Onweerskansen 2019 - Algemene vooruitzichten

Topic gezien door 22654 bezoekers
Gestart door ThaGhostNL, zo 19 mei 2019 - 10:54

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hoeveel onweersdagen verwacht jij?

< 10 (Buitengewoon weinig)
4 (7%)
10-15 (Zeer weinig)
4 (7%)
15-20 (Weinig)
6 (10.5%)
20-25 dagen (Iets minder dan normaal)
10 (17.5%)
25-30 dagen (Normaal)
9 (15.8%)
30-35 dagen (Iets meer dan normaal)
10 (17.5%)
35-40 dagen (Veel)
11 (19.3%)
40-45 dagen (Zeer veel)
2 (3.5%)
45 > dagen (Buitengewoon veel)
1 (1.8%)

Totaal aantal stemmen: 22

ThaGhostNL

Beste forumleden,

Eindelijk is hij er dan, het onweerskansen topic voor 2019, speciale dank naar Eddy, die tijd heeft gevonden om een starter te schrijven, Enjoy!

Het onweersseizoen staat weer voor de deur. Hoewel enkele plaatsen dit jaar al onweer hebben gehad (waaronder gisteren, zaterdag), en daar dus de onweersdagen teller al niet meer op 0 staat, is het tot dusver nog vrij rustig. Hopelijk gaat dat op niet al te lange termijn veranderen. Vorig jaar was voor velen een teleurstellend jaar wat onweer betreft, dus het is te hopen dat dit jaar het een beetje goed gaat maken en valt er een hoop te filmen, fotograferen en vooral te genieten!  8)

Dus, nieuwe ronde, nieuwe kansen. Wat denken jullie dat het dit jaar gaat doen? Zullen we veel onweer krijgen (35+ onweersdagen)? Of juist weinig (minder dan 20 onweersdagen)? Zal het alweer tegenvallen? Of zal dit een zomer worden om nooit te vergeten? Laat weten wat jullie verwachten!  :D

Mijn persoonlijke verwachting: Andere jaren was bij mij de hoop iets te vaak de vader van de gedachte, waarmee ik dus uiteindelijk teleurgesteld was. Dit jaar pak ik het dus iets voorzichtiger aan en ga ik voor iets minder dan normaal: 20-25 onweersdagen.

Laten we, om gelijk maar even in de onweersstemming te komen, gelijk maar even aftrappen met de kansen van deze zondag.
Er is redelijk wat onstabiliteit aanwezig, zo'n 1000 J/Kg CAPE, voornamelijk boven de oostelijke helft van het land. De wolkentoppen kunnen daarbij doorschieten tot FL300. Hierbij is onweer uiteraard mogelijk, als ook stevige regen en windstoten met uitschieters tot zo'n 55 km/u. De windschering is daarbij weinig (10kn), dus het zal gaan om single cells. De buien zullen waarschijnlijk zeer lokaal zijn, dus als je pech (of geluk) hebt krijg je helemaal niks.  :-X
(bron: knmi)

Laten we hopen dat vandaag al hier en daar wat leuks oplevert. :)
Ik wens iedereen een uitstekend onweersseizoen!

Groeten,
Eddy.
My brain is like my internet browser. I got like 19 tabs open, 3 of them are glitching and where the fuck is that music comming from.

TMCThomas

Bedankt eddy en ThaghostNL voor het openen van het topic! Begint hier nu wel echt lekker broeierig warm te worden. (24 graden uit de zon 28 in de zon). Hopelijk levert het wat op vanavond, ben benieuwd

Tyshane

Hey leuk een kansentopic, krijg er altijd kriebels van als ik dat zie! :) En leuk dat Eddy het heeft geschreven in samenwerking met ThaGhost. Prachtig, haast zomerachtig weer hier en het ruukt een beetje naar onweer. Laten we hopen op een paar mooie buien. :)

TMCThomas

Eerste buien zijn onstaan, gelijk een vol met onweer!


EDIT: Onweer hier te volgen: http://de.blitzortung.org/live_lightning_maps.php?map=16

Eric


Tyshane

Hier net voorbij begon het te ontstaan (epe) en nabij Elburg nu ontlading. Mooi om die CB's in de verte te zien. :)

TMCThomas

lijkt erop dat de meeste buien zich vormen op de temperatuurgrens, mooi om te zien.Wel slecht nieuws voor mij, zit net iets voor de grens, hier slechts wat gerommel uit de verte.

