Onweerskansen zondag 12 juni t/m zaterdag 18 juni

Gestart door Marsel, za 11 jun 2016 - 18:07

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Marsel

Nu we de warme en regionaal uiterst onstabiele periode van begin juni al enige tijd achter ons hebben liggen staan we vanaf morgen, of eigenlijk vanaf vanavond al, wederom aan de vooravond van een kansrijke periode als het gaat om onweerskansen. Dit maal dan wel de wat minder uitbundige koudbloedige variant in polaire lucht. Aangezien het weinig significante kansen betreft (geen spaanse pluimen en CAPE bommetjes) is dit topic als een soort verzameltopic bedoeld om de kansen van de komende week te bespreken.

Kort synoptisch
Modellen zijn vwb de aangegeven periode eensgezind: een uitgesproken hoogtelaag, momenteel zuid van Groenland, zet de komende dagen koers richting W-EUR om vervolgens nabij de Britse Eilanden voor anker te gaan. De as van het systeem kantelt in de loop van de tijd en komt vanaf halverwege volgende week grofweg N-Z west van ons land te liggen. Uiteindelijk vormt zich agv doorgaande KA aan de achterzijde een diep uitgezakte hoogtetrog vanaf de UK/Noordzee richting Spanje. De polaire lucht weet volgens GFS00 en EC00 uiteindelijk zelfs door te dringen tot aan de Canarische eilanden(!). Anderzijds, aan de voorzijde, wordt het hitte-kanon op het zuidoosten van Europa gericht en ontiwkkelt zich daar een sterke rug. De as van de hoogtetrog zelf passeert onze omgeving waarschijnlijk niet eerder dan vrijdag.

Luchtsoortconvectie
Tot die tijd zitten we dus in een relatief zwak zuidwestelijk stromingsregime en blijft polaire lucht overheersend. De luchtmassa destabiliseert op dagelijkse basis als gevolg van instraling, dit dan met name landinwaarts. Verschillende impulsen, zoals kortgolvige (hoogte)troggen of ingedraaide occlusies (of restanten daarvan), kunnen van tijd tot tijd de buiigheid opzwiepen. Hoewel deels nog wat ver weg lijkt de gehele periode niet uit te blinken in de aanwezigheid van grote hoeveelheden windschering of onstabiliteit. Het blijft allemaal redelijk gematigd zoals we dat in deze setup gewend zijn. CAPE is klassiek enkele honderden joules en schering door afwezigheid van barocline zones (en dus de jet) vaak niet groter dan 20kt over de onderste 6km. Typsiche luchtsoort convectie dus die af en toe door passage van storingen versterkt/geclusterd wordt.

Al met al niet super spannend, maar voor de liefhebbers van (onweers)buien en lokaal eens een flinke neerslagsom is de komende periode wellicht best vermakelijk. Mocht ik, of andere leden van het team, een separate dagverwachting willen maken  dan zal dat ook in dit topic gebeuren. Of het zou, en dat verwacht ik niet eerlijk gezegd, een keer uit moeten lopen op een bijzonderheid. In dat geval zou een apart topic aangemaakt kunnen worden. Voor nu, alvast veel plezier met de komende week.

Tam

Dus als ik het goed begrijp kans op fotogenieke wolkenluchten of er nou onweer of niet komt?

Marsel

Citaat van: Tam op za 11 jun 2016 - 20:08
Dus als ik het goed begrijp kans op fotogenieke wolkenluchten of er nou onweer of niet komt?


Zal dan met name de middag zijn vermoed ik. Dan is convectie boven land op z'n best en krijg je een wat meer open weertype. Er is namelijk de komende dagen nog wel wat restbewolking aanwezig, met name op Ac/Ci niveau (frontale restanten). De buien zelf, soms pittig met onweer en hagel, richten zich morgen en overmorgen trouwens vooral op het binnenland. Dus het westen moet weer eens lijdzaam toekijken ;).

Joep

Morgen verloopt de ochtend bewolkt met vooral in het noorden mogelijk nog lichte regen. Lokaal kan een enkele bui tot ontwikkeling komen. In de middag neemt van het zuiden uit het aantal buien overal toe. Met name in de zuidoostelijke helft komt hierbij plaatselijk onweer voor. De middagtemperaturen komen uit rond 20 graden. De wind waait uit uiteenlopende richtingen en is overwegend zwak. Bij buien kan de wind vlagerig zijn. (Bron: KNMI)

Joep


deventer


Marsel

Daar zijn de eerste ploppertjes. Kleine intense echo's die maar traag verplaatsen. Komende uren met name landinwaarts toenemende onweersactiviteit. Het voelt hier trouwens behoorlijk onweersachtig aan buiten. Heerlijk zo met dat gebrek aan wind.

Stephanie

Hier (Sprang Capelle) flinke onweersbui gehad, ontstond hier recht boven. Nu regendruppels van tropisch formaat.

densta

Bewolkt maar wel ontzettene benauwd. Ik verwacht nog wel iets kleins voor vanmiddag hiero n t Oosten. Nu lekker genieten van buiten zitten.

Jeroen22


mrhanky


RealDeal

Uit het niets ineens een flinke plens water en zowaar wat donderklapjes. Heerlijk  :)
Temperatuur zakt ook gelijk naar de 20.5, waar die net voor de bui nog op 23 stond. Nog wel redelijk broeierig.

Armand

KNMI slaapt weer... Hier prima weer met zon en stapelwolken. Buien naderen vanuit het westen.

Fluffje

Heerlijk die geur van regen en op afstand eerste dondertjes gehoord , KNMI nog steeds groen
onweersdagen 2013: 10
onweersdagen 2014: 25[/

Gerard1995

Hoor zw-waards nu ook gerommel en idd die frisse regenlucht is zoooo lekker.. Haha En waar is KNMI weer als er wel een terechte code geel nodig zou moeten zijn???
mijn woonplaats is Kootwijkerbroek!! :P

Martijn1978

Onweer en flink wat regen in Ede.

KNMI is nog niet wakker geknald volgens mij.

Oxize

www.oxize.nl | Oxize Photography -  Bokehlicious! - Weercam: http://www.oxize.nl/weercamOn

ron12

Wat gerommel te horen in Nijmegen. Meer dan dat zal het wel ook niet worden :(
Totaal onweersdagen in Nijmegen Jan 2017 tot nu 6 dagen.Zomerse dagen 9 dagen.Tropische op 7 dagen. Nachtvorst 28 dagen,ijsdagen 7 dagen

ThaGhostNL

Citaat van: Oxize op zo 12 jun 2016 - 14:05
Hoop dat twente ook nog wat krijgt


Nee jij krijgt niets haha.
Zuid Holland weer een schraal zonnetje na wat dikke druppels. Van onweer helaas (weer) geen sprake.

*offtopic*

Straks op de frontpagina. De gegevens van het Meteo-Service weerstation en LNC radar.
You know you're a geek when... You try to shoo a fly away from the monitor with your cursor. That just happened to me. It was scary.

RealDeal

Toch net wel een aardige hoosbui hier gehad. Riool kon het niet echt aan, straat bijna blank en doucheputje begon zich aardig te roeren  :o
En toch wat redelijk stevig onweer erbij, lekker verfrissend voelt het nu.

Powered by EzPortal