelijk zaterdag en zondag?
Edit: En terwijl ik dit bericht typ is dus net het topic geopend.  :-X  ;D
Zie hier: Onweerskansen 26 en 27 juni 2020

Hier de KNMI Guidance met onweerskansen voor morgen namiddag (zuidwesten) en morgenavond:
Citaat van: undefinedGuidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot vrijdag 26 juni 2020 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 18 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een hogedrukgebied boven het zuiden van Scandinavië trekt langzaam noordoostwaarts. Een vlak lagedrukgebied boven het westen van Frankrijk trekt langzaam NNW-waarts en ligt donderdagavond boven het zuidwesten van de Britse Eilanden en het noordwesten van Frankrijk, het gaat samen met een laag wat vanaf de Oceaan naar het noorden van de Britse Eilanden trekt. Een hoogtelaag boven centraal Europa beweegt ook wat westwaarts. Boven onze omgeving staat een oostelijke stroming met aanvoer van warme en droge lucht, donderdag wordt de aangevoerde lucht een fractie minder droog. Een thermische vore bij het zuidelijke laag ligt vrijdagmiddag NW-ZO georiënteerd van Zuid-Engeland naar het noorden van Frankrijk trekt noordoostwaarts en passeert vrijdag namiddag of in de vroege avond Nederland, waarna de stroming in de grenslaag tijdelijk westelijk wordt.

Modelbeoordeling:
De uitvoer is consistent. In de Harmonie uitvoer zit wat meer dagelijkse gang in de temperatuur dan in de Hir- en EC uitvoer. Woensdag zaten de waarnemingen hier op veel plaatsen tussen in. De oorzaak is waarschijnlijk de hoeveelheid beschikbaar bodemvocht en daarmee de latente warmteflux overdag. In de Hir- en EC uitvoer zit donderdag een signaal voor wat lichte neerslag uit de middelbare bewolking. Dit negeren we. De timing van de vore verschilt wat tussen de diverse uitvoer, hij komt het vroegst in de Harmonie40 uitvoer. Het neerslagsignaal bij de vore verschilt nogal qua timing en locatie.

Aandachtspunten
Temperatuur:

Het Nationaal Hitteplan van het RIVM is actief. Overdag vooral in de zuidelijke helft van het land op meerdere plaatsen tropisch warm. In de nacht naar donderdag afkoelend naar een graad of 16, in de nacht naar vrijdag minima rond 19 °C, in grote steden komt de temperatuur niet onder 20 °C.

Wind:
Donderdagmiddag door thermische effecten een noordoostenwind langs de kust en een windkracht 5 Bft in het Waddengebied. Ook thermische effecten nabij het IJsselmeer lijken invloed te hebben op de windrichting. De uitschieters bij eventuele buien vrijdagavond zijn sterker geworden in de Harmonie uitvoer: nu tot tot 40 kn in de Hap1 en ca 55 kn in de Harmonie40 en Hap3 uitvoer. Dit moet vooral komen van NAPE. Het is een aandachtspunt, we noemen vooralsnog circa 60 km/uur.

Bewolking:
Op donderdag wordt de aangevoerde lucht een fractie vochtiger, zodat dan overdag Cu kan ontstaan met een basis rond 7000 vt. Mogelijk ook wat middelbare bewolking vanuit Duitsland (restanten van buien bij het Centraal Europese hoogtelaag). CB's gaan vrijdagavond tot FL400.

Neerslag:
In de Hir- en EC uitvoer donderdagmiddag/avond een zwak neerslagsignaal in het oosten uit buienrestanten vanuit Duitsland. Lijkt gezien de progtemps, de bewolkingsplaatjes en het neerslagbeeld niet realistisch. Vrijdag in de namiddag in het zuidwesten en in de avond een enkele onweersbui met een kans op hagel. Het neerslagsignaal is toegenomen ten opzichte van de vorige uitvoer. Er is weinig forcering vanaf de grond. (Kou-advectie in de grenslaag aan de westkant van de vore.) CAPE ligt dan op 1500-2000 J/kg. De schering is gering, 15-20 kn, dus multicel. In de Harmonie uitvoer is soms enige organisatie in een lijn zichtbaar.

Zicht:
Geen bijzonderheden.

