Onweerskansen 12 en 13 juni 2020

Topic gezien door 11634 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, vr 12 jun 2020 - 08:55

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Joep

Flinke onweersbuien hier in Alphen aan den Rijn  lekker hoor 😃

Joep

Citaat van: Joep op vr 12 jun 2020 - 23:15Flinke onweersbuien hier in Alphen aan den Rijn  lekker hoor 😃

TMCThomas

Geen onweer hier maar wel enorme windstoten op het vore! Waaide een hoop kapot.

Unknown-user1778

Ik heb in Zuid Limburg en Duitsland echt flinke inslagen gezien. En regen. Heel veel regen.. Er waren momenten dat ik met 50km/u over de Duitse autobahn moest rijden vanwege de intensiteit.

Eerst topic Jan en direct een voltreffer ;)

Joep

Ik had zo veel onweer niet verwacht hier😃
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Eric

Ik durf het aan: NOODWEER hier! Zwaar onweer, flinke hagel en af en toe flinke wind!

flyineddy

Hier de laatste update van de Guidance:

CiteerGuidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zondag 14 juni 2020 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 18 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een lagedrukgebied boven Bretagne blijft aanvankelijk vrijwel stationair, gaat vanaf zaterdagmiddag langzaam noordwestwaarts bewegen en wordt zondagmiddag boven Ierland verwacht. Rond dit laag is een occlusie ingedraaid die vanavond het zuiden van ons land heeft bereikt en gedurende de avond en nacht noordwestwaarts verder beweegt. Gedurende de nacht neemt de activiteit geleidelijk af. Een frontale vore boven Duitsland komt in de loop van de dag boven het noordoosten van ons land te liggen. Warme, onstabiele lucht bevindt boven Duitsland en kan morgen voor de vore uit mogelijk het (uiterste) noordoosten van ons land bereiken. De vore neemt in de avond in betekenis af, om in de nacht naar zondag dan weer opnieuw gevormd te worden boven het oordoosten van ons land. Ten noorden van ons land ligt boven de Noordzee ook een occlusie.

Modelbeoordeling:
Er zijn voor de komende 48 uur een aantal aandachtspunten. Ten eerste de convectieve neerslag. Vannacht zal dat ment name boven de zuidelijke helft van het land voorkomen. Temps laten middelbare onstabiliteit zien voor en nabij de occlusie. De opbouw van de lucht in het noorden is potentieel onstabiel. Hoewel de modellen vanavond/vannacht in het noorden geen buien laten ontstaan (behalve wat neerslag uit hoge bewolking in Hirlam), is dit wel een aandachtspunt. Er is maar een klein zetje nodig voor het ontstaan van een bui. Dit zetje zou kunnen komen van outflow-boundaries van de aanwezige buien boven het zuiden. Morgen ligt de vore boven het noordoosten. Aan de oostflank ervan wordt zeer vochtige en warme lucht aangevoerd. Lucht is erg onstabiel CAPE-waardes gaan naar waardes rond 2000 J/kg. Convergentie in de vore kan een trigger voor de buienvorming zijn. Dat kunnen dan stevige buien zijn met hagel, windstoten en lokaal veel regen. Grote vraag is nog steeds of de buiigheid tot over het noordoosten van ons land reikt of net boven Duitsland blijft. Harmonies houden de meest forse buien het net buiten onze landgrenzen maar berekenen wel enkel geïsoleerde exemplaren aan de zuidwestkant van de vore. EC en Hirlam geven de buiigheid wel tot over het noordoosten van ons land, zou kunnen dat deze modellen de geïsoleerde buien die Harmonie laat zien, samenvoegt met het complex boven Duitsland. Een volgend aandachtspunt is de vochtige lucht die over het koude Noordzeewater (dauwpunten 17-18, zeewatertemperatuur 14-15°C) uitstroomt. Harmonies geven daar een sterk St/mist signaal op. Actueel zit er ten noorden van onze FIR veel St/mist. Wanneer zaterdag in de loop van de dag een noord tot noordoost component krijgt, kan dit gebied onze FIR binnenlopen en mogelijk het land naderen. In de Harmonies gebeurt dit al later in de avond, andere modellen geven dit in de nacht naar zondag te zien.

Aandachtspunten
Temperatuur:

Tx vandaag in het oosten lokaal mogelijk 29 graden.

