Onweerskansen 16 en 17 juni 2020

Topic gezien door 6917 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, di 16 jun 2020 - 09:27

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

Onweerskansen 16 en 17 juni 2020

De convectieve patronen voor dinsdag komen redelijk goed overeen in de modellen, het zwaartepunt ligt boven het zuiden en zuidwesten. In de nacht naar woensdag laten de harmonies op de occlusie activatie van buiigheid zien boven het noordoosten, HIR/EC doen dit niet, terwijl deze modellen wel een potentieel onstabielere opbouw hebben. Dit is voorlopig een aandachtspunt.

Woensdagmiddag lijkt wat convectie betreft wat actiever te worden, waarbij de modellen v.w.b. de locatie nog enigszins springen, duidelijk is wel dat de grootste activiteit zich vooral boven het zuiden nabij de vore zal concentreren. Ook bij de occlusie in het noordoosten zien we in de diverse modellen signaal op convectie.Dinsdag overdag CAPE-waarden rond 1000 J/kg, effectieve schering 10-20 kn. Duidelijke forcering ontbreekt en moet komen van kleinschalige convergentie, zeewind en na het ontstaan van de buien op outflow-boundaries. Convectiemodus is Pulse, in het zuidwesten waar de 'meeste' schering aanwezig is tot Multicel. In de Harmonie uitvoer zien we lokaal grote regenintensiteiten van 20+ mm/u. Cumulatief zou er in de Harmonie uitvoer zeer lokaal meer dan 40 mm kunnen vallen vandaag. Met deze CAPE-waarden is hagel ook goed mogelijk (we verwachten wel < 2 cm).

Woensdag overdag zijn de CAPE-waarden duidelijk hoger met 1000-1500 J/kg en boven het zuiden lokaal 1500-2000 J/kg. Hagel rond 2 cm of groter is met dit soort waarden niet uitgesloten. Forcering is op woensdag wat duidelijker; nabij de vore, maar ook op woensdag ontstaan er op outflow-boundaries opnieuw buien. De convectie modus is met iets meer schering (15-25 kn) multicel/puls. Ook op woensdag valt er door de lage treksnelheid lokaal 20-40 mm, naar het noorden 10-20 mm.

Guidance
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

TMCThomas

Code geel van 13:00 t/m 19:00 door KNMI

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

flyineddy

Bedankt voor het topic, Jan! ;D
Niet veel kans voor mijn regio, maar ik sta altijd open voor leuke verrassingen. ;)

Afgelopen weekend was het in mijn woonplaats niet veel soeps.
In het naastgelegen Ter-Apel (nauwelijks 5km van mijn huis) was wel een stevige onweersbui met forse hagel, maar visueel was die bui niet zo interessant (lees: grijze massa) vanaf mijn locatie. Ik had ook geen tijd om op pad te gaan die dag, dus ik moest het er mee doen. Op een paar verdwaalde druppels na bleef het in mijn woonplaats droog. Gelukkig heeft het er vanaf zondagavond tot gisteravond wel bijna continu licht tot matig geregend, wat wel zo fijn is voor de natuur. :)

EDIT:
Ik zie dat er al hier en daar wat buitjes ontstaan in het zuidwesten. Er zijn ook al een paar verdwaalde ontladingen in het midden van het land. ;D

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

JoepJan van Ooijen

Een update van de Guidance is er ook, zoals het er nu naar uitziet is het morgen beter dan dat we vandaag gehad hebben.

De modellen berekenen voor woensdagmiddag zelfs nog wat meer neerslag dan vandaag, de PW-waardes liggen met 30-35 mm in de verticale kolom een fractie hoger dan vandaag. Voor in de avond zijn er wel wat afwijkingen. De Harmonies laten de convectie meer naar de noordelijke helft van het land laten verplaatsen. Hirlam en EC laten dan nog veel convectieve neerslag boven het zuiden zien, dit lijkt dan ook deels te maken te hebben met het front dan in deze modellen boven ons land door versterkte warmte-advectie wat lijkt te activeren. De onzekerheden zijn in dit soort convectieve situaties met diverse subtiele forceringen vrij groot, dit geldt zeker voor de situatie van later woensdagmiddag en -avond wanneer Hirlam ook nog eens een apart laagje laat ontstaan boven het zuiden van ons land.

Alle modellen laten later vannacht met woensdagochtend nog een enkele bui vanuit Duitsland het oosten en noordoosten binnentrekken. Verder woensdagochtend droog. Woensdagmiddag in het zuidwesten en zuiden opnieuw vorming van buien. CAPE-waarden zijn fors met 1000-1500 J/kg, lokaal 1500-2000 J/kg. Hagel rond 2 cm of groter is met dit soort waarden niet uitgesloten. Behalve dagelijkse gang zien we als forcering ook convergentie in de vore. Ook zullen er op outflow-boundaries opnieuw buien ontstaan. De convectie modus is met 20-25 kn schering (0-6 km) multicel/puls.

