Onweerskansen zondag 12 juni t/m zaterdag 18 juni

Gestart door Marsel, za 11 jun 2016 - 18:07

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Marsel

Citaat van: hesselsjoerd op ma 13 jun 2016 - 19:32
Hier onder Leeuwarden ging het best wel tekeer. Denk dat er wel rond 30 mm is gevallen. Gisteren ook al plensbuien gehad, morgen weer??


Vandaag inderdaad wederom buien, de zwaarste soms met onweer en even veel water, als gevolg van dagelijkse gang tijdens de (na)middag in grofweg dezelfde regio's als gisteren alleen wat noordelijker: vooral richting het oosten en noordoosten. Neemt niet weg dat ook elders een pittige bui kan vallen (gebeurt nu lokaal al), maar zwaartepunt uiteindelijk richting ENE-NL. Wel vrij veel bewolking dus wellicht niet het meest fotografisch aantrekkelijke weertype ondanks de aanwezigheid van buien. Paar kleine wijzigingen tov gisteren; fractie minder hoge PW en onstabiliteit is met <700J ook minder uitgesproken (ook qua diepte). Verder veel gelijkenissen.

Morgen is dat waarschijnlijk wel iets anders.
Dan zijn namelijk de frontale restanten en de vochtige lucht van nu (Td veelal 14-15C) richting het noordoosten verdreven en passeert vanaf de late ochtend een trog (het KNMI noemt het restanten van een occlusie) van zuid naar noord. Tegelijkertijd koelt de bovenlucht iets verder af en nadert tijdens de namiddag een hoogtetrog (met bijbehorend zwak PVA gebied). Alles gecombineerd levert dat voor morgenmiddag een behoorlijk diep onstabiel profiel op met CAPE richting 1000J. Wederom nauwelijks schering (veelal <20kt 0-6km) en relatief lage verplaatsingssnelheid. Bovendien weer wat hogere PW (rond 30mm) en nog steeds vrij lage LCL's.

Zal me al met al dan ook niet verbazen als we morgen, met name landinwaarts, een optisch wat aantrekkelijkere buiendag krijgen aangezien vooral tijdens de middag het weerbeeld wat meer 'open' is tov gisteren en vandaag. Bovendien is de kans op wat zwaardere exemplaren iets groter. Kansen op onweer zijn groot. Wellicht lokaal een landspoutje, of wat meer uitgesproken hagel (rond 1cm). Buien trekken met grofweg 15kt SSW -> NNE over het land waardoor er lokaal weer sprake zal zijn van veel water in korte tijd. Het westen loopt wederom het merendeel van de buien mis.

hesselsjoerd


Marsel

Citaat van: hesselsjoerd op di 14 jun 2016 - 15:36
Hm ben klinkt best goed  :)


Mja, in principe wel, maar het zullen weer dezelfde regio's zijn die er met de onweersbuien vandoor gaan. Het westen zit er morgen weer naast zeer waarschijnlijk. De oostelijke helft van NL zit er tijdens de middag het best bij. Ik heb, als westerling zijnde, gezien het type onweer (vrij traag trekkend met mogelijk wateroverlast), van het gemis nog niet heel veel last maar ik kan me voorstellen dat de die-hard liefhebbers dit anders ervaren.

Overigens, donderdag nóg lagere treksnelheid doordat er nauwelijks stroming staat over vrij grote diepte. Alleen zijn de buiensignalen voor die dag, voor ons land althans, in eerste instantie niet zo heel uitgesproken. Lijkt erop dat onze zuiderburen dan op lokale schaal dan weer een nat dagje kunnen krijgen. Maar dat is nog wat ver. Dus details moeten we morgen even invullen. Zekerheid is wel dat als er een bui ontstaat dat hij/zij maar zéér traag richting NNE zal trekken (max 10kt oid).

Gerard1995

En dan krijg je ineens een uurtje terug wel de volle mep.. ruim 20 mm in nog geen 30 minuten tijd :o en dreunen en knallen zo hard dat de autoalarmen afgingen.. en zowaar een heuse blikseminslag waar een schuurbrand het gevolg is.. vond deze bui de heftigste tot nu toe van deze week voor dit stukje Veluwe
mijn woonplaats is Kootwijkerbroek!! :P

martijn

Lekker onweersbuitje gehad met een paar diepe dreunen Heerlijk  8)

dondertje127

Dat van gister twijfel ik toch aan, dus trek die onweersdag van gister toch in. Vandaag wel onweer in de buurt, dus blijft de teller vandaag alsnog op 8 dankzij vandaag.

Oxize

Overal om me heen onweer behalve weer in Goor. Dit gaat nu de laatste paar jaar al zo. Elke keer als er onweer aankomt, of het dooft uit vlak voor ons, of er is onweer aan de zijkanten van ons of het onstaat achter ons weer.

Precies hetzelfde met de buien. In Rijssen een Single Cel en in Haaksbergen een Single Cel, en welk stad heb je ertussen liggen, "Goor"! Volgende keer maar chasen.