Wind:
Harmonies laten vannacht nog windstoten zien bij de buien in het zuiden, de intensiteit neemt snel af. Aanvankelijk nog windstoten in Hap1 tot <75 km/u, Hap2 laat eerst nog enkele kleine spots zien met waardes net boven 75km/u, Windstoten bij de buien van morgen lijken voor ons land niet echt een issue te zijn. Het primaire proces voor windstoten is de precipitation loading, hoewel aanvankelijk de verdampingscomponent ook een rol speelt. In de harmonies zien we lokaal uitschieters tot ca. 60 km/u. Zaterdagmiddag komt er een zeewindcirculatie op gang, die vrij ver het land op loopt. Dit is heel goed te volgen in de convergentieplaatjes van Harmonie.

Bewolking:
Bij de occlusie boven de Noordzee St, veelal 500-1000 vt, lokaal beneden 500 vt. Bij de occlusie van vanacht in het zuiden en daar vooruit Ac/Sc met daarbij verscholen Cb's. In de loop van de nacht trekt de meeste bewolking noordwestwaarts weg. Zaterdag ontstaat Cu-bewolking onder een inversie rond 7000 vt. In het noordoosten kunnen Cb's ontstaan met een basis rond 3000 vt, toppen kunnen dan tot FL370 komen. Zondag weer CU, later op dagelijkse gang weer geïsoleerde CB's, toppen lijken onder FL180 te blijven.

Neerslag:
De buien trekken vanuit het zuiden noordwestwaarts weg. Hierbij is een CAPE van ca. 1000-1500 J/kg voorhanden, met een effectieve schering van 25 tot mogelijk 30 kn. De buien bevinden zich dus in een relatief goed georganiseerd multi-cell regime. De buien die zaterdagmiddag ontstaan boven het noordoosten (of net buiten de landsgrenzen) voeden zich door de zeer vochtige lucht met CAPE-waarden tot lokaal 2000+ J/kg, en effectieve schering van 15-20 kn. De convectiemodus is ook hier multicel met in de vore mogelijk ook pulse-achtige vormen, waarbij naast (mogelijk grote) hagel (mogelijk meer dan 2 cm) ook lokaal waterlast kan ontstaan door oplijning op de vore en de geringe treksnelheid. De waterinhoud van de kolom loopt uiteindelijk op naar meer dan 35 mm in combinatie met een bovenstroming op 700 hPa van minder dan 10 kn. Harmonie komt lokaal met uursommen van 20-40 mm/u. Elders boven land slechts een kleine kans op een bui. Mocht er een enkele ontstaan dan is onweer mogelijk. Onweerskansen volgens INDECS liggen morgen tussen de 90% in het noordoosten en rond de 40% elders. Ook zondag overdag kunnen er lokaal enkele buien ontstaan.

Zicht:
Boven de Noordzee, Ten noorden van onze FIR, boven de Noordzee, slechte zichten door hoge dauwpunten boven het relatief koud zeewater. Vanaf de nacht naar zaterdag en zondag overdag kunnen deze condities vanwege een noordelijke windcomponent, het noorden van onze FIR. later mogelijk ook het noord(westen) van het land. Verder goede, maar in buien matig tot slechte zichten. Achter de buien in een opklaring mogelijk een enkele (grond)mistbank.

Paraaf meteoroloog: veeken

Uitgifte: 13/06/2020 00.14 uur LT.

Komende middag blijft een kwestie van nowcasten. De meeste modellen berekenen de buien in het noordoosten net op de grens of in Duitsland. De laatste Harmonie run berekent de neerslag weer iets verder naar het westen dan de run daarvoor. Het kan echter maar zo anders zijn. De buien van vanavond werden ook pas in de laatste paar runs dieper het land in berekend. Hopelijk komen de buien komende middag ook dieper het land in. ;D

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Joep

Neerslagsommen en ontladingen van de afgelopen 24 uur.

 

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

hesselsjoerd

Wrf heeft mooie kaarten voor vanmiddag. Maar volgensmij overschat dit model de onstsbiliteit. Zit dit model er goed op in dit soort situaties of kan ik beter naar harmonie kijken.

boxer

Ik dacht dat alleen het zuidwesten gisteravond kans maakte....
Phoe hey wat een bak regen en spectaculair onweer hadden we vannacht tussen 23:30 en 00:30.
Zo zie je maar weer, het weer laat zich nooit voor 100% voorspellen.

ThaGhostNL

Citaat van: hesselsjoerd op za 13 jun 2020 - 10:07Wrf heeft mooie kaarten voor vanmiddag. Maar volgensmij overschat dit model de onstsbiliteit. Zit dit model er goed op in dit soort situaties of kan ik beter naar harmonie kijken.

Harmonie zat er gisteren best goed op, wrf deels. Ik zou zeggen ga voor Harmonie, maar schrijf wrf niet af.
My brain is like my internet browser. I got like 19 tabs open, 3 of them are glitching and where the fuck is that music comming from.