Paraaf meteoroloog: Huiskamp

Uitgifte: 25/06/2020 05.33 uur LT.

Eddy.

Bedankt voor het delen van het kaartje, dat maakt de situatie (voor mij) wel iets overzichtelijker. :)

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

GeneralDuke

Mooi, weer eens een ouderwetse zomerse onweerssetup. Bedankt voor het topic!

Vraagje: als het vrijdagavond flink regent, heeft dat dan invloed op de potentie van zaterdag? Of wordt die CAPE toch op de dag zelf 'aangemaakt', dus ongeacht wat er op vrijdag plaatsvindt?
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

Armand

Citaat van: GeneralDuke op do 25 jun 2020 - 11:44Mooi, weer eens een ouderwetse zomerse onweerssetup. Bedankt voor het topic!

Vraagje: als het vrijdagavond flink regent, heeft dat dan invloed op de potentie van zaterdag? Of wordt die CAPE toch op de dag zelf 'aangemaakt', dus ongeacht wat er op vrijdag plaatsvindt?

Interessante vraag wel ja. Ik vermoed van wel. Er is misschien geen directe link tussen eventuele buien op vrijdag en de CAPE waardes op zaterdag, maar het proces wat in gang wordt gezet kan dat wel tot gevolg hebben. Buien die vrijdag ontstaan nemen allereerst natuurlijk de energie voor een deel weg en laten bewolking achter. Dat kan ervoor zorgen dat het zaterdag minder snel kan opwarmen, waardoor ook de CAPE waardes lager uitvallen.

flyineddy

Weer een nieuwe Guidance.
Er is nog wel vrij veel onzekerheid, mede door de twee verschillende kansen (morgen begin van de middag en morgenavond/nacht naar zaterdag).

Sommige stukken zijn een beetje lastig te volgen, want er wordt erg goed geNederlandst:  :-X
CiteerGuidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot vrijdag 26 juni 2020 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een hogedrukgebied boven het zuiden van Scandinavië trekt langzaam oostwaarts. Een vlak lagedrukgebied boven het westen van Frankrijk trekt langzaam NNW-waarts en ligt vanavond boven het zuidwesten van de Britse Eilanden en het noordwesten van Frankrijk, het gaat samen met een laag wat vanaf de Oceaan naar het noorden van de Britse Eilanden trekt. Boven onze omgeving staat een oostelijke stroming met aanvoer van warme en droge lucht, donderdag wordt de aangevoerde lucht een fractie minder droog. Een thermische vore bij het laag boven het westen van Frankrijk ligt vrijdagochtend NW-ZO georiënteerd van Zuid-Engeland naar het noorden van Frankrijk trekt noordoostwaarts en komt aan het begin van de middag boven het zuidwesten van aan. De vore beweegt langzaam noordoostwaarts en ligt in de avond boven ons land. Voor de vore uit wordt de aangevoerde lucht een stuk vochtiger. In de nacht naar zaterdag beweegt de vore naar het noordoosten en wordt de stroming in de grenslaag geleidelijk westelijk. In de bovenlucht komt tegelijkertijd een hoogtetrog naderbij.

Modelbeoordeling:
De uitvoer is consistent. In de Harmonie uitvoer zit wat meer dagelijkse gang in de temperatuur dan in de Hir- en EC uitvoer. Woensdag zaten de waarnemingen hier op veel plaatsen tussen in. De oorzaak is waarschijnlijk de hoeveelheid beschikbaar bodemvocht en daarmee de latente warmteflux overdag. In de Hir- en EC uitvoer zit donderdag een signaal voor wat lichte neerslag uit de middelbare bewolking, vanwege de droge lucht in de onderste niveaus negeren we dit. Het timingsverschil van de vore is afgenomen, al blijven er op detailniveau natuurlijk wel wat verschillen aanwezig. Alle modellen komen nu met een tijdelijk convectief neerslagsignaal aan het begin van de middag boven het uiterste zuidwesten, net aan de zuidflank van de thermische vore. Dergelijke convectieve ontwikkelingen zien we actueel al boven de Golf van Biskaje. HAP2 is hierin wel een heel stuk rustiger geworden t.o.v. de voorgaande run, in deze voorgaande run activeerde deze buien in de loop van de middag sterk, waakzaamheid blijft geboden. Het zwakke signaal van Hirlam morgenmiddag negeren we derhalve. De verschillen in de representatie van de convectieve neerslag worden vanaf vrijdagavond beduidend groter, hetgeen vaker voorkomt in dergelijke situaties met weinig stroming in een vore. EC is later vrijdagavond erg actief met de convectie boven het westen en zuidwesten van het land, Hirlam in mindere mate. De Harmonies laten iets oostelijke een band met convectie ontstaan. Deze grote verschillen houden ook aan de in de nacht naar zaterdag en zaterdagochtend.

