Onweerskansen 6 en 7 juni

Gestart door Weerfreak 1337, zo 05 jun 2016 - 13:21

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Joep


Oxize

www.oxize.nl | Oxize Photography -  Bokehlicious! - Weercam: http://www.oxize.nl/weercamOn

ron12

Ten zuidoosten van Nijmegen weerlicht te zien
Totaal onweersdagen in Nijmegen Jan 2017 tot nu 6 dagen.Zomerse dagen 9 dagen.Tropische op 7 dagen. Nachtvorst 28 dagen,ijsdagen 7 dagen

dondertje127

Niet te geloven, maar zelfs vanuit Velp is alwéér weerlicht waar te nemen in het verre Zuid-ZuidOosten. Dat is al de 7e! dag, waarvan er ik geloof een stuk of 5 daarvan, van de afgelopen week is, afgewisseld met echte onweersdagen in de laatste anderhalve week, waarvan er een paar onweersdagen op afstand te horen waren en een paar keer over ons heen trok in het begin van deze reeks.

Edit: Weerlicht is nu duidelijk waar te nemen. Op ligtningmaps zie ik de bui ineens een right move maken naar NW richting. De baan van de ontladingen gaan naar boven toe. Daardoor denk ik ook dat alles nu wat duidelijker zichtbaar is.

Waar het in Düsseldorf begon stevent de bui nu af op Venlo. Mits de bui niet ineens in elkaar stort natuurlijk. Soms lijken die onweersbuien veel dichterbij dan ze zijn. Ik zie het nu zelfs uit m'n ooghoeken flitsen :)

Eigenlijk heb ik gisteren zeer onterecht zitten klagen. Maar hoop heeft iedereen en daarom is dit forum ook een beetje toch? :)
Bedoel het ook niet kwaad allemaal :)

Wolkentoppen tot lokaal 12 km hoog. Dan wil dat wel ja.

ron12

Totaal onweersdagen in Nijmegen Jan 2017 tot nu 6 dagen.Zomerse dagen 9 dagen.Tropische op 7 dagen. Nachtvorst 28 dagen,ijsdagen 7 dagen

dondertje127

Citaat van: ron12 op zo 05 jun 2016 - 13:47
Duitsers verwacht zwaar onweer voor Gelderland Limburg Brabant en voor grote gedeelte van Belgie, buien worden zelfs zwaarder dan verwacht.  8) Nu maar afwachten hoe het gaat lopen. ;) wolken torens schieten hier de lucht al in.


Ik zag er vanmiddag ook zo een toren.

Net in het oude topic (die nog niet gesloten was) al vermeld dat mijn 7e! dag met weerlicht is geteld zojuist vanuit Duitsland, waarvan er een stuk 5 van de afgelopen week inclusief vandaag, afgewisseld met onweer op afstand die eerst op weerlicht dreigden uit te lopen. Dat waren de avond en nacht (nieuwe dag) waar ik op de uiterwaarden heb staan filmen, die meerendeels weerlicht waren toch op beide dagen nog een paar dreunen gaven die hoorbaar waren.

Kortom, een zeer actieve anderhalve week! waarbij het onweer de eerste dagen van de hele reeks ook over me heen kwam. Als het maandag ook nog weerlicht en dinsdag de kans op uitgebreider onweer groot blijft, dan zou ik nog eens 2 dagen in die reeks kunnen toevoegen, want ik heb sinds het eerste onweer geen dag gemist zonder iets waar te nemen. Ver weg of dichtbij.

En het is veel raak in Duitsland. Reken maar dat ik daar ook elke dag naar kijk op de radars.

Note: Chasen lijkt me alleen leuk als het niet dreigt te onweren in eigen omgeving.

flyineddy

Het is hier momenteel nog bewolkt, maar kijkend naar de satellietbeelden klaart het snel op.
Hopelijk kan ik hier vanmiddag ook nog een lekker onweersbuitje meepakken. De afgelopen week trokken ze telkens net langs of schampten ze mijn woonplaats.  :(

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Joep

Guidance modelbeoordeling


Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Een rug-as ligt boven de Engelse oostkusten verandert weinig van plaats. In de loop van de periode vormt zich een kleinschalig hogedrukgebied boven de centrale Noordzee. Boven Frankrijk bevindt zich een vlak thermisch laag. In de bovenlucht is een hoogterug aanwezig. Dinsdag overdag vlakt de hoogterug af en nadert vanuit het zuidwesten een kortgolvige hoogtetrog. Er is weinig stroming in de atmosfeer en de aanwezig lucht is in de nachten stabiel onder een grondinversie en wordt overdag onstabiel. Vandaag wordt het slechts in het uiterste oosten diep onstabiel, op dinsdag wordt het op uitgebreidere schaal diep onstabiel.

