Onweerskansen 2018 - Algemene vooruitzichten

Topic gezien door 54959 bezoekers
Gestart door ThaGhostNL, za 31 mrt 2018 - 14:50

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hoeveel onweersdagen verwacht jij in 2018?

 < 10 (Buitengewoon weinig)
10-15 (Zeer weinig)
15-20 (Weinig)
20-25 dagen (Iets minder dan normaal)
25-30 dagen (Normaal)
30-35 dagen (Iets meer dan normaal)
35-40 dagen (Veel)
40-45 dagen (Zeer veel)
45 > dagen (Buitengewoon veel)

TMCThomas

buien groeien lekker door, boven Duitsland gaat het aardig los. Lijkt hier op zijn hoogst te schampen. Maar Limburg, Brabant, zuid-Holland en Zeeland zouden wel eens wat te verwerken kunnen krijgen. Als ik Harmonie mag geloven breid het gebied zich verder noordelijk uit en ontstaat er hier ook nog wat maar vrees dat het hier rustig zal blijven. Harmonie is namelijk een van de weinige die het zo berekent.


Joep

In Duitsland gaat het flink los wat onweer betreft. Afgelopen 30 minuten tot ruim 400 bliksemontladingen in de cel nabij Keulen

noodweerbenelux
GeneralDuke

Is inderdaad een pittige cel daar bij Keulen. Hopen dat er wat van overblijft want hij lijkt een beetje richting Nijmegen te gaan... ;D
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

jandeventer

Het midden van nl oftewel mijn woonplaats vallen weer eens niet in de prijzen,mensjes daar in brabo geniet ervan zonder al te veel extremen zo laat in de avond...,.nachtonweer

Energizer85

Toch wel een flink neerslagbeest met een aantal felle onweerskernen vanavond... zo vroeg in het jaar toch een aardige onweerssituatie.... leuk voor de zuidelijke provincies!

Overigens, bijna een zwoele zomeravond was het vanavond!

TMCThomas

Voor de mensen zo ter hoogte van de veluwe, er is nog hoop! Er begint nu wat te onstaan bij de grens van Nederland en Duitsland wellicht dat dat inderdaad nog tot wat uitgeroeid. (zo ja dan had Harmonie gelijk)

winter67

Het begint echt tekeer tegaan. Er ontwikkeld zich een onweerslijn van oost naar west ben benieuwd naar het vervolg

TMCThomas

Kan het hier nu in de verte horen rommelen. Was even vergeten hoe leuk dat onweer (volgen zien en horen) eigenlijk wel niet was :D
Wel apart dat Harmonie het zelfs in de run die net binnen is volledig anders zit dan de huidige situatie:


Zie dit nu niet zo snel gebeuren.
EDIT: Kan nu ook flitsen zie, helaas blijft het allemaal net buiten bereik.

Tam

Zuid Nederland heeft wat leuks te pakken. Laten we hopen dat het een voorbode is van een onweersrijke zomer.

Voor mij was het te zuidelijk. Volgende keer wat meer naar het noorden graag

Eric

Citaat van: Tam op di 10 apr 2018 - 23:50
Zuid Nederland heeft wat leuks te pakken. Laten we hopen dat het een voorbode is van een onweersrijke zomer.

Voor mij was het te zuidelijk. Volgende keer wat meer naar het noorden graag
Voor mij was het te noordelijk. Volgende keer wat meer naar het zuiden graag... ????

flyineddy

Vanavond en morgen kans op onweersbuien.
Deze zouden stevig uit kunnen pakken.