Aandachtspunten
Temperatuur:

Het Nationaal Hitteplan van het RIVM is actief. Vandaag vooral in de zuidelijke helft van het land op meerdere plaatsen tropisch warm. Komende nacht minima rond 19°C, in grote steden komt de temperatuur niet onder 20°C. Morgen voor de buien uit in de vore met weinig wind op veel meer plaatsen tropisch warm, in het zuidoosten lokaal 32°C. In de nacht naar zaterdag wederom hoge minima.

Wind:
Vanmiddag door thermische effecten een noordoostenwind langs de kust en een windkracht 5 Bft in het Waddengebied. De eerste buien begin vrijdagmiddag laten in de nog weinig uitschieters zien. HAP2 komt nu met maximaal 30 kn, voorgaande runs kwamen deze buien later in de middag met uitschieters tot lokaal 55 kn, dit signaal uit deze eerdere runs moeten we wel in het achterhoofd houden. Er staat weinig wind op hoogte, dus de windstoten komen vooral van de downdraft en de NAPE. Vooralsnog noemen we ca. 60 km/uur.

Bewolking:
Vanmiddag enkele Cu met een basis rond 7000 vt. Mogelijk ook wat middelbare bewolking vanuit Duitsland (restanten van buien bij het Centraal Europese hoogtelaag). Vrijdag later in de ochtend van het zuidwesten uit toenemende bewolking met waarschijnlijk al een zone met Cb's vanaf middelbaar niveau. Later in de middag CB's gaan vrijdagmiddag en -avond lijkt de convectie vanaf mogelijk te zijn. Afgaande op de progtemps kunnen de toppen van de Cb's tot FL400 door te groeien, overshooting tops waarschijnlijk tot FL450. In de nacht naar zaterdag en zaterdagochtend veel bewolking met zeer waarschijnlijk ook enkele (geclusterde) Cb's.

Neerslag:
In de Hir- en EC uitvoer vanmiddag en vanavond een zwak neerslagsignaal in het oosten uit buienrestanten vanuit Duitsland. Lijkt gezien de progtemps, de bewolkingsplaatjes en het neerslagbeeld niet realistisch. Vrijdag aan het begin van de middag al een eerste convectieve neerslagzone in het uiterste zuidwesten in de namiddag in het zuidwesten, hierbij is onweer al zeer waarschijnlijk. Deze zone lijkt in de loop van de middag te deactiveren, maar nogmaals, dit is niet zeker, een verder activering behoort ook tot de mogelijkheden. Later in de middag, maar vooral in de avond opnieuw onweersbuien.CAPE-waardes liggen in de ordegrootte 1500-2000 J/kg. De forcering moet in de middag en avond vooral komen van convergentie in de vore, daarbij komt natuurlijk ook de outflow van de buien zelf als forcering. De schering is gering, 15-20 kn, dus multicel. In de Harmonie uitvoer is soms enige organisatie in een lijn zichtbaar, zelfde oriëntatie als de NW-ZO-orientatie vore. In de nacht naar zaterdag en zaterdagochtend gaat mogelijk ook de dynamische forcering van de naderende hoogtetrog een rol spelen. Omdat de buien in de langzaam bewegen kan lokaal wateroverlast ontstaan, de PW in de kolom loopt vrijdagavond en in de nacht naar zaterdag op naar 30-40 mm.

Zicht:
Vandaag geen bijzonderheden. Bij de zwaardere buien van vrijdagmiddag - avond en zaterdagnacht en -ochtend uiteraard teruglopende zichten.

Paraaf meteoroloog: homan

Uitgifte: 25/06/2020 11.53 uur LT.

Eddy
Bliksems wat een gedonder.

htevents

Als ik het goed begrijp lijken de kansen dus vooral (weer) voor het zuidwesten?