Modelbeoordeling:

De buien die zowel vandaag als morgen kunnen ontstaan zijn pulse storms die nauwelijks een treksnelheid hebben. Lokaal kan dit voor overlast zorgen. De detaillering van de neerslagbeschrijving verschilt uiteraard per model. De afgelopen dagen was Harmonie, en dan met name de parallelle run een goed indicator, vaak ging de convectie nog iets makkelijker dan de modellen aangaven. Het ST veld boven de Noordzee wordt slecht door de modellen beschreven. Hirlam 600/1200 voet vocht kan als een voorzichtige indicator worden gehanteerd.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Van 18 graden aan zee tot zeer lokaal 28 landinwaarts. Dinsdag vergelijkbaar. Minima rond 15 graden. Nacht naar dinsdag in de zuidoostelijke helft wat warmer.

Wind:

Bij de pulsestorms geen uitwisseling van impuls. Windstoot moet gegenereerd worden als een downdraft en kan maximaal circa 35 kn aan. De Harmonie varianten geven dit indicatief aan. Vandaag en ook dinsdag langs de westkust een windcomponent van zee (NW) Verder geen seinen door de vlakke luchtdrukverdeling.

Bewolking:

Er zit momenteel een enorm ST veld welke vrijwel de gehele Noordzee bedekt. De basis ligt grosso modo tussen de 500 en 1000 vt, toppen rond 1500 vt. De ST is afgelopen nacht tot aan het midden het land ingelopen en brand boven land komende uren weg door dagelijkse gang. Exacte prognose is lastig doordat het niet goed in de modellen wordt beschreven. Dit is een kwestie van nowcasting. Vanmiddag langs de oostgrens en in het zuidoosten enkele zeer geisoleerde Cb's met toppen rond FL350-400. Dinsdag, op meerdere plaatsen in de oostelijke helft, Cb's van soortgelijke karakterisering.

Neerslag:

Zowel vandaag als morgen pulse storms, veel Cape, weinig schering. Vandaag langs de oostgrens 1500 J/Kg, dinsdag oplopend tot lokaal 2500 J/kg. Doordat de buien nauwelijks verplaatsen kans op wateroverlast. Precipitable water ligt zowel vandaag als morgen op max ca. 40 mm. Verder kans op hagel en onweer.

Zicht:

10+ km, in het ST veld lokaal nevel. In buien 5-8, zwaardere buien 1500-5000 m.

Paraaf meteoroloog: diepevee

Joep


Arend

Blijft toch vreemd dat er van de verwachte buien in de modellen weinig terug te vinden is. Maar goed, we laten ons verrassen. Morgen ziet het wat dat betreft (volgens de modellen) een stuk beter uit.
Een zomer zonder onweer, is als een winter zonder sneeuw. Hogedruk maakt alles stuk. Een evenaring is geen record.

jornonweer

Citaat van: Arend op ma 06 jun 2016 - 11:47
Blijft toch vreemd dat er van de verwachte buien in de modellen weinig terug te vinden is. Maar goed, we laten ons verrassen. Morgen ziet het wat dat betreft (volgens de modellen) een stuk beter uit.
harmonie wel, dit model zat er al de hele week goed op, wie weet vandaag weer
Danger is real, fear is a choice.

Arend

Citaat van: jornonweer op ma 06 jun 2016 - 13:38
harmonie wel, dit model zat er al de hele week goed op, wie weet vandaag weer


In Limburg zal het wel weer gaan lukken, daar onweert het altijd iedere dag.  ;D

De laatste guidance van het KNMI maakt het er voor hier niet echt beter op:

Modelbeoordeling:

Aandachtsgebieden zijn de convectie en de grenslaagperikelen. Qua convectie zien we wel wat positieverschillen, maar het beeld is redelijk eenduidig. Morgen moet de convectie vooral rond de convergentiezone in de vore plaatsvinden. De exacte positie van de vore blijft wat onzeker, al zijn de verschillen vooralsnog niet heel groot. Hirlam en EC lijken de vore wat verder naar het westen te hebben morgenmiddag. Verder lijken de laatste runs (06Z) iets minder wild met de convectie. Overigens is het oppassen voor stratusvelden die actueel voorkomen en niet in de modeluitvoer zitten. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur minder snel oploopt dan het model wil. In de merged timeseries zien we dit voor bijvoorbeeld Twente. Dit kan ervoor zorgen dat convectie pas later op gang komt of in het uiterst geval niet optreedt. Wat betreft de grenslaag hebben de modellen nog steeds moeite de ST-velden op de Noordzee te beschrijven. De laatste runs gaan wat beter. Hirlam laat als enige weer stratus vanaf de Noordzee vannacht advectief het land op lopen. Dat scenario lijkt realistisch.

Temperatuur:

Zomerse waarden, vooral langs de noordkust echter aanmerkelijk frisser door wind van zee. In de middag ook elders langs de kust door zeewind. Tconvectie ligt rond een graad of 26. Aandachtspunt is de eventuele aanwezigheid van ST boven land en het oplossen ervan. Dit zorgt actueel in Twente voor achterblijvende temperaturen, de vraag is dan of je de convectietemperatuur haalt.

