Stormkansen februari 2020

Topic gezien door 29416 bezoekers
Gestart door Armand, wo 05 feb 2020 - 18:42

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Joep

Nieuwste EC 12
Zwaarste windstoten in noordwesten.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Joep

Vanaf de 2e helft van zondagmiddag vanuit het westen ZEER ZWARE WINDSTOTEN.  BinnEnland 100-120 km/u. Aan de kust tot 130 km/u en lokaal misschien 140 km/u.

Verder aan zee een zuidwesterstorm en in het noordwestelijk kustgebied even zware storm (9/10

plaatjes via r. De vries

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

riddler

Nou, mijn caravan staat links in het 140 km/U gebied ( Texel-Noord )  :o
Hoop dat er nog wat van over is na zondag.....

TMCThomas

GFS weer windstoten van ruim 120 km/u in het binnenland.
EC ook gemakkelijk 120+ in binnenland, zeker langs die buienlijn denk ik, indd 140+ aan de kust. (eerder dan deze kaart)Benieuwd naar de korte termijn modellen morgen!

TMCThomas

Harmonie zoals verwacht 120+ windstoten tot ver in het binnenland
DoeEensGek

Meeste windoverlast komt in de donkere uurtjes?

Zondag om 16:45 moet er in Alkmaar een voetbal wedstrijd plaatsvinden. Dat stadion waar het dak van naar beneden kwam.
Het lijkt me nou niet heel verstandig.Armand

Vanmiddag kom ik met een uitgebreide update over de situatie van morgen en wat we kunnen verwachten daarbij.

Joep

Windstoten verwachtingJe hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

4seasons

Dit lijkt mij ook geen prettig vooruitzicht. ::)


7 februari
Luchtdruk van 929 mb.
Spectaculaire satellietbeelden van * monster * en een extreem diepe cycloon van 929 mbar nabij IJsland vanavond

CiteerThe exceptional satellite presentation of *monster* and extremely deep cyclone near Iceland. It is very large with its pressure field literally dominating the North Atlantic. The central pressure has now slipped below 930 mbar!Zie verdere info en documentatie:
https://www.severe-weather.eu/mcd/weatherp0rn-spectacular-satellites-monster-cyclone-iceland-mk/

Storm Ciara
UPDATE * op de intense #stormCiara (windstorm) in het Verenigd Koninkrijk en Ierland tot en met zondag & maandag - zware wind en grote golven worden verwacht!

De voormalige golf met de 'bomcycloon' die zich aanzienlijk over Oost-Canada heeft verdiept , beweegt zich nu over de Noord-Atlantische Oceaan naar West-Europa. Gelegen ten zuiden van de extreem diepe cycloon in de buurt van Groenland en IJsland . Verwacht wordt dat het morgen, 9 februari, een intense storm - #stormCiara - zal veroorzaken in Ierland, Schotland, Wales en Engeland. Terwijl #Ciara doorgaat in de richting van Noord-Europa, zullen zich van maandag tot maandag ook sterke winden verspreiden over het Kanaal en over de Noordzee naar ZW Scandinavië, Benelux, Denemarken en Noord-Duitsland! Er worden ook aanzienlijke golven verwacht in de westkust van Ierland en Schotland!


Zie verder:
https://www.severe-weather.eu/mcd/intense-ciara-windstorm-uk-ireland-waves-mk/Meer info, weerbeelden, video's etc. in Europa en de rest van de wereld:
https://twitter.com/severeweatherEU

Unknown-user1778

Citaat van: Armand op za 08 feb 2020 - 12:00Vanmiddag kom ik met een uitgebreide update over de situatie van morgen en wat we kunnen verwachten daarbij.

Ben benieuwd waarmee je komt. Is dit nu echt iets heel ongewoons en heftig wat ons te wachten staat? Teminste hier in Duitsland is maandag gewoon de school dicht waar de vader van mn vriendin leraar is. Scholen dicht om een stormpje? Zoiets heb ik bij ons nog nooit gehoord.

Jenkie

Code oranje vanwege de wind is iets wat we in Twente niet vak zien......

GeneralDuke

Code oranje is zojuist uitgegeven voor het hele land. Begint in het westen om 4 uur, en eindigt in Limburg om 1 uur 's nachts. Gebieden daartussen hebben dan ook 'oranjetijden' die daartussen liggen.

