Onweerskansen 28, 29 en 30 mei

Gestart door Jan van Ooijen, za 28 mei 2016 - 09:07

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

Onweerskansen 28 en 29 mei

Tussen hoge druk boven Noord-Scandinavië en een thermisch laag boven Zuidwest-Frankrijk voert een noordoostelijke stroming in de onderste niveaus vrij warme en vochtige lucht aan. In de zuidwestelijke helft van de FIR ligt een zwakke vore met frontale restanten, die zuidwestwaarts beweegt. Vooral hier is de grenslaag erg vochtig. Het Franse (thermische) laag trekt de komende 48 uur langzaam naar het Noordoost-Frankrijk. Boven ons land is de stroming cyclonaal en is de aangevoerde lucht onstabiel van opbouw. Op hoogte is de stroming juist zuidwestelijk en grotendeels diffluent aan de (noord)oostflank van een hoogtelaag ten noordwesten van Spanje. Met noordoostenwinden in de onderste luchtlagen levert dit een redelijke hoeveelheid verticale windschering op. Op zondag zien we in de loop van de dag zeer hoge CAPE-waarden vanuit Duitsland binnenlopen. Warmteadvectie en PVA op een hoogtetrog zorgen dan voor een sterke forcering.Actueel enkele activerende buien boven het oosten. Lijkt samen te hangen met warmteadvectie nabij zwak warmtefront. Vanmiddag zien we een zeewindcomponent in het westen en het noorden, met convergentie tot gevolg. Hierop laten HARM36, HARM38 en EC geclusterde buien ontstaan, die zich (op het gustfront) oostwaarts verplaatsen. Opvallend: de buien worden nu oostelijker berekend dan in de vorige runs. Ook de grenslaag is een aandachtspunt. Actueel boven het midden en zuiden nevel en boven het westen en zuiden van de FIR lokaal St en mist, boven land vrij snel oplossend.

Bij buien worden geen zware windstoten berekend. Weinig wind op hoogte en vrij vochtige profielen. Harmonie komt niet of nauwelijks verder dan 30 kn. Sterkste bijdrage zou dan door precipitation loading moeten komen. Vanavond lijkt er een low-level jet te ontstaan. Zondag in de loop van de dag een sterk toenemende drukgradiënt boven de zuidelijke Noordzee met name. Waarschijnlijk 6-7 Bft dan.


Hagelkans in cm

Vanmiddag CAPE-waarden landinwaarts 1000-1800 J/kg zonder noemenswaardige CIN. De 0-6 km windschering bedraagt dan orde 30-35 kn, dus georganiseerd onweer in de vorm van multicellen lijkt waarschijnlijk. Op 700 hPa is de wind 5-15 kn, waterinhoud bedraagt 28-35 mm, dus lokaal kunnen grote neerslaghoeveelheden voorkomen. CAPE*SHEAR/1000 was in de vorige run regionaal orde 40-45 (zeer lokaal 45-50), deze nieuwe run komt uit op regionaal 50-60. Hagel > 2 cm is zeker mogelijk. Zondag berekent de nieuwe run veel meer CAPE dan de vorige run i.c.m. grote waterinhoud. Dit kan wederom voor grote neerslagsommen zorgen. Een MCS is met deze sterke forcering ook mogelijk. Hirlam berekent 24-uurssommen van 20-40 mm boven het midden van het land, EC heeft deze sommen juist meer boven het zuiden van het land, lokaal 40+ mm.

Bronnen Guidance, Wetteronline en Estofex
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Joep

Vanmiddag komen plaatselijk heftige regen- en onweersbuien tot ontwikkeling. Verder warm met lokaal maxima rond 25 graden. Zondag gaan we op herhaling!

Het zuidoosten van het land heeft gisteravond al een voorproefje gehad van wat er komen gaat. Het oosten van Brabant en delen van Limburg kregen namelijk te maken met flinke (onweers)buien. Op Volkel en Maastricht werd 12 mm afgetapt. Bij onze zuider- en oosterburen waren de buien, die op een thermische vore tot ontwikkeling kwamen, nog aanzienlijk heftiger. Zo viel er in Diepenbeek 36 mm. De foto's van Wouter van Bernebeek, gemaakt bij Wiesbaden, spreken boekdelen met hagel tot wel 4 cm doorsnee.

Met het noordwaarts opdringen van een Frans (thermisch) laag neemt de onstabiliteit van de atmosfeer vandaag verder toe. Ook de windschering (zuidwestelijke hoogtestroming, noordoostelijke grondwind) speelt daarbij een belangrijke rol. Vooral vanmiddag ontstaan verspreid over het land plaatselijk heftige regen- en onweersbuien. Daarbij is hagel mogelijk en omdat er weinig vaart zit in de buien, kan er lokaal in korte tijd zo'n 30 mm vallen. Voor het buiencircus goed op gang komt, is er vanochtend nog geregeld zonneschijn en loopt het kwik vrij snel op richting 20 graden. De maxima komen vanmiddag uit op waarden tussen 20 en 25 graden. In het Waddengebied is het enkele graden minder warm.