Door de lage treksnelheid en de hoge PW-waardes (30-35 mm) kan er lokaal in het zuiden en zuidwesten 20-40 mm vallen, zeer lokaal mogelijk nog wel wat meer. Lokale wateroverlast is net als vanmiddag in het zuidwesten waarschijnlijk. Woensdagavond en nacht naar donderdag mogelijk buien in het midden en oorden van het land. Deze ontstaan aan het einde van de middag en het begin van de avond boven Duitsland, ook hier speelt convergentie een rol. Hirlam en EC houden dan ook boven het zuiden nog een sterk neerslagsignaal, hierbij speelt ook warmteadvectie op middelbare hoogte en de activerende frontale zone een rol.
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Vanuit de guidance


De buien zullen ontstaan bij de convergentiezone, die momenteel (03 UTC) boven het noorden van Belgiƫ en het uiterste zuiden van Nederland ligt. In het zuiden en westen zijn de voorwaarden voor diepe, actieve convectie gunstig, CAPE 1000-1500 J/kg en een grote waterinhoud, maar de enige forcering is lokale of wat grootschaliger convergentie in de grenslaag. De schering is 15-20 kn, in het uiterste zuiden nog wat meer. We krijgen vooral met multicellen te maken die (schijnbaar) stationair blijven als gevolg van (lokale) convergentie. Hagel is goed mogelijk in het (uiterste) zuiden.

Cumulatieve neerslaghoeveelheden (6-uurlijks en 24 uurlijks) zijn lokaal tot ongeveer 40 mm. Plaatselijk valt meer dan 50 mm. Hoewel er verschillen in de uitvoer zijn, lijken de grote hoeveelheden voor het zuidwesten en zuiden te zijn, later in de avond kan noordelijk ook nog wel ergens 20 mm vallen, maar de cellen verplaatsen zich dan wat meer en de neerslag krijgt steeds meer een stratiform karakter (CAPE neemt sterk af, nog wat advectie van CAPE vanuit Duitsland). Donderdag ontwikkelt zich nog slechts een zeer lokale bui, CAPE dan rond 700 J/kg.

Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

flyineddy

Bedankt Jan!
De eerste buitjes ploffen al boven Belgiƫ. :)

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Koen-IJM

Ploft ondertussen erg goed in Belgie. Benieuwd hoe ver deze nog noordelijker zullen ontstaan.

Unknown-user1778

leuk dat je er weer bent Jan. De oude hobby blijft altijd iets moois hebben

vlerk

Brabant lijkt de dans te ontspringen, de buien zijn net buiten de grenzen onstaan. Mooie radarbeelden!

boxer

Gelderland en Overijssel zijn ook toegevoegd aan code geel.
Denk dat Utrech spoedig volgt. Denk dat we het meer moeten hebben van buien die boven NL ontstaan dan wel vanuit Dld onze kant op komen.

flyineddy

Momenteel een paar pittige onweersbuien boven Duitsland die op Overijssel en Drenthe af komen.
Wie weet pakt mijn omgeving (ZO Drenthe) ook nog wat onweer mee vandaag, wat ik eigenlijk niet had verwacht. :)

EDIT:
Het KNMI heeft nu ook een waarschuwing voor Drenthe uitgegeven.

Radar:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

EDIT2: er lijkt nu ook wat te ontstaan in noord Gelderland en Flevoland.
Het borrelt lekker. ;D

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.


Adrie

Gaat Hier lekker los in Den Bosch veel en harde regen

Eric

Ging hier ook ff flink tekeer, veel regen en matig onweer. Er komt nog wel wat zo te zien.

flyineddy

Mooie bui trok er over N Overijssel en Z Drenthe.
Ik ben onderweg van werk naar huis even gestopt bij het tankstation langs de A37 (Zwinderen).
Richting het zuiden grijze en groene lucht met af en toe een flits.
En ook nog een fraaie shelfcloud! ;D

Paar foto's gemaakt met de telefoon, ik zal zo wat uploaden (vanaf de telefoon lukt nu niet).

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

TMCThomas

Aardig wat activiteit over het land, helaas zit ik tussen alle onweer in.

https://map.blitzortung.org/?y#7.36/52.231/6.234

als je deze radarbeelden ziet zou je bijna niet geloven dat het hier gewoon droog is


flyineddy

Zoals beloofd hier twee plaatjes van de shelfcloud. ;D
Geen super kwaliteit, want geschoten met een oude iPhone 5s.  :-X

Foto:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Panorama:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

TMCThomas

Citaat van: flyineddy op wo 17 jun 2020 - 22:20Zoals beloofd hier twee plaatjes van de shelfcloud. ;D
Wow erg gaaf eddy!

Powered by EzPortal