Onweerskansen seizoen 2016 - Algemene vooruitzichten

Gestart door Weerfreak 1337, ma 04 jan 2016 - 19:45

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

trudy

Hoiiiii!
Daar zijn we weer....
Grote kans op onweer straks?
Lijkt me meer een regengebied met af en toe een donder.....of zieik dat verkeerd?
Btw ik heb MIRC geinstalleerd, maar kom niet in de chat

Oxize

Kom een keer online via de webbased chat, dan kunnen we je helpen hiermee. Had ik de vorige keer het ook niet voor jouw ingesteld?

edit: ow webbased doet blijkbaar niet. Zal ff ThaGhost informeren.
www.oxize.nl | Oxize Photography -  Bokehlicious! - Weercam: http://www.oxize.nl/weercamOn

Marsel

Toch wel aardige ontwikkelingen zo vroeg in april.
Progtemps tonen vanaf vanavond t/m zondagavond steeds vaker 'zomers aandoende' midlevel onstabiliteit in de warme lucht waar we vanaf vandaag even van kunnen profiteren. Te beginnen met vanavond als een zwak KF passeert. Zal me niks verbazen als de lucht rond passage voor het eerst dit jaar een lichtelijk onweersachtig uiterlijk krijgt. Absolute kansen op een significante bui, laat staan onweer, zijn overigens nog erg klein. Een spat regen of een enkele midlevel bui is echter niet uitgesloten komende nacht.

Die onweerskans vergroot vanaf zondagnamiddag lichtelijk als er ten tijde van Tx met name landinwaarts tijdelijk convectie vanaf de grond mogelijk lijkt te zijn. We zitten dan nog steeds in de warme lucht. Opbouw licht onstabiel tot grofweg FL200, of daar iets boven. Weinig CAPE en niet al te diepe onstabiliteit verhinderen een significante onweerskans maar wel even het vermelden waard wat mij betreft. Zeker omdat een stuk naar het zuid(west)en, boven Frankrijk, in een eerder stadium langs het volgende meer actieve KF waarschijnlijk wel meer uitgesproken (opgelijnde) onweersbuien mogelijk zijn.

Laat op zondagavond en tijdens de nacht naar maandag volgt dan dit KF waarbij de activiteit zoals gezegd iets opgevoerd wordt. Echter, meest waarschijnlijk passeert eea deactiverend van zuid naar noord ons land waarbij de Franse activiteit grotendeels verloren gaat als de timing zo ongunstig blijft. Progtemps tonen wederom een mooie onstabiele opbouw vanaf de midlevels zonder dat het uit de hand loopt. Een paar embedded buien, mogelijk onweersachtig, lijken goed mogelijk. Alles tegen die tijd gevoed vanaf de midlevels uiteraard. Onweerskans nog steeds niet groot, maar oa Harmonie laat, net als tijdens de namiddag, lokaal toch wat margniale activiteit zien. Toppen dan wederom mogelijkerwijs tot rond FL200.

Niks schokkends, maar wel aardig om te zien dat het seizoen steeds dichterbij komt. :)

Jan van Ooijen

Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Marsel

Citaat van: Jan van Ooijen op za 02 apr 2016 - 07:11
Zo Marsel, jij bent er vroeg bij


Nightshift Jan ;). Nu even een paar uurtjes slapen :-X.

TaL

Onweersdagen. 2012: 29, 2013: 24, 2014: 42, 2015: 23, 2016: 16, 2017: 0

Armand

Verder naar het zuidoosten (richting Ardennen/Eiffel/Sauerland) lijken morgenavond toch wat stevige onweersbuien te ontwikkelen. Guidance spreekt hier ook over, voor Nederland (en België muv Ardennen) zie ik de kans op onweer een stuk kleiner tot vrijwel nihil.
Al is een enkele klap tijdens een stevige bui niet uitgesloten, maar daar kijk ik niet echt naar uit ;)

Jan van Ooijen

KNMI Guidance:

