Onweerskansen 16 en 17 juni 2020

Topic gezien door 6775 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, di 16 jun 2020 - 09:27

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

GeneralDuke

Citaat van: flyineddy op wo 17 jun 2020 - 22:20Zoals beloofd hier twee plaatjes van de shelfcloud. ;D
Geen super kwaliteit, want geschoten met een oude iPhone 5s.  :-X

Nou da's toch aardig gelukt dan met een oude 5s ;D Mooi hoor!

Helaas is er bij dit noodweer een slachtoffer te betreuren in Zwolle. Hoe mooi en machtig dergelijk noodweer kan zijn, het blijft toch altijd opletten en oppassen.


Vraagje aan de iets beter ingevoerden: KNMI guidance schrijft (en je ziet het ook gebeuren op de radar) "Buien vanuit het oosten hebben iets meer CAPE, maar minder schering. Organisatie minder, vandaar dat ze eerst uitdoven en later weer opleven als ze meer in het gebied komen van de noordwaarts trekkende vore."
Waaraan is de vore te herkennen? Is het waar momenteel het iets zwaardere spul zich bevindt, zeg grofweg Den Haag - Roermond? Met windkracht 1 is er iig geen windsprong te ontdekken...
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

blabla

In Brabant is het flink tekeer gegaan. Veel ondergelopen straten, maar er wordt ook melding gemaakt van een windhoos in Asten.

https://www.ed.nl/brabant/regen-donder-en-bliksem-in-brabant-frustrerend-dat-het-water-gewoon-door-blijft-lopen~a7636ed7/

In Vlissingen is 67 mm regen gemeten op het weerstation.

Armand

Gisteren opnieuw weer een situatie waarbij de buien uiteindelijk toch een stukje noordelijker uitkwamen dan verwacht. Dat waren plaatselijk ook vrij pittige buien met ook flinke wateroverlast op plekken in Limburg, Noord-Brabant, Zeeland, Utrecht en Zuid-Holland. Ook in België kwam het lokaal tot flinke wateroverlast. We zien op de kaart van de ontladingen geregistreerd door het KNMI ook de zwaartepunten van de buien terug:Vanuit Duitsland trokken er tevens in de loop van de avond nog wat buien westwaarts richting Flevoland en het IJsselmeer. Verder trok er nog een neerslaggebied met matige tot intensieve regen langzaam vanuit het zuiden naar het noorden van het land.

Al met al bracht dat dus op sommige plekken echt heel veel neerslag met zich mee, tot wateroverlast aan toe. Dit is een kaartje van de 24-uurs neerslagsommen die ik tegenkwam vanmorgen. Het betreft hier dus de gevallen neerslag tussen gistermorgen circa 10 uur tot vanmorgen circa 10 uur:Dit zijn de neerslagsommen op de officiële KNMI stations. In zuidwest en zuid Nederland op de meeste plekken zo tussen de 15 en 35mm, met lokale uitschieters van 50 tot zelfs 100mm in Vlissingen! Ook buiten de officiële stations zijn natuurlijk hogere waardes mogelijk. Zo viel er hier in Heuvelland op verschillende plekken ook ruim 50mm. Dat zijn flinke neerslagsommen wel.

Powered by EzPortal