Onweerskansen 10 juli

Gestart door Jan van Ooijen, zo 10 jul 2016 - 10:11

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

Onweerskansen 10 juli

Een lagedrukgebied ten westen van Ierland heeft een frontaal systeem over de Britse Eilanden en de Noordzee. Een golf in het koufront ligt actueel boven het noorden van de FIR en trekt noordoostwaarts weg waardoor de gehele FIR weer in de warme sector komt. Het golvende koufront bereikt in de tweede helft van de avond het westen van het land, trekt oostwaarts en verlaat maandagochtend vroeg het zuidoosten. Kort voor het koufront uit loopt een convergentielijn mee met een thetaW-850 tong met waarden tussen 16 en 18 C, de hoogste waarden zijn boven Duitsland te vinden. Bij deze convergentielijn is met name in het noordoosten de kans op een paar stevige onweersbuien niet uitgesloten. Maandag bevinden we ons in de polaire lucht waarin restanten van occlusies in de stevige zuidwestelijke stroming zijn opgenomen. De bovenstroming wordt in toenemende mate cyclonaal, een kortgolvige hoogtetrog passeert echter pas in de loop van maandagmiddag.Het belangrijkste aandachtspunt is het mogelijke onweer voor vanavond. De modellen laten al een aantal runs grote verschillen zien in de neerslagverwachting. Harm36 berekent forse convectie voor het noordoosten het land in de afgelopen 3 runs. Hirlam gaf in de 18Z run een indicatie, in de 00Z-run nauwelijks meer. EC/Harm38 doen helemaal niets. Lastig te verklaren. Het kan te maken hebben met de positie van de convergentielijn morgenmiddag en avond. In Harm36 loopt deze iets minder snel door waardoor het voor de convergentielijn uit nog het meest kan opwarmen. Daarnaast lijkt Harm36 op dat moment ook een golf in het front te berekenen, Hir/EC hebben dat pas later in de avond en nacht. Gezien de potentie geven we nog wel een kans op een stevige onweersbui voor het noordoosten. Activiteit op het koufront wordt door de modellen ook zeer wisselend weergegeven, Hirlam komt met een duidelijk neerslagsignaal, de andere modellen geven nauwelijks iets. Kans op wat buiige regen in de berichten opgenomen. De (buiige) regen voor maandag bij de occlusierestanten wordt het meest enthousiast weergegeven door Hirlam, andere modellen geven ook wat. In de grenslaag weinig verschillen, behalve een mistveld in Harm36 dat over de westelijke Noordzee noordwaarts trekt. Actueel zou er al mist/stratus in het kanaal moeten zitten, maar er is niets te zien. Dit mistveld verwerpen we dus.

Bij de golf in het koufront enkele verscholen buien in het noorden van de FIR welke naar het oosten wegtrekken. Heeft vannacht ook af en toe onweer opgezeten. Vanavond in het noordoosten mogelijk een stevige bui, die zich bij temperaturen rond 26 C vanaf de grond zouden kunnen ontwikkelen bij de convergentielijn. Wat echter opvalt is dat de buien volgens Harm36 niet in de convergentielijn ontstaan, maar net erachter als in de onderste niveau's met een westenwind al koudere lucht is binnengesijpeld. Wellicht dat de buien dan toch vanaf enige hoogte worden geforceerd. Er is vooral veel schering aanwezig, in de orde van 40-50 kn 0-6 km, 1-6 km waarden komen iets lager uit op circa 35 kn. Hoogste CAPE-waarden worden in de laatste Hirlam-run nu in Duitsland berekend, in de orde van 1000-1500 J/Kg. De cape*shear is daarmee ook drastisch afgenomen boven Nederlands grondgebied, in de vorige run was deze nog > 60. Iets over de grens nog wel een duidelijke overlap tussen deze ingrediƫnten. Wanneer buien ontstaan zullen deze waarschijnlijk goed georganiseerd zijn met in korte tijd veel neerslag (PW ~ 50 mm, treksnelheid is wel hoog), hagel en windstoten. Forcering op hoogte is niet direct te verwachten, al neemt de cyclonaliteit op nadering van een hoogtetrog morgen wel langzaam toe. Het is sterk de vraag of de potentie verzilverd gaat worden. Bij het koufront nog af en toe (buiige) regen. Maandag ook af en toe (buiige) regen.

Bron Guidance
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Kermisspin

Ik kan ff geen afbeelding plaatsen maar Estofex geeft een Mesoscale Discussion af voor het noordoosten van Groningen en noordwesten van Duitsland.

Nu de barbecue aan :)
Volvo for life!

ron12

Citaat van: Kermisspin op zo 10 jul 2016 - 16:53
Ik kan ff geen afbeelding plaatsen maar Estofex geeft een Mesoscale Discussion af voor het noordoosten van Groningen en noordwesten van Duitsland.

Nu de barbecue aan :)
Plaatje
Totaal onweersdagen in Nijmegen Jan 2017 tot nu 6 dagen.Zomerse dagen 9 dagen.Tropische op 7 dagen. Nachtvorst 28 dagen,ijsdagen 7 dagen

Tam


flyineddy

Helaas is het hier weer op niks uitgedraaid.  :'(
Maar gelukkig nog wel wat mooie Asperitas (undulatus asperatus) wolken gezien.
Een paar foto's hiervan zijn te vinden in mijn foto topic.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Ries

Hoe klinkt dat nog maar; onweer? Zelfs hebben we hier n kans, is t ons nog niet gegund  :'(

Joep


Powered by EzPortal