Benieuwd of er ook nog rood komt... Nog steeds denk ik dat dat niet het geval zal zijn omdat het een zondagavond betreft. Maar ik ga er niet over ;D
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

Tyshane

Bijzonder om nu buiten te ervaren hoe rustig en redelijk windstil het is. Kan dan moeilijk voorstellen dat het morgen rond deze tijd zo tekeer zal gaan. ;)

Wel leuk voor ons als weer-fanaten dat we weer iets te volgen hebben want het was maar saai qua weer de laatste maanden.

4seasons

Citaat van: Tyshane op za 08 feb 2020 - 14:33Bijzonder om nu buiten te ervaren hoe rustig en redelijk windstil het is. Kan dan moeilijk voorstellen dat het morgen rond deze tijd zo tekeer zal gaan. ;)

;D 
Daar komt dan de uitdrukking vandaan:
"stilte voor de storm"


Voor degene die interesse hebben hoe de situatie bij onze westerbuur (VK) zich ontwikkeld;
Hier de discussie over deze storm op Netweather forum;
https://www.netweather.tv/forum/topic/93202-storm-ciara-atlantic-storm-3/Tyshane

Citaat van: 4seasons op za 08 feb 2020 - 14:50;D 
Daar komt dan de uitdrukking vandaan:
"stilte voor de storm"
Voor degene die interesse hebben hoe de situatie bij onze westerbuur (VK) zich ontwikkeld;
Hier de discussie over deze storm op Netweather forum;
https://www.netweather.tv/forum/topic/93202-storm-ciara-atlantic-storm-3/

Inderdaad, stilte voor de storm! :)
Thanx voor de link btw! ;)

Armand

Update storm Ciara, aan de hand van de laatste computermodelgegevens

Afgelopen dagen is het duidelijk geworden dat we morgen, zondag, te maken gaan krijgen met de eerste winterstorm van dit seizoen. Vergeleken met eerdere analyses, is er niet heel veel veranderd de laatste runs. Details zijn echter wel wat meer duidelijk geworden nu. De storm die we gaan krijgen is puur op windkracht gezien niet zo zeer een hele zware storm. Waarschijnlijk gaan we alleen aan de (noordwest) kust een windkracht 9 halen, op de Wadden misschien even windkracht 10. Elders in het land waait het met windkracht 6 tot 9 ook stevig door, maar niet extreem.

Wat deze storm wel bijzonder en wellicht ook gevaarlijk maakt zijn de zeer zware windstoten die berekend worden tot diep in het binnenland en de toch wel vrij lange tijdsperiode van zware en zeer zware windstoten. Met name de windstoten zullen dus gevaarlijk zijn morgen en daarom verdiend deze storm wel de aandacht. Het KNMI is daar al mee begonnen door ruim op tijd een code oranje uit te geven voor het hele land.

Kijkend naar het bijbehorende frontensysteem van Ciara, dan bestaat het systeem uit drie fronten. Allereerst een warmtefront (rode lijn) dat morgen in de vroege middag vrij snel over het land trekt. Daarachter zit een koufront op hoogte (blauwe lijn, open) waar we niet heel veel van merken, gevolgd door een koufront op grondniveau (blauwe lijn, gesloten). Op dit grondfront zitten de zwaarste windstoten. Hier beneden staat een kaartje met de situatie morgen net na het middaguur, waarop de drie belangrijke fronten staan afgebeeld:Harmonie heeft waarschijnlijk het beeld voor morgen als beste te pakken, het KNMI spreekt daarover ook in de Guidance. De volgende analyse is dan ook gebouwd op Harmonie, met andere modellen wel in het achterhoofd. EC bijvoorbeeld schijnt de windstoten namelijk iets te overschatten.

Na passage van het warmtefront zullen de windstoten morgen flink gaan toenemen. Onderstaand kaartje is de situatie morgenmiddag rond 13u:Het warmtefront maakt hierbij de oversteek over Nederland. Er kan wat lichte regen vallen, maar veel zal het niet echt gaan voorstellen. Je ziet duidelijk dat de windstoten flink gaan toenemen na de passage van het warmtefront. In de warme sector zullen de windstoten gaan toenemen tot 75-100 km/u in het binnenland en 100-120 km/u aan de noordwestkust. De twee koufronten liggen dan nog verder op de Noordzee.

