Onweerskansen 8 en 9 juni

Topic gezien door 3483 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, do 08 jun 2017 - 20:12

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

Vanuit de Guidance:

Synoptische situatie:
In een warme sector boven het aandachtsgebied voert een zuidwestelijke stroming maritiem tropische lucht aan. Een golvend koufront nadert vannacht het westen en verlaat vrijdagmiddag het oosten. Het koufront wordt gevolgd door een scherpe hoogtetrog en de rechter ingang van een zuid-noord georienteerde jetstreak. De combinatie van WAA rond 850 hPa (ThetaW-850 circa 14°C) en DPVA resulteert in grootschalige stijgbewegingen stroomafwaarts van de trogas. Ten westen van het koufront komt een westelijke stroming van polaire lucht op gang. Hierin loopt eerst nog een kortgolvige trog mee, gevolgd door een rug.

Modelbeoordeling:
Belangrijkste aandachtspunt betreft de convectie voor vannacht en morgenochtend. Het gemeenschappelijke scenario van de diverse modellen is dat de onweersbuien rond middernacht het zuidwesten bereiken, zich noordoostwaarts uitbreiden en uiteindelijk oostwaarts over het land trekken. De windstoten en het aantal ontladingen lijken naarmate de nacht vordert af te nemen, maar dat is in dit soort situaties geen zekerheid.

Wind:
Een convergentielijn trekt actueel van het westen uit over het land. De windsprong naar west/noordwest is relevant voor met name kleine luchtvaart. Harmonie36 berekent de zwaarste windstoten, maar springt van run tot run. De 12Z-run is weer rustiger. Het Racmo-turbulentieschema van Harmonie38 laat voortdurend vrijwel niets over van de windstoten bij buien en lijkt hiermee op de grofmazige modellen. Voor het koufront uit staat op de middelbare niveaus 50-65 knopen. Alhoewel de buien vanaf enige hoogte geforceerd worden, is niet helemaal uit te sluiten dat lokaal zware windstoten optreden. Gezien de dynamische forcering voor de vorming van een lijnvormig (squall) systeem met daarmee op grotere schaal (zware) windstoten blijft het oppassen.

Neerslag:
Nabij het warmtefront lichte (mot)regen, er vlak achter nog wat middelbare onstabiliteit met lichte regen. Vannacht en morgenochtend waarschijnlijk een of meerdere convectieve complexen. Onstabiliteit lijkt niet groot, MUCAPE in de orde van een paar honderd J/Kg, eff. windschering veelal rond 25 kn in de meeste hodogrammen. Echter, er zijn met name in het zuidwesten ook plekken waar hogere schering tot meer dan 35 kn mogelijk lijkt te zijn. Dynamische forcering (zie synoptische situatie) ruimschoots aanwezig. De vraag is of die het relatieve gebrek aan onstabiliteit kan compenseren. Waarschijnlijk niet, de kans op grote hagel (weinig CAPE) is daarmee daarmee niet groot. Er kan lokaal wel veel neerslag vallen als gevolg van langdurige regenval bij tamelijk hoge intensiteiten, intensiteiten van > 50 mm/u zijn echter niet waarschijnlijk (PW-Ha36 slechts orde 30 mm). Zowel KOUW als INDEC als Harmonie komen met hoge onweerskansen, maar niet met grote kans op heel veel ontladingen (d.w.z. meer dan 50 per 5 minuten). Gezien de vrij hoge wolkenbases is het niet onwaarschijnlijk dat het vooral om CC zal gaan. Morgen overdag nog een enkele geïsoleerde bui.
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Gerard1995

Beter laat dan nooit! Thanks!!! (Tis toch nog een klein beetje onzeker..) maar dit kan dus de grootste klapper worden tot nu toe, mits het goed valt allemaal 8)
mijn woonplaats is Kootwijkerbroek!! :P

Martijn1978

Als de buien doorzetten, denk ik dat het midden van het land rond 3 á 4 uur aan de beurt is.
Cel west van Parijs doet op dit moment 110 ontladingen per minuut. Waarschijnlijk wel meest CC of IC.
Kan natuurlijk altijd nog voor de buien uit nog wat ontstaan.
Ik laat me wel wekken door de natuur als het zover is.

Johannes96


Martijn1978

Cel bij Parijs doet nog steeds 90 p/m. Is voorlopig ook de enige cel die echt omhoog ontwikkeld.
We gaan het wel meemaken. Het noorden blijft voorlopig buiten schot helaas voor de noordeelingen

Johannes96

Gelukkig zit ik vandaag en morgen niet in het noorden.