Buien verplaatsen zich ook nauwelijks, knmi houdt hier ook rekening mee aangezien slechts de provincies op die lijn code geel hebben.EDIT: Ook mooi te zien aan de wind, die lijn is de locatie waar de ene luchtsoort botst op de andere, oftewel recept voor buien. Helaas hierdoor wel vrij lokaal, volgens enkele modellen kan er echter aan de oostelijke zijde vanavond ook nog wat onstaan.


AFTH14


TMCThomas

Toch wel onweer hier ontstaat hier toch een klein buitje boven heteren.  :D

Martijn1978

Ten zuid oosten van hier nu al 15 min onafgebroken gerommel te horen. Lang geleden dat ik continue gerommel heb gehoord.

TMCThomas

Buien boven nederland (en duitsland) zijn goed terug te zien op de satelliet.


ThaGhostNL

Convergentie lijn is heel goed te zien op de radar, zowel aan de buienlijn maar ook het windveld is mooi te zien. Temperatuur val is ook wel opvallend.
My brain is like my internet browser. I got like 19 tabs open, 3 of them are glitching and where the fuck is that music comming from.

flyineddy

ThaGhostNL, bedankt voor het plaatsen van mijn bericht en het openen van dit topic!  ;D
Ik had wat tijd, dus ik dacht laat ik eens wat schrijven. :)

Hier rond om mij heen begint het nu ook aardig te borrelen. Hopelijk krijg ik zometeen ook een leuk buitje.  8)
Net toen ik vanaf Emmen naar mijn huis fietste (richting NO) zag ik nog even een leuke stofhoos.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Kermisspin

Hier in het noordoosten nu binnen trekkend onweer. De eerste (zomer)onweer dit seizoen. ;)
Volvo for life!

TMCThomas

Hier zojuist even kort een stroomstoring gehad (gek genoeg zijn de buien al weer even weg.) Zal wel ergens ingeslagen zijn.

EDIT: code geel uitgebreid.


Armand

Mooi om dat geluid van donders weer eens te horen en leuk dat het forum direct ook wat actiever wordt ;) De buien zijn wel echt typisch single cell, dat valt ook mooi te zien. De kernen van de buien zijn namelijk kortstondig en zeer lokaal erg pittig, terwijl de levensduur niet lang is.

Jasneker

Dicht trekkende bewolking in Sneek, nog geen rommeltje te horen/geen flits(jes) te zien, ik wacht af ;)
Succes met het onweer.

TMCThomas

Meeste onweer lijkt inmiddels weer uit de buien te zijn, vooral nog regen.

flyineddy

Het lijkt erop dat het voor mij vandaag weer zo'n typische dag is waarbij alles om mij heen gaat. :(
Eerder vanmiddag en vanavond al onweer gezien ten noorden, zuiden en westen van mij en op dit moment is er onweer ten oosten van mij, net over de grens in Duitsland.
Nu zijn dit soort single cel situaties nooit de meest spannende, maar toch, een beetje onweer zou ik wel leuk vinden. :)
Hopelijk komt er zo nog wel een beetje regen, want het is hier de laatste tijd een flinke gestuif.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

GeneralDuke

Stukje guidance van vandaag:

Bewolking
Boven aandachtsgebied de Noordzee en land ST<500 vt is hardnekkig door de warme en vochtige lucht. Vanochtend start de dag grijs, vanmiddag in de oostelijke helft van het land opklarend. Vanmiddag opnieuw CB's boven het (uiterste) oosten van het land. De nacht naar dinsdag en dinsdag overdag herhaling van zetten met mogelijk in het oosten wat meer gelaagde bewolking.

Neerslag
Vanmiddag alleen in het oosten nog enkele onweersbuien mogelijk. CAPE 1000 tot 1500 J/kg, schering beperkt (tot10 kn). Opnieuw single cells. Harmonies houden het droog hetgeen mi niet realistisch is. EC en Hirlam verschillen wel enigszins in de meest westelijke positie. Dinsdagmiddag langs de hele oostgrens kans op (buiige) regen
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

Powered by EzPortal