Zomer discussietopic 2020

Topic gezien door 62258 bezoekers
Gestart door ThaGhostNL, ma 01 jun 2020 - 12:02

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

Citaat van: dennis089 op vr 12 jun 2020 - 00:23Ik mis een beetje de explosieve tijden van vroeger.. Toen had je echt met regelmaat cape waardes van boven de 2000.. Dit zie ik nu echt relatief zelden maar..
Ik mis sowieso het extremere weer een beetje, op een aantal stormen na hebben we de afgelopen jaren niet heel veel bijzonders gehad vindt ik. En dan heb ik het zowel over zomer als winter. Geen grote hoeveelheden sneeuw (als er wel sneeuw valt dan is het zo'n net niet net wel situatie) weinig onweersbuien. Temperatuur extremen omhoog zijn er wel maar anders dan dat is het wat magertjes de afgelopen jaren. Maargoed als we accuweather mogen geloven word deze zomer waar we op gewacht hebben ;)

Temperaturen lopen overigens snel op nu, al op 20+Akito

He mensen, sorry ik heb weinig tijd vandaag maar vond het toch even leuk te laten zien hoe we er op dit moment bij liggen :)

Leuk detail: zie de weerspiegeling van de zon in de 2e opname.
flyineddy

Citaat van: Akito op vr 12 jun 2020 - 11:18He mensen, sorry ik heb weinig tijd vandaag maar vond het toch even leuk te laten zien hoe we er op dit moment bij liggen :)
Weer bedankt voor de mooie satpics. :)
Mooi hoe je haast aan de wolken en de tussenliggende opklaring kunt zien dat er een oostelijke stroming staat, alsof de lucht wordt aangezogen naar een punt boven het zuiden van Groot Brittannië. 

Ik vond het net overigens hier in Drenthe al flink broeierig aanvoelen.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Lothiriel

Vanochtend mijn pluviometer gecheckt in Leuven, 26 liter/m2 gevallen sinds gisterenavond. Als dat het watertekort niet een beetje verholpen heeft weet ik het ook niet meer. Mijn tuin is weer herschapen in een modderpoel!

Denk dat het wel goed is dat het eens 's nachts geregend heeft, dan verdampt er minder water.

Vandaag lekker weertje en niet meer zo drukkend zoals gisteren. Hopelijk kunnen we elke dag wat water verwachten met genoeg zonneschijn.
Winter 2015-2016 in Leuven
3 dagen smeltende sneeuw | 2 dagen sneeuw | 8 vorstdagen | 2 ijsdagen

Ubachsberg

Afgelopen nacht was redelijk heftig hier in ubachsberg, als me regenmeter klopt is hier ruim 40 mm gevallen!!! En daarbij goed onweer gehad! Half 1 viel de stroom uit, was een beetje ingedut en werd gewekt door een harde slag, meteen dacht ik is de bliksem ingeslagen???  na wat onderzoek bleek de schoorsteenpijp van de mechanische ventilatie losgeraakt te zijn en zo de regen dwars door de cv ketel heen en dus kortsluiting, gelukkig word dit verzekeringswerk! Maar al met al toch weer spannend! Op dit moment 22.32 uur is de lucht hier erg onrustig en je ziet ook ontstaan van de buien heel goed!

TMCThomas

Wat betreft de lange termijn hinte de modellen nu al een aantal dagen op een ander weertype waarbij hogedruk de overhand heeft, al ben ik deze keer nog wel wat skeptisch aangezien EC dit nu al vaker heeft gedaan om dan vervolgens af te zwakken. Wel lijkt het vrij zeker te zijn dat we de zon weer wat constanter te zien krijgen, waar de afgelopen dagen toch ook steeds bewolking hadden lijkt de pluim nu weer bij zowel GFS als EC voor een droger en zonniger weertype te gaan.wat betreft de temperatuur zitten er toch nog wel wat onzekerheden in. EC (oper/control) is hierbij het warmst waarbij we vanaf dit weekend langzaam naar de 30 gaan.Echter als we de 850hpa temperaturen bekijken dan is de grens tussen koud en warm niet ver weg, een verschuiving of verandering van vorm van het hoog zou beteken dat we aan de verkeerde kant van de grens komen met koudere luchtGFS Control laat dit scenario zien waarbij 30 graden er zeker niet in zal zitten, maar eerder 18-22.


Unknown-user1778

Als ik de kaarten zo bekijk dan ligt er een fikse thermische opleving voor volgende week dinsdag in het verschiet... Het lijkt zowaar een beetje op de spaanse pluim om ineens boven de 30 graden te schieten.

TMCThomas

Tropische pluim!GFS is ook enthousiast met temperaturen richting 30.