Zie hier de KNMI Guidance:

CiteerModellen algemeen tot +48 uur, geldig tot vrijdag 13 april 2018 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een kleine koudeput trekt via het noordoosten naar de Engels-Schotse grens. Een lagedrukgebied met meerdere kernen ligt boven Frankrijk en het Middellandse Zeegebied nabij de oostkust van Spanje. Een occlusie is rondom een kern nabij Mallorca gedraaid. Deze occlusie zwaait vanochtend en vanmiddag van zuidoost naar noordwest en blijft daarna golvend liggen van Schotland via Duitsland naar Polen. Het laag beweegt langzaam noordwaarts richting Het Kanaal. Het gevolg is dat vanmiddag een vore van dit laag het zuidoosten bereikt en van oost naar west over de zuidelijke helft van het land trekt. Vanavond verlaat de vore het westen van het luchtruim. De vore wordt op hoogte gevolgd door een koudeput, waarvan de kern over de uitgang van Het Kanaal trekt. In de nacht naar vrijdag en vrijdagochtend ontwikkelt er boven Duitsland een lagedrukgebied en dit beweegt noordwaarts. Een hoogtelaag boven Frankrijk koerst in de middag en avond naar Duitsland.

Modelbeoordeling:
Aanhoudend zeer grote onzekerheden qua weer, bewolking, temperatuur en wind. De verschillen tussen de modellen onderling zijn groot. De hoofdgebeurtenissen zijn het al dan niet ontwikkelen van buien in de vore/bij de occlusie en aan de westflank van het lagedrukgebied boven Duitsland. Dit laag ligt in Harmonie36 en 40 westelijker en daarmee ook de buien. In potentie kunnen de buien van zowel vanavond als vrijdagmiddag en -avond zwaar uitpakken met grote hagel en veel regen (met name Harmonie36 laat dit vanavond gebeuren). De nieuwste Hirlamrun komt zowel vanavond als vrijdag met zeer hoge waardes van CAPE*shear (zowel 0-6 als 1-6 km). Vanavond is dit vooral boven het westen en midden, vrijdagmiddag en -avond in het uiterste noordoosten.

Aandachtspunten
Temperatuur:

Hirlam is vrijdag duidelijk een warme uitbijter (maar in mindere mate dan de 18Z-run), we volgen EC. Harmonie40 is voor de nacht naar vrijdag een koude uitbijter, met minima tot 3°C lokaal in het zuiden. We volgen EC.

Wind:
Noord van de Wadden 6 Bft, Vissersbank 7 Bft. Vikingbank geen sein. In de Vissersbank trekt de wind aan naar 8-9 Bft. Vrijdag neemt de wind van het zuiden uit af, maar de 8 Bft in Vissersbank blijft voorlopig staan. Bij de buien van vanavond berekent Harmonie36 lokaal zware windstoten in het zuidoosten. HarmonEPS houdt het bij maximaal 20-30% kans hierop. Bij de buien van vrijdag zien we veel kleinere kansen op zware windstoten.

Bewolking:
In het noorden St, boven Duitsland zit nog meer dat ons gaat bereiken. Overdag lift dit en gaat het over in Sc/Cu. Bij de occlusie van vandaag geen St, maar vrijdag zien we boven zee nabij de occlusie veel St ontwikkelen. In de vore kans op Cb's FL320, al is het vrij droog. Vrijdag in de noordoostelijke helft kans op Cb's tot FL330.

Neerslag:
Boven het noordoosten kans op buiige neerslag, wat een restant is van de onweersbuien die bij de kleine koudeput zaten. Vanmiddag al kans op een bui, vanavond met name in het zuidwesten. Dan ook kans op onweer, hagel, veel regen (PW 25-30 mm). Convectiemodus multicell, mogelijk meer, maar onzekerheid vooralsnog zeer groot. Vrijdag vooral in het oosten en noordoosten kans op onweersbuien. Ook hiervoor geldt dat er in potentie zware randfenomenen mogelijk zijn, maar dat de onzekerheden te groot zijn om een deterministische verwachting te kunnen schrijven op dit moment.

Zicht:
In de zuidelijke helft matig, lokaal mist. In de nacht naar vrijdag eveneens kans op mistbanken, dan in het hele land (HarmonEPS geeft dit aardig weer). In zware (onweers)buien slecht.