Wind:

Bij de pulsestorms geen uitwisseling van impuls. Windstoot zou veroorzaakt moeten worden door een downdraft (proces is precipitation loading). De Harmonie varianten geven indicatief circa 35 kn aan voor zowel vandaag als morgen. Vandaag en ook dinsdag langs de westkust een windcomponent van zee (NW) Verder geen seinen doordat de luchtdrukgradient boven onze omgeving gering is.

Bewolking:

Boven het noorden van de FIR komt een groot ST-veld voor, boven de Duitse Bocht en vanochtend ook boven land ook mist. Op het zuiden van de Noordzee is de stratus grotendeels opgelost door een combinatie van menging, subsidentie en een beetje dagelijkse gang. Vanavond moet advectief de ST vanaf de Noordzee weer het land op komen, vannacht zakt die mogelijk tot net wel of niet aan dek, net zoals afgelopen nacht. De laatste ST was boven land om 12:00 lt weggebrand. Dat geeft een indicatie voor morgen. Verder bij de convectie over het algemeen geïsoleerde CB's, toppen rond FL400. Morgen wat meer geclusterde CB's door de convergentiezone in de vore.

Neerslag:

Convectiemodus zowel vandaag als morgen pulse storms. Hoge CAPE en weinig windschering (~ 10 kn effectief). Het verschil tussen vandaag en morgen is 1) iets meer CAPE en ook in een groter gebied (vandaag ~ 1500, morgen ~ 2500 J/Kg, vandaag in het oosten/zuidoosten en morgen in een groter deel van het land), 2) een forcering aan de grond (morgen komt de vore boven ons land te liggen) en 3) iets minder anticyclonaliteit op hoogte morgen, al zie je daar in de vorticiteitsadvectievelden niet veel van terug. In het noordwesten zien we duidelijk minder hoge CAPE-waarden overigens. Morgen lijken de pulse storms dus op meer plaatsen voor te kunnen komen en gezien de onstabiliteit ook nog wat heftiger te kunnen zijn. Qua intensiteit zie je daar in de modeluitvoer (neerslagintensiteit, hagel) echter niet veel van terug. Pwater onverminderd hoog met waarden tot 40 mm. Fenomenen als wateroverlast en grote hagel lijken dus (lokaal) waarschijnlijk.

Uitgifte: 06/06/2016 12.41 uur LT.

Dan toch maar hopen dat het hier morgen beter uitpakt.
Een zomer zonder onweer, is als een winter zonder sneeuw. Hogedruk maakt alles stuk. Een evenaring is geen record.

ron12

Hier word het al een en ander al vaag zichtbaar vanuit Duitsland, is een pittig ding daar in NRW. Maar trekt zeeeeeeeeeeeeer traag west waarst.Benieuwd wat ervan over blijft. Wel bijzondere hoge dauwpunt temperaturen in dat gebied. Dat is wel een voordeel toch voor die bui.
Totaal onweersdagen in Nijmegen Jan 2017 tot nu 6 dagen.Zomerse dagen 9 dagen.Tropische op 7 dagen. Nachtvorst 28 dagen,ijsdagen 7 dagen

ron12

Nieuwe opname gevonden van die 2 tornados gisteren in Duitsland :ohttp://www.youtube.com/watch?v=ti9qLLpwaQY
Totaal onweersdagen in Nijmegen Jan 2017 tot nu 6 dagen.Zomerse dagen 9 dagen.Tropische op 7 dagen. Nachtvorst 28 dagen,ijsdagen 7 dagen

GeneralDuke

Citaat van: ron12 op ma 06 jun 2016 - 14:31
Nieuwe opname gevonden van die 2 tornados gisteren in Duitsland :o


Niet zo slim om op die afstand even uit te stappen lijkt me...
Nijmegen
Utrecht (overdag)

Joep

Onweer morgen volgens GFS

dennis089

Heb het gevoel dat we precies tussen die twee ploffers in gaan zitten... Wat zou het heerlijk zijn als die precies over me heen trok... :o
Nieuwstadt, MiddenLimburg - Hückelhoven, NRW Duitsland
onweersdagen 2017: 4. // Onweersdagen 2018: 6.

Joep

Onweerskansen vandaag en morgen


TimK21

Zal wederom erg raar moeten lopen wil de regio Nijmegen nog wat knetters krijgen vandaag. Nog geen enkel spoor van naderend onheil, zoals wel vaker de afgelopen dagen. Voor Limburg en het oosten van Noord-Brabant zal het wel weer oppassen worden, daar gebeurt al het een en ander. Ter hoogte van de grote rivieren en daarboven lijkt het toch stuk te lopen, misschien niet warm of vochtig genoeg. Het is wel erg warm buiten, maar niet drukkend of benauwd namelijk.
Challenge accepted!

dennis089

Heb het gevoel of de wolkenradar op meteox.de een soort noordwestelijke draaiing laat zien in de buitjes, dan zou ik nog wel eens vol geraakt kunnen worden hier in Sittard :)
Nieuwstadt, MiddenLimburg - Hückelhoven, NRW Duitsland
onweersdagen 2017: 4. // Onweersdagen 2018: 6.

Powered by EzPortal