Naarmate de middag vordert, zullen de windstoten vanuit het westen steeds wat verder toenemen. Tegen de avond trekt vervolgens het hoogtekoufront over met opnieuw wat regen:De windstoten zijn tegen die tijd al toegenomen tot bijna 100 km/u boven het land en 100-120 km/u aan de kust en in het noordwesten. Tegen de avond zien we ook het veel actievere grondkoufront voor de kust van Nederland liggen.

In de loop van de avond trekt dit actieve front over het land richting het oosten-zuidoosten. Op het front zitten enkele lijnvormige buien die stevig kunnen uitpakken met plensregen, hagel en mogelijk ook onweer. De windstoten nabij deze buien zijn wellicht het belangrijkste aandachtspunt. Deze kunnen oplopen tot 100-120 km/u, ditmaal ook in het binnenland. De situatie van Harmonie rond de klok van 22 maakt dit duidelijk:Het grondfront ligt dan NO-ZW georiënteerd boven Nederland met daarop dus enkele stevige buien. De windstoten kunnen dan oplopen tot 100-120 km/u nabij deze buien, met zelfs uitschieters tot 130 km/u bij een zeer stevige bui. In het tweede deel van de avond bereikt het grondfront ook het zuidoosten met bijbehorende zeer zware windstoten.

In het begin van de nacht verdwijnen de zeer zware windstoten in het zuidoosten van het land, maar de wind gaat dan nog niet bepaald liggen. Ook verder in de nacht en maandag blijft de wind zeer aanwezig met nog steeds zware windstoten van 75-100 km/u. Harmonie komt zelfs nog met enkele nieuwe windstoten van iets meer dan 100 km/u op de maandagmorgen:Samengevat
We kunnen dus stellen dat het morgen voor langere tijd flink gaat waaien. Vanaf de middag breiden zware windstoten van 75-100 km/u zich uit over het land, vanuit het westen. Aan de (noordwest)kust lopen de windstoten op tot 100-120 km/u. Dit zijn nog vrij normale waardes voor een winterstorm. Het venijn zit hem echter in het grondkoufront dat in de loop van de avond over het land trekt. Daarop zitten enkele stevige buien met ook kans op hagel en onweer. Hier bedragen de windstoten in het gehele land 100-120 km/u, mogelijk nog iets meer zelfs. Bovendien begint de periode met zware windstoten op de zondagmiddag en eindigt mogelijk pas ergens later op maandag. De duur en de piek van de windstoten maken deze storm wel specialer, waarbij er wellicht helaas ook een boel schade en overlast te verwachten is.

flyineddy

Top uiteenzetting Armand!
Bedankt voor de update. :)

Spannend dagje morgen.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Extremissimorum

Dank voor de update! Ik laat van me horen morgenavond. Eens zien hoe Noord-Holland deze storm van middelmatig formaat overleeft!

Vrij absurd als het KNMI geen code rood hiervoor afgeeft. Ja, het is zondag, maar de impact zal ook dan groot kunnen zijn en bovendien, zoals Armand ook aangeeft, is het nog niet klaar na de passage van het grondfront. Oké, minder harde wind, maar ook maandagmorgen kan hierdoor tricky zijn met de ochtendspits. Zekee met bomen die toch nog niet omgevallen zijn, en dan alsnog riskeren om te vallen...

TMCThomas

Bedankt armand voor de mooie uitleg!  :)

Laatste Harmonie nog net weer iets zwaarder mogelijk zeer lokaal zelfs 140-150km/u (op dit kaartje te zien ruw weg bij egmond aan zee) aan de de kust en over een groter gebied 130-140km/u


GeneralDuke

Citaat van: Extremissimorum op za 08 feb 2020 - 16:27Vrij absurd als het KNMI geen code rood hiervoor afgeeft. Ja, het is zondag, maar de impact zal ook dan groot kunnen zijn en bovendien, zoals Armand ook aangeeft, is het nog niet klaar na de passage van het grondfront. Oké, minder harde wind, maar ook maandagmorgen kan hierdoor tricky zijn met de ochtendspits. Zekee met bomen die toch nog niet omgevallen zijn, en dan alsnog riskeren om te vallen...

Morgenvroeg zullen we het weten!
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

Powered by EzPortal