Op het koufront wat regen, langzaam in activiteit afnemend. Zondagavond komt Harmonie met een duidelijker convectief signaal. Dan is onweer (vooral in de oostelijke helft) niet geheel uitgesloten, doch de meeste kans ervoor blijft voorbehouden aan Duitsland. Effectieve schering is boven ons land beperkt, rond 15 kn. Overwegend single cell. Belangrijkste aandachtspunt is de convectie die met name Harmonie in de warme lucht berekent. Dit gebeurt steeds boven de Vogezen en de Eifel en trekt voornamelijk oost langs. Ontstaan gebeurt op dagelijkse gang en orografische forcering maar in een omgeving met veel schering (rond 30 kn) kunnen deze buien zich tot ver in de zondagavond handhaven. CAPE waarden (MU) meest 200-400, lokaal klasse 400-700. Zondagavond laat nadert van het zuidwesten uit ook het tweede koufront. Daar lijkt de effectieve schering echter beperkt tot 15-20 kn. Maandag kan lokaal nog een convectief signaal, in de loop van de middag onderdrukt door een zwakke rug.
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

dondertje127

Ben benieuwd of ik dan vanuit Velp weerlicht kan waarnemen vanuit Duitsland. Dat zou ik voor nu al een heel spektakel vinden :)
Ik zie Tal met een post iets over morgenavond? Bedoel je niet een kaartje van vánavond?

dondertje127

Eerste felle buien zitten in het Zuiden van het land, met name tussen Antwerpen en Noord Brabant. Op buienradar geen ontladingen te zien, maar wel via lightningmaps zichtbaar ontladingen.

Maxim

onweer in brecht (provincie antwerpen belgië)

ron12

Totaal onweersdagen in Nijmegen Jan 2017 tot nu 6 dagen.Zomerse dagen 9 dagen.Tropische op 7 dagen. Nachtvorst 28 dagen,ijsdagen 7 dagen

dondertje127

Hier overigens nog 16! graden. Helaas geen weerlicht zichtbaar uit de bui boven de Veluwe, en ook niet vanuit het Zuiden omdat het te bewolkt is aan die kant en dus geen eventuele verlichting haalbaar is voor deze streken. Wel hoop ik stiekem op onweer, maar áls het al iets zou worden dan denk ik dat het eerder schampwerk wordt.

Net wel een zware bui net ten Westen van ons getrokken richting het Noorden. Ik ben trouwens nog een hageldag vergeten te melden van maart nu ik aan onweer denk en zomerhagel. Ik ben zelfs de datum alweer kwijt. Het aantal staat niet op 2 maar op 3.

Stephanie


dondertje127

Als hij aanhoudt of aciveert, kan ik hem later vanavond of vannacht richting Utrechtse Heuvelrug/Veluwe zien en misschien horen langstrekken. Maar dan moet het wel meezitten met de activiteit. Boven op zolder is er een mooi panorama uitzicht over de daken van huizen richting en tussen ZW en NW (die laatste zijde de kant van de Veluwe).

Ik wil ook niet meer weg uit Velp! Het is hier werkelijk prachtig en knus. Ook om onweer te willen waarnemen. We hebben naast de Veluwe om de hoek ook weilanden aan de Zuidkant van Velp richting de IJssel.

ron12

Die bui bij Tilburg is tenminste de Nederlandse grens over gestoken gebeurd niet vaak  :o   
Totaal onweersdagen in Nijmegen Jan 2017 tot nu 6 dagen.Zomerse dagen 9 dagen.Tropische op 7 dagen. Nachtvorst 28 dagen,ijsdagen 7 dagen

dondertje127

Citaat van: ron12 op zo 03 apr 2016 - 23:00
Die bui bij Tilburg is tenminste de Nederlandse grens over gestoken gebeurd niet vaak  :o


Das in ieder geval al iets. Hij veranderd van richting. Trok hij aan de lijn te zien die hij aflegt eerst NO-waarts, nu weer Noordwaarts. De buien die al bij en boven Parijs liggen lijken richting het kanaal te trekken. Vind het ansich al leuk om de spanning het in de gaten te houden.


Marsel

Citaat van: AFTH14 op zo 03 apr 2016 - 23:09
Lekker begin toch zo?!


Zeer zeker! Na die voortreffelijke zondag vannacht gewekt door een pittige bui. Regen was korte tijd hevig en zomers met grote druppels. Helaas geen onweer gehoord of gezien. Mooi ook om te zien hoe de natuur direct reageert op 'hoge' Tn van afgelopen nacht. De vogels zingen uit volle borst en het groen staat op ontploffen. Jammer dat we juist vanaf vandaag en morgen langzaam bergafwaarts gaan.

ron12

Morgen komen poollucht en Sahara lucht boven Duitsland met elkaar in botsing, dat wordt knallen daar 
Totaal onweersdagen in Nijmegen Jan 2017 tot nu 6 dagen.Zomerse dagen 9 dagen.Tropische op 7 dagen. Nachtvorst 28 dagen,ijsdagen 7 dagen

Powered by EzPortal