Paraaf meteoroloog: zwagers

Edit:
Estofex komt momenteel met een level 1 voor vandaag voor het midden van Duitsland met nog net het oosten van NL.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

winter67

Nog even terugkomen op 10 april hier viel 45 mm in zeer korte tijd veel onweer en af en toe grote hagelstenen. Maar nu is het zuidwesten weer het mikpunt gaat lekker zo

flyineddy

Volgens de nieuwste Guidance zijn de kansen voor zowel vandaag als morgen weer kleiner geworden:

CiteerModellen algemeen tot +48 uur, geldig tot vrijdag 13 april 2018 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een koude put noordwest van de Wadden trekt verder noordwestwaarts. Een oud lagedrukgebied met meerdere kernen, zowel op hoogte als aan de grond, ligt boven Frankrijk en trekt langzaam noordwaarts. Een ZW-NO georienteerde (hoogte)occlusie boven het zuidoosten trekt vanmiddag noordwestwaarts over het land. Daarachter zijn er brede opklaringen en wordt de opbouw vanmiddag potentieel onstabiel. Het gevolg is dat vanmiddag een vore van het eerdergenoemde laag het zuidoosten bereikt en van oost naar west over de zuidelijke helft van het land trekt. Vanavond verlaat de vore het westen van het luchtruim. Aan de oostflank van het (hoogte)laag trekt mediterrane lucht noordwestwaarts richting Polen en Noordoost-Duitsland. Hierdoor vindt op vrijdag boven Duitsland frontogenese plaats en bovendien gaat deze barocliene zone boven Duitsland golven. Aandachtspunt is een zuid(oost)elijke jetstreak aan de noordoostflank van het hoogtelaag vanmiddag en vanavond boven Duitsland. Inmiddels is deze ook in Hirlam afgezwakt, maar mogelijk zorgt deze nog voor enige triggering van de buien bij de linkeruitgang.

Modelbeoordeling:
De grenslaag is boven land vochtiger en koeler dan de modellen in het algemeen berekenen. Boven zee beschrijft Ha40 de St het beste, boven land Ha36. Grote verschillen zitten er in de beschrijving van de buien in de potentieel onstabiele lucht. Het idee is nu dat er boven Duitsland, waar de modellen nu redelijk presteren qua temperatuur en zonneschijn, onweersbuien vanaf de grond gaan ontstaan. De Eifel en Sauerland lijken hiervoor de voorkeursgebieden te zijn. Deze buien komen vervolgens in de zuidoostelijke bovenstroming naar Nederland, maar zullen boven ons land waarschijnlijk al snel niet meer vanaf de grond gevoed worden. HarmonEPS laat dit ook goed zien in het MUCAPE/MUCIN panel. Het CAPE-shear product in Hirlam is inmiddels fors lager geworden (30-35 kJ*kt/kg vanaf de grond), waarschijnlijk doordat de jetstreak aan de noordoostflank van het hoogtelaag nu in Hirlam, net als in de andere modellen, minder sterk berekend wordt. De buien zullen dus mogelijk vrij fors van het zuidoosten uit het land in komen, maar gaandeweg meer aan kracht inboeten dan de Ha's laten zien. Voor vannacht berekenen de modellen vooral regionaal mist waar de buien zijn gevallen. Geowind minder dan 15 kn in combinatie met opklaringen, m.u.v. het noordoosten waar het bewolkt blijft.

Aandachtspunten
Temperatuur:

Zie modelbeoordeling.

Wind:
Kust- en Noordzeeseinen in het noorden, vrijdag afnemend. Zware windstoten bij de buien lijken onwaarschijnlijk, aangezien de buien nauwelijks of niet vanaf de grond gevoed worden, alleen misschien in het uiterste zuidoosten. Ha36 oogt dus veel te fors.