Zondag gaan we op herhaling. Onder regie van het zich verder ontwikkelende Franse laag (zondagmiddag 998 hPa ter hoogte van Luxemburg), vormen zich wederom pittige donderbuien met kans op hagel. Verder nemen de luchtdrukverschillen toe. Aan de kust komt een vrij krachtige noorden- tot noordoostenwind te staan. De temperatuur loopt in het binnenland op naar circa 22 graden.

Jan Visser

Joep

Code Geel

Pittige onweersbuien, sommige met hagel en veel neerslag in korte tijd.
Kans op blikseminslag, hagel en windstoten. Verkeer en buitenactiviteiten kunnen hinder ondervinden. Mijd open water en open gebied, schuil niet onder bomen. Volg weerberichten en waarschuwingen.

Armand

Hier nog mistig, niet echt geweldig voor de opbouw van onstabiliteit...
Zal plaatselijk opnieuw veel overlast worden.

Joep

A level 1 was issued for part of W and CNTRL Europe mainly for large hail, severe wind gusts and in lesser extent for excessive precipitation

estofex

Martijn1978

De eerste stapelwolken schieten hier al de lucht in.

onweerdetectie1449

Begint te borrelen in Gelderland ;)

jornonweer

Danger is real, fear is a choice.

ron12

Onweer tussen Ede en Arnhem
Totaal onweersdagen in Nijmegen Jan 2017 tot nu 6 dagen.Zomerse dagen 9 dagen.Tropische op 7 dagen. Nachtvorst 28 dagen,ijsdagen 7 dagen

dondertje127

Op de Veluwe ook de eerste bui, net als veel plaatsen in Frankrijk en Duitsland. Ik vond de zon al snel flets worden vanmorgen, en nog steeds. De zon schijnt wel, maar door een dun heeïg wolkenlaagje. Een beetje melkachtige en verraderlijke lucht.

Gelukkig ging het gisteravond al vooraf hier met weerlicht, dus de aftrap was hier voor mij gisteren al.

Martijn1978

Eerste gerommel inderdaad waargenomen. Donker ten oosten van hier.

Bui zal verder groeien richting het westen, want daar wordt het nu ook snel donker.

Nu eerst maar even met de hond naar buiten nu het nog kan

ron12

Totaal onweersdagen in Nijmegen Jan 2017 tot nu 6 dagen.Zomerse dagen 9 dagen.Tropische op 7 dagen. Nachtvorst 28 dagen,ijsdagen 7 dagen

NitroGenetics

Citaat van: ron12 op za 28 mei 2016 - 13:01
Bui is snel ontstaan zeg http://regenradar.lizard.net/


en ook snel weer vergaan, het probleem is dat er geen bewegingen zitten in de buien vandaag, ze zullen dan ook relatief kortdurend fikse buien zijn en vervolgens hun eigen toevoer van onstabiele vochtige lucht blokeren door hun koelere outflow (door zware neerslag)

jornonweer

Citaat van: NitroGenetics op za 28 mei 2016 - 13:39
en ook snel weer vergaan, het probleem is dat er geen bewegingen zitten in de buien vandaag, ze zullen dan ook relatief kortdurend fikse buien zijn en vervolgens hun eigen toevoer van onstabiele vochtige lucht blokeren door hun koelere outflow (door zware neerslag)

en hoe komt het dan dat de buien van gisteren wel goed volhielden? wacht eens af, let maar op vanaf 16-17uur ontploft het.
Danger is real, fear is a choice.

jonkheer

Bewolking neemt hier toe en ook de wind. Maar nog steeds afgewisseld met zon. Geen slecht weer en  zo te zien ook nog geen onweer op komst

winter67

Verwacht er niet veel van voor vandaag trekkracht is veel te langzaam voor een langdurige hevigte bui, zal meer verpieteren dan activeren morgen verwacht ik zwaardere buien

NitroGenetics

Citaat van: jornonweer op za 28 mei 2016 - 13:41

en hoe komt het dan dat de buien van gisteren wel goed volhielden? wacht eens af, let maar op vanaf 16-17uur ontploft het.


ik zeg ook niet dat het niets gaat worden vandaag haha, ik zeg gewoon als het single pulse is dan sterven ze gewoon snel af, in het voordeel voor later vandaag, er zijn nu al veel minder buien dat de buienverwachting berekent had, waardoor er dus nu meer opwarming plaats vind, en later meet extremere versies voor kunnen komen, immers worden de buien multicell zoals nu gebeurt boven arnhem ;)

dondertje127

Hij twijfelt. Hij verzwakte en nu met uitbreiding bloeit hij weer op.

Enneh, sinds wanneer ligt Arnhem OP de veluwe? In Arnhem is het droog en zonnig met wat cumulus.

NitroGenetics


dondertje127

Volgens mij zit die bui alleen maar in de weg voor het echte werk straks. De temperatuur is daar ook nog eens gedaald naar maar 17 graden en in de wijde omtrek (waaronder ook hier) ook tot onder de 20. Ik moet ook zeggen, het voelt ook kouder aan dan eerder vandaag. Hier schijnt nog steeds de zon, maar het heeft wel grote invloed op de temperatuur in de wijde omtrek zeg zo'n bui.

Powered by EzPortal