Stormdepressie

Topic gezien door 1434 bezoekers
Gestart door Dennis, za 03 nov 2012 - 21:49

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Dennis

Stormdepressie

Een depressie met een bijzonder lage luchtdruk, die in zijn omgeving grote drukverschillen en storm veroorzaakt, wordt een stormdepressie genoemd. De diepste stormdepressies ontstaan boven de Atlantische Oceaan vooral in het najaar en de winter, omdat de tegenstellingen in temperatuur tussen het noordpoolgebied en de tropen dan groter zijn dan in de zomerperiode.
In de zomer is de luchtdruk in depressies meestal minder laag en zijn de lagedrukgebieden kleiner, waardoor ze sneller trekken en zomerstormen niet zo lang duren. Toch kan ook een korte storm in de zomer veel overlast veroorzaken. Het is zeker voor watersporters en het verkeer van belang om de waarschuwingen die op radio, televisie en teletekst worden gegeven niet in de wind te slaan.

Hoe hard het in ons land zal waaien wordt vooral bepaald door de koers die de depressie volgt. De meeste wind wordt veroorzaakt door depressies die dwars over ons land trekken of over de zuidelijke Noordzee voorbijtrekken. Ook kleine depressies die in de zomer via het Kanaal langs onze kust of over ons land trekken kunnen bij ons veel wind veroorzaken, vooral als hun activiteit onderweg toeneemt. Een dergelijke venijnige storing, die vanuit het Kanaal nadert, wordt ook wel een Kanaalrat genoemd. Trekken de depressies ten zuiden van ons land langs of komen ze boven de Atlantische Oceaan tot stilstand dan valt het bij ons in het algemeen wel mee met de wind. Vooral grote depressies met een extreem lage luchtdruk in de kern verplaatsen zich maar langzaam en komen soms boven de Atlantische Oceaan tot stilstand. De neerslag bij de depressie bereikt ons land dan vaak wel en de wind neemt iets toe uit zuidwest tot zuid. Randstoringen die rond de grote depressie trekken kunnen de buienactiviteit en de wind nu en dan verder doen toenemen.

Stormdepressies brengen grote hoeveelheden lucht in beweging. In het najaar en in de winter wordt het dan meestal ook zachter. Onder extreme omstandigheden kan de temperatuur zelfs midden in de winter in ons land oplopen tot 15 of 16 graden. Het warmste moment kan 's winters op elk tijdstip en zelfs midden in de nacht optreden, omdat het temperatuurverloop onder deze omstandigheden voornamelijk wordt bepaald door aanvoer van zachte lucht en niet door zonnestraling.

KNMI


Powered by EzPortal