Bewolking:
St in het midden en zuiden van de FIR, boven land optrekkend en grotendeels ook advectief oostwaarts bewegend boven zee. Bij de koude put (ingebedde) Cb's, toppen rond FL200 hier en daar. Vanmiddag en vanavond bij de buien toppen FL300-FL330, in H36 soms iets erboven. Komende avond en vooral op vrijdag neemt de kans op St in het noorden van de FIR door de eerdergenoemde frontogenese toe.

Neerslag:
Bij de koude put nog buien, onweerskans erg klein. Bij de (hoogte)occlusie plaatselijk wat lichte buiige regen, onweerssignaal Ha is graupel en geen onweer. Vanaf einde vanmiddag vanuit België en Duitsland enkele regen- en onweersbuien vooral in het uiterste zuidoosten mogelijk met hagel. Hagelsignaal in Ha36 is ook minder geworden, grote hagel wordt nu eigenlijk niet meer boven NL berekend. Ook uursommen boven de 50 mm komen niet voor in de modellen en lijken gezien de 25-30 mm max. PW niet haalbaar met toch nog enige treksnelheid van de buien. Vrijdag in het noordoosten mogelijk nog een schampschot van mogelijk convectieve neerslag bij de golvende barocliene zone. Verder in het zuiden van het land in een zwakke vore en bij wat zonneschijn de ontwikkeling van enkele single cells. Onweerskans lijkt nu klein maar is aandachtspunt.

Zicht:
In het zuiden eerst nog matig tot slecht zicht, boven zee nog lokaal mist. Van het noordoosten en oosten uit eerst verbeterend. Vanwege de frontogenese nabij de barocliene zone weer teruglopend zicht. Ook boven land op de dagelijkse gang vanavond en vannacht teruglopend zicht met lokaal mist(banken). In het noordoosten is de kans wat kleiner vanwege middelbare en hoge bewolking bij de barocliene zone.

Paraaf meteoroloog: haklande

Uitgifte: 12/04/2018 11.05 uur LT.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

jandeventer

Dat is dus het dode vogeltje waar ik al bang voor was..eerst de vooruitzichten redelijk goed tot dit debacle waar t hier al regent en de zon het zwaar laat afweten

djayfri

Gewoon lekker naar W Duitsland kachelen dus!

flyineddy

Citaat van: jandeventer op do 12 apr 2018 - 14:12
Dat is dus het dode vogeltje waar ik al bang voor was..eerst de vooruitzichten redelijk goed tot dit debacle waar t hier al regent en de zon het zwaar laat afweten

Dat is iets waar het Nederlands weer erg goed in is. Helaas.

Dat is ook een beetje wat ik eerder al zei; de leukste situaties zijn de onverwachte situaties.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Armand

Net als gisteren, ook vandaag weer erg veel bewolking waardoor de temperatuur getemperd blijft en de buien waarschijnlijk weer zullen uitblijven.

flyineddy

Er is nu bij Dortmund een onweersbui(-tje) ontstaan.
Kijkend naar de radar is dat best snel gegaan.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Arend

Citaat van: flyineddy op do 12 apr 2018 - 17:17
Er is nu bij Dortmund een onweersbui(-tje) ontstaan.
Kijkend naar de radar is dat best snel gegaan.

Eddy.

Hoop dat we daar hier nog een klap onweer van meepakken, maar alleen een verfrissend buitje zou ook geen kwaad kunnen.
Een zomer zonder onweer, is als een winter zonder sneeuw. Hogedruk maakt alles stuk. Een evenaring is geen record.

flyineddy

Citaat van: Arend op do 12 apr 2018 - 18:45
Hoop dat we daar hier nog een klap onweer van meepakken, maar alleen een verfrissend buitje zou ook geen kwaad kunnen.

Zou inderdaad mooi zijn als we hier nog een beetje meepakken. Ook een beetje regen kan geen kwaad. Kan de troep die de lokale boeren de weg op hebben gereden weer een beetje wegspoelen. :)
Maar wat stevig onweer betreft denk ik dat het wachten is op een volgende, meer solide onweerskans.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Powered by EzPortal