Wel mooie luchten hier.

www.oxize.nl | Oxize Photography -  Bokehlicious! - Weercam: http://www.oxize.nl/weercamOn

Giso84

Hier aan de kust wachten we gewoon nog even af, wordt vast beloond met iets heel moois en groots  ;D
Als de weerman loog, bedenk dan: 'tussen de druppels door was het droog'

Marsel

Citaat van: Giso84 op di 14 jun 2016 - 22:41
Hier aan de kust wachten we gewoon nog even af, wordt vast beloond met iets heel moois en groots  ;D


Haha, laten we het hopen. Ik zou tekenen voor een 25 mei 2009 ;).

Overigens, aangaande de buien van vandaag.
Progtemps tonen nog steeds een diep onstabiele opbouw. In - deels getransformeerde - polaire lucht heb ik ze nog niet heel vaak zo diep onstabiel gezien. Toppen lokaal tot rond rond 10km (FL320-330) met over die diepte al snel 1000J/Kg aan CAPE. Verder is er nauwelijks iets veranderd aan de initiële verwachting, zie, zij het dat de rekenbreinen in hun laatste runs op een smalle kuststook na  in het westen wél buien toelaten. Met een zwakke SSW stroming op de midlevels zou dat betekenen dat ook deels de westelijke helft een paar (onweers)buien mee moet kunnen pakken. Dit beeld lijkt me overigens vrij aannemelijk. Zwaarste exemplaren, met aanmerkelijk hogere bliksemfrequenties tov gisteren, echter wat verder richting het binnenland.

Jan van Ooijen

Guidance:

Nu al vooral in het zuiden enkele regenbuien of lichte regen, onweerskans vrijwel nihil. Later in de ochtend een activering van de buiigheid op dagelijkse gang. CAPE weer hoger dan gisteren, in de (zuid)oostelijke helft van het land 1000-1500 J/kg, de hoogste waarde in het noordoosten. Schering blijft gering: 15-20 kn. Organisatie: veelal single cel/pulse storm, deels ook multicel. Onweerskansen 09-15 UTC vandaag zijn vooral in het uiterste oosten groot volgens KOUW. Indecs komt voor 15-21 UTC overal landinwaarts met 60-90% onweerskans. Donderdagmiddag boven het zuiden van het land MUCAPE regionaal 1500-2000 J/kg i.c.m. ca. 25 kn 0-6 km windschering en nog beduidend meer 0-9 km windschering. CAPE*SHEAR/1000 dan 30-35. Indecs heeft op donderdag zuid van de grote rivieren 60-70% onweerskans.
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Giso84

Zoiets als 2009 zou geweldig zijn Marsel  ;)
Door dat onweerscomplex is mijn "liefde" voor onweer naar boven gekomen.
Als de weerman loog, bedenk dan: 'tussen de druppels door was het droog'

Erwin82

In de buurt van Ulft nu onweer en stevige regen.

Arend

Blijft hier tot dusver een beetje magertjes wat de neerslaghoeveelheden betreft. De 4 mm die hier gisteren is gevallen voegt daar weinig aan toe. Zwaartepunt van de neerslag ligt tot op heden in ieder geval niet in het oosten. Eens kijken wat er vandaag bij gaat komen. Wel elke dag tot dusver een paar klappen onweer. Lekker onstabiel en groeizaam weer dus.  :)
Een zomer zonder onweer, is als een winter zonder sneeuw. Hogedruk maakt alles stuk. Een evenaring is geen record.

ron12

Totaal onweersdagen in Nijmegen Jan 2017 tot nu 6 dagen.Zomerse dagen 9 dagen.Tropische op 7 dagen. Nachtvorst 28 dagen,ijsdagen 7 dagen

Jenkie

Onweer in denekamp. Ik dacht even snel de hond uit te laten voor de bui. Leek ook geen onweer op te zitten. Dus wel, heb de hond nog nooit zo hard zien lopen  :)

dondertje127

Vanmorgen ook onweer bij Terlet en hard gerommel in Velp.

Eric

Kort en fel onweer met veel neerslag hier gehad in Maastricht.

ron12

Totaal onweersdagen in Nijmegen Jan 2017 tot nu 6 dagen.Zomerse dagen 9 dagen.Tropische op 7 dagen. Nachtvorst 28 dagen,ijsdagen 7 dagen

Ries

Enorme hoosbuien hier, vanochtend en vanmiddag, met lange duur en een paar ontladingen erbij vanmiddag. Ongelooflijk hoeveel water er tegenwoordig valt, maar ook hoe snel de straten weer droog zijn  :o Vies, broeierig weer al de hele week.

dondertje127

Net nog een beetje onweer, maar het is afwachten of hier nog meer te horen is. Het kan zo, maar het kan ook afgelopen zijn.
Voorkant was erg donker, achterkant wat lichter.

Edit: onweer vanuit Hoenderloo-Beekbergen ook hoorbaar, dat midden op de Veluwe is.

Powered by EzPortal