Armand

Dat was weer een ouderwetse onweerszone, twee zelfs voor Limburg, die we al een tijdje niet meer gezien hebben. Wel opvallend dat de buien steeds verder opschoven in de afgelopen dagen. Zo leek het eerder deze week helemaal droog te blijven op de vrijdag. In de loop van de week leek vooral het zuidwesten van België kans op onweer te maken en eergisteren leek de storing over geheel België en zuidwest Nederland te trekken. Uiteindelijk kwamen de laatste runs van de modellen pas in de loop van gisteren met het scenario dat de buien nog wat noordelijker en oostelijker zouden gaan trekken.

Even nog een korte terugblik op de dag van gisteren (vanuit Zuid-Limburg):
De ochtend begon zonnig en warm, maar al vroeg in de middag kwam er bewolking opzetten vanuit het zuiden. Halverwege de middag ontstonden de eerste buitjes hier vlak over de grens in Belgisch Limburg en Vlaams Brabant. Dat gaf hier in Zuid-Limburg slechts wat gespetter op. De buien boven België stelde qua activiteit nog niet veel voor en trokken richting Rotterdam. Plaatselijk leverde dit wel mooie wolkenformaties op, de lucht was vrij dynamisch. Op de outflow ontstonden nog een paar losse buitjes ten noorden en oosten van de eerste zone in het begin van de avond.

Het echte werk arriveerde halverwege de avond hier ten zuiden van Limburg. Het werd onheilspellend donker en begon goed te flitsen en rommelen. De eerste actieve zone trok veel meer noordoostelijker dan dus eerder gedacht, over Limburg en Centraal en oost-België, via het zuiden en midden van Nederland, richting het westen en noordwesten van Nederland. De noordoostelijke helft van Nederland bleef gespaard, evenals het zuidwesten van België en grote delen van Zeeland (waar wel regen viel, maar weinig onweer).

Rond 22 uur ontstonden er boven de Ardennen nieuwe buien die een tweede complex vormden wat over Limburg trok. Met name tegen de Duitse grens trok een lijn van stevige buien verder noordwaarts, hier in omgeving Maastricht was het betrekkelijk rustiger tijdens de tweede passage, van het onweer kregen we echter wel genoeg van mee. Het bleef hier nog tot een uur of 1 wat rommelen en daarna trok het complex deactiverend verder noordwestwaarts.

Uiteindelijk voor een groot deel van België en Nederland een avond met goed wat onweer en vooral ook regen. Kaartje van Joep laat mooi zien dat een grote strook van Nederland een ruime 10mm - 30mm te voorduren kreeg, deze strook is ook door te trekken richting België. Hier in Zuid-Limburg in de gebieden tegen de Duitse grens viel er plaatselijk zelfs 30-45mm zo blijkt uit waarnemingen, wegens het tweede onweerscomplex later in de avond/begin van de nacht.


MeesterJ

2e onweerscomplex bevatte 2 supercells met zichtbare wallcloud heb ik mij laten vertellen door een kennis uit Heerlen

Eric

Citaat van: MeesterJ op za 13 jun 2020 - 14:142e onweerscomplex bevatte 2 supercells met zichtbare wallcloud heb ik mij laten vertellen door een kennis uit Heerlen
Had ik het tóch goed gezien, mijn vrouw zei: "Je bent gek, das geen wallcloud...".

Kermisspin

Inmiddels shelfcloud gespot bij Emmer-Compascuum. Grote hagel  Coevorden - Emmen. Tornado melding Paderborn Duitsland.

Er is veel te beleven. Hier in Veendam zitten we overigens nog buiten.

😊

Edit;
Ter Apel inmiddels ook wit van de hagel.
Volvo for life!

TMCThomas

kennissen in groningen hebben grote hagelstenen te verwerken gekregen, gingen door glas van carport heen.

Kermisspin

Citaat van: TMCThomas op za 13 jun 2020 - 20:03kennissen in groningen hebben grote hagelstenen te verwerken gekregen, gingen door glas van carport heen.

Heftig. Wonen deze in het oosten van de provincie? Hier in Veendam is het op wat regen en gerommel in de verte na....erg rustig.
Volvo for life!

flyineddy

ZO Drenthe meld momenteel lichte regen en een paar mamatus-achtige wolken.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

TMCThomas

Citaat van: Kermisspin op za 13 jun 2020 - 20:30Heftig. Wonen deze in het oosten van de provincie? Hier in Veendam is het op wat regen en gerommel in de verte na....erg rustig.

Yep, Als ik het goed heb is de bui in deze tweet van het KNMI de veroorzaker.

https://twitter.com/KNMI/status/1271837096542699521

Kermisspin

Het lijkt wel of de buien niet echt de grens over willen 🤔
Volvo for life!

Powered by EzPortal