Energizer85

Ik denk dat het nog lastig te voorspellen is.. nowcasten is het devies. Misschien morgenochtend iets meer concrete details...

Het lijkt dat het zuidwesten de eerste kans maakt. Echter ligt voor vrijdagavond/nacht naar zaterdag alles nog redelijk open.

Armand

Citaat van: Energizer85 op do 25 jun 2020 - 17:12Ik denk dat het nog lastig te voorspellen is.. nowcasten is het devies. Misschien morgenochtend iets meer concrete details...

Het lijkt dat het zuidwesten de eerste kans maakt. Echter ligt voor vrijdagavond/nacht naar zaterdag alles nog redelijk open.

Er is momenteel geen pijl op te trekken eigenlijk, bijna elk model komt wel weer met een net wat andere setting aanzetten. De onzekerheid zit hem vooral in het ontstaan en instandhouden van de buienlijn, zoals het KNMI ook al omschreef in de Guidance. De meeste modellen laten wel een buienlijn ontstaan in de loop van de middag boven Noord-Frankrijk/België. Een aantal modellen laat deze buienlijn echter al snel inzakken bij het bereiken van de Nederlandse grens. Ook de koers van de buien is nog erg onduidelijk. Om een mooi en uitgebreid overzicht te krijgen, heb ik er een 6-tal (fijnmazige) weermodellen bijgepakt.

Allereerst het Franse Armome. Die laat de buienlijn in Noord-Frankrijk ontstaan en via de oostelijke helft van België richting Limburg en Noord-Brabant trekken. De buienlijn houdt redelijk stand en ligt halverwege de avond in een strook van oostelijk Nederland naar Noord-Holland. Het zijn tevens pittige buien die berekent worden. Bij het vallen de nacht trekken de buien uiteindelijk deactiverend via Noord-Holland het land uit:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Dan het Belgische Alaro, die komt met veel minder buien. Slechts wat stevigere buien boven de Ardennen en Belgisch-Limburg, die afgezwakt richting Noord-Brabant en Zuid-Holland trekken.


COSMO-D2 laat dan wel weer meer stevige buien ontstaan op grotere schaal. Ze ontstaan boven zuidelijk België waarbij de zwaarste buien opnieuw richting de Ardennen en ditmaal Nederland Limburg trekken. Ook boven Zeeland ontstaan er nog enkele pittige buien die meer richting Zuid-Holland koersen:


Dan ons eigen Harmonie uit Nederland. Die komt met een stevige buienlijn boven zuidelijk België die snel in kracht afneemt eenmaal bij de Nederlandse grens. Halverwege de avond is er weinig van over, de restanten trekken in de loop van de avond via Noord- en Zuid-Holland het land uit:


Hirlam is weliswaar wat minder kwalitatief in dit soort situaties en gaat de 'modellenwereld ;D ' verlaten, maar we pakken hem er toch even bij. Er is verder niet heel veel bijzonders te zien, de buien blijven in deze uitvoer voornamelijk boven België en bereiken slechts Zuid-Limburg en Zeeland. Al ziet het er niet erg spannend uit:


Dan als afstluiter ICON. Die komt met een zwakke buienlijn die niet verder komt dan de Ardennen, Zuid-Limburg, het noordoosten van België en de zuidwesthoek van Nederland:


Zo kun je aan bovenstaande modellen zien dat de onzekerheid groot is op vrijwel alle gebieden. De beste papieren zijn waarschijnlijk weggelegd voor België en de zuidelijke provincies van Nederland. We hebben echter de afgelopen keren vaker gezien dat de buien uiteindelijk toch een stuk noordelijker uitkwamen dan verwacht, een beetje zoals Arome nu ook laat zien. Dit model zit ook een stuk noordelijker (en deels oostelijker) dan de rest. We gaan het zien, dit wordt nu eens zo'n typisch gevalletje nowcasten ;D ;)

flyineddy

Mooie uiteenzetting Armand! ;D
Geeft aan dat er nog een hoop onduidelijk is.
En om er nog een schepje bovenop te doen is hier een stukje uit de modelbeoordeling van de KNMI Guidance:
CiteerModelbeoordeling:

Er is nog veel onzekerheid wat betreft de (onweers)buien, tot aan het passeren van het koufront lopen de neerslagpatronen in de modellen flink uiteen. Ook actueel zijn er verschillen; het buiencomplex boven Zuid-Frankrijk wordt niet uitgebreid genoeg weergegeven en er ontbreken ook enkele buien boven Noord-Frankrijk. Er is nog steeds een timingsverschil (2-3 uur) bij de vore, waarbij HAP1 het snelst is en EC/HIR wat trager. Alle modellen komen in meer of mindere mate met een in de ochtend oplevende buienactiviteit boven België en Noord-Frankrijk en juist weer een in activiteit afnemend signaal aan het begin van de middag boven het zuidwesten en zuiden. Dit lijkt te wijten aan het passeren van een opvullende hoogtetrog, die momenteel nog in de Golf van Biskaje ligt. Het volgende aandachtspunt is de convectie die later vrijdagmiddag en in het begin van de avond vanaf de grond kan ontstaan, met initieel de convergentie in de vore als forcering, daarna eventueel ook op de outflow. In de avond kan ook convergentie boven de inversie voor de benodigde trigger zorgen, mogelijk versterkt door het inzetten van een nachtelijk windmaximum noordoost van de vore.(<- hierdoor komen eventuele buien mogelijk noordelijker dan wordt berekend) EC geeft een sterk afwijkend gedrag met convectieve 'ringen' die vanuit een eerste complex ZW-waarts uitbreiden (dit is een model-onvolkomenheid, vergelijkbaar met patronen die we vaker in de tropen zien). In de loop van de nacht naar zaterdag zorgt de PVA aan de voorzijde van de hoogtetrog mogelijk voor een dynamische trigger en dan zien we in alle modellen enkele georganiseerde buien over het land trekken, tot aan het passeren van het koufront. In het noordoosten kan dagelijkse gang daarbij nog een rol spelen in de middag. Ook de timing van de koufrontpassage levert nog timingsverschillen op tussen de modellen.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Eric

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

flyineddy

Harmonie komt met een mooi (onweers-)buitje voor het noordoosten morgenmiddag. ;D
Uiteraard niet teveel waarde aan hechten, want het is zelfs nog lang niet zeker wat er vanmiddag en vanavond gaat gebeuren, laat staan morgenmiddag.
Maar van mij mag die bui er wel komen. ;D

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

GeneralDuke

Citaat van: Eric op vr 26 jun 2020 - 13:22Estofex plaatje

Storm Forecast
Valid: Fri 26 Jun 2020 06:00 to Sat 27 Jun 2020 06:00 UTC
Issued: Fri 26 Jun 2020 01:34
Forecaster: PISTOTNIK

A level 1 and level 2 are issued for England, Belgium, France, N Spain, Switzerland, SW Germany and W Austria mainly for excessive convective precipitation, large hail and severe convective wind gusts.

[...]

SYNOPSIS

The blocking pattern softens and starts giving way to a meandering zonal flow. A broad mid-level ridge and an associated surface high cover E Europe, the Baltic region and S Scandinavia. It is opposed by a progressive mid-level trough and an associated surface cyclone that approach the British Isles and France. In-between, two filling cut-off lows with a NE-erly track are placed over the Czech Republic and central Turkey.
Very warm and often moist air masses cover most of Europe (with the exception of Ireland and N Scandinavia) and set the stage for an active day of mostly diurnally driven storms, partly enhanced by dynamics.

DISCUSSION

... central Europe, including N Spain, France, Belgium and England ...

Warm air advection intensifies both ahead of the Atlantic trough and ahead of the filling cut-off low over the Czech Republic. Both warm air advection regimes are supported by steep lapse rates that spread from the Spanish Plateau across France, Belgium and England and from the Alps into the Czech Republic, Slovakia and parts of Poland, respectively. Fuelled by plentiful evaporation and delayed vertical mixing, low-level moisture accumulates and CAPE on the order of 500 to 1500 J/kg is expected to build across wide areas, separated by a wedge of slightly cooler, drier air with more limited instability from the Netherlands across much of Germany into Bohemia (left behind by the Czech cut-off low). The unstable areas largely overlap with slightly enhanced vertical wind shear (around 10 m/s across the lowest 3 km) and veering low-level wind profiles.
At least scattered thunderstorms are expected in numerous regions, though the warm air advection delays convective initiation and adds some uncertainties with respect to its placement and timing. The dominant storm mode will be a mixture of single cells, multicells and loosely organized clusters, which may grow quite large towards evening.
Due to the high coverage, rather slow storm motion and distinct possibilities of training or backbuilding, the primary risk is clearly heavy precipitation. However, especially discrete storms, some of which could temporarily turn supercellular, can also produce large hail, severe downbursts and an isolated tornado.