X-treme

EC komt nu met temperaturen tot 33 graden volgende week donderdag  :o

Edit: GFS komt vanaf woensdag tot en met zondag met temperaturen van 30 graden of meer.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

Armand

Inderdaad toch toenemende kansen op zomers en tropisch weer, met zelfs de mogelijkheid tot een (lokale) hittegolf! Morgen zal ik er even wat meer tijd aan besteden met een update ;)

X-treme

De kans op een landelijke hittegolf, neemt ook toe.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

Akito

Zo, wat ben ik blij dat die lang sliert aan bewolking nu ein-de-lijk ten noorden van ons ligt!
Heeft een dagje of 2 geduurd en het is gelijk een stuk prettiger weer.

Opname van 9:45 vanochtend:

X-treme

Ziet er nog steeds goed uit.
GFS laat het doorgaan tot en met zondag.
EC houdt het tot en met zaterdag.

Dat het warmer word volgende week is wel zeker.
De vraag is alleen hoe warm en hoe lang het aanhoudt.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

flyineddy

Citaat van: Akito op vr 19 jun 2020 - 10:07Zo, wat ben ik blij dat die lang sliert aan bewolking nu ein-de-lijk ten noorden van ons ligt!
Heeft een dagje of 2 geduurd en het is gelijk een stuk prettiger weer.

Opname van 9:45 vanochtend:
(knip)

Inderdaad, de afgelopen dagen waren hier in het noordoosten vaak behoorlijk somber.
Nu schijnt gelukkig de zon weer, maar het is ook gelijk benauwt geworden. :)

Citaat van: X-treme op vr 19 jun 2020 - 10:26Ziet er nog steeds goed uit.
GFS laat het doorgaan tot en met zondag.
EC houdt het tot en met zaterdag.

Dat het warmer word volgende week is wel zeker.
De vraag is alleen hoe warm en hoe lang het aanhoudt.

Kom maar op met de warmte.
Ik hoop alleen wel dat dit keer de warmte gepast wordt afgesloten met een stevige portie onweer. ;D
In tegenstelling tot de afgelopen 2 jaar waarbij de warmte telkens vrijwel geruisloos verdreven werd. :(

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

GeneralDuke

Ventilatoren in huis, korte broeken gewassen, hopelijk is het te overleven op m'n zolderkamertje ;D
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

Armand

Eerste hittegolf van het jaar?

Na een periode met plaatselijk heel veel regen, onweer en gematigde maar benauwde temperaturen, zit er duidelijk een opwaartse trend in de pluimen. De oorzaak hiervan is een inschuivend hogedrukgebied, dat komende dinsdag met de kern over ons land schuift verder oostwaarts:De wind wordt dan aflandig uit de oosthoek tot zuidhoek en voert steeds warmere lucht aan. Vanaf dinsdag gaan de temperaturen dan ook stevig omhoog naar zomerse tot tropische waardes. De luchtmassa's op 850hPa warmen op tot een 14-18 graden. In de ideale situatie kan dat op grondniveau temperaturen opleveren tot 35 graden, potentieel zeer hete lucht dus! Echter komt er richting het einde van volgende week wel al snel dreiging van (thermische) lagedrukgebieden vanuit het westen. Dat kan enerzijds verkoeling met zich meebrengen, maar anderzijds ook nóg hetere lucht deze kant op sturen. Het Canadese model GEM laat dit scenario zien, wat temperaturen tot 36 graden kan opleveren:Of de soep dus daadwerkelijk zo heet geworden gaat worden, is zeker nog even afwachten. Daarvoor moet er een sturend lagedrukgebied nabij Frankrijk liggen die tropische luchtmassa's noordelijk brengt. Een koerswijziging kan dan al snel roet in het eten gooien, evenals restbewolking van onweersbuien.

Kijken we aan de hand van EC naar de komende periode, dan zien we de temperatuurstijging duidelijk terug in de pluim:

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Vanaf dinsdag stijgende temperaturen met van woensdag tot en met zaterdag ook de mogelijkheid tot tropische temperaturen. Dit is de pluim voor Midden Nederland, in Zuid Nederland (en België) ligt deze kans wellicht nog iets hoger. Mogelijk leidt dit dus tot een (landelijke) hittegolf. Het criterium voor een hittegolf luidt alsvolg: Een reeks van tenminste 5 zomerse dagen (temperatuur >25 graden), waarvan tenminste 3 tropische dagen (temperatuur >30 graden). Deze voorwaarde kunnen gehaald worden, maar je ziet wel enige onzekerheid nog terug in de pluim, wat overigens ook logisch gezien de termijn. De Oper bijvoorbeeld, laat een hoogtelaag de blokkade net iets doorbreken, waardoor de aanvoer meer westelijk wordt voor onze omgeving en het vrijdag en zaterdag mogelijk net niet tropisch wordt. Dat brengt dus gelijk ook onzekerheid mee over de eventuele hittegolf, echter zit de Oper deze dagen redelijk onderaan de pluim. De staafdiagram van Weerplaza laat wel mooi zien dat de hittegolf kansen toch wel aardig hoog liggen volgens EC00 deze morgen:

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Minimaal 5 zomerse dagen in het tijdsbestek van dinsdag tot en met zaterdag moet wel gaan lukken. Tropische dagen zijn nog wat onzekerder, maar je ziet woensdag tot en met vrijdag wel een grote meerderheid van de leden voor tropische dagen gaan. Het criterium van een hittegolf zou dus net gehaald kunnen worden.

Dan als afsluiting nog even de opmerking van Eddy ;)

Citaat van: flyineddy op vr 19 jun 2020 - 11:09Kom maar op met de warmte.
Ik hoop alleen wel dat dit keer de warmte gepast wordt afgesloten met een stevige portie onweer. ;D
In tegenstelling tot de afgelopen 2 jaar waarbij de warmte telkens vrijwel geruisloos verdreven werd. :(

Eddy.

Die stevige portie onweer zit eveneens ook in de mogelijkheden tot dusver. Door de nabijheid van lagedrukgebieden ten zuidwesten van ons, kan de lucht mogelijk ook erg onstabiel van aard worden. Je ziet dat duidelijk terug in de dauwpunten die berekend worden, die liggen gemiddeld op 15/16 graden voor bovengenoemde periode met wel een grote range nog. De Control berekening van EC gaat zelfs voor dauwpunten richting de 22 graden, dat is echt zeer ontvlambare lucht. Dat levert CAPE waardes op tot (ver) boven de 3000  :o

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Spreekt natuurlijk voor zich dat we hier nog lang niet vanuit moeten gaan, je ziet ook dat de Control redelijk alleen naar boven schiet, maar het behoort zeker tot de mogelijkheden ;)

Komende runs zullen langzaam meer duidelijk gaan geven. Dat het een aantal dagen flink warm gaat worden is duidelijk, maar of dat gepaard gaat met extremen (temperaturen boven 35 graden, een hittegolf, of stevig onweer) is nog even afwachten. :)

X-treme

Het lijkt een kopie van vorig jaar te worden, waarbij de afkoeling telkens werd uitgesteld.

GFS liet eerst op zondag de afkoeling al komen, maar gaat nu al door tot en met maandag.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

Armand

Citaat van: X-treme op vr 19 jun 2020 - 16:41Het lijkt een kopie van vorig jaar te worden, waarbij de afkoeling telkens werd uitgesteld.

GFS liet eerst op zondag de afkoeling al komen, maar gaat nu al door tot en met maandag.


De nieuwe GFS run is weer iets afgekoeld en komt nu eerder met zomerse dagen in plaats van tropische dagen. Dat komt door een subtiel hoogtelaag boven Centraal Europa wat de doorstroom van warmere lucht iets blokkeert. Je herkent het hoogtelaag aan de lichtere kleuren boven Tsjechië/OostenrijkDit zorgt ervoor dat de aangevoerde lucht op 850hPa net een fractie koeler is. Waar dit vanmorgen in EC nog tussen de 15 en 20 graden leek, ligt deze volgens GFS nu tussen de 10 en 15 graden. Dat is ook duidelijk in de ENS terug te zien:Dit scenario levert een meer aangenamer weertype op met zomerse temperaturen en nog steeds overwegend droog en zonnig weer. Een hittegolf is in dit scenario nihil te noemen. Zo zie je maar weer hoe het toch snel kan veranderen in enkele runs. Eens kijken waar EC nu mee binnenloopt. Waarschijnlijk zal het nog wel een aantal keren gaan veranderen. De tropische luchtmassa's zijn, ook bij GFS, niet ver van ons verwijderd. Kleine koerswijzigingen in het hoogtelaag en het hogedrukgebied kunnen grote gevolgen hebben in het temperatuurverloop.

X-treme

Ik had ook niks moeten zeggen  ;D

Overigens zit de oper van EC wel laag in de pluim.
Het gemiddelde zit nog steeds 4 dagen lang rond de 30 graden.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

X-treme

Pluim EC is iets minder geworden, maar nog steeds warm.
Als ik eerlijk ben, vind ik het niet zo erg.
Werken in de tuin met 30 graden, is niet zo fijn.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

Powered by EzPortal