Martijn1978

Veel plezier.  :)
* Is goed bedoeld hoor *
Het is dat ik morgen moet werken, anders had ik nu ook in de auto gezeten.

Johannes96

Bedankt! Hopelijk wordt het wat vannacht.

Joep

In Frankrijk zijn al pittige onweersbuien ontstaan

Weeplaza

Marsel

Zo, KF is hier door. Wind is om naar west en de regen trekt oostwaarts weg. Op naar een mooi zomers weekend!

Overigens een rare gewaarwording. Gisteren en de dagen ervoor heb ik mij agv tijdgebrek nauwelijks in de situatie van afgelopen nacht verdiept. Dan maar afgaan op de berichtgeving op de radio en tv. Behoorlijk onwennig, want dat gebeurt mij toch zelden zo vlak voor een warmbloedige onweerssituatie. Als leek zonder nadere informatie heb ik de afgelopen 12u beleefd....

Ik snap nu beter hoe je op het verkeerde been gezet kunt worden door de verschillende weerinstituten en met name door de media. Allemaal hadden ze voor vannacht behoorlijk uitgesproken en wijdverspreid onweer, lokale wateroverlast en mogelijk hagel in de verwachting staan. Nou...ik moet eerlijk zeggen dat het me in dat opzicht flink tegenviel toen ik vanmorgen wakker werd en de radarbeelden terugzag. De beste stuurlui staan aan wal zegt men wel eens, dus achteraf makkelijk praten nu, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de boel misschien iets teveel is opgeklopt (ook in of juist door de media)?

flyineddy

Ik denk dat je daar wel gelijk in hebt Marsel. Overal werd gesproken van onweer met hagel en windstoten. Pas als je in (bijvoorbeeld) de knmi Guidance keek kon je zien dat er enige onzekerheid was, maar zelfs daar stond het niet zo uitgesproken.

Daarom worden jouw uiteenzettingen hier zo gewaardeerd (in ieder geval door mij).  ;D

Eddy.

Edit: joepie, bericht nummer 100!  :P
Bliksems wat een gedonder.

Marsel

Citaat van: flyineddy op vr 09 jun 2017 - 11:01
Ik denk dat je daar wel gelijk in hebt Marsel. Overal werd gesproken van onweer met hagel en windstoten. Pas als je in (bijvoorbeeld) de knmi Guidance keek kon je zien dat er enige onzekerheid was, maar zelfs daar stond het niet zo uitgesproken.
Daarom worden jouw uiteenzettingen hier zo gewaardeerd (in ieder geval door mij).  ;)
Eddy.
Edit: joepie, bericht nummer 100!  :P

Ha! In ieder geval één fan! :P & ;D
Zonder gekheid, mooi om af en toe te lezen dan de moeite gewaardeerd wordt. Ik zal de komende tijd proberen om weer wat actiever deel te nemen aan de onweersdiscussies. Afgelopen tijd vakantieperiode en dus andere prio's gehad dan het weer. Vandaar ook het gebrek aan input van mijn kant tijdens de grotere situaties van eind mei. Maar dat gaat de komende tijd langzaam veranderen als we weer 'back to normal' gaan.

pietjelol

Hier heeft het vannacht toch ruim een halfuur redelijk stevig geonweerd. Op dit moment droog en er is z'n 24 mm gevallen.
Overigs is het voor hier nu al geen slecht onweersjaar.

Skroei

Ik als noorderling die pech leek te gaan hebben, had toch een 'mazzel' bui rond 5 u vanmorgen, met pittig onweer  8)

Komt nu vanuit west ook e.e.a aanzetten  / niet verwacht ? of  is dat die 'enkele bui'

edit - kakt alweer in, voor t bij de kust is ..

dennis089

hier in limburg valt het niet mee dit jaar met onweer. en vorig jaar was het ook al dramatisch. maar we blijven afwachten. daar worden de uiteenzettingen van verscheidene mensen zoals Marsel, weerfreak en Jan zeker gewaardeerd. Gelukkig heeft Jan de laatste tijd weer het stokje in handen genomen wat dat betreft en wordt het weer een beetje als vanouds
Wegberg, NRW (werk) - Hückelhoven, NRW Duitsland (woon)
Onweersdagen 2017: 4. // 2018: 6. // 2020: 1. // 2023: 4.

Giso84

Vannochtend een heerlijke bui gehad met een hoop regen in korte tijd én een paar flinke klappen onweer.
Jammerlijk genoeg alleen maar CC dus de camera had ik snel weer opgeborgen.

Op naar de volgende ronde  :)
Als de weerman loog, bedenk dan: 'tussen de druppels door was het droog'

Powered by EzPortal