Areas with an expected particularly high storm coverage, and hence an excelling risk of excessive convective precipitation and flash floods, a
(1) An arc-shaped convergence zone ahead of the Czech cut-off low from E Germany to W and S Poland, E Slovakia and E Hungary (in particular near its southern end, where a persistent inflow of "uncontaminated" warm air can keep side- to backbuilding storms alive into the night);
(2) The axis of maximized warm air advection ahead of the Atlantic trough in E England, Belgium and NE France; and
(3) A belt from SW to central France, where a long-lived MCS in the evening and night is a likely scenario.
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

flyineddy

Boven noordoost Frankrijk ontstaan nu pittige onweersbuien.
Dit komt overeen met de meeste weermodellen (o.a. Harmonie, WRF, Cosmo, Arome en Alaro).

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Joep

Eerste buienlijn lijkt in te kakken

flyineddy

Citaat van: Joep op vr 26 jun 2020 - 14:39Eerste buienlijn lijkt in te kakken

Klopt, de lijn met buien die vanochtend en begin van de middag boven België en het uiterste zuidwesten van Nederland zaten, die lossen nu op. Dat gebeurt volgens verwachting. Eind van de middag en vanavond zouden er dan nieuwe buien moeten gaan ontstaan.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Energizer85

Loopt nog prima volgens planning. Vooral vanavond vanaf een uur of 2100 zal t los moeten komen... eerst in het zuiden, later richting midden/westen naar het noordwesten toe.

AFTH14

Frankrijk, Polen gaat al aardig los, wij hopelijk ook!


Armand

Het COSMO model zit akelig dicht bij de werkelijkheid overigens:

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

De verzwakte buienlijn boven westelijk België/Zeeland, de stevigere buien boven noordoost Frankrijk en zelfs dat kleine buitje nabij Charleroi komen vrijwel precies overeen met de actuele radarbeelden, en de verwachting van Cosmo. Helaas heeft dit model geen goed nieuws voor Nederland en België, alle buien nemen volgens dit model namelijk in kracht af bij het vorderen van de avond. Halverwege de avond zijn er dan slechts enkele sporen van over:Het model berekent overigens wel forse buien voor later vannacht en morgen, maar dat is nog verweg. De situatie voor vanavond is al uiterst onzeker zoals nu wel blijkt. Andere modellen zoals Arome en Harmonie zitten ook redelijk goed op de actuele situatie (minder als cosmo wel), maar berekenen juist wel nog stevige buien voor met name België en zuidelijk Nederland. Kortom, het blijft nog steeds nowcasten ;)

flyineddy

Citaat van: Armand op vr 26 jun 2020 - 15:17Het COSMO model zit akelig dicht bij de werkelijkheid overigens:

Van COSMO vind ik dat ook niet zo verwonderlijk. Dat model heeft iedere 3 uur een nieuwe run. De eerste paar kaarten van dat model zitten daardoor vrijwel altijd dichtbij de werkelijkheid. Mijn persoonlijke ervaring is echter dat als je een paar uur vooruit gaat kijken, dat model steeds verder afwijkt. In mijn optiek is Harmonie dan vaak het meer betrouwbare model.

Maar goed, we gaan het zien. :)
Misschien wel interessant om in de gaten te houden hoe het zich gaat ontwikkelen en of er in de volgende runs van COSMO significantie afwijkingen zijn t.o.v. de huidige run en ook de werkelijkheid.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Energizer85

Eens met Eddy, overigens COSMO zit er wel vaker in dit soort setups goed op maar wel op kortere termijn inderdaad. Harmonie laat het vanavond rond middernacht over een strook midden/west Nederland flink knetteren.

Ik hoop dus stiekem een beetje op harmonie 🤣

Powered by EzPortal